Căci și această criză (plus jumătatea de an de bătut pasul pe loc din punct de vedere guvernamental) pornesc, de fapt, nu de la clinciurile interne PSD-iste, ci de la imposibilitatea liderului social-democrat, Liviu Dragnea, de a conduce guvernul. Care imposibilitate, consecință a unei condamnări, ține, de fapt, de justiție, și nu de jocul politic. Iar când vine vorba de justiție, toate tunurile sunt îndreptate împotriva șefei Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi. De la turnătorii din propria-i echipă, la dezvăluiri de presă, și de la nenumăratele încercări de șicanare ale comisiilor parlamentare, până la atacuri fățișe ale unor personaje publice de pe întreg spectrul socio-politic, Kovesi a încasat și încasează cu stoicism mai ales în ultimele luni. E limpede că are anvergură nu doar parcurgând lista celor pe care i-a trimis în judecată, iar de acolo la închisoare, ci și din înverșunarea cu care majoritatea susceptibililor de rele din societatea românească se luptă să o dea jos. Avem multe probleme de rezolvat în țară, ni se sugerează, dar, întâi de toate, trebuie să o dăm jos pe Kovesi. Deunăzi, la sărbătorirea unui an de mandat - de parcă ar fi fost ceva de sărbătorit! - primarii PSD-iști din București se felicitau că sunt încă în libertate! Stres mare pe aleși și pe funcționarii publici! Cum să lucrezi în condițiile astea, când Kovesi e cu ochii pe tine și poți fi acuzat de abuz în serviciu pentru câteva mii de euro, acolo, măsluiți într-o licitație?!
Atacată din toate părțile în țară, Kovesi continuă să aibă susținerea necondiționată a Occidentului. E primită și premiată din Suedia în Belgia și din Statele Unite în Franța și, peste tot, e prezentată ca o "mare justițiară". Așa ne-a prezentat-o, zilele trecute, și prestigiosul cotidian francez "Libération", după vizita acesteia la Paris, unde a încheiat un acord de colaborare cu Parchetul Național Financiar din Franța.
"De la protestele din februarie, care au zguduit România, șefa parchetului anticorupție își multiplică întâlnirile europene. Kovesi încearcă să-și ancoreze la nivel european o pozitie fragilizată în țara sa, căci atacurile contra DNA au crescut în agresivitate și intensitate", punctează "Libération". Ieșirile din ultima vreme ale lui Kovesi sunt o mișcare strategică: ele mută miza luptei anticorupție în Occident, acolo unde atât ea, cât și retorica ei anticorupție au mare trecere. Spre deosebire de adversarii ei de moarte din România...