Povești cu case: "Balaurul" din Piața Romană nr. 8

Dumitru Badita
Cum vii dinspre Bd. Magheru și ajungi în locul numit "La coloane", descoperi peste drum, spre zona ASE-ului, o casă mare, de epocă, pe lângă zidurile căreia trec zilnic mii de bucureșteni.

Puțini își ridică privirea către or­namente. Acolo sus, sub acoperișul din tablă, se află câteva medalioane cu două litere S suprapuse. Sunt inițialele unui nume, cel al proprietarului de odinioară: Sabba Ștefănescu. Undeva, într-un colț, e gravat și numele arhitectului, O. (Oscar) Maugsch. La parter, sunt deschise câteva ma­ga­zi­ne, iar aproape lipit de perete se află chioșcul unei covrigării. Clădirea aceasta e cea mai înzorzonată cu reclame din toată Piața Romană. Un bazar care în vremuri mai bune era reședința unui savant și profesor universitar, recunoscut pentru știința sa.

Un profesor de neuitat

În 1857, anul când s-a născut Sabba Ștefănescu, pe străzile Bucureștiului au fost aprinse primele felinare din lume care funcționau cu petrol lam­pant. Născut în Craiova, tânărul Sabba va amâna întâlnirea cu luminile Capitalei, pornind la Paris, spre luminile de pe Sena, pentru a studia geologia. Cel mai probabil, părinții lui au fost oameni înstă­riți, dacă, după absolvirea liceului din Bănie, tâ­nă­rul oltean a ajuns să studieze în Franța, unde a ob­ținut licența în științe naturale (1879). Cu presti­gioasa diplomă în bagaje, Sabba a început o viață nouă, stabilindu-se în București, oraș care sub dom­nia lui Carol I se dezvolta pe toate planu­rile, in­clusiv științific. Era nevoie de tineri competenți, dornici să cerceteze și să afle lucruri noi. Sabba era unul dintre ei. Potrivit "Anuarului Bucurescilor", în 1883, tânărul craiovean cu studii la Paris era deja angajat ca ajutor naturalist la Muzeul de Istorie Naturală. Doi ani mai târziu, figurează ca profesor la Gimnasiul Lazăr. În 1886, a ajuns profesor la Liceul Sf. Sava. Mulți ani a pre­dat aici științele na­tu­rale, câștigându-și ad­mirația colegilor și respec­tul elevilor. Toată lumea auzise de profesorul Sabba Ștefănescu de la liceul Sf. Sava, al cărui di­rectorat l-a preluat după 1895. Din cauza seve­rității sale, dar și a staturii impozante, a fost po­reclit "Ba­laurul". Destinul este o inepuizabilă sursă de coin­ci­dențe: prenumele savantului este și cel al bine­cu­noscutului liceu bucureștean. În câteva surse bi­blio­grafice, prenumele profesorului este orto­gra­fiat în lb. română, Sava, în timp ce numele liceului este tradus în franceză St. Sabba!

Cu trăsura, prin râpe

Tânărul profesor de științe naturale nu s-a mul­țumit numai să-i instruiască pe elevi. Voia să cer­ceteze, mai ales că geologia era o știință abia lan­sată în România. Erau atâtea lucruri de desco­perit, de numit, de cartografiat! Românii aveau o percep­ție poetică sau de-a dreptul mistică a pă­mântului. Ei bine, era timpul ca ei să afle ce se află sub pi­cioa­rele lor, până la straturile cele mai adânci. Sabba Ștefănescu a început să studieze structura subsolului, feliile de rocă așezate unele peste altele, ca urmare a fenomenelor dra­matice petrecute în în­depărtate ere geo­logice. Studia și apoi redacta lucrări științifice, pe care le comunica Societății Geo­logice a Franței. În cele din urmă, a obținut titlul de doctor în geologie, cu o lucrare despre stra­turile pământului. A contribuit, apoi, în mod decisiv, la realizarea primei hărți geolo­gice a României. L-au fascinat, în egală mă­sură, fosilele animale, de la cochiliile mărunte cât o piuneză, până la scheletele masto­donților. Dintre trăsurile care se strecurau în toiul verii pe străduțele orașului, ca să iasă pe vreun drumeag de câmpie, una avea o altă destinație decât vreo moșie sau stațiune bal­neară. Era trăsura în care se afla Sabba Ștefănescu, pornit să cerceteze râpile, malurile abrupte, prundișurile și orice alt loc deschis, în pământul de la nord de Dunăre. Alteori, pe distanțe mai lungi, călă­to­rea cu trenul. Preocu­pările pro­fesorului puteau părea ciu­date, dacă nu de-a dreptul țic­nite, unor bucureșteni obiș­nu­iți cu viața ușoară. Ei nu aveau însă cum să știe că savantul se scufunda în trecutul aproape inco­mensurabil al pământului, ca să aducă informații valo­roa­se pentru viitor. În secolul XX, economia României va crește vertiginos și datorită bogățiilor aflate în subteran. Or, cercetătorul contribuise din plin la progresul geolo­giei.

O frumusețe de casă

Timp de peste douăzeci de ani, naturalistul a locuit cu chirie la diferite adre­se din Calea Griviței, Ca­lea Buzești, str. Berzei și str. Fântânii (actuala str. H. M. Berthelot). Pe la începu­tul secolului, după ce i s-a năs­cut cel de-al treilea copil, pro­fesorul de științele natu­rii, ajuns în 1904 deputat din partea Partidului Conser­va­tor, dar și cadru universitar, șef al nou înființatei catedre de paleontologie, a luat de­ci­zia să-și construiască o lo­cuință proprie. A cumpărat teren și a ridicat o frumusețe de casă în Piața Romană. Casă cu etaj, cu multe camere, cu balcon spre piață, așa cum o vedem și astăzi, păstrându-se, din fericire, aproape intactă. În planul ca­das­tral al Bucureștiului din 1911, re­gă­sim, deja, reședința Ștefă­neș­tilor, dovadă că a fost construită înaintea acestui an. Oricum, nu mai înainte de 1904, fiindcă, po­trivit Anuarului Bucurescilor din acel an, profesorul locuia încă în casa din str. Fântânii nr. 18, peste drum de liceul Sf. Sava. Anuarul din 1906, în schimb, indică drept adresă Piața Romană. Cinci membri număra fa­mi­lia Ștefă­neș­tilor: Sabba, Constanța și cei trei co­pii, Constantin, Radu și Sabba. Soția profesorului era originară tot din Craiova. Pe site-ul familypedia. wikia.com, am descoperit un portret al doamnei Ște­fănescu, născută în 1871. Era o femeie fru­moasă, elegantă, cu o privire vie și caldă. A murit în 1944, în Costeștii din Vale, un sat din județul Dâmbovița, unde cel mai probabil se refugiase din cauza războiului. Era vă­duvă de 13 ani. Nici soțul ei, Sabba, nu murise acasă, în re­ședința din Piața Ro­mană. A închis ochii pentru tot­deauna la Sinaia, în 1931. Fiul săul cel mic, numit tot Sabba, a fost fascinat, la rândul său, de tainele pă­mântului și a ajuns un repu­tat geofizician, spe­cia­lizat în pros­pec­tarea elec­trică a subsolului. După insta­larea regi­mului comu­nist a ră­mas în țară, devenind mem­bru titular al Academiei Ro­mâne (tatăl său fusese mem­bru cores­pon­dent) și pre­ședinte al Secției de Științe Geo­logice, Geofizice și Geo­gra­fice, între 1966 - 1990.

În bejenie

În 1916, familia Ștefănescu a apucat-o pe dru­mul Moldovei, așa cum au făcut nu­me­roase fa­milii, când trupele germane se apropiau de Bucu­rești. Virgiliu N. Drăghi­cea­nu descrie în jurnalul său fuga locuitorilor din fața iminentei in­va­zii: "Pe jos, pe cai, cu automobile, biciclete, căruțe de pâi­ne, camioane, ca­bri­o­lete, docare, dricuri și toate mijloacele de locomoțiune ce amintesc timpul mi­grațiunii popoarelor, se îndreaptă cu toții, într-o înghesuială grozavă, spre răm­pile gărilor, spre ba­rierele șoselelor ce duc spre Răsărit". Casa din Piața Ro­mană probabil a ră­mas pustie, expusă ja­furilor, dacă nu cumva s-a stabilit aici vreun ofițer german. Din Iași, în mod curios, familia nu s-a re­întors la București. Profe­so­rul a primit în 1917 o mi­siune diplomatică în Fran­ța. Împreună cu soția și cei trei copii, a urmat un traseu ocolitor, prin Rusia, a tra­versat Oceanul Înghețat, a coborât prin Scoția și abia apoi s-a oprit la Paris. Aici, fiul cel mic a absolvit Liceul St. Louis și a obținut diploma de inginer în mine, la prestigioasa "École des Mines". După sfârșitul războiului, Ștefăneștii se vor întoarce în țară, în apartamentele din iubita lor casă din Piața Romană. Nu știu dacă profesorul a scris un jurnal al acelei misterioase călătorii. Probabil a consemnat undeva peripețiile inevitabile de-a lungul unui traseu lung, urmat prin locuri greu accesibile. Ni-l putem imagina pe o corabie în­con­jurată de cețuri, îngrijorat de soarta lui și a familiei sale, având în minte casa din București.
Poarta metalică e deschisă. La o masă, așezat pe scaun, chiar lângă peretele covrigăriei, stă un bătrân. Se ridică și mă întâmpină: "Proprietar acum e o firmă, am auzit și eu că ar fi cumpărat casa de la un urmaș al lui Ștefănescu, un colonel. Firma asta a subînchiriat la mai mulți. Unii lo­cuiesc aici, alții fac afaceri". O ușă pictată cu siluete feminine îmbie clienții să intre într-un "Night Club". Pe partea cealaltă, se înșiră câteva magazine: telefoane mobile, cosmeticale, bijuterii și bluze. De plâns și de râs în același timp: locuința severului savant a ajuns spațiu comercial, pentru satisfacerea a tot soiul de frivolități, deși e încă zdravănă, renovată, gata parcă să mai înfrunte încă o sută de ani.