Cauzele posibile ale durerilor de cap sunt: schimbările de vreme, diferențele de presiune atmosferică, excesul de alcool și fumat, unele cauze organice, dar mai ales stresul, care produce cea mai frecventă durere de cap (54%), și anume, cea produsă de starea permanentă de încordare în care trăim. Și mai există o cauză: administrarea în exces de medicamente, cele mai multe pe bază de cofeină, care provoacă, la rândul lor, "propriile" dureri de cap. Ceea ce se poate croniciza. Pentru a preveni acest fenomen, ar fi mai indicat să încercați, mai întâi, un remediu natural. Există o mulțime.
A. Când ne vâjâie capul...
Uleiul de mentă
Efectul binefăcător al mentei în cazul durerilor de cap le era binecunoscut bunicilor noastre. Astăzi, uleiul de mentă (sub formă de soluție în concentrație de 10% se găsește la toate farmaciile). Prepararea lui în casă este mai dificilă, fiindcă pentru obținerea a circa 10-30 ml de ulei eteric este nevoie de aproximativ 1 kg de plantă uscată. Masat pe tâmple, uleiul de mentă răcorește, relaxând astfel musculatura. Un studiu comparativ realizat cu câțiva ani în urmă arată că între efectul unui gram de paracetamol și cel al uleiului de mentă nu există nicio diferență. Efectul este mult potențat și dacă veți fi în stare să...
* Opriți televizorul, computerul și radioul - trei factori ce declanșează stresul. Închideți cel puțin patru zile pe săptămână televizorul, computerul sau radioul și ieșiți la plimbare la aer curat. Face adevărate minuni, ne asigură cercetătorii americani, țara cu cei mai mulți suferinzi de dureri de cap! Iar dacă se-ntâmplă să nu aveți ulei de mentă în casă, înmuiați-vă degetele, vreme de 1 minut, în apă de la gheață, și apăsați apoi, cu degetele reci, sprâncenele.
Ceai calmant împotriva durerilor de cap
Prepararea unui veritabil ceai anti-dureri de cap cere ceva mai mult efort, dar merită. Planta cea mai "potentă" este captalanul, un adevărat "drog", de aceea ceaiul trebuie băut cu băgare de seamă. Captalanul este recomandat, de altfel, și în caz de migrene.
Ingrediente pentru o ceașcă: 1 linguriță scoarță de salcie, 1 linguriță flori și fructe uscate de vișin, 1 linguriță captalan.
Modul de preparare: Se pun ingredientele uscate (se găsesc la Plafar) în 250 ml de apă care clocotește. Se lasă 10-15 minute să se pătrundă, se strecoară ceaiul și se bea fierbinte.
Efectul: Scoarța de salcie este considerată "aspirină vegetală" și stopează durerile. Captalanul are efect relaxant și antiinflamator. Florile și fructele uscate de vișin se adaugă la ceaiuri pentru ameliorarea gustului și datorită efectului lor diuretic.
Atenție! Femeile gravide și cele care alăptează nu trebuie să bea ceai de captalan, deoarece conține alcaloizi pirrolozidinali. În general, nu trebuie depășită doza zilnică de 1 microgram de pirrolozidină, pentru că poate afecta ficatul.
B. Migrenele sinucigașe
Migrenele reprezintă o formă dură a durerilor de cap, atât de dură, încât uneori duce la sinucideri. În cazul acestei boli, care afectează un număr relativ mare de persoane, durerile de cap revin întruna, însoțite de disfuncții vegetative, ca de pildă, senzație de rău, licăriri și fulgere înaintea ochilor, greață, stare de vomă, defecte de vorbire sau amețeli. În cazul lor, terapiile alternative au mai puțină putere, cu excepția a două rețete la care apelează multe din persoanele afectate.
Ceai antimigrene
Efectul calmant al ceaiului pare a se baza pe co-acțiunea proprietăților plantelor folosite.
Ingrediente: 1 linguriță de amestec de ceai preparat din câte trei părți egale de sunătoare, mentă și roiniță, la o ceașcă de apă clocotită.
Modul de preparare: Se pune 1 linguriță de amestec de plante în apa clocotită, se lasă să se infuzeze circa 10 minute și se strecoară. Se beau 3 cești de ceai neîndulcit și cald (nu fierbinte!), pe parcursul zilei. După fiecare ceașcă se face o pauză de odihnă de 10 minute.
Efectul: Ceaiul de mentă are efect relaxant și ușor calmant. Roinița este și ea o plantă calmantă, iar sunătoarea reduce hipertensiunea arterială, este ușor calmantă, antiinflamatoare și produce bună dispoziție.
Shake cu cafea împotriva migrenei
Chiar dacă devine din ce în ce mai mult un disconfort legat de contextul, nu mereu prietenos, al lumii în care trăim, și ea, migrena, este o boală veche. Bunicile noastre preparau împotriva durerilor de cap puternice 2 cești de cafea tare, pe care o "asezonau" apoi cu 1 vârf de cuțit de coriandru (sau cardamom) și cu 1 linguriță de zeamă proaspătă de lămâie.
Ceai de vinariță
Călugării din Evul Mediu foloseau, deja, puterea vindecătoare și relaxantă a vinariței, pentru tratarea migrenei.
Pentru 2 cești de ceai, se opăresc 2 lingurițe de plantă uscată cu 1/4 l de apă fierbinte. Se lasă să se infuzeze (cu capac) 60 de minute și se beau zilnic 1-2 cești de ceai călduț, înghițitură după înghițitură.
C. Dureri de ceafă
Deși durerea de cap se instalează mai ales în zona de mijloc a craniului, cauza ei se află - nu rareori - cu un etaj mai jos. Mai ales în era muncii la computer, a statului îndelungat pe scaun, musculatura cefei tinde să se contracteze - din cauza poziției stereotipe - ceea ce duce la apariția durerilor. Dar și uzura vertebrei cervicale sau curentul pot afecta ceafa, chiar până la înțepenirea mișcării.
Remediile împotriva acestor dureri sunt masajul și căldura.
Comprese cu sunătoare
Uleiul de sunătoare are un puternic efect antiinflamator și este un remediu foarte eficient pentru calmarea durerilor acute din zona spatelui sau a celor produse de febra musculară. Se poate aplica o compresă caldă, direct pe locul dureros. Se înmoaie o bucată de tifon în 50 ml de ulei de sunătoare și se aplică în așa fel, încât uleiul să atingă pielea.
Pentru un efect mai bun, compresa ar trebui lăsată să acționeze cel puțin o oră. De altfel, tifonul poate fi reîncălzit, fără probleme, pe capacul întors al unei oale în care fierbe apă.
Cataplasme cu cartofi
O cataplasmă caldă cu cartofi este un remediu recunoscut încă din vremuri străvechi, împotriva cefei înțepenite.
Ingrediente pentru o cataplasmă: 4-6 cartofi mijlocii, 1 șervet de vase, 1 prosop de frotir.
Modul de preparare: Se fierb cartofii în coajă și se zdrobesc necurățați, cât sunt încă fierbinți. Se învelesc într-un șervet de vase. Pentru a evita eventualele arsuri, se recomandă împachetarea lor într-un al doilea prosop de frotir.
Cataplasma se pune în jurul gâtului (fără a strânge) și se lasă să acționeze 40 de minute, deci, până ce se răcesc cât de cât cartofii.
Pernă cu sâmburi de cireșe
Buna și apreciata pernă cu sâmburi de cireșe a bunicii se încarcă cu căldură, o transmite mai departe și ține cald foarte multă vreme. Pentru a o încălzi, perna se poate pune pe calorifer sau pe soba de teracotă sau se poate ține chiar și în cuptorul încălzit la 150° (5-10 minute). Pentru răcire, se vâră într-o pungă de plastic și se lasă în congelator.