E binecunoscută simpatia prințului moștenitor al Marii Britanii, Charles, pentru Transilvania. Prințul vine în țara noastră cât poate de des, la casele sale din Valea Zălanului, patronează importante misiuni pentru salvarea patrimoniului național, luptă pentru natură și ecologie și nu ratează nici o ocazie să elogieze frumusețea fără seamăn a României. Nu o dată s-a mândrit cu faptul că se trage din marele Vlad Țepeș și că are sânge românesc, iar "Formula AS" a demonstrat, pe documente și genealogii din arhive occidentale, că declarațiile prințului nu sunt vorbe în vânt, că Charles e chiar urmașul direct al lui Vlad Dracul, tatăl lui Țepeș!
Niciodată, însă, apropierea sa de rădăcinile românești nu a fost mai emoționantă ca zilele trecute, cu prilejul vizitei sale, în premieră, în inima Transilvaniei. Invitat la Cluj-Napoca, de către prestigioasa Universitate "Babeș-Bolyai", care i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, Prințul a ținut neapărat să meargă să se reculeagă la mormântul de la Teiuș, al soților Zamfira Norocea și Petru Racz, cei mai vechi strămoși români din Ardeal ai Prințului. După ce, în urmă cu câțiva ani, a trecut, la Sângiorgiul de Pădure, pe la mormântul contesei ardelene Claudine Rhedey, stră-stră-străbunica sa, acum Prințul a găsit momentul potrivit pentru prima sa vizită la rudele sale românești din Ardeal, la biserica de la Teiuș pe care au ridicat-o, înainte de 1600, și unde își duc somnul de veci Zamfira și Petru Racz, strămoșii comuni care leagă familia Prințului Charles de familia marelui nostru om politic, Ion Rațiu.
Sunt ani de zile de când fiii lui Ion Rațiu, Indrei și Nicolae Rațiu, conspiră la această vizită a Prințului prin locurile în care au trăit strămoșii lui români și sunt, la fel, câțiva ani de când Universitatea "Babeș-Bolyai", prin rectorul său, istoricul Ioan-Aurel Pop, face demersuri pentru aducerea la Cluj a Prințului Charles. Alteța Sa Regală a promis să vină cu drag, cu primul prilej, iar acum și-a împlinit promisiunea. Din evocările celor care l-au însoțit, am refăcut, pas cu pas, emoția unor momente unice pe care ne bucurăm să vi le oferim în exclusivitate, în paginile revistei noastre.
Elizabeth Rațiu - "Ultima misiune"
"De mai bine de 5 ani facem diligențe pentru a-l invita pe Prințul Charles la minunata biserică de la Teiuș, acolo unde sunt înmormântați ctitorii ei, Zamfira Norocea și Petru Racz, strămoșii noștri. De când am aflat că genealogia arată că suntem rude, i-am transmis asta Prințului Charles, dar marea noastră bucurie era să reușim să-l primim la Teiuș", spune, cu mare bucurie, Indrei Rațiu, fiul regretatului om politic ardelean, Ion Rațiu.
"De fapt, mama noastră, Elisabeth Rațiu, a fost cea care a ținut foarte mult să îl aducem pe Prinț la Teiuș. Acum vreo 7 ani, după ce vizitase biserica, mama s-a pus și i-a scris o scrisoare Prințului Charles, în care îl ruga să vină să afle mai multe despre strămoșii săi români. Prințul i-a răspuns mamei foarte elegant și, încet-încet, am avansat cu discuțiile și ne-am apropiat de acest itinerariu care l-a adus pentru prima oară pe Prinț la Teiuș și la Turda. Mama, englezoaică fiind, avea o mare influență la Londra, și a luptat foarte mult pentru cauza României, iar încăpățânarea cu care s-a implicat pentru ca Prințul să vină la Teiuș și la Turda, a fost ultima ei misiune pentru țara noastră. Mama a murit în toamna trecută, nu a mai prins vizita Prințului, dar e o mare mângâiere pentru noi că visul ei s-a împlinit", spune, emoționat, Indrei Rațiu.
Doctor Honoris Causa IOAN-AUREL POP
"Cred că la Cluj l-am convins încă o dată pe acest mesager al zestrei spirituale a Transilvaniei să continue să fie cel mai înalt ambasador al României și al românilor"
Înainte să ajungă la Teiuș și la Turda, Prințul Charles a ajuns, în premieră, la Cluj-Napoca. Rectorul Universității "Babeș-Bolyai", Ioan-Aurel Pop, a fost cel care l-a întâmpinat pe treptele rectoratului și cel care i-a acordat apoi, în cadrul unei ceremonii cu mare ștaif, titlul de Doctor Honoris Causa al UBB. Rugându-l să aprecieze evenimentul pe scurt, distinsul istoric ne-a declarat:
"M-a impresionat întâi de toate respectarea promisiunii făcute de către Alteța Sa Regală (ASR) în 2014 și duse la îndeplinire acum. Apoi, căldura umană deosebită a Prințului Charles, care s-a întreținut cordial cu fiecare dintre prorectorii și decanii UBB, s-a bucurat să afle mesajul transmis spre lume de noi, prin cercetările noastre, prin preocupările de protecție a mediului și de conservare a monumentelor trecutului. La ieșirea din clădirea universității, în loc să asculte îndemnul gărzilor din preajma sa de a urca în limuzină, ASR s-a apropiat de studenți, apoi de cetățenii care așteptau să-l vadă de aproape și să-l asigure de admirația și de respectul lor. Cred că la Cluj l-am convins încă o dată pe acest mesager al zestrei spirituale a Transilvaniei să continue să fie cel mai înalt ambasador al României și al românilor". Prințul Charles i-a vorbit rectorului despre moștenirea istorică extraordinară și despre mediul natural al României, "toate acestea înnobilate de oameni buni și primitori", a adăugat Ioan-Aurel Pop.
Discursul Prințului
"O parte a sufletului meu e întotdeauna în România"
Imediat după acceptarea titlului de Doctor Honoris Causa, Prințul Charles a ținut un discurs fulminant în Aula Magna a Universității din Cluj, discurs pe care l-a început în limba română. Rareori, vreun om de stat din România a pus mai mult suflet într-un discurs despre țara noastră!
"Am fost întrebat de multe ori de ce vin atât de des în România, ce o face atât de specială, de atractivă. Pentru mine, răspunsul e clar: voi, prietenii mei români, peisajul vostru natural, cultural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare, ceea ce sunteți după secole de istorie, identitatea voastră și ceea ce puteți face, energia voastră - acestea sunt ceea ce vă face speciali în lume. Arhitectura voastră, peisajele voastre, pajiștile și livezile, diversitatea comunităților și tradițiilor voastre. Toate acestea, împreună, sunt o comoară - comoara voastră către lume. Mi se pare că uneori nu sunteți deplin conștienți de toate acestea, e ușor să uitați, ispitiți de ritmul și schimbările societății moderne. Deci, când vă uitați în viitor, vă rog să aveți aceste valori în minte: sunt unice".
"Marca voastră ca țară e exact acest mix de valori și tradiții autentice, arhitectura veche, gustul hranei voastre, țesătura ancestrală a comunităților voastre, biodiversitatea unică și capacitatea voastră de a inova - toate acestea vă fac speciali, și de aceea, mă întorc întotdeauna în România, și de aceea o parte a sufletului meu e întotdeauna aici. Viața modernă nu înseamnă să uiți valorile trecutului și să înlocuiești totul cu lucruri noi, ci să combini într-un mod inteligent valorile fundamentale ale culturii și tradiției cu inovație și tehnologii noi, fără a tăia legătura între societatea umană și natură. România are o istorie fascinantă și diversă, moștenită de la daci, pe care a construit o viață bazată pe o relație armonioasă cu natura. E o bogăție care poate fi un avantaj pentru România modernă. Ar fi minunat, într-adevăr, dacă școlile din România ar cultiva ideea că natura și tradițiile sunt un avantaj pentru viața modernă. E singurul mod în care poți construi un viitor în care România ar avea un loc unic, inovând, fără a-și pierde prețiosul suflet".
GHEORGHE PETROV, arheolog
"Cu Zamfira și Petru Racz, coborâm în mediul românesc al descendenței Prințului"
Odată ieșită de sub lumina reflectoarelor, vizita în Ardeal a prințului Charles a luat un caracter privat. Direcția era secretă, doar o mână de oameni, din timp instruiți, știau planurile Prințului de Wales. La Teiuș, imediat după ce a fost întâmpinat de frații Indrei și Nicolae Rațiu, Prințului i-a fost prezentat Gheorghe Petrov, arheologul care a cercetat mormintele "strămoșilor" Zamfira Norocea și Petru Racz. L-am rugat și pe el să ne sintetizeze momentul trăit la Teiuș.
"Chiar dacă, poate, unora nu le convine, iată că a venit momentul în care Prințul Charles a ajuns să-și viziteze strămoșii români. Cu Zamfira și Petru Racz, coborâm în mediul românesc al descendenței Prințului. Aici vorbim de o domniță munteancă și de un nobil ardelean de origine română. Amândoi sunt români get-beget! Petru și domnița Zamfira sunt cei mai vechi strămoși români depistați genealogic în Transilvania, sunt a 12-a generație de strămoși ai Prințului. Până acum, era povestea cu contesa Rhedey, care e strănepoată de-a șaptea generație a lui Petru și a lui Zamfira. Claudine Rhedey a murit la 1841, iar noi suntem cu 200 și ceva de ani înainte, pe o legătură de rudenie clar certificată, nu povești sau presupuneri".
Arheologul Gh. Petrov e și acum sub impresia întâlnirii cu moștenitorul tronului Marii Britanii! "Ca om, e impresionant, de o cultură și un rafinament cum n-am mai pomenit. Efectiv, m-am blocat! Aveam niște emoții... M-a surprins câte știa. Practic, la Teiuș, nu a fost nici un moment un simplu ghidaj, ci un adevărat dialog. Ba, chiar mă simțeam eu în postura elevului pus să dau răspunsuri la întrebări pe care nu mă așteptam să mi le pună nici un istoric de meserie! A fost foarte receptiv la fiecare detaliu. L-au interesat faze de construcție, elementele de arhitectură și de pictură veche, pe care le mai posedă biserica. Se citea pe el bucuria! Păi, dacă voia să fie o vizită formală, făcea o trecere în revistă și pleca! L-au interesat inclusiv detalii legate de dogmă, comparații între catolicism și ortodoxie, lucruri la care nu te așteptai niciodată. Își punea întrebări despre religia strămoșilor Zamfira și Petru. I-am explicat că hainele în care sunt reprezentați în tabloul votiv, decorul de pictură, care e în stil bizantin, biserica, făcută și ea în tradiție bizantin-ortodoxă, toate elementele conduc spre un mediu clar românesc".
- Se simte din vorbele lui dragul de România?, l-am întrebat pe distinsul arheolog clujean.
- Nici nu zici că e de nație străină! Cu el ești ca și cu unul de-ai noștri! Când colo, el e unul dintre cei mai importanți oameni ai planetei. Ce familie reprezintă, ce istorie are în spate familia lui! Personalitatea lui face cât 1.000 de președinți! Și îți spun ceva, se vede limpede că dragul lui de România vine din suflet, nu e ceva formal. Sunt convins că, după țara lui, România e pe primul loc, îi e cel mai aproape de inimă.
INDREI RAȚIU
"Prințul a dovedit încă o dată cât de atașat este de România"
Chiar dacă îl știe de mai bine de un deceniu pe Prințul Charles și a avut șansa să stea la un ceai cu Alteța Sa, "gazda" de la Teiuș, omul de afaceri Indrei Rațiu, a fost și el impresionat de înaltul oaspete. Emoția a fost cu atât mai mare cu cât, la finalul ghidajului, Prințul și frații Rațiu au participat la un parastas în memoria Zamfirei și a lui Petru Racz, oficiat de către Claudiu Pop, episcopul de Blaj. "Toată lumea mi-a spus cât de șarmant, cât de elegant, cât de modest și smerit este Prințul în felul lui de a se apropia de oameni. A făcut o impresie foarte bună!", îmi spune Indrei Rațiu. "Iradiază prietenie, bunătate, căldură. Și e atras de omul simplu. Gărzile îl tot protejau, dar el mergea magnet la oamenii simpli care erau la fața locului și, mai ales, la oamenii în vârstă. Nu s-a sfiit să dea mâna, să schimbe două cuvinte. E foarte popular, nici nu zici că-i cine îi. Nu am avut noi președinți după '90 ca să se comporte ca el!".
De la Teiuș, Prințul a dat o fugă până la Turda, să viziteze unul dintre proiectele de patrimoniu în care e implicată Fundația Rațiu. Acolo a fost întâmpinat de rafinata doamnă Pamela Rațiu, soția lui Indrei Rațiu, și de grupul ei de voluntari, care îi sprijină proiectele. "A fost o mare bucurie pentru Pamela! I-a povestit Prințului că visa să îl cunoască încă de când avea 10 ani și locuia în Statele Unite ale Americii. Pentru soția mea, venirea Prințului în inima Ardealului a fost o mare bucurie și trebuie să fie o bucurie pentru toată lumea, pentru că Prințul a dovedit, încă o dată, cât de atașat este de România și de legăturile sale de sânge cu românii".
*
După periplul prin Cluj-Napoca, Teiuș și Turda, Prințul Charles a plecat spre casa lui din Valea Zălanului. A dus cu el nu doar căldura oamenilor care i-au fost aproape în această vizită, ci și un dar cu totul și cu totul special. "La plecare, i-am pregătit un cadou Prințului, o mică amintire de la strămoașa lui: o bucată din rochia domniței Zamfira", mărturisește, emoționat Indrei Rațiu. "Ce n-ar fi dat mama Elisabeth să mai fi prins ziua în care să-i înmâneze chiar ea acest cadou de suflet «Prințului de România»"!
Povestea prințesei Zamfira
Conform celor mai avizate genealogii, personajele care fac legătura dintre basarabii munteni și nobilimea ardeleană apar în jurul anului 1600. Este vorba despre logofătul Ivan Norocea și de fiica sa Zamfira, cea care va deveni, mai târziu, soția nobilului român Petru Racz de Galgo. "Mama Zamfirei era nimeni alta decât Stanca Basarab, fiica binecunoscutei doamne Chiajna", îmi explică istoricul clujean, Tudor Sălăgean. Ivan Norocea, tatăl Zamfirei, a fost un înalt dregător muntean, apoi ambasador al Transilvaniei. A pribegit ani de zile prin Ardeal, după ce și-a pierdut privilegiile din Țara Românească, și e considerat de istorici una dintre cele mai spectaculoase figuri politice din secolul al XVI-lea. Ivan Norocea i-a slujit pe doi dintre marii conducători ai vremii, pe Sigismund Bathory și pe Mihai Viteazul, iar influența sa în Transilvania se va dovedi decisivă în stabilirea legăturilor de familie dintre nobilimea munteană și cea ardeleană. Căci, prin căsătoria Zamfirei cu marele ambasador al Transilvaniei la Înalta Poartă, Petru Racz de Galgo, Zamfira este cea care duce sângele Basarabilor munteni în spectaculoasa încrengătură de relații, la capătul căreia se găsește, azi, Prințul Charles.
Zamfira este ea însăși un personaj aparte. Istoricii vorbesc despre o poveste de dragoste între ea și Mihai Viteazul. Fiorul iubirii s-a stins însă repede, când voievodul, un mare cuceritor al vremii sale, s-a îndrăgostit iremediabil de cealaltă fiică a lui Ivan Norocea, sora Zamfirei, frumoasa Velica, care va deveni "stăpâna prin iubire a Ardealului". Prin căsătoria Zamfirei cu Petru Racz de Galgo intrăm în genealogia de la care se revendică familia marelui om politic Ion Ratiu, care se înrudește cu familia regală a lui Charles.
Foto: Agerpres, Mediafax, Mircea Roșca/Action Foto, pag. oficială Emil Boc