Toxoplasmoza

Cititor Formula AS
- Luată în joacă, "boala pisicilor" duce foarte des la schizofrenie -

Epidemiologii estimează că ju­mătate din populația lumii a trecut prin această infecție. Numeroase elemente noi, unele chiar fascinante, dintr-un număr aproximat la 930 de mii studii publicate, impun scoa­terea bolii din anonimatul mediatic. Mij­loacele de depistare, testele serolo­gice, tehnologia imagistică de scanare a creierului, evaluările clinice sau folo­sirea ches­tionarelor standardizate pri­vind comporta­mentul pe grupuri de populație foarte mari (bărbați, femei, adulți, copii, gravide) au arătat că a­ceas­tă para­zitoză poate influența starea de spirit la animale și la oameni.
* Agentul cauzator al bolii. Toxoplasma Gondii este un protozoar identi­ficat în secolul trecut. Infecția se găsește la mami­fere, fe­linele fiind gazde perfecte.
* Contami­narea la oameni se face prin ingerarea de chisturi de toxo­plasmă, ajunse în mediul lor de viață prin fecalele pisicilor. Jumă­tate din cazuri sunt fără simptome. Aceste forme de existență a parazitului, după ce au ajuns în intestinul oamenilor, penetrează în fluxul san­guin, în vasele limfatice, în ganglioni, țesuturi și organe. În toată lumea, parazitoza toxo­plasmică este cea mai răspândită cauză de infecție a siste­mului nervos central. O pisică infestată poate elimina în două săptămâni până la 10 mili­oane de chisturi toxoplasmice contaminante, care ajung la oameni pe calea "mână-gură", prin ne­res­pectarea unor reguli elementare de igienă. Mai sunt încă multe aspecte de aflat despre această afec­­țiune, în special ce se întâmplă cu creierul fătu­lui sau al copi­lului născut din mamă cu am­prentă toxoplas­mozică. În rândul populației euro­pene, frecvența acestei infecții este de 30-50% (50-70% în Franța!). În plus, s-a constatat că po­luanții, me­talele grele, chimicalele, vac­cinurile, medicamentele, pot cauza, de ase­me­nea, psihoze, retard mental, oli­go­frenie, de­mență ș.a., prin interferare cu toxo­plas­moza, lezând creierul, une­ori ire­ver­sibil.
* Toxoplasma Gondii și cre­ie­rul. De ceva vreme se tot pune întrebarea dacă poate fi adevărat că parazitarea creierului modi­fică comportamentul celor in­fes­tați de acest parazit. Bă­nuiala a apărut după ce s-a descoperit că șoarecii purtă­tori de toxoplasmă nu mai sunt panicați de mirosul urinei de pisică. Și cum există multiple asemănări neurofiziolo­gice între om și aceste roză­toare, s-a considerat că experimentul pe șoareci trebuie luat cât se poa­te de în serios. (Medica­mentele anti-stres sunt tes­tate inițial pe șoricei sănătoși, speriați la con­tactul cu urina pisi­cii.) Există și opinii adverse, care susțin că toate acestea nu sunt decât niște "găsel­nițe zgo­mo­toa­se" de proveniență "science fic­tion". Tot în legă­tură cu aceas­tă infecție s-a elaborat Teoria Endo­sim­biozei, conform căreia simbioza există de mii de ani, omul și acest para­zit s-au "tolerat" dintot­deauna, fără a se elimina unul pe altul.
* Diagnosticarea toxoplasmozei uma­ne este un proces complex, bazat prea puțin pe sem­ne clinice, depistat prin analize serologice spe­ciale (imunoglobulinele: A, M, E, G), comple­tate cu tehnologia imagistică (rezonanță mag­netică cu substanță de contrast, computer tomo­graf etc.).
* Toxoplasma, femeia gravidă, sar­ci­na, creierul fătului, schizofrenia. Testarea serologică, înainte și după apariția unei sarcini, și apoi trimestrial, este foarte importantă. Parazitul are mare afinitate pentru țesutul cerebral, având ca­pacitatea de a-l infecta chiar la începutul dez­voltării creierului. S-a constatat că infectarea în trimestrul I de sarcină are urmări mai severe asupra fătului și a femeii, decât dacă infectarea a survenit în ultimele săptămâni de sarcină, când copiii au dezvoltat ulterior schizofrenie. La oamenii cu imunitate foarte scăzută (purtători de HIV/SIDA, sau aflați sub tratamente imunosu­presive, citostatice, cortizonice, radioterapie), encefalita toxoplasmică este o boală finală. Iată de ce, examinarea serologică pentru depistarea amprentei toxoplasmice este de maximă impor­tanță.
* Prevenirea infecției cu toxoplasmă este la îndemâna tuturor persoanelor care, după ce au luat cunoștință de riscul de contaminare cu chisturile parazitare, trebuie să respecte re­gulile de igienă elementare și de creștere a rezis­tenței organismului (imunitatea natu­rală). Este un sfat înțelept ca femeia ce vrea să devină mamă, să se gândească la sănă­tatea viito­rului copil, înaintea conceperii lui, apelând la un test de depistare.
Se mai știe că to­xoplasma modifică vite­za de reacție, este pre­zentă la 50% din cei implicați în ac­cidentele rutiere (șo­feri, pietoni), pro­duce le­ziuni, uneori severe, la ochi (la unii copii chiar din viața in­traute­rină), scade coeficientul de inteligență, creș­te senti­mentul de nesiguranță, de culpabilitate. Scade entuziasmul, pasiunea. În urma cercetărilor efec­tuate, se știe că există deosebiri de com­por­tament între cei neinfectați și cei parazitați. Unele din aceste modificări diferă între bărbați și femei (ca nivel, testosteronul la bărbați crește valoric, iar la femei scade). Dar cele mai multe schimbări apar odată cu vechimea bolii, care duce, în cele din urmă, la psihoza schizofrenică.
Prezența parazitului toxoplasma Gondii la stăpânii de pisici este ignorată, cu risc mare de boală, iar avertismentele specialiștilor lipsesc cu desăvârșire.

Dr. pens. VASILE CONDREA