Formula care ne prelungește viața

Gilda Fildan
- S-a dovedit științific că bătrânețea poate fi amânată și viața adăugată cu zeci de ani -

- Cercetătoarea Elizabeth Blackburn, laureată a Premiului Nobel, a des­coperit de ce oamenii îmbătrânesc în mod diferit. Și ce avem de făcut, ca să trăim cât mai mult, fără boli și dureri -

Cum se explică faptul că nu îmbătrânim toți la fel? De ce doi oameni de vârstă ega­­lă arată, unul cu zece ani mai pu­țin, iar altul cu zece ani în plus? Și cum poate fi încetinit declinul? Iată o enigmă științifică, a cărei dezlegare a fost tot atât de pasionantă ca un roman polițist.

O vietate nemuritoare

Primul indiciu către de­codarea secretului tinereții a stat ascuns prin bălți și smârcuri, vreme îndelun­gată. Acolo l-a găsit, în 1984, o cercetă­toa­re austra­liană, Elizabeth Blackburn, care în cele din urmă a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Medicină. Fo­losind instrumentele de lucru ale bio­lo­giei moleculare și stu­diind probele de apă luate din iazuri, ea a reușit să afle cum își poate păstra tine­rețea ma­terialul genetic din celulele organis­mului nos­tru. Căci de prospețimea lui depinde dacă vom încărunți prematur sau nu și dacă oa­sele noastre se vor demi­neraliza și vor deveni fra­gile. De milioane de ani, de­pozitarul acestor cunoștințe prețioa­se era o bacterie nu­mită Tetrahymena thermophile. A­ceastă vietate de di­mensiuni micro­sco­pice și prevăzută cu cili care îi per­mit să se deplaseze duce o existență complet banală: mă­nâncă, se înmul­țește, iar mănâncă - și nu îmbă­trâ­nește nicio­dată. Expli­ca­ția? Ea bene­ficiază de o protecție con­tra uzurii asigurată de segmentele de ADN, lungi și mereu regenerate, si­tuate la capetele lanțului genetic. Ele poartă denumirea de telomeri și, pen­tru a ne ajuta să ni le imaginăm mai ușor, Elizabeth Blackburn le compară cu capetele întărite prin impregnare cu plastic ale șireturilor noastre de la pantofi.
Cercetătoarea australiană a obser­vat că bacteria deținătoare a tinereții eter­ne posedă capacitatea de a-și re­face neîncetat telomerii degradați. Du­pă această descoperire de însemnătate uriașă, Blackburn și-a pus întrebarea dacă nu cumva și omul ar avea posibi­litatea de a-și pre­lungi tinerețea, ferin­du-și de uzură și conservându-și in­tact, pentru cât mai mult timp, bagajul genetic al ce­lulelor. Însă este omul în sta­re să facă ceea ce face Te­trahymena thermophile?
În jurul anu­lui 2000, a avut loc o întâlnire provi­dențială: Black­burn, sta­bilită deja la San Francisco, a cu­nos­cut-o pe Elissa Epel, care tocmai se mutase în California, venind de la Facultatea de Psihologie a Uni­vesității de elită Yale. Domeniul ei special de studiu: stresul extrem. Subiecții: ma­me care își îngrijeau co­piii grav bolnavi, zi și noapte, fără pauză. Spe­cialiștii știu că acest tip de sacrificiu reprezintă una dintre cele mai ne­miloase suprasolicitări la care poate fi supus un om.
Curând, Epel și Black­burn au înce­put o colaborare intensă. "Am recoltat sânge de la mamele respective și i-am examinat celu­lele", își amintește bio­loaga. "La acelea din­tre ele care se chinuiau cu copiii lor de mai multă vreme, niște ființe distruse psihic, am găsit vătămări maxime în celule". Pen­tru cele două cercetătoare nu mai exista niciun dubiu. Au putut conclu­ziona acum că nu numai efor­tul fizic peste măsură, alimentația greșită sau substanțele nocive, ci și traumele psi­hice exercită o influență nefastă asu­pra protecției asigurate genelor. Cu cât această in­fluență producea daune mai profunde, cu atât se constata o scurtare a telo­merilor. Legătura de cau­zalitate era limpede pusă în evi­dență de dia­gra­mele întocmite de Elissa Epel, pe baza probelor de sânge analizate. Uzura genetică era mai pro­nunțată la acele participante la studiu care aveau de suportat un stres mai împovărător.
Pasul următor a fost să se stabi­leas­că dacă și în celula umană poate funcționa principiul după care bacte­ria Tetrahymena thermophile își con­servă substanța genetică. Și, în­tr-ade­văr, în finalul unei minuțioase munci de cercetare, Elizabeth Black­burn s-a considerat autorizată să afir­me că efec­tele negative provenite din mediu sau din împrejurările traiului cotidian pot fi atenuate sau chiar anu­late. La fel cum se întâmplă la micuța bacterie, există și în organismul uman diverse tipuri de celule dotate cu un mecanism de autosalvare, telomeraza, o enzimă cu acțiune reparatorie, care poate rea­duce telomerii la dimen­siunea lor ini­țială. Iar Blackburn are acest vis: por­nind de la descoperirile legate de te­lomeri, ea speră să prelun­gească du­rata noastră de viață cu cât mai mulți ani de sănătate și vigoare.
De reținut, însă, că nu ne vom rea­liza acest deziderat achiziționând cre­me speciale, suplimente alimentare sau cocteiluri de vitamine, ci doar instituind în modul nostru de viață un echilibru înțelept, apt să creeze con­diții favorabile pentru o funcționare normală a celulelor și țesuturilor din corpul nostru. Identificarea și punerea în practică a metodelor optime de sti­mulare a activității telomerazei, pen­tru a împiedica scurtarea telomerilor - aceasta este formula unei tinereți pre­lungite. Grație experimentelor la­bo­­rioase ale celor două pioniere în do­meniu, noi avem astăzi posibilitatea "să combatem bolile cronice și să ne îmbunătățim durabil starea de sănă­tate, până la nivel celular". Așa ne pro­mit Blackburn și Epel în cartea lor recent ieșită de sub tipar, cu titlul "Descifrarea procesului de îmbătrâ­nire". În SUA, ea se află deja pe lista de bestseller-uri.

Cei șapte magnifici

Numărul "ingredientelor" necesa­re formulei de viață lungă, găsite de cele două cercetătoare, sunt șapte. Șap­te paliere ale existenței, pe care fiecare dintre noi ar trebui să și le eva­lueze, pentru a le ordona mai bine.
1. Însușirea unei strategii de gestionare eficientă a stresului.
2. Tratarea corespunzătoare a tul­burărilor psihice, în cazul când exis­tă.
3. O alimentație sănătoasă și echilibrată, concepută în virtutea unor principii bine fundamen­tate.
4. Alegerea și practicarea con­sec­ventă a unui sport.
5. Căutarea permanentă a supor­tului social și întreținerea unei rețele de re­lații stabile.
6. Somn su­ficient - mini­mum șapte ore pe noapte.
7. Grija de a evita substanțele to­xice, cum ar fi nicotina și poluanții din mediu, ca și expunerea excesivă la radiații ultraviolete.
Fiecare dintre factorii enumerați mai sus dezamorsează o anumită sursă de risc. Fiindcă s-a demonstrat că telo­merii au de suferit, în momentele când provocările vieții ne fac să despicăm firul în patru și să ne pierdem încre­derea în propriile puteri. Dimpotrivă, se mențin în cea mai bună formă, atunci când noi ne fixăm obiective judicioase și le atingem, chiar dacă au un grad înalt de dificultate.
Otrăvurile ce pătrund zilnic în corpul nostru nu pun în pericol numai ficatul și plămânii, ci ne îmbătrânesc toate celulele din organism. Important este ca sănătatea să prospere în an­samblul ei, căci cine procedează se­lec­tiv, cine cade în capcana strata­ge­melor comerciale, cumpărând o cură de detoxifiere de la Plafar, în loc să facă regulat jogging sau își pune spe­ranța în vreun supliment de la care așteaptă miracole nu va fi nici sănătos și nici nu va trăi mai mult.
În prezent, știința este în măsură să ne arate concret câți ani de sănătate se pot câștiga: mii de persoane, care au participat voluntar la un studiu de lun­gă durată, au fost ținute sub observație timp de decenii, fiind supuse, perio­dic, unor examene medicale amănun­țite. Un lucru a ieșit cu claritate în evi­dență: cu cât subiecții au introdus în stilul lor de viață mai multe din com­portamentele "sănătoa­se", recoman­date în lista celor șapte factori, cu atât suferințele bătrâneții le-au apărut mai târziu. Ei au reușit să-și amâne înce­putul inevitabilului declin cu până la doisprezece ani.
Extrem de important! Echilibrul sufletesc are o importanță egală cu mo­dul cum ne îngrijim corpul. Epel și Blackburn au confirmat prin experi­mentele lor influența de netăgăduit a psihicului asupra stării de sănătate. Tensiunea nervoasă permanentă inun­da cu cortizol organismul mamelor deznădăjduite, care își îngrijeau copiii bolnavi, fără o clipă de odihnă. Acest hormon al stresului ne face irascibili, nervoși, exagerat de sensibili, și nu numai atât: el acționează până la nivelul cel mai profund, în interiorul celulelor, împiedicând regenerarea telomerilor. Așadar, stresul ne îmbă­trânește. Aceasta ar fi una dintre expli­cațiile unui fapt demult constatat de medici: persoanele care își duc viața într-un mediu social defavorizant, având sentimentul că sunt captive și lipsite de apărare, riscă să dezvolte pre­matur afecțiuni ale sistemului car­diovascular, de exemplu. Din fericire, o simplă modificare de atitudine va produce efecte pozitive notabile. Ori­cine poate învăța să-și gestioneze stre­sul în așa fel încât să-l facă mai puțin dăunător. Când ne rumegăm la nesfâr­șit problemele și eșecurile, secreția de cortizol se menține abundentă și duce la deteriorarea telomerilor. Dacă însă izbutim să ne detașăm de ceea ce ne apasă și să ne schimbăm gândurile, ne vom păstra tinerețea. S-a dovedit că și meditația practicată cu regularitate, de asemenea, și exercițiile de respirație, ne pot ajuta în acest sens.
În fine, un punct esențial din lista celor șapte factori este sportul. Chiar și un exercițiu fizic moderat ca inten­sitate constituie un mijloc foarte efi­cient de combatere a stresului și a de­gradării. Antrenamentele susținute con­secvent stopează procesul de atro­fiere a telomerilor.
În momentul de față, atenția cerce­tătoarelor se concentrează asupra ali­mentației, pentru a afla dacă unele dintre componentele ei sunt capabile să repare telomerii, prelungind viața. Potrivit observațiilor de până acum, persoanele care mănâncă mai multe produse din cereale integrale, nuci, legume sau pește, cu conținut bogat de acizi Omega-3, au în celulele lor telo­meri mai lungi decât cele care con­sumă de preferință pâine albă, carne, mezeluri sau meniuri de fast-food.
Telomerii ne transmit un mesaj în­cărcat de speranță: există, realmen­te, soluții anti-îmbătrânire. Însă ele nu se găsesc în tuburi și în cutiile cu ta­blete. Elissa Epel și Elizabeth Black­burn se pronunță categoric împotriva adminis­trării acelor mult-lăudate su­plimente, care urmăresc să activeze telo­meraza. Dimpotrivă, bombardarea artificială a organismului cu această enzimă ar putea chiar să pună în pe­ricol viața ce­lor ce apelează la o ase­menea terapie, căci există un anumit tip de celule care profită în mod spe­cial de pre­zența în exces și de hiperac­tivitatea telomerazei - și anume, celulele can­ceroase. Ar fi fatal să le încurajăm proliferarea. E mai înțelept să aplicăm zi de zi recomandările con­ținute în lis­ta celor șapte factori. A­ceasta este ade­vărata fântână a tinere­ții.

Foto: 123RF (3); CHF; amecenter.ucsf.edu