Câteva precizări legate de cancer

Redactia
O cauză ignorată: psihicul

În ultimii ani se constată o creștere exponențială a numărului de bolnavi de cancer. Cu toate că nu se cunoaște cauza exactă a bolii, au fost descoperiți o serie de factori favorizanți: genetici, alimentari, anumite boli care pot degenera, scăderea capacității de apărare a organismului legată de mediul poluat și de stilul de viață suprasolicitant și stresant. Dar printre rădăcinile răului se află și cauzele psiho-emo­ționale, care stau adesea în spatele bolii și sunt extrem de profunde. Boala apare pe fondul negării propriei ființe, prin abandonarea Eu-lui interior și de­pendența exagerată de lumea exterioară. Persoa­nelor predispuse la cancer le este frică sau nu au încredere că pot trăi independent, pe propriile pi­cioa­re, și caută în permanență ceva exterior, o per­soană, o autoritate, o organizație, care să-i ghideze și să-i conducă. De multe ori, acest fenomen, aceas­­tă nevoie de protecție, se produce pe fondul unor suferințe, a unor traume îndelungate, care nu sunt exteriorizate ci sunt refulate. Există și situații când boala poate apărea rapid, după o traumă ma­joră: divorț, pierdere financiară, ma­terială, pierde­rea unei persoane apropiate. Sentimentele care predo­mină la pacienții în suferință sunt lipsa de încredere în sine, dispera­rea, deznădejdea. Cei în cauză se simt neputincioși în a-și schimba viața, consideră că totul s-a terminat și că nimic bun nu li se mai poate întâmpla, și atunci cedează contro­lul asupra propriei vieți. Acest me­ca­nism se reflectă și la nivel celular, unde organismul pierde, de ase­menea, controlul, celulele normale încep să fie înlocuite și distruse de celule canceroase, care au tendința să preia, încet, controlul total. Pen­tru a putea lupta cu boala este nevoie, înainte de toate, ca pacientul să-și recâștige controlul asupra propriei ființe, să-și redobândească încrederea în sine, să învețe să trăiască pe propriile picioare. De asemeni, e extrem de important să se reorienteze către interior, să accepte suferințele prin care a tre­cut și să le depășească. În procesul de vindecare este foarte important ca pacientul să accepte boala și să caute, cu ajutorul psihologului, traumele care l-au marcat de-a lungul anilor. Trebuie să redo­bândească încrederea în sine, speranța și bucuria de a trăi.

Pe unde vine pericolul

* Alimentația sănătoasă este cea mai impor­tan­tă cale de depășire a bolii, deși foarte puțini oameni recurg la ea, din neputință sau neștiință. Apariția cancerului este favorizată de anumite substanțe: * ni­trozaminele, care se găsesc în următoarele ali­men­te: carne de porc, de vită, de miel, de pasăre (când sunt crescute industrial, tratate cu hormoni și antibiotice), peștele de crescătorii, slănina, brân­za; * hidrocarburile aromatice din afumături, pră­jeli și fumul de țigară; * alcoolul, care are un rol major în apariția cancerului la ficat, dar intervine și în apariția altor cancere.
Anumite studii au arătat că există și alimente care exercită un rol protectiv. Dintre acestea, pe primul plan sunt: legumele proaspete, bogate în fibre vegetale, fructele care au un conținut bogat în vitamina C și în substanțe antioxidante (fructele de pădure, strugurii, citricele, merele, prunele, cire­șele, vișinele, rodia, măceșele), făina de mălai și făina integrală de grâu.
* Condițiile socio-economice scăzute (sărăcie) sunt implicate și ele în apariția cancerului. Influența lor se exercită, probabil, în primul rând, prin calitatea alimentației.
* Boli care prezintă un risc crescut de a dege­nera în cancer - inflamația cronică reprezintă un factor important de risc pentru cancer, fie că este localizată la nivelul pielii, al tubului digestiv, al organelor genitale, aparatului respirator, aparatului urinar etc. De exemplu, cancerul digestiv este favo­rizat de bolile inflamatorii cronice ale intestinului; ulcerul gastroduodenal sau infecțiile cu Helico­bacter pylori, la nivelul stomacului, și cu virusuri hepatitice B și, în special, C, la nivelul ficatului. Pentru cancerul mamar periculoase sunt procesele inflamatorii cu substrat hormonal, majoritatea tu­morilor mamare fiind hormonodependente. Infla­mația cronică a colului uterin (cervicita cronică) favorizează apariția cancerului de col, la fel ca și endometrioza sau hiperplazia de endometru.
Important de reținut: boala canceroasă are sub­strat inflamator cronic. În această situație, tre­buie luate toate măsurile pentru ca orice proces infla­mator, cu orice localizare (inclusiv o infecție den­tară) să fie rezolvate cât mai repede. Pe de altă parte, trebuie schimbate toate obiceiurile de viață și alimentație, care pot întreține aceste procese nefaste: fumatul, consumul de alcool, sedenta­ris­mul. Trebuie instituit un regim alimentar adec­vat, în special cu vegetale care conțin antioxidanți na­turali, cu efect antiinflamator.

Stilul de viață

Cancerul este o boală foarte gravă. Nu se cu­noaște niciun tratament care să aibă rezultate pozi­tive în 100 % din cazuri. Un tratament poate să aibă rezultate spectaculoase în cazul unor pacienți, în timp ce același tratament, la alți bolnavi, cu ace­lași diagnostic, să nu aibă niciun efect. Există mai multe cauze pentru acest fenomen. Orice boală este un semn că ceva este greșit în viața celui care se îmbolnă­vește. Aceste greșeli pot să fie legate de multiple aspecte, de la regimul alimentar și până la relațiile cu ceilalți oameni sau la modul de gândire. Este important ca fiecare pacient, ajutat de tera­peutul care-l tratează, să identifice greșe­lile care există și să urmărească să le elimine definitiv. Atât timp cât nu apare o schimbare majoră în viața bolnavilor, șansele de ameliorare sau de vindecare a bolii sunt foarte mici, indiferent de tratamentul urmat. Aceste aspecte sunt valabile pentru orice boală, dar cu atât mai mult pentru cele grave și, în special, pentru cancer.
Schimbările trebuie să fie reale, adică pacientul trebuie să fie convins că sunt necesare și nu sunt doar niște simple indicații, mai mult sau mai puțin necesare, pe care le face terapeutul. În plus, ele trebuie să fie și definitive. Dacă după ameliorarea bolii sau dispariția ei, se revine la vechiul mod de viață, atunci și boala va reveni, de multe ori într-o formă mult mai gravă și cu posibilități tot mai re­duse de tratament.

Regimuri de purificare

Marea majoritate a oamenilor au un regim ali­mentar care nu respectă restricțiile pomenite mai sus. Din această cauză, organismul le este intoxicat cu tot felul de substanțe nocive. Atunci când apare o boală gravă, cum este cancerul, pe lângă înde­părtarea alimentelor nefaste, trebuie urmate anu­mite regimuri care au rol de purificare, de înde­părtare a toxinelor acumulate în organism.
* Regimul Oshawa - durata acestui regim este de 10 zile, după care se face o pauză de 7 zile și apoi se repetă. Cu cât este repetat de mai multe ori, cu atât rezultatele sunt mai bune. Se consumă nu­mai 4 tipuri de cereale: grâu, orez (în special ne­decorticat), hrișcă (cereală care se cultivă mai mult în Moldova), mei.
* Cura cu germeni de grâu - durează o lună. Se iau 100 g de grâu, se spală, se pun într-un vas de sti­clă și se acoperă cu apă. Deasupra vasului se pune un șervet de hârtie. După 24 de ore, se spală bine grâul, se macină și se amestecă în părți egale cu apă. Se poate adăuga miere. Se consumă dimi­neața pe stomacul gol. Este important ca vasele care se folosesc să fie din sticlă sau ceramică.
* Cura cu ouă de prepeliță - se poate face în mai multe feluri. De exemplu, se consumă 7 ouă pe zi timp de 10 zile, apoi se face o pauză de 10 zile, după care se reia cura de două ori.
* Postul cu sucuri de legume - cea mai cu­nos­cută variantă este cura dr. Breuss. Sucul de legume se consumă în prima parte a zilei. Se bea cât mai încet, chiar se "mestecă", cu toate că nu conține nimic solid. În felul acesta, se realizează o asimi­lare mai bună a principiilor active conținute în el.
* Cura cu aloe - durează o lună, timp în care se evită ouăle, carnea și laptele. Există la ora ac­tua­lă o serie de firme care distribuie suc de aloe. Este important ca produsul utilizat să aibă cât mai puțin sau chiar deloc conservanți. De asemenea, se poate prepara și acasă, din frunze proaspete de aloe. De obi­cei, se consumă câte o lingură, de 3 ori pe zi, cu două ore înainte de mese. În această pe­rioadă este bine să se consume cât mai multe fructe și legume.
* Cura cu argilă - se face pe o perioadă de 3 săptămâni, după care se ia o pauză de 10 zile, după care cura se repetă. Argila se dizolvă în apă de iz­vor sau apă plată, o lingură la un pahar. Se prepară cu o seară înainte de a se consuma. Primele două zile se bea doar apa de deasupra argilei care se depune la fund. În zilele următoare, se amestecă și se bea tot conținutul paharului. În prima săptă­mână se bea un pahar pe zi, dimineața, apoi 2 pa­hare pe zi, dimineața și seara, iar în ultima săptă­mână, 3 pahare pe zi, dimineața, la prânz și seara.
* Regimul de crudități - Teoria care stă la baza acestui regim spune că enzimele și bioelementele care sunt conținute de către legume și fructe și care sunt foarte importante pentru starea de sănătate sunt distruse prin prepararea termică. În conse­cință, acestea trebuie consumate în stare crudă, sub formă de salate și sucuri. Cele mai valoroase ali­mente din acest regim sunt: grâul și germenii de grâu, ovăzul, meiul, semințele de floarea-soarelui, semințele de dovleac, morcovii, varza, țelina, ridi­chea neagră, sfecla roșie, soia, usturoiul, prazul, urzica, spanacul, fructele.
Este important ca toate produsele consumate în acest regim să fie cultivate organic, adică fără în­gră­­­șăminte sau alte substanțe chimice. Dacă nu se res­pectă această condiție, eficiența regimului scade foarte mult.
Durata acestei cure trebuie să fie de minimum 2 luni, pentru boli mai ușoare, și de 6 luni până la 1-2 ani, pentru bolile grave, mai ales pentru cancer.
* Produsele stupului - miere, propolis, păstură etc. Sunt recomandate pentru efectele bune de stimulare a imunității antitumorale.
* Plante medicinale - cele mai cunoscute și fo­losite plante care au efecte anticanceroase sunt sal­via, năpraznicul, cătina albă, țintaura, pelinul-dul­ce, busuiocul, vâscul, tătăneasa.
* Ciuperci medicinale. Există mai multe tipuri de ciuperci care au efecte deosebite pentru sti­mu­la­rea imunității, în general, dar și pentru cancer, în special. Printre cele mai puternice se numără gano­der­ma, maitake, shitake, chaga. Rășina mu­mio, sub­stanța organominerală din Tibet, are de ase­me­nea efecte antitumorale și imuno­stimulatoare pu­ter­nice.
Este important de menționat că terapia cance­rului este deosebit de complexă. Trebuie urmate toate tipurile de terapii care pot aduce un beneficiu pacientului, chiar dacă se asociază tratamente cla­sice cu terapii complementare, cu precizarea că fiecare dintre ele trebuie condusă de un specialist în acel do­meniu. La fel de importantă este și cre­dința, care este esențială pentru reușită și pentru menținerea rezultatelor oricărui tip de tratament.

Dr. RAREȘ SIMU


Date de contact:
* Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C. A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96
* Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58