- Impresia generală asupra noii guvernări este că procedează la o restaurație a regimului PSD de dinainte de "epoca Băsescu". Este ea întemeiată?
- Este în mod cert o încercare de revenire la modelul de societate oferit de PSD, până să piardă alegerile din 2004. Ceea ce ne arată, încă o dată, de ce a fost importantă victoria lui Traian Băsescu de atunci, indiferent de ce face el astăzi. Băsescu a pus între paranteze tiparul societal pesedist și a reașezat instituțiile statului pe un făgaș cât de cât normal. Astăzi, PSD, mai mult decât în guvernarea Ponta, e "în căutarea timpului pierdut" și a dominației din "epoca Năstase". O demonstrează și ancheta care se face asupra alegerilor prezidențiale din 2009. În urma unor "dezvăluiri" ale unor băieți deștepți ca noaptea, se face o dublă cercetare: una a Parchetului General, perfect justificată, și una a Parlamentului, care îi cheamă la audieri pe diverși oficiali sau foști demnitari - deși nu pot fi obligați să vină, iar Legislativul oricum nu are cum să dea o soluție. Puterea speră ca, în acest fel, măcar să poată întări în opinia publică bănuiala de fraudare a acelor alegeri.
- O diversiune care abate atenția opiniei publice de la lucrurile esențiale, care ar trebui să ne preocupe...
- Da, "piața" e ocupată cu o temă falsă, nu se mai vorbește în presă pe nici un subiect care ne interesează și ne afectează cu adevărat. Ce contează că nu avem autostrăzi, că școlile se prăbușesc după renovare, că nu avem vaccinuri pentru copii, că spitalele sunt pline de viruși și așa mai departe? Nu astea sunt importante, ci basmele lui Geoană, Andronic și ceilalți. Ideea este să devină totul confuz și murdar: toți sunt corupți, toți sunt ofițeri acoperiți ai serviciilor secrete, toți au făcut mizerii pentru a se cățăra la putere... Sigur că sunt infiltrați ai serviciilor și în zona mai curată a scenei politice, că nici nu se poate altfel. Dacă înainte conducea Partidul (comunist), acum conduce Securitatea. Dar sunt și destui oameni onorabili, care își fac treaba fără să fie trași de sfori.
- În scenariul compromiterii tuturor, printr-o presupusă obediență față de serviciile secrete, se încadrează, oare, și proaspătul scandal privind arhiva SIPA (defunctul serviciu secret al Ministerului de Justiție)?
- Da. Pe scurt, se sugerează că după 2005, când SIPA a fost desființat la ordinul Monicăi Macovei, care era ministru al Justiției, în arhiva serviciului ar fi umblat câteva comisii și că s-ar fi sustras documente compromițătoare pentru unii magistrați, care ar fi fost folosite în scop de șantaj. Cu alte cuvinte, se încearcă aruncarea unei umbre de îndoială asupra întregii lupte anticorupție dusă de atunci încoace. Or, lucrurile stau altfel: a fost rău că a existat SIPA; a fost bine că s-a desființat; cine s-a folosit de SIPA a făcut-o până la schimbarea guvernării, în 2004; nu există nici un indiciu că arhiva SIPA a furnizat ulterior motive de șantaj. Restul sunt presupuneri. A ieșit și Marian Vanghelie și a spus că toată arhiva de la serviciul de informații al Poliției, "Doi ș-un sfert", a fost copiată în întregime pe vremea când era ministru de Interne generalul Gabriel Oprea. Ba, cică ar fi fost luate și dosare originale, cu totul. Asupra acestei dezvăluiri nu s-a mai sesizat însă nimeni. Pesemne, pentru că în acest caz, nu pot fi trași în mocirlă magistrații. Oricum, e greu să distingi între adevăr și diversiune. Băieții fac restaurația tot cu mijloace securistice. În ritmul ăsta, vom vedea pe pielea noastră ce am fi trăit încă de acum 12 ani, dacă Adri00an Năstase ajungea președinte. Nu căpătam un timp de respiro și nu am fi avut nici un corupt la închisoare. Acum se vrea eliberarea corupților din pușcării.
- Legea grațierii a trecut tacit prin Senat...
- Să vedem ce se întâmplă la Camera Deputaților. Foarte probabil va trece la fel. Până și Traian Băsescu spune că "Trebuie să scoatem clasa politică de sub riscul major al DNA". Dar țara cine-o scoate de sub riscul major al politicienilor corupți? Băsescu a trecut de partea PSD, după ce au început să-i intre oamenii pe mâna Justiției. De curând, fiica lui, Ioana Băsescu, Elena Udrea și Dan Andronic, alături de alții, au fost trimiși în judecată de DNA, pentru finanțarea ilegală a campaniei prezidențiale din 2009. Udrea a reacționat energic: "Ce, numai eu am făcut campanie electorală?". Și-aici are dreptate, pentru că toți au făcut la fel. Pentru unii sunt probe, pentru alții, nu. Așa încât, de pildă, Viorel Hrebenciuc și Ludovic Orban au fost și ei trimiși în judecată, în alte cauze, tot pentru finanțarea campaniilor electorale, dar au fost achitați. Prin urmare, când nu se poate dovedi infracțiunea, Justiția nu condamnă pe motive politice, așa cum o acuză PSD și ALDE. Dar nici condamnările nu pot opri restaurația. Iată că unii dintre liderii politici care au fost eliberați din pușcărie defilează acum pe la televiziuni ca niște martiri și ca lumini ale neamului. Ei dau verdicte, explică ce e de făcut, imprimă direcții...
"Asistăm la o revanșă a mafiei. Mă tem că justiția va pierde lupta"
- Ce alte fapte ne demonstrează că se face restaurația?
- Numirile pe care le face Puterea. Una-două, eliberează locuri de șefi pe la tot felul de instituții, ca să-și plaseze clienții. De exemplu, de la conducerea Radio România, l-au zburat pe Ovidiu Minculescu, tot om al PSD-ului, dar care a făcut-o prea lată, și l-au pus pe Georgică Severin, care e un politruc sadea. L-au ras și pe Mișu Negrițoiu de la ASF, care era tot al lor și al Sistemului, dar despre care au socotit, probabil, că și-a făcut plinul și că e cazul să mai vină și alții, să se dea la toată lumea, vorba ceea. La BNR a fost numit viceguvernator, în locul lui Bogdan Olteanu - care este reținut puțin cu niște dosare în Justiție -, Eugen Nicolăescu, liberal cu numele și cu lipici la funcții. Iar la Autoritatea Electorală Permanentă, chiar au dat lovitura. În locul Anei Maria Pătru, care e în drum spre Rahova, l-au așezat președinte pe Daniel Barbu - un personaj de tristă amintire, trist prezent și jalnic viitor. Cum să nu-mești un politician sadea într-o funcție în care trebuie să păstrezi măcar aparențele de independență? Trebuia însă și el răsplătit pentru ce-a făcut pentru partid și drept consolare că n-a mai prins un loc în Parlament. În plus, parlamentul lucrează din greu la diminuarea atribuțiilor președintelui țării. Sunt proiecte de legi care preconizează să îi ia șefului statului decizia de numire a unor înalți funcționari și îl scot din circuitul de numire a procurorului general și a procurorului-șef al DNA. De asemenea, parlamentarii puterii vor ca interceptările telefonice să nu mai fie autorizate de judecători, ci de o entitate nouă, aflată în subordinea Parlamentului. Asta, ca să poată ei hotărî selectiv cum fac acum cu cererile DNA pentru ridicarea imunității parlamentarilor care sunt anchetați. Dacă e vreun pârlit, dăm aviz de interceptare, și îi ridicăm și imunitatea; dacă e om "de bine", "de-al nostru", atunci nu dăm. În concluzie: asistăm la o revanșă a mafiei. Tare mă tem că Justiția va pierde lupta. S-a investit mult în acest război și ne putem întoarce în epoca Năstase, când Justiția era la cheremul politicienilor de la putere.
"Dragnea și Tăriceanu au intrat deja în cursa pentru președinția statului"
- În privința guvernului, se pare că lucrurile n-au mers mulțumitor, cel puțin din punctul de vedere al lui Liviu Dragnea, șeful PSD, care a vorbit despre o posibilă remaniere guvernamentală. Vor fi schimbați doar câțiva miniștri sau se pregătește înlocuirea întregului Cabinet, în frunte cu premierul Sorin Grindeanu, așa cum se aude?
- Liviu Dragnea a zis că e posibil să-i propună premierului să-i schimbe pe unii miniștri care stau prost la comunicare și pe alții care comunică prea mult. Deci, ori cu bască, ori fără bască, tot nu-i bine. Abordarea lui a lăsat loc speculațiilor privind demiterea întregului guvern. Între timp, însă, Curtea Constituțională a decis că e constituțională legea răspunderii ministeriale, care prevede că nu pot face parte din guvern condamnații penal. Prin urmare, Dragnea își ia adio de la visul de a deveni premier. Or, ideea era ca Sorin Grindeanu să-i țină fotoliul cald, până la verdictul Curții Constituționale, pe care Dragnea îl spera favorabil lui. Acum, când e clar că nu va fi premier, este de așteptat ca Dragnea să-și nuanțeze poziția. Nu mai are nici o urgență pentru a demite guvernul. În plus, nici nu i-ar mai fi așa de ușor. După verdictul Curții Constituționale, mulți vor îndrăzni să i se împotrivească, inclusiv prim-ministrul Grindeanu, care deja și-a luat aere de independență. Prestigiul lui Dragnea a scăzut destul de mult în aceste luni printre pesediști și i s-a diminuat și cota în sondajele de opinie... În cele mai recente cercetări de piață, primele locuri în preferințele electoratului sunt ocupate de Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Klaus Iohannis și Victor Ponta... Toate gafele politice, toate inițiativele controversate și toate conflictele cu societatea civilă din aceste prime luni de mandat le decontează Liviu Dragnea, care a transmis public că este conducătorul absolut, deci unicul responsabil. Conștient de acest fapt, Dragnea nu mai vrea să deconteze nimic și încearcă să recupereze capitalul de imagine. De aceea și continuă evaluările de miniștri, pentru a arăta că tot el e jupânul, dar că nu e dispus să mai acopere pe nimeni. Așa încât, o remaniere e posibilă, deși de mai mică amploare decât se credea inițial.
- Intenția tot mai evidentă a lui Dragnea este de-a candida la președinția statului, unde intră în competiție cu Călin Popescu Tăriceanu, care are aceeași ambiție...
- Da, se reeditează disputa Ponta - Antonescu. Și Tăriceanu a început să se distanțeze de actele guvernului. S-a arătat fals mirat că guvernul nu și-a asumat răspunderea pentru adoptarea legii salarizării unitare și pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții, și deranjat de faptul că aceste inițiative au fost trimise la Parlament. Ar vrea să scoată castanele fierbinți cu mâna altora. Prestația celor doi lideri ai coaliției de guvernare se va reseta, în funcție de acest obiectiv: câștigarea președinției. Iar acțiunile lor vor influența și politica celor două partide, PSD și ALDE. Cu siguranță, va veni și momentul ruperii alianței. Exact cum s-a întâmplat cu PSD și PNL, când Victor Ponta și Crin Antonescu au devenit concurenți în cursa pentru președinție. Între timp, Dragnea s-a distribuit într-un spectacol popular, în care se îmbracă în costum național, se prinde-n horă, face băi de mulțime, își declamă patriotismul și credința, zice că susține programul "roșia românească" (care o fi ăla?) etc. Își construiește un profil de candidat la președinție. A păcălit o dată lumea, făcând pe băiatul bun. Rămâne de văzut câți se vor mai lăsa păcăliți încă o dată.