Răspuns pentru PIA - Hunedoara, F. AS nr.1268 - "Sunt cardiacă și am intoleranță la lactate"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Prima măsură pe care trebuie să o luați în cazul intoleranței la lactoză este să eliminați toate pro­dusele lactate din meniul dvs., sau să le reduceți, consumân­du-le doar în timpul meselor principale. Lactoza, ca principal carbohidrat din laptele de vacă, necesită prezența unei anumite enzime (lactaza) pentru a fi dige­rată, astfel că intoleranța la lac­toză apare atunci când în­velișul intern al intes­tinului sub­țire produce cantități reduse din această enzimă. Bineînțeles că, așa cum ați constatat și dvs., into­leranța la lactoză produce crampe ab­dominale, ba­lonări, diaree, atunci când se inge­rează o cantitate prea mare de lapte sau de produse lactate.
Trebuie menționat că defi­citul de lactază se poate asocia cu alte boli caracteristice sin­dromului de malabsorbție, cum sunt infecțiile virale sau bacte­riene ale intestinului sub­țire, ori fibroza chistică.
În afară de reducerea sau chiar eliminarea lapte­lui din ali­mentație, sau în­locuirea lui cu brânză și iaurt (produse lactate cu o concentrație mai redusă de lactoză), o alter­na­tivă este să adăugați în laptele consumat un preparat care con­ține lactază (Lactaid sau Dairy Ease) care con­vertește lactoza în carbo­hidrați simpli ce sunt ab­sorbiți cu ușurință.
În privința balonării, trebuie spus că meteoris­mul este produsul normal care rezultă din digestie și fermentația ce are loc în intestin, dar dacă, to­tuși, acest fenomen devine excesiv, se poate spune că durerile și balonarea sunt consecințele unor tulburări în ce privește sensibilitatea și mo­tilitatea intestinului. În afară de reglarea motri­cității intes­tinale cu ajutorul antispas­modicelor musculotrope (Debridat, Duspatalin), schimbarea comporta­men­tului alimentar poate fi și ea folositoare. Iată câteva sfaturi ce vă sunt de folos: reduceți con­sumul de zahăr sub orice formă, evitați fasolea, varza, conopida, mazărea, legumele care fermen­tează, băuturile carboga­zoase. Adăugarea în mân­carea gătită a unor condimente blânde (ana­son, fenicul, chimen, sal­vie, coriandru, cimbru, dafin, cardamom) este o modalitate ușoară de a evita problemele digestive. Le puteți folosi și sub formă de infuzii, uleiuri esențiale (mușețel, sovârf, ghimbir, mentă) sau alte produse fitoterapeutice finite (Digesto, Gassex, Tonic digestiv).
În cazul în care diareea alternează cu consti­pația, se recomandă pansamentele digestive ce tapetează pereții intestinului cu un strat protector de mucilagii. În astfel de situații, sunt eficiente preparatele cu fermenți lactici, care contribuie la in­stalarea unui mediu bacterian optim, și semin­țele de in, care conțin mucilagii capabile să refacă mucoasa intestinală.
Preparatul Lactaza 9000 este foarte eficient în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză.
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București.
Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Soția mea e chinuită de polimialgii și niciun tratament n-o poate ajuta"
 (Răspuns pentru OCTAVIAN - Dej, jud. Cluj, F. AS 1209)


Stimate domn,
Polimialgia este o tulburare cronică, frecvent întâlnită, fără o cauză clară. Este cunoscută sub de­numirea completă de polimialgie reumatică. Nu ați menționat vârsta soției dumneavoastră, însă polimialgia reumatică este, într-adevăr, de două ori mai des întâlnită la femei decât la bărbați.
Manifestările descrise de dumneavoastră sunt tipice, adică ele încep dimineața, de obicei. Simp­tomele caracteristice sunt dureri și înțepeneli apă­rute brusc, la nivelul gâtului, umerilor, zonei lom­bare și șoldurilor. Simptomele durează de la 30 minute până la câteva ore.
Criteriile de diagnostic pentru această tulbu­rare includ următoarele:
* Vârsta de peste 50 ani.
* Durere care persistă cel puțin o lună.
* Durere care afectează cel puțin două din următoa­rele zone - gât, zona umerilor, zona pelviană.
Alte simptome ale bolii includ:
* febră
* pierdere în greutate
* senzații de oboseală și lipsă de energie
* depresie
* dificultate în împlinirea acti­vită­ților cotidiene
* dificultate în a se ridica din pat dimineața
* dureri articu­lare.
Îngrijorătoare pen­tru soția dum­nea­voastră sunt durerile la nivelul capului, în zona maxilară și a ure­chii, pe care le-ați descris. Acest lucru suge­rea­ză prezența unei alte tulburări, numită arterita cu celule-gigant (Giant cell arte­ritis - în engleză). Ea afectează vreo 20% din per­soanele cu poli­mial­gie reumatică și unii o con­si­deră chiar o for­mă a acesteia. De ce este îngrijoră­toare? Pentru că este considerată o inflamație a pereților arterelor, provocată de o reacție autoimu­nă (o reacție în care vasele sunt atacate de propriul sistem imunitar). Din această cauză, funcțiile vaselor sunt afectate în așa manieră, încât bolnavii sunt supuși riscului de accidente vasculare (bloca­rea fluxului sanguin către creier) sau orbire bruscă (blocarea fluxului sanguin către ochi).
Foarte frecvent, apar simptomele următoare:
a) dureri în zona mandibulară, mai ales la mes­tecare
b) dureri și hipersensibilitate la nivelul scal­pu­lui (chiar la pieptănat)
c) dureri de cap.
Acestea fiind spuse, urmă­toarele abordări na­tu­riste ar putea fi de folos:
* Atitudine pozitivă în fața vieții - în caz că bolnavul este un tip de om pesimist, nu este niciodată prea târziu să se schimbe. Deși, la un moment dat, lucrurile par negre, trebuie să reali­zăm că o privire negativă nu ajută, ci agravează lucrurile. Mai bine este să fim recunoscători pen­tru viața pe care o avem, și să ne bucurăm de daru­rile ei, cât de mici.
* Rugăciune și iertare - prin rugăciune îi mulțumim Domnului pentru cele trăite în ziua respectivă. Asta ne va insufla încredere în noi și speranță. Faptul că acolo, sus, cineva te iubește îți dă puteri.
* Exerciții de tip meditație. Ajută oamenii să-și găsească echilibrul interior și să elimine efec­­tul bolii.
* Mișcarea fizică - mersul, înotul lent (se include în tratamente de balneo-fizioterapie) ajută la menținerea tonusului și la reducerea greutății corporale.
* Dieta trebuie să includă multe vegetale și mai puțină grăsime de origine ani­mală. De evitat, categoric, sunt ali­mentele foarte prelucrate, cele care conțin mult zahăr, și sucurile acidu­late (cola etc.), care devin motoare puternice pentru inflamații în corp.
* Plante medicinale - uleiul de primulă sau de luminița-nopții are efecte antiinflamatoare. Tinctu­ra de salcie (Salix alba), derivată din scoarța plan­tei, ar putea ajuta în inflamație și dureri. Per­soa­nele care folosesc anticoagulante trebuie să fie precaute la administrarea primulei și a salciei.
* Suplimente bogate în ulei de pește, omega 3 și 6, vitamina C. Ele pot ajuta la reducerea infla­mației.
* Masajul ajută la punerea în mișcare a ener­giilor, prin urmare, reduce blocajele ener­getice care stau la baza durerilor.
* Acupunctura - deschide canalele ener­ge­tice, eliberând pacienții de dureri, de reac­țiile auto­imune și ameliorând in­fla­mația.
* Homeopatia este ex­celentă pentru tratamentul aces­­tei boli, căci atinge cauza emoțională care stă la baza ei. Unele medicamente, cum ar fi Arnica, Bryonia, Rhus toxi­codendron, Ruta graveolens, Staphysagria, ar putea fi de folos, dar ideal pentru această tulburare este un medicament constituțional, deci individua­lizat.
Fiindcă arterita cu ce­lu­le gigante este o boală strâns legată de polimialgia reu­ma­tică și are complicații destul de grave, este foarte important să consultați un specialist, atunci când bănuiți că suferiți de această boală.
Vă urez succes!