PATRICIA KAAS - "Am învățat, în sfârșit, să spun «nu»"

Dana Ene
Patricia Kaas a împlinit 50 de ani, dar este aproape neschimbată.

Amestecul de sân­ge francez și german își spune cuvân­tul: seducție și eleganță pariziană, pe de o parte, un aer franc, nemțesc, pe de alta. O eternă adolescentă, cu doar câteva riduri rătăcite pe obraz. Nici muzica nu și-a schimbat-o prea mult. "Mademoiselle chante le blues", din anii '80, a devenit acum "Ma­dame tout le monde", titlul uneia dintre cele mai noi melodii ale Patriciei. După ce a dispărut timp de doi ani de pe scenă, cântăreața a revenit, nu doar cu un nou turneu, ci și cu un nou disc.
"Patricia Kaas" este cel de-al zecelea disc de studio al franțuzoaicei și primul din ultimii 13 ani care conține și melodii originale. Un nou drum, o nouă viață, o nouă abor­dare muzicală, asta vrea să reprezinte noul disc al Patriciei, lansat în 2016: "Este o nouă călătorie a vieții mele spre fe­meia care sunt astăzi. Femeia care se simte bine în pie­lea ei și care se uită cu plăcere în oglin­dă. Du­pă 30 de ani de carieră, nu mai există bariere. Nu mai am nimic de demon­strat. Am dat frâu liber tuturor sentimen­telor, tu­turor gânduri­lor", spu­nea ea. Iar me­lodia "Ma­dame tout le monde" pare să con­fir­me lucrul acesta. Este o bijuterie de muzică pop, însoțită de un videoclip menit s-o reinventeze pe Kaas, regina cabaretului și a pieselor de café-concert.
Unde a dispărut "made­moiselle" în ultimii doi ani? A avut nevoie de o pauză ceva mai lungă, ca să-și învingă oboseala cumplită, care a împins-o către "Burnout" (sindromul de epuizare totală). Rare sunt carierele artistice care nu se lovesc de el! "Am învățat, în sfârșit, să spun «nu»! Mă simt mult mai bine, mai liniștită, mai relaxată. Am văzut în presă titluri gen: «A revenit după doi ani dificili!». Nu e chiar așa. Am suferit doar șase luni de sindromul burnout și chiar mă bucur că am trecut prin această perioadă grea, căci am văzut, în sfârșit, cum arăta viața mea și mi-am revizuit prioritățile", se confesa cântăreața. Suferința Patriciei era de așteptat. A lucrat aproape 30 de ani fără pauză. "Nu mi-am luat câteva zile libere nici atunci când mama mea era pe patul de moarte, sau măcar după ce a murit. Dim­po­trivă, m-am arun­cat și mai tare în muncă. Apoi, l-am pierdut pe tata. Am pro­ce­dat la fel. Am ac­ceptat și mai mul­­te contracte, și mai multe con­cer­te... Și am ținut-o tot așa, de fiecare da­tă când viața m-a pus la încercare. Cea mai recentă lovitură a sorții a fost moartea cățe­lușului meu, Te­qui­la. «Era doar un cățel!» spun unii cu dispreț. Dar știți ce?! Nu îmi pasă ce părere au ei. Pentru mine, Tequila a însem­nat enorm. Așa că să nu vă mire că într-o zi, atunci când m-am întors acasă după un concert și am găsit casa goală, pur și sim­plu m-am prăbușit... Am realizat între timp că atunci când pierdem pe cine­va drag, nu e bine să ne prefacem că nu observăm, și nu e su­ficient să um­plem go­lul rămas cu mun­că. Așa doar as­cun­dem problema, și ea stă și mustește și creș­te, pâ­nă ră­buf­neș­­te. Tre­buie să luăm o pauză și să plângem, după pofta inimii, căci nu­mai așa ne vindecăm cu ade­vărat", mărtu­ri­sea ea într-un inter­viu recent.
După ce și-a acor­dat o pauză de vin­de­care și o binemeritată vacanță, Patricia s-a apucat din nou de muzică. Ea a rămas marea ei dragoste și nu prea are re­gre­te în această privință. "Sunt pregătită pentru o poveste de iubire ca-n filme", declara ea într-un interviu din 2012, doar că acea poveste de dra­goste nu a fost să se întâm­ple. Au existat mai multe povești de amor fur­tunoase, însă atât. Și acest lucru pare să se re­găsească chiar pe acest nou alb­um al ei, cu melodii pline de substanță, dulci-acri­șoare și melanco­lice, despre iu­biri pierdute, violență în familie sau lipsă de toleranță. "Când am ter­minat de înregistrat discul ăsta, pur și simplu am plâns. Eu nu îmi compun singură melo­diile, doar le interpretez, așa că, uneori, nu rezonez sută la sută cu ele. De data asta însă am simțit că fiecare melodie în parte mă reprezintă cumva".
După ce a terminat de înregistrat discul, a pornit în turneu. Un turneu ce va cuprinde și țara noastră. Au trecut patru ani de la ultimele ei concerte de la noi, dar între timp și-a schimbat repertoriul. ?n România, Patricia va susține două spectacole: unul pe 24 iunie, la Sala Palatului din București, iar un altul, două zile mai târziu, pe 26 iunie, în Parcul Rozelor din Timișoara. "Vă propun un spectacol care seamănă cu mine, cea de acum", le scria artis­ta fanilor ei români.
Anul acesta, Patricia Kaas a fost nominalizată la categoria "Cea mai bună interpretare în fran­ce­ză", a Premiilor "Big Apple Music", ce se vor des­fă­șura pe 22 octombrie, la New York.
(Biletele pentru concertul de la București costă între 120 și 300 lei, iar pentru spectacolul de la Ti­mișoara, au prețuri cuprinse între 80 și 300 lei. Pen­tru ambele evenimente, puteți achiziționa tiche­tele în rețeaua Eventim.)