Răspuns pentru VICA - București, F. AS nr.1265 - "Mă pot vindeca de ulcer varicos?"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Ulcerul varicos este cel mai comun tip de ulcer vascular, fiind asociat cu probleme circulatorii la nivelul venelor și dezvoltare tipică în zona internă a piciorului sau la nivelul gambei. Valvele uni­sens (care împiedică reîntoar­cerea fluxului sanguin) pot fi în­tinse sau lezate, permițând sânge­lui să stagneze. Totodată, tegu­mentul poate dobândi un aspect cianotic (albăstriu) sau maroniu și poate deveni tare, chiar înainte de a se transforma într-o rană des­chisă. Apariția edemului determină slăbirea țesu­tului din jur, iar la nivelul zonei inflamate, se poate scurge un lichid clar sau sanguinolent.
În mod obișnuit, toaleta și pan­samentele regulate ale ulcerației sunt o parte importantă a trata­mentului. Pentru ulcerele venoase, pansamentele compresive pot fi, de asemenea, utilizate, spre a îmbu­nătăți întoarcerea sanguină, până la momentul vindecării. Dacă un ulcer nu răspunde la aceste măsuri de tratament standard, sunt nece­sare o serie de intervenții intensive și focalizate care includ:
* Pompele mecanice - reali­zează compresia intermitentă, for­țând sângele și celelalte lichide care extravazează în țesuturi, să se reîntoarcă în fluxul sanguin venos.
* Factorii de creștere umani - se aplică unguente care conțin fac­tori de creștere găsiți la nivelul plachetelor sangui­ne, în scopul de a stimula formarea unui țesut nou.
* Grefele de piele, tratamentul de înlocuire a ve­nelor varicoase, stenturile sau șuntarea chirur­gicală a zonei afectate cu ajutorul unei vene con­fecționate din material sintetic sunt alte proceduri care se pot divedi necesare.
Medicina naturistă dispune de următoarele re­me­dii pentru tratamentul ulcerului varicos și al ulce­rațiilor atone, supurante, greu vindecabile:
* Amestec preparat din tinctură de propolis (5%)-77ml, balsam de Peru - 15g, acid boric - 1g, tinctură de arnică - 5ml, clorhidrat de acoiflavina (10%) - 2 ml (se prepară la farmacie). Se fac zilnic 1-2 aplicații locale, după care, în completare, se utilizează propolis spray și Propoderm-unguent sau cremă de propolis.
* În scop dezinfectant, cicatrizant și antisu­purativ, se folosește următoarea formulă: flori de arnică - 20 g, muguri de plop - 30 g, cimbrișor - 20 g, frunze de roiniță - 30 g. Se prepară o infuzie din 1-2 linguri amestec de plante, la o cană de apă, și se aplică local, sub formă de cataplasme călduțe, schimbate din 3 în 3 ore.
* Ruticelit - cremă cu acțiune farmacologică majoră, în ulcere varicoase, tromboflebite, insufi­ciență circulatorie periferică și fragilitate vasculară. Se utilizează sub formă de aplicații locale, 1-2 aplicații zilnice.
Se mai pot utiliza remedii, atât orale cât și to­pice, obținute din sulfină, tătăneasă, gălbenele (un­guent), rostopască (unguent) sau decoct de mărul-lupului+cloramfenicol, cremă obținută în laborator (fricțiuni ușoare).
* Ulei de sâmburi de struguri - previne dilata­țiile venoase, micșorând venele varicoase. Se admi­nis­trează 5-6 lingurițe zilnic, pe termen lung (6-12 luni).
Să auzim numai de bine!


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București.
Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60,
e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com


"Se pot elimina naturist pietrele la rinichi?"
(Răspuns pentru MARIA - Pitești, F. AS 1208)


Stimată doamnă,
Pietrele la rinichi (litiază rena­lă) sunt niște depuneri tari, com­puse din minerale și săruri, la ni­velul rinichilor. În țările industria­lizate, circa 10% din populație este afectată. Sunt mai frecvent întâlnite la bărbați decât la femei, în proporție de 2:1. Recidivele sunt frecvente, circa 50% dintre pacienți se vor con­frunta cu revenirea bolii după 10 ani de la pri­mul episod. Se pare că litiaza renală este asociată cu insuficiența renală cronică, cu hipertensiunea, infarctul miocardic și bolile osoase.
Există câteva tipuri de litiază renală:
* Cele formate din calciu (75% din cazuri), adesea din oxalați de calciu, rezultând din dietă (consum de fructe, ve­getale, nuci și ciocolată în ex­ces), doze mari de vitamina D și unele boli metabolice.
* Cele formate din mag­neziu (15% din cazuri).
* Cele formate din acid uric (3-6% din cazuri, la cei care nu consumă suficient li­chid, care consumă prea multe proteine, care suferă de gută).
* Cele formate din cistină (1-2% din cazuri, persoane cu hipersecreție de cistină genetică).
Alte cauze ce prezintă ris­cul formării de calculi renali:
* Dacă aveți rude care au suferit de pietre la rinichi.
* Dacă nu consumați suficient lichid.
* Dietele cu un conținut ridicat de proteine (carne, lactate, grăsimi). De asemenea, o dietă cu un conținut ridicat de sodiu (sare) face ca filtrarea de calciu în rinichi să fie mai dificilă, crescând astfel posibilitatea de formare a pietrelor.
* Obezitatea este asociată cu o tendință de dez­voltare a litiazei renale.
* Chirurgia bariatrică, bolile inflamatorii in­testinale, diareea cro­nică pot modifica pro­cesele de absorbție a cal­ciului și apei din in­testin, predis­pu­nând la litiază renală.
* Medicamente: unele diuretice, vita­minele D și C, antacizii, glucocorti­coi­zii, aceta­zol­amida (fo­lo­sită pen­tru glaucom), unele diu­retice și acidul sa­licilic.
Simptomele ce pot în­­soți calculii renali in­clud:
* Durerea este cel mai des întâlnit simptom. Dacă ea este însoțită de greață, vomă, frisoane sau febră, este deja un caz de urgență.
* Urina urât mirositoare sau tulbure.
* Urină de culoare roșu, roz sau maroniu.
* Urinarea frecventă, urinarea de cantități mici sau nevoia frecventă de urinare.
Din punct de vedere naturist, litiaza renală poa­te fi cauzată de lipsa de apă, de o slăbire a rinichiu­lui (provocată de stres sau de tulburări hormonale) sau o tulburare la nivelul splinei-pancreasului și al stomacului.
Abordările bolii:
* Consumul de apă este important, pentru că oferă lichidul necesar pentru dizolvarea substan­țelor, care, altfel, s-ar cristaliza în urină. La cei care au antecedente de pietre la rinichi, se recomandă consumul a 2,5 l apă zilnic.
* Reducerea următoarelor alimente: nuci, ru­barbăr, bame, spanac, soia, cartofi dulci, ceai, cio­colată, sfeclă, datorită oxalaților de calciu pe care îi conțin.
* Reducerea proteinelor de origine animală.
* Reducerea consumului de sare.
* Folosirea suplimentelor de calciu și vitamina D cu precauție.
* Bicarbonatul de sodiu ajută la alcalinizarea urinei.
* Oțetul de mere are efecte bune în litiaza renală.
* Ulei de măsline și suc de lămâie, amestecate în cantități egale, mici, după care se bea apă.
* Plante medicinale: suc de rodie (preventiv), ceai de urzică ar putea împiedica formarea sau creșterea oxalaților.
* Acupunctura - se recomandă atât pentru dureri, cât și pentru tendința de formare a pietrelor.
* Homeopatia este foarte utilă. Medicamente cum ar fi Berberis, Benzoic acidum, Calculus re­nalis, Lycopodium. Însă un tratament indivi­dualizat ar fi mai eficient.
(Fiindcă litiaza renală poate fi periculoasă, atunci când apar simptome grave, cum ar fi durere, febră, dureri la urinare, este necesar să vă contactați imediat medicul de familie.)
Vă urez succes!


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0788/23.38.73, 0258/86.56.77

"Mă balonez, indiferent ce-aș mânca"
(Răspuns pentru ANONIM, F. AS 1234)


Balonarea și gazele urât mirositoare sunt sem­nul unor posibile afecțiuni la nivelul tubului di­gestiv: gastrită (inflamarea mucoasei stomacului), parazitoză intestinală, sindrom de colon iritabil sau sindrom de intestin iritabil - afec­țiune cauzată de colite sau boala Crohn. Vă recomand cura cu argilă ALGO, care a dat rezultate uimitoa­re, în zeci de mii de cazuri similare, multe dintre ele prezentate și în pagi­nile "Formulei AS". Cură cu argilă are efecte absorbante și adsor­bante, ajută la îmbunătățirea digestiei, eli­minarea florei patogene și este un exce­lent pansament pentru stomac și colon. Argila se consumă sub for­mă de suspensie tulbure, con­form in­struc­țiunilor de pe am­balaj. În cazul dvs., cura cu argilă va fi de lungă durată (circa 3 luni), însă vă garantez rezul­ta­tele! Argila ALGO este sigură și nu are efecte secun­dare. În para­lel, mai ales dacă în trecut ați con­sumat anti­biotice, ar fi bine să luați și un probiotic de bună cali­tate, care să vă refacă flora intestinală. O altă indicație se referă la dietă (atât ali­mente, cât și băuturi), care este unul din cei mai im­portanți factori ce influen­țează în mod direct canti­tatea de gaze care tranzi­tează intestinul. Așa­dar, adoptarea unui regim ali­mentar bazat pe ali­mente cu un conținut bogat în fibre (linte, orz in­tegral, semințe de chia, broccoli, anghinare, ma­ză­re, avocado, zmeură, pere etc.), și din care sunt ex­clu­se băuturile carbogazoase, poate duce la ame­lio­­rarea stărilor de disconfort cu care vă confruntați.
Argila ALGO se găsește în farmaciile și maga­zinele naturiste din întreaga țară sau se poate comanda la tel. 0258.865.677. Pentru detalii, mă puteți contacta la tel. 0788.233.873.