Laura Kovesi: dușmancă în țară, fruntașă afară

Ciprian Rus
Recenta criză politică - cu toate efectele ei colaterale, de la creșterea euro în țară, până la riscul scăderii încrederii pe care președintele Klaus Io­hannis abia ce se străduise să le-o transmită omologilor din SUA și Franța - nu e, de fapt, decât o banală perdea de fum, în comparație cu adevăratele lupte care frământă România la cel mai înalt nivel.

Căci și această criză (plus jumătatea de an de bătut pasul pe loc din punct de vedere gu­ver­na­mental) pornesc, de fapt, nu de la clinciurile interne PSD-iste, ci de la impo­si­bilitatea lide­rului social-democrat, Liviu Drag­nea, de a con­duce guvernul. Care impo­sibilitate, con­se­cință a unei condamnări, ține, de fapt, de jus­tiție, și nu de jocul politic. Iar când vine vor­ba de justiție, toate tunurile sunt îndreptate îm­potriva șefei Direcției Naționale Antico­rupție, Laura Codruța Kovesi. De la turnătorii din propria-i echipă, la dezvăluiri de presă, și de la nenumăratele încercări de șica­nare ale co­misiilor parlamentare, până la atacuri fățișe ale unor personaje publice de pe întreg spec­trul socio-politic, Kovesi a încasat și înca­sea­ză cu stoicism mai ales în ultimele luni. E limpede că are anvergură nu doar parcurgând lista celor pe care i-a trimis în judecată, iar de acolo la închisoare, ci și din în­verșunarea cu care majoritatea suscep­tibililor de rele din societatea românească se luptă să o dea jos. Avem multe probleme de rezolvat în țară, ni se sugerează, dar, întâi de toate, trebuie să o dăm jos pe Kovesi. Deu­năzi, la sărbătorirea unui an de mandat - de parcă ar fi fost ceva de sărbătorit! - primarii PSD-iști din Bucu­rești se felicitau că sunt încă în libertate! Stres mare pe aleși și pe func­ționarii publici! Cum să lucrezi în condițiile astea, când Kovesi e cu ochii pe tine și poți fi acuzat de abuz în ser­vi­ciu pentru câteva mii de euro, acolo, măsluiți într-o licitație?!
Atacată din toate părțile în țară, Kovesi continuă să aibă susținerea necondiționată a Occidentului. E primită și premiată din Sue­dia în Belgia și din Statele Unite în Franța și, peste tot, e prezentată ca o "mare justiția­ră". Așa ne-a prezentat-o, zilele trecute, și presti­giosul cotidian francez "Libération", după vi­zita acesteia la Paris, unde a încheiat un acord de colaborare cu Parchetul Național Financiar din Franța.
"De la protestele din februarie, care au zguduit România, șefa parchetului antico­rupție își multiplică întâlnirile europene. Ko­vesi încearcă să-și ancoreze la nivel european o pozitie fragilizată în țara sa, căci atacurile con­tra DNA au crescut în agresivitate și inten­sitate", punctează "Libération". Ieșirile din ultima vreme ale lui Kovesi sunt o miș­care strategică: ele mută miza luptei antico­rup­ție în Occident, acolo unde atât ea, cât și retorica ei anticorupție au mare trecere. Spre deosebire de adversarii ei de moarte din Ro­mânia...