Fiecare dintre noi a avut sau va avea într-o zi probleme cu spatele. Mai mult decât orice altă suferință, durerile de spate îi incită atât pe pacienți, cât și pe unii medici să recurgă la terapiile alternative. Durerile vertebrale durează de cele mai multe ori câteva zile sau, în cele mai grave cazuri, săptămâni. Când ele țin mai mult, este necesar să consultăm medicul, pentru că pot rezulta dintr-o cauză gravă. Totuși, cel mai des, ele sunt rezultatul unor probleme minore ale mecanicii vertebrale sau al poziției incorecte a corpului. Terapeuții care se ocupă cu medicina alternativă estimează că aceste dureri pot fi reduse cu cel puțin 70% doar făcând niște exerciții extrem de simple.
Gesturile preventive
Încă de la originile sale, acum câteva milioane de ani, omul a trebuit să se lupte cu disconfortul creat de durerile de spate. Coloana sa vertebrală, adaptată la început la postura și la mersul în patru labe, nu a evoluat suficient pentru a funcționa perfect în poziție verticală. Coloana vertebrală este solicitată de fiecare efort muscular, oricât de mic al fi el. De aceea, de cele mai multe ori, ne este greu să atribuim durerile vertebrale unei cauze precise. În unele cazuri, ele dispar la fel cum au apărut. Iată de ce regula noastră în viața cotidiană trebuie să fie prevenția, aplicată în cele mai banale împrejurări, cum ar fi trezitul din pat și îmbrăcatul. Intrate în reflex, ele vor trebui să fie băgate în seamă, dacă vrem să nu suferim.
Îmbrăcatul
Oricare ar fi originea durerilor de spate, sfaturile care urmează vă ajută să începeți ziua fără să îl solicitați prea mult. Evitați să vă așezați și să vă aplecați în față pentru a vă îmbrăca. Aceste două mișcări solicită spatele, fără să fie nevoie.
1. Pregătiți-vă hainele de-o manieră care să vă permită să vă treceți prin ele brațele și picioarele, repede și ușor.
2. Dacă vă este greu să vă puneți colanții sau pantalonii, încercați să vă îmbrăcați întinși pe spate, în pat. Ridicați-vă genunchii la nivelul pieptului, pentru a trece veșmintele peste glezne, apoi întindeți picioarele, pentru a-i trage în sus. Nu trebuie să îndoiți spatele când ajungeți la coapse.
Ridicatul din pat
1. Aduceți genunchii la nivelul coapselor, și rostogoliți-vă pe o parte.
2. Puneți picioarele pe podea și folosiți brațele pentru a vă ridica. Când vă culcați, procedați invers.
Ridicatul și așezatul în fotoliu sau pe un scaun
1. Puneți-vă picioarele cât mai aproape de marginea fotoliului.
2. Îndepărtați genunchii până la nivelul umerilor pentru a vă păstra echilibrul. Țineți spatele drept și așezați mâinile pe brațele fotoliului.
3. Ridicați-vă încet de pe scaun, sprijiniți-vă cât mai bine pe mâini, pentru a va ridica.
4. Pentru a vă așeza, țineți picioarele ușor depărtate, cam la nivelul umerilor, și cât mai aproape de marginea fotoliului. Așezați-vă încet, ținând spatele drept. Puneți mâinile cât mai repede pe brațele fotoliului.
Mișcările necesare și cele care ne fac rău
* Dacă nu aveți probleme vertebrale, începeți lupta cu durerile printr-un program de întindere și de întărire musculară.
* Acordați atenție maximă celei mai mici dureri de coloană vertebrală.
* Deosebiți senzația de efort de cea de durere. Aceasta din urmă este semnalul că vă aflați pe un drum periculos. Opriți mișcările imediat.
* Păstrați poziția corectă a spatelui (să fie mereu drept) pentru a profita la maximum de exerciții.
* Indiferent de ce exerciții alegeți, evitați să îndoiți spatele.
Ajutorul specialiștilor
Marea majoritate a durerilor vertebrale pot fi tratate cu ajutorul tehnicilor medicinei alternative, cum ar fi chiropraxia, osteopatia, metoda Mezieres, acupunctura, posturologia. Multe dintre aceste dureri au ca loc de pornire zona lombară. Medicina alternativă poate să atenueze, ba chiar să facă să dispară această cauză, aducând o ușurare imediată.
Cu toate acestea, când durerile au o origine mai gravă, de exemplu o boală de rinichi, de unde și dureri în zona lombară, sau o pleurezie, ele trebuie tratate neapărat prin intermediul medicinei clasice.
Chiropraxia
În primul rând va fi întreprins un examen clinic pentru a afla precis diagnosticul din spatele suferinței. Pentru durerile de spate, pacientul va fi tratat în poziția șezând, cu spatele drept sau culcat pe o parte, pentru a-i permite terapeutului să acționeze la nivelul articulației vertebrale cu probleme. O împingere ușoară și rapidă poate deschide articulația rapid, redându-i mobilitatea.
Posturologia
Se adresează pacienților care au probleme cu poziția corpului, ce pot fi ușor observate atunci când stau jos sau merg. O ținută corectă, învățată cu ajutorul specialistului, duce la dispariția durerilor dorsale și cervicale.
Acupunctura
La primul consult, specialistul va vrea să afle întregul istoric al problemelor dorsale ale pacientului, informându-se, de asemenea, și de modul său de viață. Acele ce îi vor fi așezate la nivelul spatelui și picioarelor au ca obiectiv restabilirea echilibrului organismului și blocarea durerii.
Osteopatia
Osteopatul va proceda în primul rând la o examinare a pacientului. Dacă se dovedește că durerea vine de la discurile vertebrale, el va începe prin a destinde mușchii din acea zonă, iar mai apoi va întinde, încet, coloana vertebrală, pentru a diminua presiunea de pe discul lezat. Cât timp durerea persistă, pacientul va evita să se aplece și să ridice greutăți. Vor fi necesare mai multe ședințe.