Fluxul respirației este strâns legat de confortul nostru interior. Când suntem tensionați, respirăm grăbit, întrerupt, într-un ritm neregulat, iar această încordare se transmite în toate zonele corpului nostru. Și invers: o respirație egală și relaxată destresează corpul în ansamblul său și înseninează starea de spirit. Aplicând o anumită presiune pe vârfurile degetelor de la mâini, se declanșează impulsuri respiratorii care au efectul unei destinderi în corp: bazin, abdomen, cutia toracică sau în centura scapulară. Inspirația și expirația se intensifică și se pot modifica, de asemenea, și pauzele dintre respirații. Oare ar trebui să ne mire faptul că, indiferent ce activități am desfășura în cursul zilei, apropiem, uneori, vârfurile degetelor unul de altul, într-un gest de care nici măcar nu suntem conștienți? Când arătătorul și degetul mare se alipesc, persoana respectivă își regăsește calmul. Vă prezentăm mai jos cinci exerciții, de alăturare a degetelor, pe care vă îndemnăm să le încercați.
1. Degetul mic și inelarul
Împreunați vârfurile degetelor 4 și 5 de la mâna dreaptă, cu degetele 4 și 5 de la mâna stângă. Observați în care parte a corpului vă percepeți acum mai intens respirația.
Ce efecte obțineți - Exercițiul liniștește și relaxează, stimulând în același timp fluxul respirator și funcționarea organelor din cavitatea abdominală. Seara, veți constata că adormiți mai repede.
2. Degetele mijlocii
Presați unul de altul vârfurile degetelor mijlocii de la ambele mâini și urmăriți-vă respirația. În care loc din partea superioară a corpului percepeți acum fluxul respirator?
Ce efecte obțineți - Aerul pătrunde în regiunea mediană a cutiei toracice, în vecinătatea diafragmei, iar fluxul respirator influențează pozitiv câteva organe, cum sunt inima, stomacul și rinichii. Exercițiul are o acțiune liniștitoare asupra inimii, pe care o armonizează, asigurându-i echilibrul.
3. Degetele mari și arătătoarele
Lipiți vârfurile degetelor mari și ale arătătoarelor, apăsându-le ușor, pe durata câtorva respirații. Urmăriți cum reacționează respirația dvs. la aceasta și ce direcție ia fluxul ei.
Ce efecte obțineți - Se activează respirația în zona umerilor, a cefei și a capului, ceea ce alungă oboseala. Exercițiul înviorează, limpezește mintea și este ideal pentru a înlesni concentrarea și a stimula creativitatea.
4. Toate cele zece degete
Alipiți față în față vârfurile celor zece degete de la mâini și țineți încheieturile falangelor ușor îndoite. Observați în ce fel este influențată respirația dvs. de această poziție. Unde simțiți fluxul respirator?
Ce efecte obțineți - Veți avea o respirație completă, profundă, care vă va revigora și energiza.
5. Ambele mâini
Duceți mâinile în fața pieptului și împreunați cele zece degete pe toată lungimea lor, lăsând un mic spațiu între palme. Relaxați umerii și observați cum acționează această poziție asupra respirației și a stării dvs. de spirit.
Ce efecte obțineți - O poziție identică a mâinilor există și în yoga. Ea vă conferă echilibru și însuflețire. Este de mare ajutor în momentele de suprasolicitare și oboseală extremă, deoarece liniștește gândurile, vă dăruiește claritate și armonie interioară.
Durata exercițiilor: zece respirații sau mai mult.
Sugestii pentru practica zilnică
* Exersați stând pe un scaun sau pe un taburet. Așezați-vă cu spatele drept, nu pe tot blatul scaunului, ci doar pe treimea lui anterioară.
* Asigurați-vă că trunchiul dvs. se află în poziție perfect verticală. Tălpile se sprijină pe podea, depărtate la distanța șoldurilor.
* Alipiți falangele superioare (nu numai vârfurile degetelor), presându-le ușor.
* Țineți mâinile lejer în fața abdomenului, între ombilic și capătul sternului, sau sprijiniți-vă antebrațele pe coapse.
* În timpul exercițiilor, observați cum respirația dvs. vine și pleacă. Nu vă grăbiți și mențineți atenția permanent concentrată.
* Repetați exercițiile de două ori, cu câte șapte respirații fiecare. Cu condiția să exersați zilnic, puteți începe după două săptămâni să sporiți treptat numărul respirațiilor și durata exercițiilor.