Legume și fructe
Legumele și fructele, cele mai importante furnizoare de vitamine, substanțe minerale și combinații bioactive, stimulează metabolismul și, în plus, sunt - din fericire - alimente sărace în calorii. Având în vedere acest aspect sănătos, faptul că ar putea conține mici urme de preparate chimice care să le protejeze de dăunători pare nesemnificativ. Cu excepția copiilor mici, care necesită o atenție sporită: în cazul lor, valorile-limită tolerabile sunt atinse foarte repede.
De aceea, exact fructele și legumele consumate, practic, zilnic (mere, banane, morcovi) ar trebui să fie din culturi biologice, de preferință regionale. Pentru că, de regulă, acestea nu conțin pesticide și sunt cultivate în spiritul ocrotirii mediului înconjurător.
Între timp, au apărut, însă, și supermarket-uri care comercializează produse bio, deci mărfuri de top, accesibile și persoanelor cu un buget mai redus.
Din cele de mai jos, veți afla ce soiuri de fructe și legume puteți cumpăra în marile spații comerciale și când este nevoie, efectiv, să apelați la magazinele bio.
Mere și pere
Din păcate, cele mai îndrăgite dintre fructe, și anume merele, sunt "încărcate" adeseori cu pesticide, chiar dacă uneori e vorba doar de urme ușoare. De departe, cele mai bune sunt merele românești.
Și perele conțin, de foarte multe ori, urme de chimicale, mai cu seamă cele din import. Ambele soiuri de fructe trebuie spălate și șterse bine înainte de a fi consumate.
Cumpărați, pe cât se poate, mere și pere de la țărani!
Struguri
Se numără printre fructele cel mai frecvent "tratate" împotriva dăunătorilor. Chiar și strugurii bio și-au pierdut bunul renume, din cauză că pesticidul folosit - cuprul - poate contamina pământul pe durată lungă.
Spălați bine fructele și tamponați-le până ce se zvântă. Pentru copii și persoanele "mâncăcioase", se recomandă strugurii bio.
Citrice
La portocale, mandarine și lămâi trebuie evitat exteriorul, miezul nefiind, în general, "încărcat" nici la fructele convenționale. Coaja, în schimb, foarte frecvent. Cea mai bună protecție împotriva substanțelor chimice cu care sunt tratate: curățați-le, spălați-vă pe mâini și abia apoi desfaceți-le în bucăți.
Pentru sucuri și băuturi la care se folosește și coaja: doar bio!
Fructe tropicale
În țările unde sunt cultivate, stropitul este, adeseori, foarte "generos". Ceea ce e dăunător pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea celor ce muncesc acolo, chiar dacă testele ecologice indică, la cojile de banane, de pildă, că nu există urme de chimicale. Același lucru este valabil și pentru kiwi. La ananas și la mango, în schimb, peste 2/3 din probe confirmă prezența reziduurilor.
Cei ce consumă cantități mari să opteze pentru bio.
Fructe cu sâmburi
În mod îmbucurător, la prune, piersici, caise și cireșe, cercetările au constatat o "încărcare" moderată - indiferent că provin din România sau sunt importate. Cu toate acestea, și în cazul lor se impune o spălare atentă.
Cele mai gustoase: fructele de sezon.
Fructe de pădure și grădină
În prezent, căpșunile importate au mai puține urme de chimicale decât în trecut, arată un studiu Greenpeace. Cu toate acestea, este mai bine să așteptați începutul sezonului și să cumpărați căpșuni de grădină. Același lucru este valabil și pentru coacăze, agrișe, zmeură și mure. Afinele nu prea sunt afectate.
Culegeți cu mâna dvs. frăguțe și căpșuni, fie din pădure, fie din grădina proprie.
Cartofi
În ultimii ani, pe bulbii de cartofi nu s-au prea găsit urme de pesticide, sau cantitățile au fost foarte reduse. Alegeți, deci, cartofii în funcție de gust: soiurile din culturile de la țară sunt mai gustoase decât cele de la supermarket.
Cea mai bună calitate se găsește în piețe, inclusiv la cartofii făinoși.
Varză
Aici depinde de la caz la caz: la conopidă, broccoli, varză albă și gulii, cercetătorii au descoperit o "încărcare" mai degrabă redusă. La varza creață, în schimb, limitele legale pentru pesticide au fost adeseori depășite.
Soiurile cumpărate în sezon sunt bune și au un preț convenabil. În ce privește varza creață, se recomandă culturile bio.
Ceapă & Co
Minunat: ceapa și usturoiul nu conțin aproape deloc pesticide. Iar conform unui studiu efectuat în 2007, nici prazul și nici ceapa verde nu sunt prea afectate.
Testați - din când în când - și ceapa roșie (de la piață). Este mai dulce și mai puțin pișcăcioasă.
Legume mediteraneene
Vinetele, ardeii, roșiile și dovleceii din culturi locale sunt legumele cele mai puțin tratate.
În prezent, numeroși cultivatori oferă ardei grași și roșii de calitate bio.
Castraveți
Castraveții sunt sensibili: mai ales când trebuie să crească în extrasezon au nevoie de mai multe insecticide. De aceea, pe coaja verde a acestora se văd, relativ frecvent, reziduuri.
Pentru copii se recomandă marfa bio. Cea convențională trebuie consumată fără coajă.
Salată și spanac
La ultimele evaluări, salata verde și lăptuca au depășit limitele impuse. Și rucola este destul de încărcată, mai puțin salata iceberg și cea creață.
Spanacul, în schimb, este mult mai "curat", dar păstrat mai multă vreme, acumulează nitriți. De aceea trebuie cumpărat ori foarte proaspăt, ori congelat.
Salatele se cumpără, deci, fie din culturi bio, fie în sezon, de la piață.
Morcovi și sfeclă roșie
Chiar dacă morcovii convenționali prezintă, relativ rar, reziduuri chimice, prețurile pentru calitatea bio sunt absolut accesibile. Iar sfecla roșie a fost mereu "în regulă", conform controalelor.
Le puteți cumpăra liniștiți și de la supermarketuri.
Carne, inclusiv de pasăre
În ceea ce privește carnea, motto-ul sună: "Calitate, nu cantitate". Cei ce apelează la produsele bio vor simți, cu siguranță, gustul mai bun, iar cei care consumă mai puțină carne și mezeluri vor trăi mai sănătos decât "mâncăcioșii". Este rezultatul unui studiu european. Dar și cei ce preferă carnea ce provine din crescătorii convenționale pot fi siguri că aceasta nu conține reziduuri precum antibioticele: doar în 3% din probele efectuate s-au depășit cantitățile maxime acceptate.
La pachet sau proaspătă?
Cea mai bună carne e cea cumpărată direct de la măcelar, care cunoaște proveniența animalelor. Ceea ce nu înseamnă că cea la pachet n-ar fi de bună calitate.
Oricum, fiți atenți atunci când o cumpărați, să nu fie apoasă, albicioasă sau să bată spre gri.
Și încă ceva: consumați-o înaintea expirării termenului de valabilitate. În cazul cărnii tocate, optați pentru cea ambalată în casolete transparente, care sunt umplute în condiții stricte de igienă.
De încercat: ofertele bio din supermarketuri.
Pește
Mări suprapoluate, metode de pescuit îndoielnice, mărci de calitate confuză etc. Se mai poate mânca pește sau nu?
Cu siguranță da, dacă țineți seama de următoarele recomandări:
- Peștele să fie din speciile permise de World Wild Fund for Nature, adică somon sălbatic, sardine, heringi, somon de mare și șalău.
- Și, de asemenea, toți peștii de ape curgătoare, nu de crescătorii.
La supermarket, cumpărați, de preferință, pește congelat.
Conserve
Merge repede, economisim muncă - dar nu sunt nesănătoase. Există conserve pe care le puteți cumpăra fără grijă.
Importantă este puritatea.
Calitatea roșiilor, a fasolei albe, a lintei sau a tonului din cutiile de conservă este absolut în regulă.
Și, conform unui studiu efectuat în Germania, cantitatea de vitamine pe care o conțin este aproape de cea a zarzavatului sau a leguminoaselor proaspăt fierte. Roșiile foarte bine coapte și prelucrate, din conserve, sunt chiar mai aromate decât cele proaspete, cumpărate iarna din magazine. Iar prețul nu reprezintă un criteriu: mărcile cu preț mai redus sunt - de cele mai multe ori - la fel de bune ca cele scumpe.
Cumpărați conserve din magazine.
Pâine și cereale
Vestea bună: cerealele - spre deosebire de fructe și legume - sunt produsele agrare cel mai puțin tratate cu pesticide. Din păcate, însă, ulterior, pe parcursul procesului de producție, pâinii, biscuiților, muesli etc. li se adaugă, adeseori, chimicale.
Fiți, deci, atenți, când cumpărați pâinea de la supermarket și optați pentru produsele bio atunci când este cazul.
Pâine și chifle
Indiferent dacă le cumpărați de la supermarket sau de la un magazin special cu produse de panificație: ambele lucrează, aproape întotdeauna, cu aluaturi prefabricate industrial, în care se găsesc nu puține adaosuri (de ex. extractul de malț, care conferă produselor o culoare maronie).
Căutați, deci, pâine fabricată fără "ajutoare": cea mai bună este cea neagră, gata ambalată, de la supermarket.
Calitate superioară au, însă, produsele bio.
Muesli și fulgi
Surplusul de vitamine, plus fier și o grămadă de zahăr - care se găsesc în aceste produse - sunt inutile din punctul de vedete al nutriționiștilor.
Cerealele integrale la micul dejun sunt suficiente. Și nu contează dacă sunt produse mai ieftine sau de "marcă". Același lucru este valabil și pentru noua generație de muesli, cu adausuri "hightech".
Cele mai sănătoase și mai convenabile ca preț sunt produsele pure: fulgi, muesli, fructe, nuci - indiferent dacă sunt bio sau convenționale.
Accesibile în supermarket-uri.
Ouă
Există motive suficiente să renunțați la ouăle de găini ținute în "cuști" - din păcate, însă, gustul nu se numără printre ele. (Proveniența ouălor nu poate fi recunoscută după gust). Cu toate acestea, optați, firește, atunci când le cumpărați, pentru cele produse de găinile fericite.
Ouă bio
Conțin mai mulți acizi grași sănătoși și deloc substanțe colorante care conferă gălbenușului nuanța portocalie (cantaxantina). Iar resturi de medicamente veterinare nu există, oricum, în ouăle bio - spre deosebire de cele convenționale, la care urmele apar la fiecare al doilea ou.
Cumpărați ouă bio. Există și la supermarket-uri.
Produse lactate
Imaginea văcuței fericite care paște pe pajiște este valabilă doar pentru produsele bio. Laptele respectiv conține, în general, mai mulți acizi grași Omega 3 (sănătoși) și mai mult acid linoleic conjugat. "Cauza" fiind, evident, hrana proaspătă.
Deosebit de bun este deci laptele de la vacile care pasc iarbă în pășuni. Dar nici produsele convenționale nu prezintă probleme în ceea ce privește reziduurile de pesticide și medicamente.
Lapte și smântână
Sunt mai bune produsele proaspete sau cele cu durată de păstrare mai lungă? În acest caz contează preferințele personale, pentru că în privința conținutului de vitamine și a gustului, laptelui cu durată de păstrare de 3 săptămâni nu i se poate reproșa nimic. La smântână, decide gustul: senzația de "fiert" indică o temperatură prea ridicată la preparare. De multe ori, se adaugă și stabilizatori, ca să nu se depună un strat solid. Dar gustul veritabil de smântână nu îl au decât produsele bio.
Laptele bio: are un preț accesibil și la supermarket.
Iaurt și brânză de vaci
Oferta de iaurt și brânză cu fructe este uriașă în marile magazine, dar, oricum, e aproape imposibil să găsești ceva fără substanțe aromatizante. Chiar și la iaurturile bio trebuie citită cu atenție lista cu adaosurile. Iar la produsele probiotice trebuie verificat dacă pe etichetă este trecută cultura bacteriană.
Cumpărați iaurt cu fructe din magazinele bio.
Bine de știut: Preferați iaurtul slab? Cumpărați-l, atunci, pe cel cu 1,5% grăsime, fiindcă cel cu 0,1% grăsime nu prea are gust și conține aproape la fel de multe calorii (are mai multă albumină).
Grăsimi pentru uns și uleiuri
Unt și margarină
O margarină produsă din ulei de armurariu sau din ulei de floarea-soarelui conține o cantitate prea mare de acizi grași Omega-6, nesănătoși. De aceea sunt de preferat produsele din ulei de rapiță sau pe bază de ulei de măsline (cu mulți acizi grași simpli nesaturați). Dacă pe lista adaosurilor apare mențiunea "Grăsimi parțial hidrogenate", margarina n-ar trebui mâncată. Fără adaosuri e doar untul, deci puteți opta liniștiți și pentru unul mai ieftin.
Pentru o margarină bună, scoateți mai mulți bani din buzunar.
Uleiurile vegetale
Uleiul de măsline extravirgin, cu mulți acizi grași simpli nesaturați, este cea mai bună alegere. Din păcate, calitatea oscilează chiar și la uleiurile scumpe. Cel mai bine este să vă încredeți în propriul dvs. gust: să nu fie rânced, stătut sau înțepător. Bun este și uleiul de rapiță: în stare rafinată, e accesibil ca preț, neutru ca gust și se încinge bine. Conține o cantitate mare de acizi grași buni, precum Omega-3.
Uleiurile bio nu sunt neapărat mai bune.
Brânzeturi și mezeluri
Opțiunea mai sănătoasă o reprezintă brânzeturile, care conțin mai mult calciu. Mezelurile (salamul, cârnații) sunt, de fapt, inutile pentru o alimentație sănătoasă, pentru că în afară de untură multă, nu conțin substanțe nutritive demne de menționat.
Brânză
Minerale și vitamine multe - chimicale puține. Singura excepție: suprafața brânzeturilor convenționale este tratată cu natamicină (o protejează de mucegai). De aceea, cașcavalul trebuie curățat de coajă înainte de a-l mânca.
Mozzarella ar trebui consumată imediat - spre sfârșitul perioadei de valabilitate conține, deja, cam multe bacterii.
De unde le cumpărați - rămâne o problemă de gust.
Mezeluri
Carnea cea mai bună și cea mai puțină grăsime le are șunca, indiferent dacă e fiartă sau crudă.
Produsele ambalate trebuie consumate neapărat înaintea termenului de expirare, pentru că testele arată clar că, ulterior, produsele din carne nu mai sunt bune (chiar dacă nu dăunează sănătății).
Salamurile bio conțin adaosuri mai puține, dar se conservă cu nitrat de potasiu sau de sodiu.
Bine de știut! Parmezanul și cașcavalurile tari conțin cea mai mare cantitate de calciu. Mai puțin "consistent": cașcavalul moale.