America ne trimite ce are mai bun: EVANESCENCE și AMY LEE

Dana Ene
Evanescence este una dintre cele mai iu­bite și apreciate trupe de rock ameri­cane de la începutul anilor 2000. Albu­mul lor de debut, "Fallen", lansat în 2003, a făcut furori și i-a propulsat pe orbita internațională, aducându-le o mulțime de premii, printre care două "Grammy" și un "World Music Award". La gloria trupei a pus umărul și o femeie, solista formației, Amy Lee, care nu s-a dezis niciodată de Evanes­cence, în timp ce chitariștii, toboșarii și clăparii s-au tot schimbat.

Amy cea melancolică

Amy Lynn Hartzler (cunoscută sub numele de scenă Amy Lee) s-a născut pe 13 decembrie 1981, în Riverside, California. Cel care a încurajat-o să îmbrățișeze o carieră muzicală a fost chiar tatăl ei, John Lee, disc jockey și prezentator de televiziune. A început să cânte de mică și a studiat pianul timp de nouă ani. A dus o viață aparent lip­sită de griji, într-o casă plină de veselie, unde a crescut ală­turi de niște părinți iubi­tori, de un frate și două surori mai mari și una mai mică. Dar nicio fericire nu poate ține la nesfârșit. Când avea doar 6 ani, sora cea mică a murit subit, în urma unei boli necunoscute. Moar­tea ei avea s-o trans­forme pe Amy într-un copil ușor melancolic, ce se refu­giază adeseori în muzică. La nici 11 ani, compune primele melodii și visează să devină cândva compozitor de mu­zică clasică. Apoi, în adoles­cență, în timpul liceului (pe care l-a urmat la școala privată "Pulaski Academy" din Little Rock, Arkansas), în timpul unei tabere, îl cunoaște pe Ben Moody, un tânăr de vârsta ei, pasionat de chitară și de muzica rock. Au ambii aceeași vârstă, 14 ani, și pun bazele formației Evanescence. La început, Amy nu este con­vinsă că rockul cu accente gotice este potrivit pentru ea, dar curând este vrăjită de el. Suc­cesul concertelor susținute în timpul liceului o încurajează enorm. ?ncep să cânte prin ca­fenele și prin librării, la diverse evenimente. ?nregistrează împreună cu Ben și câteva me­lodii. Apoi, în anul 2000, pentru o scurtă perioadă de timp, Amy pleacă la Universitatea Middle Tennessee State, unde studiază teoria muzicii și compoziția. Dar "microbul" rockului deja o cuprinsese. Nu mai are răbdare să stea până la finalul școlii și își propune să transforme trupa ei, Evanescence, într-una de mare succes, așa că abandonează universi­tatea.

"Fallen", un succes uriaș

?n 2003, Evanescence lansează albumul de debut "Fallen", care înregistrează un succes uriaș. Este însă și anul în care Ben abandonează trupa nou conturată. Amy nu se dă bătută, se în­conjoară cu alți muzicieni și merge mai departe. Mai scoate cu Evanescence încă două discuri: "The Open Door" (2006) și "Evanescence" (2011), și modifică componența trupei, înlo­cuin­du-i pe băieții care nu păreau a fi așa de pătrunși de muzică, ca și ea. Susține, astfel, mii de concerte în întreaga lume. În 2007, își ia o foarte scurtă pauză, ca să plece câteva zile în luna de miere, căci acesta este anul în care s-a căsătorit cu vechiul ei prie­ten, Josh Hartzler.
Dar cerul trupei Eva­nes­cence se înno­rează. În 2012 apar pro­bleme juri­dice cu casa lor de discuri Wind-up Re­cords. Aflată la un pas de insolvență, aceasta încearcă să se sal­veze, prin vinderea trupe­lor pe care le avea sub con­tract și prin păstrarea drep­turilor de autor pen­tru al­bumele editate. În mod firesc, criza atinge și Eva­nes­cence, care se destramă pentru o vreme. "Suntem la finalul unui turneu foar­te lung și greu și trebuie să ne punem treburile în ordine. Vom lua o pauză și apoi vom vedea ce vom face", declara Amy.

Revenirea

Dar până ce "treburile au fost puse în ordine", artista a mai scos două discuri: "Aftermath" (2014, împreună cu Dave Eggar) și "Dream Too Much" (2016). "Aftermath" este, de fapt, coloana sonoră a filmului "War Story" în regia lui Mark Jackson. Melodia "Dark Water" i-a adus lui Amy un premiu "Independent Music", în 2015. Tot în 2015, a mai primit un premiu la Festivalul internațional de film "Moon­dance", pentru coloana sonoră a filmului "The Passage", în regia lui Sean Robinson. Avalanșa de premii nu s-a oprit aici, căci discul lui Amy cu muzică pentru copii, "Dream Too Much" (dedicat fiului ei, Jack Lion Hartzler născut în 2014) a fost extrem de apreciat și a câștigat premiul "Family Choice" în 2016 și "Parents' Choice Award" în 2017. "E foarte bine să fii implicat în mai multe proiecte în paralel. E ca și când mi-aș încorda mușchii. Am ocazia să arăt lumii și alte fațete ale mele în afară de cea cunoscută, ca solistă a Eva­nes­cence. Pot să fac atât de multe...", spunea ea în­tr-un interviu.
Amy nu a renunțat însă nici la Evanescence. Imediat ce a rezolvat problemele legale ale trupei, s-a apucat s-o reformeze. Din 2015, este iar la drum, în turnee, în căutarea vechilor fani și a aflării altora noi, pe care țintește să îi seducă și cu un nou album "Synthesis", ce cuprinde melodii combinate de orchestră cu muzică electronică. "Este o sinergie între organic și sintetic, între trecut și pre­zent", spunea Amy.
La București, trupa Evanescence va cânta pe 29 iunie, la Arenele Romane. Alături de formația americană, veți mai avea ocazia să vedeți trei super-trupe, ale căror compoziții au depășit granițele țărilor din care provin: Killa (Italia), Sede Vacante (Grecia) și Fall Has Come (Italia).
Pentru bilete, însă, trebuie să vă grăbiți. Se găsesc în rețeaua Eventim pentru categoriile C - 170 lei și A - 300 lei (acesta include: afiș A3, bilet fizic amintire și o bere din partea casei). Biletele de la categoria B s-au epuizat deja.