Viața sentimentală a GEMENILOR

Tana Rosca
Tipul de emoționalitate

Verva și spiritul jucăuș al Geamănului îl fac să câștige cu ușurință simpatia celor din jur. E co­mu­nicativ și deschis față de oameni, iar din acest mo­tiv, cei mai mulți dintre ei își imaginează că este sen­timental, când, de fapt, de cele mai multe ori este vor­ba despre o simplă amabilitate, o atitudine civili­zată. Un lucru e clar: îi place să stea de vorbă și să interacționeze cu o sumedenie de oameni, cu cât mai diverși, cu atât mai bine, pentru că în felul acesta, exersează inteligența socială nativă, precum și versatilitatea. Dar de atașat senti­men­tal, îi vine destul de greu să se ata­șeze. Iar dacă ne uităm cine stă­pânește această zodie mu­tabilă de aer, înțelegem de ce. Este vorba despre Mercur, Her­mes la greci, zeul-me­sager, pus me­reu pe șotii, prea ocupat să șter­pelească vacile fratelui său Apollo sau să inventeze lira de cântat, decât să se ambaleze serios în vreo re­la­ție. Tocmai această atitudine jucăușă, inde­pen­dentă și echidistantă l-a făcut pe Hermes-Mercur să fie singurul zeu cu acces în lăcașul lui Pluton, fără să suporte consecințele. Nici măcar marele Zeus-Ju­piter nu putea pătrunde în regatul fratelui său, Plu­ton-Hades, fără a avea garanția că se va putea în­toarce. Pluton-Hades reprezintă pro­fun­­zimile noas­tre emoționale, abisurile conștiinței noastre, trăirile noastre primare. Mercur reprezintă mintea rațio­nală, neumbrită de considerente subiec­tiv-emoțio­nale, mintea care se joacă cu pofta și detașarea unui copil. Din acest motiv, este ac­ceptat pretutindeni și poate să treacă nestânjenit, cu me­saje, dintr-o parte în alta.
Cine a urmărit vreodată felul în care se joacă un grup de copii n-a putut să nu observe cât de rapide sunt stările prin care trec cei mici, în timp ce in­teracționează. Râd cu sinceritate, plâng cu sincerita­te, dar le trece repede. Se supără, își dau cu găletușa în cap, dar peste cinci minute se apucă de un nou joc împreună. Sigur că da, Geamănul adult a învățat bine regulile jocului (de fapt, ale tuturor jocurilor), mai puțin cele ale jocului dragostei. Din nou, tra­gem o privire înspre povestea lui Mercur-Hermes, care în lunga sa carieră de zeu olimpian nu și-a prea pierdut timpul cu povești amoroase. Aventura sa cu Venus-Afrodita, care s-a soldat cu nașterea lui Hermaphroditus, al cărui nume arată că este vorba despre o îngemănare a energiilor celor doi zei, poate fi considerată mai degrabă o răzbunare a zeiței fru­museții pentru faptul că Mercur-Hermes a îndrăz­nit, la un moment dat, să-i fure centura, care o făcea irezistibilă. Acesta este, de asemenea, un laitmotiv al vieții emoționale al multor Gemeni. Femeile fru­moa­se, revoltate de faptul că au acordat o im­por­tanță exagerată atenției primite din partea vreunui Geamăn, încearcă adesea să-l seducă, pentru a nu-și pierde încrederea în farmecul și fe­mi­nitatea lor..

Ce-și dorește Geamănul într-o relație

Să se joace. Să nu înțelegeți greșit, pentru orice Geamăn care se respectă, joaca este o preocupare care trebuie luată foarte în serios. Probabil, singura preocupare care trebuie luată cu adevărat în serios. De aceea, are nevoie de un partener cu care să se poată juca cum știe el mai bine. Pentru că Gea­mănul se plictisește repede, are nevoie de o viață de cuplu activă și diversă. Statul acasă, alături de partener, în fața televizorului, cu berica și niște sandviciuri în față, nu este idealul lui. El simte nevoia să iasă din casă, să ia pulsul vieții, să fie primul care află ce se mai întâmplă pe-afară. Îi place, de exemplu, să iasă la un eveniment pe care să-l poată comenta, apoi, cu prietenii. Un partener sedentar sau mai puțin sociabil l-ar stânjeni în asemenea preocupări, care pentru el au o atât de mare importanță. Asta, cu atât mai mult cu cât are nevoie să împărtășească noutățile cu el, altfel ce fel de joacă împreună mai e și asta?
Viața casnică propriu-zisă nu e punctul forte al Geamănului. El are, într-adevăr, capacitatea de-a face ordine (în stilul lui unic și irepetabil) în timp record (când pune ceva pe foc, bagă și rufele la spălat), timp în care susține și vreo două convorbiri telefonice, dar preferă să facă altceva cu calitățile sale distributive, ceva mai dinamic, cum ar fi să ia copilul de la școală, să facă în drum cumpărăturile și să plătească facturile, iar când ajunge acasă, să nu mai facă nimic. Ba da, să iasă la o partidă de biliard. Îi mai place să orga­ni­zeze diferite tipuri de evenimente, cum ar fi zile de naștere, excursii ș.a.m.d. De ase­menea, are nevoie de flexibilitate. Un pro­gram rigid sau o strategie fermă, pe termen lung, nu sunt pe placul lui. Preferă să rezolve, de exemplu, problemele de serviciu ie­șind în oraș, să se întâl­nească față-n față cu per­soa­na respectivă, decât să stea închis într-un birou, scriind e-mailuri. La fel e și în cuplu. Nu-i va face plă­cere să ia masa pro­gramatic cu so­crii, de două ori pe lună, du­mi­nica. Va găsi tocmai atunci o ofertă unică de week­end în Deltă sau spectacolul unui circ ambu­lant, care nu dă decât o singură repre­zen­tație în localitate: cum să ratezi așa ceva?! Ar fi o ne­dreptate față de cel mic. Gea­mănul se referă, desi­gur, la fiul său de 5 ani, dar de fapt, este vorba în aceeași măsură și despre el. Ce să discute cu socrii, ce să între­prindă cu ei, că le știe deja pe de rost tot repertoriul, ori el trebuie să afle în permanență ce se mai întâmplă, unde, cum și cu cine, pentru că firea sa neastâmpărată și curioasă n-are odihnă până când nu află tot ceea ce e de aflat. Și cine se va bucura primul de aceste in­formații de ultimă oră? Parte­nerul de cuplu, desigur.
Cel mai bine îi merge Geamănului alături de cineva optimist și constructiv, pentru că, în cazul în care nu duce o viață împlinită, toate grijile pe care le ascunde în dosul unei fațade relaxate și amicale îl vor roade pe dinăuntru, făcându-l posomorât, și nimeni nu-și dorește să vadă un Geamăn ajungând astfel.

Ce aduce Geamănul într-o relație

Umor! Am putea spune veselie, dar am greși. Umorul este cea mai puternică armă a Geamănului, fără de care acest copil deștept al zodiacului ar claca din cauza mormanului de griji care-l fră­mân­tă mai tot timpul. Cei mai mulți Gemeni au grijă să nu lase să li se vadă temerile, mici și mari, care le bâzâie mereu prin cap, și tocmai din acest motiv, sunt predispuși către momente bruște de descu­ra­ja­re, care pot deveni uneori stări cu adevărat an­xioa­se. Cu oricâtă ușurință vorbește Geamănul despre mai orice (căci știe multe și diverse), cu atât îi este de greu să vorbească despre ceea ce simte. Semn al intelectului, al rațiunii, Geamănul nu se pricepe la verbalizarea sentimentelor. Decât dacă o face mai în glumă. "Cum?!" vor exclama probabil unii dintre dvs.," Dar Gemenii pe care îi cunosc au o vrăjeală în ei, că pot suci cu ușurință capul celor pe care își pro­pun să-i cucerească!". Da, în acest caz este vor­ba despre un exercițiu al minții și, din nou, despre joc. Jocul seducției. Când este vorba despre adevă­ratele sale sentimente și, mai ales, când acestea sunt profunde, cuvintele pe care Geamănul le mânuiește cu atâta grație și ușurință, nu-i vin pe buze și poate deveni de-a dreptul timid, ceea ce s-ar putea să-l surprindă până și pe el. Dar este un semn că a intrat în contact cu adevăratele sale sentimente și că ar trebui să încerce să li se abandoneze. Există destui Gemeni care se tem de ce li s-ar putea întâmpla dacă s-ar lăsa în voia emoțiilor. Aceștia sunt cei care au dat zodiei renumele negativ al unei super­fi­cia­lități emoționale, al trecerii din floare-n floare. În rea­litatea, un dar frumos și neașteptat din partea Gea­mănului este tocmai constanța. Dat fiind că se lasă atât de rar purtat de valul sentimentelor, atunci când Geamănul acceptă să li se abandoneze, o face pentru multă vreme, iar anagajamentul său este cât se poate de real. Acest tip de Geamăn (cel mai des întâlnit, de altfel) va ști să păstreze prospețimea în relație, pentru că subiectele de discuție nu se vor termina niciodată, ideile vor fi inedite și va ști să facă în așa fel, încât viața de cuplu să nu sufere de monotonie. Un Geamăn nefericit poate deveni, însă, excesiv de critic și nemulțumit de toate cele. Unul dintre refugiile pre­di­lecte ale Geamănului îl re­pre­zintă jocurile de noroc, de care ar trebui să se fe­rească cu străș­ni­cie, pentru că aceste jocuri, la care nu se pricepe, deși poate avea impresia con­trară, îl pot duce la ruină.
Și pentru că Gemenii reprezintă, la nivel subtil, polarizarea materiei în plus și minus, masculin și feminin, nativul acestei zodii mai are o însușire specială: este vor­ba despre capacitatea de-a se plim­ba între cei doi poli care-i permit să restabilească cu ușurință echilibrul în cuplu. O face cu simplitate sau rafinament, cu o vorbă sau un gest, care în 99% dintre cazuri au efectul scon­tat. De aceea, chiar dacă într-o relație, partenerul născut sub semnul Gemenilor poate părea copilăros și impevizibil, la o examinare mai atentă, el este cel ce menține echilibrul.

Compatibilități zodiacale

Bărbatul Gemeni și femeia Berbec
De cele mai multe ori, el e mulțumit s-o lase pe ea să ia deciziile din cuplu. Temperament și nevoie de mișcare au amândoi, se coordonează bine, el vorbește uneori prea mult, ea e uneori prea auto­ritară, dar acestea sunt doar fleacuri, pe un fond de relație bun.

Femeia Gemeni și bărbatul Berbec
Le vine ușor să facă echipă, el dă tonul, dar ea face muzica, de obicei una veselă. El este o fire ex­tro­vertită, dar nu are nevoie de atât de multă so­cietate ca ea. El o poate lăsa să ducă o viață socială trepidantă, dacă ea îi lasă suficient spațiu să-și vadă de ale lui.

Bărbatul Gemeni și femeia Taur
E o combinație mai rară și mai ne­obișnuită, e un cuplu cu două viteze. El funcționează pe repede înainte, ea cu înce­tinitorul. Cam greu să se întâl­neas­că, mai ales că el are nevoie de viteză și ea de meticulozitate. Dar dacă există bunăvoință, se pot echilibra reciproc.

Femeia Gemeni și bărbatul Taur
Pe cât e ea de comunicativă, pe atât e el de monosilabic. Ea ar ieși de trei ori pe zi, el, o dată, maximum de două ori pe săptămână. Dar își pot oferi reciproc lucruri, de care celălalt are nevoie. Ea, de un ascultător bun, el, de cineva vioi și amuzant.

Bărbatul Gemeni și femeia Gemeni
Când se întâlnesc doi oameni care au atâtea de spus, cine mai ascultă?! Pot fi mai degrabă amici, care se întâlnesc adesea la o cafea, pentru a comenta ultimele zvonuri care circulă prin târg sau pentru a pune la cale vreo șotie sau vreo petrecere.

Bărbatul Gemeni și femeia Rac
Pentru ea, casa și familia este un adevărat sanctuar, e locul de unde își trage seva și puterea. Pentru el, casa este un fel de hotel, un punct de trecere, unde să se schimbe, să facă un duș, să ia o îmbucătură și să fugă din nou. Au însă multe de povestit, când reușesc să se vadă.

Femeia Gemeni și bărbatul Rac
Dacă scenariul de mai sus se mai poate termina cu happy-end, acesta este mai problematic, pentru că presupune, în esență, un bărbat casnic și o femeie mereu pe drumuri. El nu-și prea spune păsul, dar se bosumflă, ea nu are răbdare pentru capriciile lui.

Bărbatul Gemeni și femeia Leu
El o place, pentru că e spectaculoasă și plină de viață, dar idila se poate împotmoli, din pricina faptului că, în general, femeia născută sub semnul Leului nu prea e înzestrată cu umor. Așa că unele glume ale lui o pot supăra. Dar îi place că el nu încearcă s-o eclipseze.

Femeia Gemeni și bărbatul Leu
Aceștia pot face un cuplu reușit, deoarece ea știe cum să facă să-l pună în valoare și să-i menajeze vanitatea. El, în schimb, îi apreciază inteligența și discernământul. Dacă își propun un obiectiv, mai ales legat de creativitate sau de mondenitate, îl pot atinge fără probleme.

Bărbatul Gemeni și femeia Fecioară
În ciuda faptului că aerul (elementul de care aparțin Gemenii) și pământul (elementul Fecioarei) nu sunt elemente compatibile, această combinație constituie o excepție, din pricina faptului că planeta Mercur guvernează ambele semne și le conferă similitudini.

Femeia Gemeni și bărbatul Fecioară
Aceștia doi pot petrece o jumătate de veșnicie stând de vorbă, analizând și disecând idei, persoane, si­tuații. Noroc că el, ca semn de pământ, este mai prac­tic și o pune și pe ea la treabă. Din momentul în care se urnesc, funcționează bine și eficient îm­pre­ună.

Bărbatul Gemeni și femeia Balanță
Cât de jucăuș și detașat știe el să fie, în fața unei astfel de femei se poate pierde cu firea. Ba își poate pierde și inima, în fața frumuseții ei, cu un ușor aer inabordabil. Dar va reuși să lege o conversație, iar cei doi vor descoperi că au multe în comun.

Femeia Gemeni și bărbatul Balanță
Aici nu se știe cine pe cine cucerește. Ea vine cu replicile ei spontane, spumoase, el știe să-și pună în valoare inteligența și farmecul. În mod ciudat, vor petrece însă destul timp tatonându-se mental, înainte de a-și da frâu liber sentimentelor.

Bărbatul Gemeni și femeia Scorpion
E nevoie de cel puțin un miracol pentru ca aceștia doi să se gândească măcar să se apropie. Funcționează mai bine ca parteneri de afaceri, unde se pot respecta și completa, căci el este priceput la negocieri și comerț, ea la investiții și afaceri. Emo­țional e cam greu.

Femeia Gemeni și bărbatul Scorpion
Cei doi abordează viața din perspective total diferite. Ea privește lumea prin intermediul minții, el ascultă ce îi spun emoțiile. E greu să găsească un limbaj comun, mai ales că el se așteaptă ca ea, ca femeie, să fie mai emoțională, iar ea, ca el să fie mai rezonabil.

Bărbatul Gemeni și femeia Săgetător
Aici sacul și-a găsit petecul, cele două semne veșnic tinere ale zo­dia­cului se pot juca după pofta inimii. Ambii au nevoie să schimbe idei, să se vadă cu multă lume și să călătorească. El are nevoie de atenție la detalii, pe care ea le cam scapă din vedere.

Femeia Gemeni și bărbatul Săgetător
El este un copil ceva mai înțelept decât ea, în sensul că nu riscă să se piardă în amănunte. Ea e atentă la detalii și mai realistă. Când el pleacă de-acasă în papuci de casă și cu capul plin de idei, ea vine fuga cu pantofii în mână și amândoi pufnesc în râs.

Bărbatul Gemeni și femeia Capricorn
Între cele două zodii există în mod cert o fasci­nație, care însă nu e suficientă pentru a-i suda într-un cuplu. El intuiește că răceala ei aparentă ascunde sentimente profunde, dar ea intuiește la rândul ei că afectivitatea sa ușor exprimată ascunde o detașare interioară.

Femeia Gemeni și bărbatul Capricorn
El alege de obicei să păstreze distanța, pentru că nu are mare încredere în persoane care sunt prietene cu toată lumea. Asta nu înseamnă că nu îi apreciază intelectul și farmecul. Ea e intrigată de faptul că nu-l poate descifra și este intimidată de conser­va­to­rismul lui.

Bărbatul Gemeni și femeia Vărsător
Din punct de vedere mental, cei doi se înțeleg de minune, ceea ce contribuie la faptul că se găsesc adesea atrăgători și pe plan fizic. Dar ea nu se gră­bește să se implice afectiv și nici n-ar trebui s-o fa­că, pentru că are nevoie de baza prieteniei ca să se angajeze real.

Femeia Gemeni și bărbatul Vărsător
Se poate ca el să facă o adevărată pasiune față de ea, dar pasiunile Vărsătorilor se risipesc repede. Tac­tica ei ar trebui să fie una de temporizare, până când se lămurește că sentimentele sale s-au stabi­li­zat. Atunci pot începe o relație, ce poate dura o viață.

Bărbatul Gemeni și femeia Pești
O relație între aceștia doi se poate dovedi obo­sitoare și dificilă pentru amândoi, chiar și o relație de muncă. Asta, pentru că el privește tot ce se întâmplă, încercând să înțeleagă rațional, pe când ea ia totul personal și îi vine greu să se obiectiveze.

Femeia Gemeni și bărbatul Pești
Un liant între aceștia doi se poate dovedi umo­rul, căci amândoi pot da dovedă de un fin simț al ob­servației și pot vedea partea amuzantă a lu­cru­rilor. Dar e mai probabil ca cei doi să ajungă amici și confidenți, decât iubiți, pentru că le place să-și compare punctele de vedere.