Stimată doamnă,
Hipertensiunea arterială, pe care mulți o numesc "tensiune", se definește prin creșterea presiunii sângelui peste limita normală. Comitetul național (american) pentru prevenirea, detectarea, evaluarea și tratamentul hipertensiunii (JNC, SUA, 2003), definește tensiunea normală pentru un adult ca fiind sub 120/80mmHg (deci, mai puțin de "12 cu 8", cum se obișnuiește a se spune). Tensiunea normală este compusă din două elemente legate intrinsec de funcția inimii - tensiunea sistolică (cifra de sus, asociată contracției mușchiului inimii) și tensiunea diastolică (cifra de jos, asociată fazei de relaxare a inimii). Următoarele valori sunt importante pentru dumneavoastră. Ele au fost stabilite de experți europeni și americani.
* Normală = până 119/79mmHg
* Prehipertensiune = 120-139/ 80-89 mmHg
* Hipertensiune stadiu 1 = 140-159/90-99 mmHg
* Hipertensiune stadiul 2 = 160-179/100-109 mmHg
* Hipertensiune severă = peste 180 și/sau 110 mmHg
Nu este clar, din cele spuse de dumneavoastră, ce tensiune aveați, dar atât pentru dumneavoastră cât și pentru ceilalți cititori, cifrele de mai sus ar putea constitui un ghid util.
Tensiunea arterială se măsoară într-un loc liniștit, cu persoana în cauză stând jos cu brațul întins. Pentru o diagnosticare corectă o singură măsurare a tensiunii ar putea fi insuficientă. În acest caz, ar fi necesar un aparat pentru măsurarea continuă a tensiunii (în timp ce persoana în cauză își urmează programul obișnuit). Acest lucru este necesar pentru că, printre altele, tensiunea arterială variază în timpul zilei și în funcție de starea psihică, iar unii oamenii devin anxioși și au tensiunea crescută atunci când ajung într-un spital (așa-numita tensiune de halat alb - "white coat hypertension").
Hipertensiunea poate fi împărțită în 2 mari grupe:
* Hipertensiune primară/esențială - pentru care nu există cauze clare (se pune problema unei cauze genetice, stres psihic etc.). Acest grup constituie marea majoritate a cazurilor de hipertensiune.
* Hipertensiune secundară - care se datorează unei cauze cunoscute, cum ar fi suferințe renale (rinichi polichistici, tumori, boli cronice ale rinichiului), boli ale vaselor sanguine, endocrine (hipertiroidie, acromegalie), excesul hormonului de creștere, boala Cushing, consumul de alcool, nicotină, anticoncepționale hormonale, orale, droguri/medicamente (abuz de cocaină, decongestionante nazale, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene - ibuprofen, indometacin etc., plante medicinale - lemnul-dulce, sarcina și apneea (lipsa respirației) în timpul somnului.
Factorii de risc pentru hipertensiune includ:
* Vârsta - de la 55 ani (la bărbați) și 65 (la femei).
* Lipsă de mișcare fizică.
* Consumul de tutun.
* Obezitatea (IMC de la 30kg/m2).
* Diabetul zaharat.
* Colesterolul (total sau LDL) crescut.
* Consumul excesiv de alcool.
Dumneavoastră ați acuzat și niște simptome care au survenit după folosirea medicamentelor. Medicamentul Noliprel (Perindopril) poate cauza leucopenie (scăderea numărului de celule albe din sânge, protectoare împotriva infecției), ceea ce ar și putea explica simptomele de infecție cu care vă confruntați. De asemenea, același medicament poate cauza simptome de tulburări gastrointestinale asemănătoare cu cele pe care le-ați acuzat, și care nu sunt neapărat infecțioase ci, mai degrabă, pot fi de hipersensibilitate. Exforge (amlodipină + valsartan) poate provoca grețuri, vomă, gastrită, uscăciunea gurii, amețeli și dureri de cap.
Posibile abordări naturiste pentru hipertensiune:
* Mișcarea fizică - Se recomandă, cel puțin 30 minute pe zi, 5-7 zile pe săptămână, mișcare moderată în aer liber. (Ar fi utilă și pentru "gonartroza" pe care o acuzați.)
* Tutunul - trebuie evitat. Duce la întărirea pereților vaselor sanguine, care devin mai rigizi, ceea ce contribuie la tensiunea ridicată.
* Alcoolul trebuie redus la sub 140 ml/săptămână (bărbați) și 80 ml/săptămână (femei).
* Reducerea în greutate, sub 25 kg /M2 sau talie sub 102 cm (bărbați) și 88 cm (femei).
* Relaxarea, departe de locul de muncă, făcută în mod regulat. De asemenea, exerciții de relaxare, cum ar fi yoga, meditații, respirații complete.
* Timpul petrecut cu prieteni de încredere sau cu familia ajută la relaxare. De aceea, pentru majoritatea bolnavilor sunt utile grupuri de sprijin psihologic.
* Stresul poate fi redus, atunci când încercăm să nu așteptăm prea mult de la viață, evitând frustrările care vin de la neîmpliniri. De asemenea, să învățăm să spunem nu, pentru a nu ne suprasolicita.
* Rugăciunea este esențială. Alungă stările interioare nesănătoase, cauzatoare de boală, neliniștea, frica, dăruiește pace sufletească și liniște.
* O dietă adecvată - cu puțină sare (maximum 5-6 g/zi), bogată în legume și fructe și mai săracă în grăsimi de origine animală. În plus, aș recomanda și reducerea/ evitarea alimentelor cu un conținut semnificativ de zahăr rafinat, precum și a alimentelor prelucrate industrial (făinoase, dulciuri etc.).
* Plante medicinale - vâscul (este de evitat în timpul sarcinii!), usturoiul, țelina, morcovul și soia.
* Acupunctura poate regla funcțiile cordului energetic, echilibrează energiile stomacului, ale splinei, pancreasului și rinichiului.
* Homeopatia este și ea un alt mod excelent de a trata hipertensiunea arterială. Datorită efectelor sale foarte bune asupra laturii psihice a omului, se recomandă în cazurile de hipertensiune esențială, dar poate ajuta și în cazul hipertensiunii secundare. Printre medicamente le utile se recomandă - Aurum metallicum, Glonoinum, Viscum album. Cel mai bine este, însă, să utilizați un tratament individualizat, constituțional, pentru cele mai bune și de durată efecte.
Deoarece hipertensiunea arterială poate duce la multe complicații, inclusiv cardiace, neurologice, oculare, renale, este esențial să consultați medicul dacă bănuiți că suferiți de această boală.
Vă urez succes!
Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37
"Doresc tratament eficient pentru cancer la plămâni"
(Răspuns pentru ALEXANDRA WAYENNE - Germania, F. AS nr. 1250)
Stimată doamnă,
Vă răspund pe această cale pentru a informa și alte persoane ce se află într-o situație grea, așa cum sunteți și dumneavoastră. În primul rând, atunci când este dat un diagnostic de neoplasm, este util să se înceapă un protocol de tratament urmărit și aplicat de un specialist în oncologie, în special într-o țară cu un sistem medical foarte bine pus la punct. Intervenția chirurgicală este absolut necesară în cazul metastazelor pulmonare, prognosticul fiind foarte bun. În caz contrar, riscul de a face atelectazie (lipsa gazului din alveolele pulmonare) este foarte mare, ceea ce duce la obstrucție pulmonară gravă! Într-adevăr, este bine ca în paralel să se recurgă și la programe suplimentare nutriționale.
Există studii, validate de institute de cercetare, ce demonstrează că anumite grupe nutriționale au rolul de a crește imunitatea și puterea de vindecare (de regenerare la nivelul tuturor organelor). De exemplu, Carotenoid Complex, un supliment cu licență în Marea Britanie, constă într-o formulă complexă, pe bază de caroteni, pentru care s-a demonstrat clinic că pot crește imunitatea cu 37% în 20 de zile. Acest integrator alimentar face parte dintr-un program mai amplu, ce susține funcția imunitară a organismului, astfel încât să nu permită diviziunea celulelor degenerate și nici hrănirea lor.
Mai există un studiu interesant, legat de apoptoza celulelor degenerate. Se cunoaște faptul că celulele tumorale (canceroase) nu știu să moară, adică nu au în programul genetic autodistrugerea. Acest aspect le determină să fie agresive în raport cu organismul care le găzduiește. Există studii care arată că fitosterolii (= uleiuri selecționate din germeni de grâu, orez, soia) au puterea de a induce apoptoza la aceste celule tumorale. Rezultatele sunt extraordinare, atunci când pacientul merge în paralel cu tratamentul oncologic, și cu suplimentarea nutrițională.
Se știe că tratamentele oncologice sunt agresive, inclusiv asupra țesuturilor sănătoase, o reacție adversă fiind și scăderea formulei leucocitare. Persoanele care au ales să meargă în paralel cu ambele tratamente (oncologic și cu integratori alimentari) au avut o evoluție foarte bună. Au suportat tratamentele foarte bine din punct de vedere hemoleucocitar (și nu numai), iar recuperarea a fost extraordinară.
Este bine de susținut organismul și pentru a putea face o prevenție reală, după încheierea terapiilor oncologice. Vă pot ajuta cu ambele modalități de prevenție. Totodată, persoanele care au deja un astfel de diagnostic este bine să își asigure o nutriție optimă regenerativă, astfel ca organismul să își activeze sistemele de apărare și de vindecare.