ANDREA BOCELLI - "Sunt un om foarte, foarte norocos"

Dana Ene
Galele verii

Tenorul italian revine în România pentru două concerte, în București și la Cluj. Două spectacole aparte, ce nu se adre­sează doar fanilor muzicii clasice, ci și amatorilor de genuri mai "populare". Pe lângă arii cunoscute de operă, Andrea Bocelli va interpreta și melodii de pe discurile sale mai noi -  "Cinema" (2015) și "Romanza" (2016), care cuprind cântece din filme celebre ("Doctor Zhivago", "Love Story","The Godfather") și din muzicaluri, precum "West Side Story" sau "Evita".
"Romanza" este un album aniversar de muzică pop, remasterizat, menit să marcheze 20 de ani de la lansarea lui inițială. Este, de fapt, discul care l-a făcut cu ade­vărat cunoscut în în­treaga lu­me pe An­drea Bo­celli, albu­mul italian cu cele mai mari vân­­zări din toate timpurile. Și, cu toate că ușu­rința italianului de a trece de la un gen muzical la altul nu este apreciată de toți criticii muzicali, Bocelli nu se lasă influențat și intimidat: "Am mulți prieteni cărora nu le place opera, însă mie îmi pla­ce să cânt și pentru ei. E mi­nunat să poți cânta pentru toți oamenii, pentru toate gus­turile", spunea el într-un in­terviu. "Tatei nu-i plăcea de­loc opera. O găsea plic­tisi­toare... o muzică asculta­tă doar de oamenii în vârstă. Însă atunci când am devenit un cântăreț de operă cunoscut, a început să se mândrească cu mine peste tot".
Și chiar nu ar avea Bocelli de ce să se teamă de critici! În vârstă, azi, de 58 de ani, el a învins toate obstacolele ivite în cale, bi­ruindu-le cu vocea lui magnifică. Însăși apa­riția lui pe lume s-a petrecut ca într-o tragedie greacă. Sfătuită să renunțe la sarcină, când medicii și-au dat seama că viitorul copil avea grave deficiențe, mama s-a încăpățânat să-și nască băiatul și-apoi să-l crească în ciuda tu­turor previziunilor medicale. Iar el s-a născut aproape orb. "Faptul că am probleme de ve­dere a fost un mare dezavantaj pentru mine, deși cred că fiecare om are câte un punct slab al său. Singura diferență între mine și alții este că la mine, punctul slab este... vizibil", declara într-un interviu. "Sunt un om foarte credincios și cred că Dumnezeu mi-a dat aceas­tă cruce grea de purtat, dar m-a și co­ple­șit cu daruri nețărmurite: dragostea familiei, prie­teni buni, bani și succes. Aș mai avea nevoie de ceva?! Sunt un om foarte, foarte norocos".
Ca majoritatea nevăzătorilor, Andrea și-a dez­voltat în mod excepțional auzul și vocea. A învățat la fel de bine sau chiar mai bine decât alți copii fără probleme de vedere, și nu și-a pierdut nicio clipă energia și optimismul. "Am fost un copil plin de energie. Eram mereu în căutarea a­venturii și a peri­colu­lui. De exemplu, îmi plăcea să călăresc fă­ră șa. Cred că eram puțin nebun", mărtu­risește într-un inter­viu. Iar spiritul aven­turier și l-a păstrat, chiar și după ce n-a mai văzut deloc. Azi călărește, schiază și face surf, ori de câte ori are ocazia.
Tocmai "nebunia" l-a ajutat pe Andrea să iasă în față și să se distingă de ceilalți. Din 1992, de când a fost desco­perit, la o prese­lecție, de starul rockului ita­lian, Zucchero, Andrea și-a creat un nume important pe scena mu­zicală inter­na­țională. Zucchero i l-a recomandat lui Luciano Pavarotti, care i-a devenit cu­rând mentor și prie­ten, și l-a promo­vat. Duetele lor sunt nemuritoare. "Pavarotti m-a iu­bit și eu l-am iubit la rândul meu. M-a chemat alături de el în momen­tele fericite ale vieții, i-am cântat chiar și la nuntă, iar mai apoi, am suferit alături de familia lui, atunci când ne-a părăsit", mărturisește An­drea.

Viața pe scurt
* Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, într-o familie de fermieri din Toscana. A venit pe lume cu glaucom congenital, și și-a pierdut definitiv vederea la 12 ani, în urma unui accident stupid, la fotbal, în curtea școlii. A început să cânte la 6 ani și a stu­diat, pe rând, numeroase in­stru­mente: pian, flaut, saxofon, trom­petă, trombon, chitară și tobe.
* La 14 ani a câștigat primul concurs muzical, cântând "O sole mio".
* Chiar dacă era pasionat de muzică, a studiat dreptul la Uni­versitatea din Pisa și, timp de un an, a fost procuror.
* A fost descoperit de Zuc­chero, în 1992, iar acesta l-a re­comandat lui Luciano Pavarotti. "Nu există voce mai bună decât cea a lui Bocelli", declara ma­rele tenor.
* ?n 1994, când a câștigat la Secțiunea De­but a Festivalului de la Sanremo, și-a lan­sat primul album, "Il Mare Calmo della Sera".
* ?n cei 25 de ani de carieră, a lansat 15 discuri de studio, ce conțin atât muzică cla­sică, cât și pop, dar a înregistrat și nouă opere integrale. Discurile lui s-au vândut în peste 80 de milioane de exemplare.
* Deține o mulțime de premii, printre care 5 BRIT Awards și 7 World Music Awards. ?n 2006, a fost ridicat în Italia la rangul de Ca­valer, iar în 2009, aceeași distincție nobiliară i-a fost conferită în Republica Dominicană.
* A avut un mariaj de 10 ani, cu Enrica Cen­zatti, și au împreună doi băieți: pe Amos (22 ani) și pe Matteo (20 ani). Matteo e și el muzician și cântă une­ori alături de tatăl său.
* ?n 2014, s-a căsătorit pentru a doua oară, cu impresara lui, Veronica Berti. Cei doi au o fiică de 5 ani, pe Virginia.
(Andrea Bocelli va cânta în Piața Consti­tuției, la București, pe data de 22 iunie 2017, și pe stadio­nul Arena din Cluj, în data de 25 iunie 2017. Bile­tele se găsesc în rețeaua Eventim.)