Un sat pe ultimul drum: FIRIJBA

Catalin Apostol
Despre satul Firijba s-a mai scris în re­vista noastră.

E un sat vechi de sute de ani, aproape unic de frumos și total izolat, ascuns printre dealuri și păduri seculare. Se spune că ar fi locul cu cel mai curat aer din țară și cu cea mai bună apă de băut. Oamenii de aici trăiesc peste o sută de ani fără să aibă habar de doctor sau de medi­ca­­mente. Tăietori de lemne din moși-strămoși, locuitorii din Firijba erau ves­tiți în toată țara pentru casele pe care le ridicau, pentru ușile și pode­lele meșteșugite frumos și pentru bisericile din lemn pe care și astăzi le poți vedea prin satele vâlcene.
Din păcate, toate poveștile astea amenință să rămână doar amintiri. Satul stă gata să moa­ră, zeci de case zac în pa­ragină, iar puținii oameni care mai trăiesc în ele pier, unul câte unul. Și totuși, se aude că ar mai fi o spe­ranță. Că satul ar putea fi inclus în patrimoniul național, că e vizi­tat, astăzi, de numeroși străini care ar vrea să trans­forme locul într-o stațiune balneocli­mate­rică, ba chiar că un vechi fiu al satu­lui, fugit demult în America și ajuns apoi mare cercetător la NASA, ar fi revenit după zeci de ani, cu gândul să investească pentru renovarea caselor din locul său de obârșie, unic în România... O poveste incitantă, pe care m-am hotărât s-o aflu la fața locului.

Paradisul dintre noroaie

La vreo 20 de kilometri de Horezu, pe șoseaua care duce la Craiova, de-a lungul râului Luncavăț, afluent mlădios al Oltului, printre dealuri împă­durite și livezi pline de pruni, caiși și cireși, îți iese în drum o comună, pe nume Popești, cu case mândre și ogrăzi arătoase. E duminică dimineață și drumurile încă nu s-au zvântat după furtuna de astă-noapte. La biserică, slujba tocmai s-a înche­iat, iar oamenii se întorc în pâlcuri, spre casă. Opresc mașina, dau bună ziua și întreb: "Firijba, cum fac să ajung la Firijba?" Aflu că sunt pe dru­­mul cel bun, că Firijba ține de comuna Po­pești, dar sunt avertizat că n-o să pot răzbi cu niciun chip până acolo cu mașina. "La cât a plouat noaptea trecu­tă, o să vă îngroape noroaiele". Auzisem că e drum greu până acolo, mai cu seamă pe vreme ploioasă, mo­tiv pentru care îmi luasem în portbagaj o pereche de cizme din cau­ciuc. Pe la mijlocul comunei, aproape de primă­rie, zăresc prin­tre ramurile unui nuc bătrân o tablă ruginită, pe care abia se mai vede scris: "Spre satul Firijba". Undeva, sus, și destul de departe, o pădure imensă înve­leș­te tot orizontul. Pe­semne că acolo, în mijlocul ei, se află Firijba. Reușesc cu greu să mă strecor cu mașina printre brazdele înalte de noroi. După o cotitură, văd în fața mea o femeie, care urcă la deal voiniciește, cărând pe umăr două sacoșe bur­dușite cu pâine. Opresc lângă ea și o întreb dacă nu vrea să o iau cu mașina. "Mulțumesc, maică", îmi zice. "Nu­mai că nici matale n-o să mai mergi cu mașina prin mlaștina de noroi". A avut drep­tate. După nici o sută de metri, am fost nevoit să continui drumul pe jos. Am încălțat cizmele de cauciuc și-apoi am făcut pasul mare, pentru a o ajunge pe femeie din urmă. Are privi­rea aspră, puțin încruntată, și mersul iute, vârtos. "Am fost la biserică", zice, fără urmă de osteneală în glas. "Viu în fiecare duminică, stau la slujbă și-apoi mă întorc acasă, pe-aici, pe deal. E singura zi când cobor din sat, în rest, numa' acolo, sus, am stat, tot timpul". Se oprește și face doi pași către marginea drumului, ridicând privirea spre ramu­rile arse ale unui copac. "Uite cum s-a topit salcâ­mul de la ger! Ger în aprilie nici c-am mai po­menit. S-au ars toți pomii din li­vada mea, nu se mai face nimic anul ăsta". Apu­că între degete câțiva muguri ne­gri, atinși parcă de cangrenă, pri­vindu-i cu ochii strânși de supă­rare. "Iaca, s-a dus și sal­câmul! N-o să avem nici anul ăsta prisă­cari. Cei mai mulți își aduc stu­pii aici, la sal­câmi. O lună cu albinele la Firij­ba face miere cât tot anul în altă parte. Acu' n-o să mai vină niciunul. Doam­ne apără și pă­zește, că tare s-a înrăit lumea asta!"
O cheamă Viorica Ilinescu și are 70 de ani. E cel mai tânăr locuitor din Firijba. Restul au mult peste 80. Nu s-a născut aici, a venit în sat când avea 18 ani, după soțul ei. Era un om tare harnic și voinic, așa cum erau toți firijbenii de atunci. Bărbatul ei n-a fost niciodată bolnav, nu s-a văitat niciodată de vreo durere, n-a luat niciun medica­ment, muncea pe ruptelea, cât era ziua de lungă, până într-o dimineață, acum trei ani, când nu s-a mai trezit din somn. Era iarnă, o iarnă grea, cu nămeți cât casa, și s-au chinuit mult să-l ducă jos, la cimitirul din Popești. De-atunci trăiește sin­gură, are două fete la casele lor, tot pe-aici, prin Vâlcea, dar nu prea mai vin pe la ea. E a șaptea văduvă din Firijba. Ele șapte, și încă patru perechi de bătrâni, ăștia 15 sunt toți oamenii care-au mai rămas în sat. Cândva erau mulți, aveau copii, aveau școală, satul era viu și oamenii veseli.
"Degeaba vin atâția turiști la noi", spune cu ciudă. "Cei mai mulți sunt străini, vin, ne fil­mează și pleacă. Au fost din Anglia, din Aus­tria, din Germania. Se uită la noi și se miră cum reușim să fim așa sănătoși, până la 100 de ani. Se miră și-atât. Unii au zis că o să se întoarcă cu bani, că o să renoveze casele, că o să ne facă magazine. Cum i-ai văzut matale, așa i-am mai văzut și noi. Sunt zeci de case părăsite, nici nu se mai văd de-atâta buruiană. Nici măcar brutărie n-avem. Tot cu mămăligă ne ținem. Acuma am luat eu niște pâine, dacă tot am fost în Popești, pentru mine și pentru câteva vecine. Avem un om cumsecade în sat care aducea el pâinea, până acum, pentru toți. Dumitru îl cheamă, dar lumea îi zice Neica. El cumpăra pâine la tot satul, mier­curea și duminica. Dar acum s-a supărat pe-o femeie și nu mai vrea să ne ia."
Urcăm dealul ud de vreun sfert de ceas, dar fe­meia nu dă semne de oboseală. "Știți ceva de un om din America, de la NASA?", o întreb. "Se zice că a venit pe-aici, unde s-a născut, și a zis că vrea să refacă satul". Se oprește puțin și în­toarce privirea puțin mirată spre mine. "Din Ame­rica? N-am auzit așa ceva. Am auzit doar că a venit mai demult un om mare, care s-a născut aici, și că a promis c-o să facă și-o să dreagă. Întrebați-l pe Șerbănescu, fostul învățător din sat, el știe mai multe. Îl cheamă Șerbănescu, dar noi îi zicem Contele. Nu-i conte, dar așa îi zice lu­mea, nu știu de ce".
Am mers aproape cinci kilometri, am urcat și-am coborât dealurile sălbatice ale Firijbei, că­rând după mine și kilogramele de noroi lipite de cizme. Pădurea uriașă care întuneca orizontul e acum tot mai aproape, îi aud parcă foșnetul, îi simt aerul rece și tare. "Aproape am ajuns", spu­ne femeia, grăbind și mai tare pasul. "Uite casa aia joasă de colo, în ea stă Neica, omul care ne adu­cea pâinea. Un om de toată isprava, nu știu cine l-a supărat". Ne despărțim și femeia îmi face o urare, pe care n-am mai auzit-o demult: "Să vă dea Dumnezeu mult bine!".

Neica și cele trei cruci

"Domnule dragă, a mai fost un coleg de-al matale anul trecut, Bogdan. A scris despre mine, cum aduc eu pâine la oameni, și-i mulțumesc, că a ajuns ziaru' până jos, în Popești. Da' acuma nu mai aduc. M-am supărat, că mi-a zis o femeie că i-a dispărut punga cu bani din poartă. Că așa făceam, oamenii agățau punga cu bani în poartă și eu treceam și-i luam. Ce-i drept, n-a zis că eu i-am furat pun­ga, dar nici bine nu mi-a căzut că s-a întâmplat fur­tul ăsta, după atâția ani. Fie și câțiva bani, tot furt se cheamă. Nu-mi pot ima­gina cine să-i fi luat. Așa că am renunțat. Am fă­cut câțiva ani trea­ba asta și mi-a fost drag".
După buletin, pe Neica îl chea­mă Dumitru Ili­nescu. Lumea îi zice Neica, fiind­că așa îi plă­cea lui în tinerețe să vorbească cu oa­menii, neică în sus, neică în jos, și-așa i-a rămas numele. Are 83 de ani, dar nu-i dai mai mult de 60. Poartă haine curate, de du­minică, cămașă albă, imacula­tă, un jerseu elegant, pantalonii la dungă și pan­tofii lucioși ca oglinda.
"Eu am mai fost și prin alte locuri din lumea asta", îmi zice, bucuros de vizita mea. "Dar să știți că n-aș pleca de-aici nici pentru cea mai scumpă comoară. Am 83 de ani, m-a ținut Dum­nezeu sănătos, n-am avut nicio boală, am ținut toate posturile din calendar, și m-au călit pădu­rea și aerul ăsta proaspăt de-aici. Că nu degeaba era vorba să facă Ceaușescu un sanatoriu pentru bolnavii de plămâni".
Neica mă cheamă să-i văd fântâna, lumea pe aici îi spune "știubei". E făcută de bunicii lui, acum poate vreo două sute de ani. Lângă ea stau câteva cruci de lemn, ca niște îngeri de pază. Sunt "cruci de apă". Așa e obiceiul pe-aici. Când moare cineva, se pun trei cruci, una la cimitir pe mor­mânt, alta la fântână, ca să-i potolească răposa­tului setea când trece în lumea de dincolo, și încă una în mijlocul satului, lângă un paraclis mic, din lemn. Se spune că, demult, locurile astea erau bântuite de duhurile morților, și numai după ce s-a făcut paraclisul și s-au pus primele cruci acolo, s-a potolit necazul. Neica știe toate astea de la bunicul lui, care are și el o cruce aici, la fântână. "Era un om vânjos bunicul, tăia stejarul cu fierăstrăul și îl căra în spate din pădure. Așa s-a făcut satul ăsta, cu tăie­tori de lemne, că de-aia îi zice Firijba, de la «firez», care la noi înseamnă fie­răstrău. La vremea aia, uși­le și podelele făcute la Firij­ba erau cele mai căutate din țară".
Neica scoate ciutura plină ochi din fân­tână. "Luați și beți", zice, în­tinzându-mi o cană din tablă. "Apă ca la noi nu mai găsiți ni­căieri, apa vieții".
Îmi poves­teș­te apoi des­pre copiii lui, doi băieți, oa­meni în toată firea, unul e în Gre­cia, celălalt la Paris. Pe cel din Grecia nu l-a văzut de­mult, poate de zece ani. Cu ăl din Paris s-a văzut mai de curând, în 2011, când a mers el în Franța. Ce-a mai răbdat el acolo! Ce greu i-a fost departe de casă! "E frumos, n-am ce zice. Dar nu-i deloc sănătos. Să stai așa, degeaba, să nu faci nimica, nu-i deloc sănătos. Nici mâncarea nu-mi pica bine, nici apa, că n-aveau niciun pic de gust. Era vorba să stau o lună de zile, numa' că după trei săptămâni le-am zis direct că eu vreau să plec acasă, la văcuța mea. Trecea vre­mea cositului și rămânea vaca fără fân. Și așa am făcut. M-am întors după trei săptămâni aca­să, și-am zis că mă nasc din nou".
Până acum, la 83 de ani, Neica n-a fost nicio­dată bolnav, n-a avut nici măcar o răceală. Trăieș­te împreună cu femeia lui, în casa ridicată de bunici, o casă joasă, dar încă trainică, făcută din bârne solide de stejar. Nu-i trebuie nimic mai mult. E fericit cu ce are. E fericit și atunci când poate să-i ajute pe alții, așa cum a făcut-o ani la rând, aducând din Popești pâine pentru tot satul. În fiecare miercuri și duminică, 33 de pâini la 11 case, adică aproape 30 de kilograme, cărate cinci kilometri la deal, la 83 de ani. "Să vedem, dacă primărița din Popești nu trimite ea pâinea, cum a promis, o să fac din nou eu treaba asta. E vorba să pună asfalt, așa a zis. Văd că deja au venit niște mașini mari. Să vedem. Că așa, promisiuni am tot auzit până acum. Au venit aici tot felul de străini și ne-au promis că o să ajute satul ăsta ca să nu moară. Doar vorbe. Țin minte că a venit un domn din Austria, care a prins mare drag de satul nostru, și-a zis că o să facă o minune aici, așa a zis. A adus niște oameni de afaceri, s-au plimbat prin sat, au mâncat mămăliga noastră, au văzut cum trăim și pe urmă au plecat. Și duși au fost. La fel și un domn din America, un savant de la NASA, care zice că s-a născut aici, Lisandru parcă îl chema, cică a venit mai demult și s-a întâlnit cu primarul de atunci, a zis că face și dre­ge, și așa a rămas. Așa se vorbește, eu nu l-am văzut. Căutați-l pe fostul învățător, el știe mai mul­te. Îl cheamă Dumitru Șerbănescu, e leat cu mine, are tot 83, lumea îi zice Contele. S-a mutat de la noi, stă acuma jos, în Popești".
Neica mă însoțește până la poartă și îmi strân­ge mâna voinicește. "Mergeți cu Dumnezeu!", îmi zice, cu zâmbetul lui sănătos.

Aurelia

O iau ușor prin sat și văd primele case pără­site. Unele stau gata să cadă. E trist, cumplit de trist să vezi cum se năruie frumusețe de case, cum se îngroapă de vii între mărăcini, cum chipul lor blând se sluțește sub greutatea anilor. Ceva mai departe, văd paraclisul din lemn și pâlcul de cruci ce stau de veghe pe marginea drumului. Paracli­sul arată ca o căsuță. Are o ușă cioplită frumos, perdeluțe la ferestre și un mic pridvor deasupra căruia atârnă o bucată de lemn, pe care abia se mai văd chipurile a două icoane spălate de timp. De jur împrejur stau crucile, vreo 20, unele mai noi, altele înnegrite de vreme, fiecare purtând un nume și, unele, un scurt epitaf. Pe alocuri văd și câteva candele, semn că oamenii vin aici și își pomenesc morții, atunci când nu mai pot coborî atâta drum până la cimitir. De altfel, la sărbătorile mari, se mai întâmplă să vină și preotul din Po­pești, și-atunci micuțul paraclis ține loc de bise­rică. Puțin mai încolo, stau parcate pe marginea drumului două camioane mari, iar lângă ele, pe un panou mare, stă scris "Șantier în lucru, asfal­ta­re drum comunal". Așadar, iată că după atâta amar de vreme, apar primele speranțe pentru firij­beni.
Da, poate că ăsta e primul pas pentru renaș­terea satului lor, poate că așa vor veni și acei străini dor­nici să stea aici, poate că se vor în­toarce și ti­nerii, se vor repara casele, se vor con­strui altele. Bine ar fi!
"Se schimbă vremurile, maică", îmi zice o femeie din poartă. "E bine că ne pune asfalt, că alt­fel moare satul. Dar nici n-o să mai fie ce-a fost. Dacă face aici o stațiune, cum e la Govora, n-o să mai rămână ni­mica din Firijba noastră".
E o femeie scundă și blândă la chip. O cheamă Aurelia Vișan și are 85 de ani. E văduvă, soțul ei a murit acum vreo nouă ani. De ini­mă, așa cum mor mai toți oamenii pe-aici, n-au nicio boală toată viața, și deodată se strică ceva la inimă și gata. Și la ea au tot venit străini de pe la televi­ziuni și au tot filmat-o. Se minunau cum de poate să trăiască singură, cu atâtea griji pe cap. "Au venit niște en­glezi și au filmat ouăle din cuibar, se mirau cu mâna la gură, de par­că nu mai văzuseră ouă în viața lor! M-au filmat cum fac mămă­ligă, cum mănânc, cum sap în gră­dină, cum pun răsaduri de roșii, pe urmă au filmat o icoană cu Domnul nostru Iisus Hristos, veche de vreo sută de ani, pe care o am pe perete. Vai de mine, ce tare s-au bucurat!".
Mă poftește în curte, îmi arată casa și-mi spune că are cam 150 de ani și că e făcută din "bârne de anine", că talpa e o grindă de 12 metri, pe care a adus-o din pădure, pe brațe, bunicul ei, cu încă trei oa­meni. Pe brațe, nu cu carul, ca să nu-i audă pădurarul. Apoi îmi arată grădina, cât de îngrijită e și cât de multe a reușit să pună, uite, aici roșii, dincolo ceapă, ardei, cartofi, chiar și câteva rânduri de porumb. Ea singură a arat, a săpat, a pus răsadurile. Are 85 de ani și în iarna asta a avut o bronșită, a chemat salvarea, i-au făcut anali­ze, i-au dat niște pastile, dar tot cu ceaiuri s-a făcut bine. "În rest", zice ea, "nu mi-a găsit nimica. Tensiunea bună, inima bună, totul bun. Mi-a zis doctorița că am sănătate ca la 40 de ani". Îmi povestește despre viața ei cu atâta bucurie, că parcă n-a știut nicio­dată ce-s alea necazuri. "Nu vă e frică singură?", o întreb uimit. "Singură?", se miră. "Cum sin­gură? Eu sunt tot timpul cu Dum­nezeu. Mai am și-un câine bun, care latră la orice zgomot. Și cine să facă rău în satul ăsta?".
Bunicii i-au povestit că Firijba s-a înfiripat acum câteva sute de ani, când au venit aici câteva familii de tăietori de lemne. Au ales locul ăsta pentru că era pădure mare, mult mai mare decât acum. Au făcut la început niște bordeie. "Ar fi păcat, maică, să piară după atâta vreme. În câți­va ani nu mai rămâne nimic, casele s-au fărâmat, școala s-a năruit de tot, tinerii au plecat. Și ce vremuri erau, era plin satul, se făcea mereu horă la școală, erau fete multe și veneau băieți din Pădurețu, din Frâncești, Costești. De la revoluție încoace, am tot stat cu speranța că o să vină cineva să ne salveze. Au tot venit, dar degeaba, au rămas doar vorbele. Mi-a zis o femeie că ar fi venit, prin 1990, unu' Lisandru, un mare savant din America, că l-ar fi văzut chiar ea pe-aici, pe drum. S-a uitat așa, la el, și i-a zis: «Mă, tu nu ești Lisandru a lui Frosa?». Eu pe el nu-l mai știu, dar îi țin minte pe părinții lui, Victor și Frosa. Și-atunci zice că Lisandru era tare supă­rat, mai că nu plângea, să vadă cum arată satul, și a zis așa, într-o limbă stricată, că o să se în­toarcă și o să-l repare el. Dar de-atunci nu l-a mai văzut nimeni. Așa a fost cu toți ăștia de au venit pe-aici. Chiar și-acuma, nu e săptămână să nu vină vreun străin, că am ajuns ca la muzeu. E bine, ce să zic, așa văd și eu lumea, că de ieșit de-aici n-o să mai ies decât la cimitir".
Înainte de a pleca, am rugat-o să-i fac niște fotografii, pentru că vreau să scriu un reportaj. "Faceți, maică, faceți. Nu v-am zis că suntem ca la muzeu?".

Contele

La coborâre, am făcut un popas în Popești, la vestitul "Contele", fostul învățător din Firijba. Are o casă frumoasă, chiar la șosea, și o curte mare, plină de flori. De-aia i-au zis Contele, pentru că avea casa asta arătoa­să, niște pământ pe dea­lurile din împre­ju­rimi, o bucată de pă­dure, și o soție frumoa­să și distinsă ca o con­tesă. Îl cheamă Dumi­tru Șerbănescu, are 83 de ani, și a fost ultimul învățător la școala din Firijba. "În 1959 aveam 39 de elevi", îmi zice nostalgic. "Pe urmă, au fost tot mai puțini, până în '89, când n-a mai rămas niciun elev. Când am venit eu din armată, în 1950, erau în sat 18 pe­rechi de boi, iar părinții mei făceau câte 200 de vedre de rachiu, adică vreo două tone. Acum nu mai sunt decât două vaci în tot satul, și țuica nu mai are cine s-o facă. Totuși, mai avem cu ce ne mândri, pentru că la Firijba s-a născut un mare cer­cetător de la NASA, Alexan­dru Chimba îl cheamă, care avea un trai greu, cu părinții tăietori de lemne și încă șapte frați de hră­nit. Lui îi plăcea mult să citească, mai ales cărți despre știință, și învățătorul lui, domnul Miu, care a fost înaintea mea în­vățător, i-a dat o carte despre planete și sistemul solar. La 11 ani, a continuat școala la Râm­nicu Vâlcea, și-apoi în București, unde toată lumea a înțeles că e un geniu. Pe urmă a fugit din țară și a ajuns la NASA, unde a făcut mai multe proiecte impor­tan­te. S-a întors în 1990. În sat nu mai avea pe nimeni, a promis că va reveni, și chiar a revenit în 2008, când a zis că o să ajute la reconstrucția așezării. Din pă­cate, de atunci nu se mai știe nimic de el, și satul s-a degradat tot mai mult. În fiecare an vin tot felul de oameni din străinătate, nu știu de unde au auzit ei de Fi­rijba, dar spun că ar vrea să facă o stațiune acolo. Nu știu ce să mai cred, poate într-o zi chiar o să se întâmple minunea asta. Acum, au început să asfalteze. O fi un semn! Eu cred că Firijba ar trebui păstrată. Anul trecut au ve­nit niște studenți de la arhitec­tură și au făcut niște machete de case, care au rămas la primăria de-aici, din Popești. Ziceau că vor să facă un program de reno­vare. Să dea Dumnezeu! Să nu rămânem iar cu speranța, că nu mai e mult până când Firijba o să-și dea duhul".