În cele ce urmează vă oferim câteva recomandări pentru a calma iritația cauzată de bărbierit și pentru a le veni de hac cu blândețe perilor încarnați și fără a face uz, în mod excesiv, de creme de față sau de loțiuni after shave.
Ce se-ntâmplă de fapt?
În timpul rasului, lama "smulge" celulele epidermei și, fără această protecție exterioară, pielea se poate usca și irita. Un bărbierit prea rapid sau neadaptat sporește riscul de reacție inflamatorie, mai ales la bărbații cu pilozitate creață. Iar în ceea ce privește firele de păr încarnate, acestea pot provoca o inflamație sau chiar o mică infecție localizată. Ele sunt adeseori rezultatul unui ras "prea de-aproape", care a deteriorat foliculii de la baza părului: în acest caz, firele de păr intră sub piele și pot devia de la "traseul" lor obișnuit. La fel se întâmplă și cu unele fire de păr creț, care se retractează, în spirală, în foculii lor.
Scoaterea unui fir de păr subcutanat
* Dacă este vizibil aproape de nivelul pielii, puteți încerca să-l smulgeți ușor.
* Acoperiți, în prealabil, zona respectivă cu o compresă cu apă caldă și lăsați-o acolo circa 5 minute, pentru a înmuia părul și pielea. Trageți ușor afară vârful firului de păr cu o pensetă sterilizată și aplicați un dezinfectant local.
Totul despre aparatul de ras
* În cazul firelor de păr subcutanate recurente, schimbați, pentru început, aparatul de ras. Dacă folosiți un aparat mecanic, cu lamă simplă, treceți la un model de aparat electric, și invers.
* În prezent, există numeroase aparate cu lame duble sau triple, pentru un bărbierit "foarte de-aproape". Iar aceste modele pot favoriza apariția firelor de păr încarnate, pentru că, înainte de-a fi tăiate, ele sunt trase, astfel că, retractându-se, intră sub piele. Dacă aveți această problemă, optați pentru un aparat de ras tradițional, cu lamă mică.
* În cazul inflamării unui fir de păr încarnat, schimbați lama, pentru a nu vă re-expune pielea germenilor responsabili pentru infecție. Iar dacă doriți să reutilizați o lamă, sterilizați-o în prealabil, cu o bucată de vată îmbibată cu alcool de 90°.
O piele curată
Înainte de-a vă rade, fricționați-vă pielea cu o mănușă de luffa sau cun un prosop aspru. Masajul exfoliant va elimina celulele moarte care pot obtura porii, o excelentă măsură preventivă împotriva firelor de păr încarnate. Aveți însă grijă să nu iritați pielea fricționând-o prea viguros.
Tehnica adaptată
* În timpul bărbieritului, respectați sensul în care crește părul. Pe gât, de pildă, lama trebuie să treacă mai degrabă de sus în jos, decât invers. În felul acesta, veți limita riscul de a vedea firele retractându-se sub piele.
* Și nu faceți greșeala de a întinde pielea în timpul rasului, pentru că firele de păr vor fi tăiate prea scurt și vor avea tendința să intre sub piele.
Prevenirea iritațiilor
* Peroxidul de benzoil, care intră în compoziția a numeroase creme și loțiuni împotriva acneei, contribuie la reducerea inflamațiilor cutanate și a coșurilor produse de ras. Dar atenție! Peroxidul de benzoil poate avea un efect iritant asupra pielii. În acest caz, aplicarea trebuie întreruptă.
* Loțiunile pe bază de acizi de fructe sau acizi hidrolizați (AHA) au un efect exfoliant asupra pielii și ajută la limitarea numărului firelor de păr subcutanate. Aplicați dimineața (după ras) și seara, o loțiune pe bază de AHA, pe zonele supuse unui bărbierit regulat. Fiți însă atenți: acizii de fructe pot fi iritanți, mai ales pe pielea umedă. Începeți aplicarea din două-n două seri, pentru a observa orice reacție de intoleranță.
* Pentru a reduce inflamațiile, aplicați o cremă pe bază de hidrocortizon, respectând cu scrupulozitate modul de utilizare. (Atenție: în mod normal, trebuie evitată aplicarea pe față a unor creme pe bază de steroizi. Dacă vreți, totuși, să le folosiți, optați pentru cel mai redus dozaj: hidrocortizon de 1% și doar pentru o perioadă scurtă).
Schimbați-vă obiceiurile
* Renunțați să vă radeți de foarte aproape, limitând astfel riscul de iritație și de apariție a firelor de păr încarnate.
* Nu vă radeți, dacă nu e neapărat necesar (în weekend, sau în vacanță, de pildă).
* Folosiți din timp în timp creme sau loțiuni de depilare (există și pentru bărbați), dar respectați cu strictețe instrucțiunile și limitați utilizarea lor la maximum două zile pe săptămână, pentru a reduce riscul iritațiilor cutanate.
* Schimbați lama din aparat după trei sau patru utilizări. Dacă lama e ușor tocită, veți fi obligați să exercitați o presiune mai mare asupra pielii, agravând iritația.
* Aparatele de ras de unică folosință pot fi utilizate și de 3-4 ori, dar nu și dacă aveți barba aspră. În acest caz, schimbați aparatul după fiecare bărbierit.
* Ideal este să alternați rasul cu lamă pe pielea înmuiată cu rasul electric. Folosiți variantele alternative, vreme de o lună, după care schimbați. Dermatologii ignoră cauza, dar această alternanță reduce iritația produsă de aparatul de ras.
Calmarea iritațiilor
* Aloe vera posedă virtuți cosmetice ce nu mai trebuie demonstrate: este planta ideală pentru tratarea pielii iritate. Dacă aveți aloe vera în casă, rupeți extremitatea unei frunze și aplicați puțină sevă transparentă direct pe piele.
Puteți folosi, de asemenea, un produs pentru îngrijirea pielii pe bază de extract de aloe vera. Este de preferat să optați pentru un gel cu aloe vera 100%.
* Avocado este bogat în vitamine și în uleiuri esențiale cu efecte calmante. Aplicați miezul mixat (sub formă de piure) direct pe piele.
* Castravetele e cunoscut pentru virtuțile sale cosmetice. Aplicați o felie direct pe zona iritată, sau puteți decoji un castravete întreg, pe care îl mixați și-l aplicați pe față, sub formă de piure răcoritor. Și ca să fie mai onctuos, adăugați la piure și puțin avocado.
* Aplicați o cremă sau un ulei de gălbenele pe zona iritată. Recunoscute pentru efectul lor liniștitor, gălbenelele sunt ideale pentru calmarea iritației produse de aparatul de ras.
În caz de penurie
Dacă sunteți în pană de spumă sau gel de ras, iată câteva produse înlocuitoare, pe care de obicei le aveți în casă, la-ndemână. Majoritatea lor conțin materii grase, care vor proteja pielea și vor îmblânzi "atacul" lamei. Oricum, probabil nu va trebui să recurgeți la ajutorul lor decât în situații disperate!
* pastă de dinți
* frișcă în tub
* unt de arahide (cremă)
* unt simplu
* cremă hidratantă
* maioneză
Pregătirea pielii
* Dacă obișnuiți să vă radeți cu lama, faceți-o imediat după duș sau după ce v-ați înmuiat bine pielea și barba cu o mănușă de baie îmbibată cu apă caldă. Când pielea este înmuiată, firele de păr se redresează, ceea ce ușurează tăierea lor.
* Cu aparatul electric, procedați exact invers: pielea și părul trebuie să fie perfect uscate.
* Folosiți o spumă de ras adaptată, optând pentru formula "piele sensibilă" - cu aloe vera, de pildă, datorită efectului ei calmant. Renunțați la produsele care conțin parfum.
* Nu vă radeți cu săpun: spumele și gelurile de ras au o textură mai densă și hidratantă, care asigură o protecție mai bună decât săpunul.
* Evitați loțiunile de după ras (after shave): conțin mult alcool, care usucă pielea și o "decapează". Utilizați mai degrabă o loțiune pe bază de hamamelis, cu efecte antiinflamatoare recunoscute și cu un dozaj redus de alcool, care vă va calma și catifela pielea.
* Dacă v-ați tăiat în timpul bărbieritului, puneți pe rană o compresă îmbibată cu hamamelis.