Răspuns pentru ANA MATEI - Târgoviște, F. AS 1205 - "Cum pot trata naturist hipertensiunea? Nu suport tratamentul clasic"

Redactia
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

Stimată doamnă,
Hipertensiunea arterială, pe care mulți o numesc "tensiune", se definește prin creșterea presiunii sângelui peste limita nor­mală. Comitetul național (american) pentru prevenirea, detectarea, eva­luarea și tratamentul hipertensiunii (JNC, SUA, 2003), definește tensiu­nea normală pentru un adult ca fiind sub 120/80mmHg (deci, mai puțin de "12 cu 8", cum se obișnuiește a se spune). Tensiunea normală este compusă din două elemente legate intrinsec de funcția inimii - ten­siunea sistolică (cifra de sus, asociată contracției muș­chiu­lui inimii) și tensiunea dias­tolică (cifra de jos, asociată fazei de relaxare a inimii). Ur­mătoarele valori sunt importante pentru dum­neavoas­tră. Ele au fost stabilite de experți europeni și americani.
* Normală = până 119/79mmHg
* Prehipertensiune = 120-139/ 80-89 mmHg
* Hipertensiune stadiu 1 = 140-159/90-99 mmHg
* Hipertensiune stadiul 2 = 160-179/100-109 mmHg
* Hipertensiune severă = peste 180 și/sau 110 mmHg
Nu este clar, din cele spuse de dumneavoastră, ce tensiune aveați, dar atât pentru dumneavoastră cât și pentru ceilalți cititori, cifrele de mai sus ar putea constitui un ghid util.
Tensiunea arterială se măsoară într-un loc li­niștit, cu persoana în cau­ză stând jos cu brațul întins. Pentru o diagnosticare corectă o singură măsurare a tensiunii ar putea fi insuficientă. În acest caz, ar fi necesar un aparat pentru măsurarea continuă a tensiunii (în timp ce persoana în cauză își urmează programul obișnuit). Acest lucru este necesar pentru că, printre altele, tensiunea arterială variază în timpul zilei și în funcție de starea psihică, iar unii oamenii devin anxioși și au tensiunea crescută atunci când ajung într-un spital (așa-nu­mita tensiune de halat alb - "white coat hyper­tension").
Hipertensiunea poate fi împărțită în 2 mari grupe:
* Hipertensiune primară/esențială - pentru care nu există cauze clare (se pune problema unei cauze genetice, stres psihic etc.). Acest grup con­stituie marea majoritate a cazurilor de hiper­ten­siune.
* Hipertensiune secundară - care se datorează unei cauze cunoscute, cum ar fi suferințe renale (rinichi polichistici, tumori, boli cronice ale rini­chiului), boli ale vaselor sanguine, endocrine (hi­per­tiroidie, acromegalie), excesul hormonului de creștere, boala Cushing, consumul de alcool, nico­tină, anticoncepționale hormonale, orale, droguri/me­­dicamente (abuz de cocaină, deconges­tionante nazale, medicamente antiinflamatorii nesteroidiene - ibuprofen, indometacin etc., plante medicinale - lemnul-dulce, sarcina și apneea (lipsa respirației) în timpul somnului.
Factorii de risc pentru hipertensiune includ:
* Vârsta - de la 55 ani (la bărbați) și 65 (la femei).
* Lipsă de mișcare fizică.
* Consumul de tutun.
* Obezitatea (IMC de la 30kg/m2).
* Diabetul zaharat.
* Colesterolul (total sau LDL) crescut.
* Consumul excesiv de alcool.
Dumneavoastră ați acuzat și niște simptome care au survenit după folosirea medicamentelor. Me­dicamentul Noliprel (Perindopril) poate cauza leucopenie (scăderea numărului de celule albe din sânge, protectoare împotriva infecției), ceea ce ar și putea explica simptomele de infecție cu care vă con­fruntați. De asemenea, același medicament poa­te cauza simptome de tulburări gastrointestinale ase­mănătoare cu cele pe care le-ați acuzat, și care nu sunt neapărat infecțioase ci, mai degrabă, pot fi de hipersensibilitate. Exforge (amlodipină + val­sartan) poate provoca grețuri, vomă, gastrită, uscă­ciunea gurii, amețeli și dureri de cap.
Posibile abordări naturiste pentru hiper­tensiune:
* Mișcarea fizică - Se recomandă, cel puțin 30 minute pe zi, 5-7 zile pe săptămână, mișcare mo­derată în aer liber. (Ar fi utilă și pentru "gonartroza" pe care o acuzați.)
* Tutunul - trebuie evitat. Duce la întărirea pe­reților vaselor sanguine, care devin mai rigizi, ceea ce contribuie la tensiunea ridicată.
* Alcoolul trebuie redus la sub 140 ml/săp­tămână (bărbați) și 80 ml/săptămână (femei).
* Reducerea în greutate, sub 25 kg /M2 sau ta­lie sub 102 cm (băr­bați) și 88 cm (fe­mei).
* Relaxarea, de­parte de locul de muncă, făcută în mod regulat. De aseme­nea, exerciții de re­laxare, cum ar fi yo­ga, meditații, respi­rații complete.
* Timpul petre­cut cu prieteni de în­credere sau cu fami­lia ajută la relaxare. De aceea, pentru ma­joritatea bolnavilor sunt utile grupuri de sprijin psihologic.
* Stresul poate fi redus, atunci când încercăm să nu aștep­tăm prea mult de la viață, evitând frustrările care vin de la neîmpliniri. De ase­menea, să învățăm să spu­nem nu, pentru a nu ne suprasolicita.
* Rugăciunea este esențială. Alungă stările in­te­rioare nesănătoase, cauzatoare de boală, neli­niștea, frica, dăruiește pace sufletească și liniște.
* O dietă adecvată - cu puțină sare (maxi­mum 5-6 g/zi), bogată în legume și fructe și mai săracă în grăsimi de origine ani­mală. În plus, aș re­coman­da și redu­ce­rea/ evitarea alimen­telor cu un conținut semnificativ de zahăr rafinat, precum și a alimen­telor prelu­crate industrial (făi­noase, dulciuri etc.).
* Plante medicinale - vâscul (este de evitat în timpul sarci­nii!), usturoiul, țelina, morcovul și soia.
* Acupunctura poate regla funcțiile cordului energetic, echi­librează energiile stomacului, ale splinei, pancreasului și rini­chiu­lui.
* Homeopatia este și ea un alt mod excelent de a trata hi­pertensiunea arterială. Datorită efectelor sale foarte bune asupra laturii psihice a omului, se reco­mandă în cazurile de hiperten­siune esențială, dar poate ajuta și în cazul hipertensiunii secun­dare. Printre medicamente le utile se recomandă - Aurum metallicum, Glonoinum, Viscum album. Cel mai bine este, însă, să utilizați un tratament individualizat, constituțional, pentru cele mai bune și de durată efecte.
Deoarece hipertensiunea arterială poate duce la multe complicații, inclusiv cardiace, neurolo­gice, oculare, renale, este esențial să consultați medicul dacă bănuiți că suferiți de această boală.
Vă urez succes!


Dr. IRINA SPUDERCA - medic specialist medicină de familie și medicină complementară, Clinica Medical ES, București, tel. 0723/51.07.37

"Doresc tratament eficient pentru cancer la plămâni"
(Răspuns pentru ALEXANDRA WAYENNE - Germania, F. AS nr. 1250)


Stimată doamnă,
Vă răspund pe această cale pentru a informa și alte persoane ce se află într-o situație grea, așa cum sunteți și dumneavoastră. În primul rând, atunci când este dat un diagnostic de neoplasm, este util să se înceapă un protocol de tratament urmărit și aplicat de un specialist în oncologie, în special într-o țară cu un sistem medical foarte bine pus la punct. Intervenția chirurgicală este absolut necesară în cazul metastazelor pulmonare, prog­nosticul fiind foarte bun. În caz contrar, riscul de a face atelectazie (lipsa gazului din alveolele pulmo­nare) este foarte mare, ceea ce duce la obstrucție pulmonară gravă! Într-ade­văr, este bine ca în paralel să se recur­gă și la programe suplimentare nutri­ționale.
Există studii, validate de institute de cercetare, ce demonstrează că anumite grupe nutriționale au rolul de a crește imunitatea și puterea de vindecare (de regenerare la nivelul tuturor organelor). De exemplu, Carotenoid Complex, un supliment cu licență în Marea Britanie, constă într-o formulă complexă, pe bază de caroteni, pentru care s-a de­monstrat  clinic că pot crește imunitatea cu 37% în 20 de zile. Acest integrator alimentar face parte dintr-un program mai amplu, ce susține funcția imu­nitară a organismului, astfel încât să nu permită diviziunea celulelor degenerate și nici hrănirea lor.
Mai există un studiu interesant, legat de apopto­za celulelor degenerate. Se cunoaște faptul că celu­lele tumorale (canceroase) nu știu să moară, adică nu au în programul genetic autodistrugerea. Acest aspect le determină să fie agresive în raport cu organismul care le găzduiește. Există studii care arată că fitosterolii (= uleiuri selecționate din ger­meni de grâu, orez, soia) au puterea de a induce apoptoza la aceste celule tumorale. Rezultatele sunt extraordinare, atunci când pacientul merge în para­lel cu tratamentul oncologic, și cu suplimentarea nutrițională.
Se știe că tratamentele oncologice sunt agresive, inclusiv asupra țesuturilor sănătoase, o reacție ad­versă fiind și scăderea formulei leucocitare. Persoa­nele care au ales să meargă în paralel cu ambele tratamente (oncologic și cu integratori ali­mentari) au avut o evoluție foar­te bună. Au suportat tratamentele foarte bine din punct de vedere hemoleucocitar (și nu numai), iar recuperarea a fost extraordinară.
Este bine de susținut organis­mul și pentru a putea face o prevenție reală, după încheierea terapiilor oncologice. Vă pot ajuta cu ambele modalități de prevenție. Totodată, persoanele care au deja un astfel de diag­nostic este bine să își asigure o nutriție optimă regenerativă, ast­fel ca organismul să își activeze sistemele de apărare și de vin­decare.