Turnurile sunt, prin definiție, inexpugnabile, deci nu-și mai bate nimeni capul să caute pe cineva în ele. Așa a devenit elita o mare necunoscută. O etichetă pentru ceva ce mulți nici nu știu să definească. O piatră de poticnire, inclusiv pentru o seamă de "formatori de opinie".
Să risipim misterul! Elita este o aristocrație a breslelor, nu prin moștenire, ci prin merit personal. Elita sunt "meșterii mari", cei mai buni în meseria lor și care, pe lângă această calitate, posedă în plus demnitate, altruism și responsabilitate, de la artiști și filosofi, până la meșteșugari și agricultori. Înainte vreme, li se spunea "Maestre" sau "Meștere". Astăzi sunt nenumiți, fiindcă și cuvintele acestea s-au demonetizat, prin lipirea lor abuzivă de numele unor neisprăviți. Dar elita n-a pierit, e tot acolo.
Uneori, cineva își aduce aminte de ea și o trage de urechi pentru că "nu se implică". Alteori, altcineva o acuză de impostură. Deseori, politrucii încearcă să și-o agațe la butonieră, dar elita a făcut, a tăcut și a rezistat. (Conform unei alte definiții a ei.)
Ca să mă credeți pe cuvânt, vă dau un exemplu recent. La inițiativa unei mari doamne a artelor plastice românești, Silvia Radu, 60 de pictori și sculptori din toată țara și-au donat opere valoroase, prezentate într-o expoziție exemplară, găzduită de Institutul Cultural Român din București (între 19 mai și 9 iunie), pentru a sprijini redeschiderea mânăstirii ortodoxe românești de la Iordan. Dintre aceștia, îi amintesc pe Ilie Boca, Mihai Bojin, Florin Ciubotaru, Constantin Flondor, Viorel Mărginean, Olga Morărescu Mărginean, Mircea Roman, Horea Paștina, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu și Ioana Șetran, ale căror lucrări mi-au plăcut cel mai mult.
La vernisajul expoziției au vorbit, alături de inițiatoarea evenimentului, d-na Silvia Radu, criticul de artă Doina Mîndru, și PS Ieronim Sinaitul, episcop-vicar patriarhal și fost superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon. Reunit sub genericul "O teofanie în piatră și duh", evenimentul a fost cu adevărat de elită, așa cum a fost și publicul prezent la vernisaj. Când sentimentele profunde, precum credința și patriotismul, cer să fie probate, elita nu ezită. Este convingerea mea și speranța noastră de mai bine.
P.S.
Mânăstirea românească de la Iordan (1935), căreia i-a fost egumen și Sfântul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul, a fost închisă în 1970, din pricina războiului israeliano-arab, de pe urma căruia terenul a fost minat și inclus într-o zonă militară cu acces interzis. Anul acesta a fost autorizată o firmă specializată pentru deminarea teritoriului. Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la această operațiune este de 500.000 de euro. La care se adaugă cheltuielile pentru repararea mânăstirii, avariată de bombe, și repunerea ei în funcțiune. Patriarhia a declanșat o campanie de strângere de fonduri, la care, iată, primii care s-au raliat sunt artiștii plastici.