Există trei grade de arsură. La arsurile de gradul întâi, cum ar fi insolația, este lezat numai stratul exterior al pielii. Aceasta provoacă dureri, însă nici pe departe atât de mari ca acelea ale arsurilor de gradul doi, care pătrund mai adânc în tegument, determinând și formarea de bășici. Paradoxal, la arsurile de gradul trei, care sunt cele mai grave, pacientul nu simte deseori niciun fel de durere, fiindcă de astă dată sunt distruși și nervii, care ar trebui să transmită creierului senzația durerii. Arsurile de gradul doi și trei cu o suprafață mai mare de 2,5 x 2,5 centimetri necesită asistență medicală de urgență. Niciun aliment de pe lume nu le poate trata. În schimb, se cunosc unele care pot fi de un real ajutor la arsurile de gradul întâi și la cele mai ușoare de gradul doi. De exemplu, cartoful.
Alimente cu valoare terapeutică împotriva arsurilor
Cu câțiva ani în urmă, o publicație de specialitate din SUA relata un caz mai puțin obișnuit. Un bărbat se opărise cu ulei încins, provocându-și o rană de aproximativ 7x10 centimetri, pe care și-a tratat-o la început singur. Pur și simplu, o spăla cu apă și săpun și apoi aplica o cataplasmă cu cartofi rași, de mai multe ori pe zi. Durerea a dispărut imediat și n-a mai revenit. Omul s-a prezentat la un cabinet medical abia la cinci zile după accident. Examinând plaga, medicul l-a diagnosticat cu o arsură de gradul doi și a fost surprins de lipsa durerii.
Desigur, autotratamentul nu este deloc indicat la o rană de asemenea dimensiuni și nu oricine poate spera să fie la fel de norocos ca eroul acestei întâmplări. În același timp însă, experiența trăită de el ne furnizează dovada că substanțele vegetale secundare, conținute în tuberculul de cartof, pot avea un efect analgezic și de ameliorare a unor arsuri care nu afectează pielea atât de profund. Iar pe lângă cartofi, vă recomandăm în continuare și alte alimente pe care le puteți încerca.
*** Mușețelul
Ceaiul de mușețel este o fiertură excepțională, a cărei eficiență este garantată de dr. Adriane Fugh-Berman, conferențiar la Institutul de fiziologie și biofizică al Universității Georgetown și autoare a cărții The 5 Minute Herb and Dietary Supplement Consult. Specialista spune că infuzia de mușețel poate calma durerile provocate de arsuri și că, administrată extern, ea este complet inofensivă. Totuși, mușețelul declanșează câteodată reacții alergice - în cazuri foarte rare, ce-i drept.
Cum se explică acțiunea lui? Această plantă medicinală este cea mai bună sursă cunoscută de alfa-bisabolol, un antiinflamator extrem de puternic.
*** Apa
Poate că vi se pare simplist, dar clasica H2O este unul dintre cele mai bune remedii pentru arsuri. Lăsați să curgă apă rece (însă nu rece ca gheața, căci aceasta mai mult v-ar dăuna) peste pielea arsă, îndată după ce v-ați accidentat. Durerea se va calma. Întrucât arsurile deshidratează organismul, ar trebui să beți zilnic 8 pahare de câte un sfert de litru de apă. Astfel vă asigurați că pielea dv. este aprovizionată cu cantitatea de lichid de care are nevoie și o ajutați să se vindece.
*** Ceapa
Bulbii de ceapă contribuie la vindecarea arsurilor. Atât în Europa (în special în Italia), cât și în Africa și America, arsurile se tratează în mod tradițional cu ceapă sau arpagic, tăiate mărunt. Acțiunea lor antiseptică ar putea fi unul dintre motive. Cel de-al doilea are legătură cu descoperirile recente ale cercetătorilor. Un studiu apărut în paginile revistei Trauma confirmă faptul că o substanță secundară cu rol dezinflamator, quercitina, prezentă în compoziția chimică a cepei, poate reduce formarea cicatricilor inestetice după arsuri. Mai mult, ea reușește într-o oarecare măsură chiar să vindece aceste cicatrici roșii și proeminente, numite în limbaj medical cheloizi. Martha Libster, autoarea lucrării Delmar's Integrative Herb Guide for Nurses, recomandă să se aplice cu prudență pe pielea arsă cataplasme cu ceapă dată prin blender și chiar cu coji de ceapă fierte, fiindcă acestea sunt deosebit de bogate în quercitină. Iar, dacă ne-am gândi la o posibilitate de a îmbunătăți rețeta propusă de ea, am spune că, lângă cojile de ceapă, s-ar putea pune la fiert și niște mătase de porumb și câteva bucățele de ghimbir. Astfel, decoctul s-ar îmbogăți cu încă un principiu activ: alantoina.
** Fulgii de ovăz
Atât terciul de modă veche (sau faimosul porridge englezesc de la micul dejun), cât și noii fulgi instant din magazinele naturiste și supermarketuri pot ameliora diverse probleme cutanate, inclusiv arsurile. În Australia, unde terapiile complementare sunt încă privite cu oarecare scepticism, a fost testat un amestec compus din parafină lichidă și 5% gelatină de ovăz la pacienții cu arsuri acute, care aveau mâncărimi. Dintre participanții la studiu, unii au folosit timp de zece luni numai parafină lichidă, pe când ceilalți au primit un preparat cu ovăz. Spre deosebire de cei dintâi, pacienții care beneficiaseră de tratamentul de gelatină de ovăz au constatat o atenuare considerabilă a senzației chinuitoare de mâncărime.
** Usturoiul
Trebuie să recunoaștem că există persoane sensibile și predispuse la reacții alergice, cărora cățeii de usturoi cruzi și proaspăt tăiați le pot provoca arsuri chimice pe piele. O revistă medicală a adus în discuție un asemenea caz. O tânără mamă, care își alăpta copilul de curând născut, și-a rănit pieptul cu usturoi crud, încercând să-și vindece cu el o afecțiune cutanată. Semnatarii articolului ajunseseră la concluzia că ar fi posibil ca pieptul unei femei care alăptează să aibă o sensibilitate deosebită la usturoi.
Fără a nega eventualele excepții de acest fel, virtuțile tămăduitoare ale usturoiului sunt totuși de mult recunoscute și valorificate în practică. Heinrich Koch și Larry Lawson subliniază în cartea lor Allium sativum L. Bazele utilizării terapeutice a usturoiului că nu mai există de mult nicio îndoială în privința faptului că planta respectivă ajută la vindecarea arsurilor și a rănilor. Substanțele sale active stimulează regenerarea pielii și previn o posibilă suprainfectare. Cățeii de usturoi se zdrobesc și se aplică sub forma unei cataplasme pe locul afectat.
** Ceaiul
În medicina tradițională japoneză Kampo, arsurile se tratează cu ceai verde. Și terapeuții europeni întrebuințează uneori, la arsurile superficiale, pliculețe de ceai folosite și bine stoarse, deoarece ele conțin taninuri și polifenoli în cantități mari. Mai demult, se obișnuia ca arsurile grave să fie pulverizate cu tanin, pentru a se forma deasupra lor o crustă protectoare.
* Merele
Și merele, întrebuințate ca remediu de uz extern, se pot dovedi de folos contra arsurilor, datorită conținutului lor de pectină. În cadrul unui studiu realizat în Rusia, s-au testat efectele tratării arsurilor cu o soluție de pectină extrasă din mere sau din sfeclă roșie, având concentrația de 1-2%. Cercetătorii au observat că soluția acționa optim atunci când începea să fie administrată chiar în ziua producerii arsurii. În lipsa unui asemenea preparat, s-ar putea încerca, vreme de câteva zile, frecarea ușoară a porțiunii de piele arsă cu o bucată de măr crud.
* Castraveții
Pe lângă gustul lor proaspăt, castraveții au și un efect răcoritor, fiind de aceea un leac excelent pentru arsuri. Dr. Carolyn Dean, medic naturopat, și Jeffrey Yuen, un adevărat guru în domeniul medicinei tradiționale chineze, își îndeamnă pacienții să prepare o pastă de castraveți și s-o aplice ca o cataplasmă pe pielea arsă, pentru a scoate de acolo fierbințeala.
* Socul
La sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, a existat în medicina americană o orientare cunoscută sub numele de "medicii eclectici". Era vorba de un grup de doctori care aplicau în activitatea lor profesională idei și metode preluate de la diverse școli de gândire medicală și apelau în general la fitoterapie, pentru a-și trata pacienții. Mulți dintre ei foloseau socul pentru tratarea arsurilor - și nu numai boabele, ci și florile de soc, care sunt de asemenea comestibile. Dr. John Heinerman, antropolog și autor al unor remarcabile cărți de fitoterapie, recomandă în Heinerman's Encyclopedia of Healing Juices sucul rece din boabe de soc pentru vindecarea arsurilor și a inflamațiilor. Dacă ați stat prea mult la soare, frecați-vă pielea înroșită și dureroasă cu boabe de soc. Și beți sucul stors din ele, pentru calmarea durerii.
* Mierea
Egiptenii antici tratau arsurile cu miere. Iar cercetările recente le dau dreptate. Studiile efectuate în ultimii ani în Noua Zeelandă, Nigeria și Emiratele Arabe Unite demonstrează că mierea ajută într-adevăr la rănile provocate de arsuri termice. Dr. Janet Maccaro, autoarea volumului Natural Health Remedies A-Z, spune că arsurile se vindecă mai repede dacă se țin timp de câteva minute sub un jet de apă rece, se aplică pe ele un strat de miere și după aceea sunt protejate cu un bandaj.
* Ghimbirul
Sucul obținut din rădăcina proaspătă de ghimbir este de mare ajutor la arsurile termice, însă nu și la cele chimice, adică la leziunile provocate pe piele de diferiți agenți chimici, cum ar fi acizii concentrați, bazele tari sau peroxizii. În China, arsurile de gradul întâi și doi sunt tamponate cu o vată îmbibată în suc de ghimbir. Această procedură calmează durerile, reduce inflamația și totodată formarea de bășici. O puteți încerca oricând și dvs.
* Semințele de in
Marea vindecătoare germană, călugărița Hildegard van Bingen, scria în urmă cu aproape 1000 de ani: "Cine a căpătat, undeva pe trupul său, o arsură de la flacără, să pună semințe de in în apă și să le lase să fiarbă mult, să înmoaie în zeama lor o pânză de in și s-o așeze caldă pe locul ars, ca să tragă fierbințeala afară." Metoda poate funcționa și astăzi, cu condiția ca pânza folosită să fie sterilă. Un leac foarte bun pentru pielea arsă sau opărită este și amestecul în părți egale de ulei de in și apă de var.
* Papaia
Iată încă un sfat din compendiul de terapii naturale al doctoriței Janet Maccaro: la o zi sau două după accident, când pielea lezată a început să se vindece, tratați porțiunea respectivă de tegument cu papaia. Enzimele conținute în acest fruct ajută la îndepărtarea celulelor moarte. În sprijinul afirmației sale vine și un studiu al specialiștilor ruși, care au observat efectul benefic al unui preparat cu papaia asupra arsurilor termice ale animalelor de laborator.
* Tofu
În ghidul ei de fitoterapie, Martha Libster spune că pielea lezată de o arsură poate fi răcorită cu tofu. Preparați o pastă din tofu, apă și ghimbir, întindeți-o într-un strat uniform pe un tifon și aplicați cataplasma pe rană. Ea va atenua senzația de fierbințeală, reducând și inflamația. Și consumul de tofu ar fi binevenit la arsuri. Din unele studii realizate în Franța a reieșit că pacienții cu arsuri grave, care mănâncă produse de soia, reușesc să se vindece mai repede.
* Zahărul
Chiar dacă vă sună ciudat, s-a dovedit totuși că zahărul alb asigură o protecție perfectă a rănilor și grăbește cicatrizarea. Farmacistul și terapeutul Jim LaValle, care a înființat și conduce LaValle Metabolic Institute din Cincinnati, spune că o arsură trebuie mai întâi ținută sub un jet de apă rece, iar apoi presărată cu zahăr, până când acesta se topește și formează un strat continuu, ca o pojghiță strălucitoare de gheață. Procedura se repetă de două ori pe zi, până la vindecarea arsurii.
Din cămara cu ierburi de leac
Există plante medicinale care calmează durerile provocate de arsuri și pot accelera vindecarea. Vă sfătuim să încercați cu cele de mai jos.
Pătlagina (Plantago major) - Este o plantă comestibilă, care vă poate ușura suferințele provocate de arsuri. Aplicați sucul obținut din frunzele proaspete de pătlagină direct pe locul afectat și îi veți simți neîntârziat acțiunea calmantă.
Lavanda (Lavandula angustifolia) - Lavanda conține multe substanțe cu efect antibacterian, analgezic și antiinflamator și poate fi inclusă relativ ușor în diverse preparate culinare. Frunzele și florile ei pot fi întrebuințate ca ingrediente în supe, salate, dressinguri, gemuri, băuturi răcoritoare, precum și ca mirodenii în oțet sau vin. Terapeutul Jim LaValle recomandă și uleiul eteric de lavandă pentru tratarea arsurilor mai puțin grave.
Gălbenelele (Calendula officinalis) - Florile aurii de gălbenele sunt introduse frecvent în felurite creme și alte produse pentru îngrijirea pielii, iar medicina populară le-a folosit dintotdeauna ca leac pentru arsuri. Extractele de gălbenele contribuie la procesul de vindecare, stimulând producția de celule epiteliale. De aceea, ele sunt utilizate nu numai la julituri minore și insolații ușoare, ci și la arsuri superficiale și opăreli, ca și la dermatite provocate de bărbierit sau de vânt. Aplicând imediat comprese cu gălbenele pe porțiunea de piele lezată, se împiedică proliferarea unor microorganisme patogene, cum sunt bacteriile, ciupercile și virușii. În plus, în florile de gălbenele există trei substanțe vegetale secundare - acidul cafeic, acidul clorogenic și rutina - care protejează fibrele de colagen din piele împotriva acțiunii dăunătoare a radiațiilor ultraviolete.