O toaletă rafinată

Redactia
Sfaturi de pe vremea bunicii

Cochetăria nu este o invenție prea recentă... Parfumurile, far­­durile, săpunurile fine, cremele me­nite să asigure tinerețea veșnică a obra­zului au figurat totdeauna printre cele mai importante elemente de se­duc­ție ale femeilor. Și, în ciuda ino­va­țiilor de ultimă oră din industria cos­me­ticelor, care promit o frumu­sețe ra­pidă și fără cusur, multe din secretele străbunicilor noastre sunt mai rezis­ten­te la vreme decât "su­per-pro­du­se­le" adesea cu prețuri exor­­bitante, care ne scutură buzu­na­rele. Un motiv te­mei­nic pentru a căuta prin sertarele par­fumate cu levănțică rețete stră­vechi...

Îngrijirea obrazului
* Gălbenușul de ou aplicat pe obraz, fără alte adao­suri, curăță pie­lea în profunzime și o netezește.
* Pielea grasă se curăță foarte bine cu miere (li­chidă sau solidă) ca înlo­cuitor pen­tru cremele de gomaj. Un­geți-vă fața cu miere și masați-o cu degetele. Lăsați-o câteva minute să ac­ționeze, apoi clătiți-vă fața cu mul­tă apă.
* Mierea se poate amesteca în cantități egale cu apă de trandafiri. Acest ames­tec dă o loțiune cu parfum foarte agreabil, ideală pentru tenul cu ten­dință grasă.
* O jumătate de iaurt bătut bine cu 2-3 picături de untdelemn de măsline dă o cremă excelentă, care poate fi uti­lizată pentru demachiere sau chiar ca produs de bază pentru întreținerea te­nului.

Baia
* Apa de la robinet conține adesea prea mult calcar. Ea poate fi îmblân­zită adăugând în cadă oțet de toaletă sau un mănunchi de fân proaspăt, pus într-un săculeț.
* Un pumn de bicarbonat adăugat în apa din baie reprezintă mijlocul cel mai simplu de a reduce asperita­tea cal­caroasă a apei.
* Fermenții lactici au un efect exce­lent asupra pielii. Așa se explică obi­ceiul împărătesei Poppea, soția lui Ne­ro, care își întreținea tinerețea epi­­der­mei făcând zilnic baie în lapte de măgăriță. Pentru că astăzi e greu să-i practicăm rețeta, să ne mulțu­mim a vărsa în apa din cadă doi litri de lapte sau un amestec de lapte praf com­bi­nat cu câteva pi­că­turi de ulei aro­mat.
* Amidonul și făi­na de porumb au, de asemenea, însuși­rea de a face pielea moa­le și mătăsoasă. Um­pleți câte un să­culeț cu unul din cele două produse și scu­fundați-le în apă, în timp ce vă îmbăiați.