După cum arată unele studii recente efectuate în Franța și Germania, demența, boala Alzheimer și depresiile sunt adeseori provocate de inflamații ascunse în interiorul organismului. Oamenii de știință presupun că reacțiile inflamațiilor pot ajunge - prin sânge - la creier și îl pot afecta. "Inflamațiile ascunse, de pildă o gingivită, pot produce alte focare de infecție în vasele sanguine, care provoacă, la rândul lor, inflamații importante la nivelul articulațiilor sau al miocardului", spun experții.
Semnale de alarmă: oboseala și stările depresive
Alături de infarct și atacul cerebral, reumatismul și neurodermita pot fi provocate, și ele, de inflamații ascunse în organism. Simptomele acute ale inflamației sunt, în general, oboseala bruscă, starea depresivă permanentă sau durerile "fără cauză". Dar ele nu sunt totdeauna prezente. Numeroase inflamații "se coc" luni de zile, nedescoperite, în organismul nostru, așa-numitele "inflamații silențioase". Dar ceea ce pare inofensiv poate deveni, în condiții prielnice, extrem de periculos.
În principiu, inflamațiile pot fi depistate cu ajutorul hemogramei, care indică concentrația substanțelor nocive. Una dintre cele mai cunoscute este proteina C reactivă. Această proteină "de alarmă", produsă în cantitate sporită în procesele inflamatorii, este considerată un factor de risc pentru apariția de noi focare. Valoarea normală este sub 1 mg la 1 l de sânge. Între 1-3 mg/litru de sânge, riscul inflamației este vizibil crescut. Cu cât valoarea este mai mare, crește, concomitent, și riscul de infarct sau de accident cerebral.
Stilul de viață poate fi decisiv
Tot mai multe studii indică faptul că anumite substanțe din alimentația noastră ne pot proteja de afecțiunile inflamatorii, în vreme ce altele "ațâță", pur și simplu, inflamațiile. Printre acestea se numără zahărul, grâul, carnea consumată excesiv (mai ales carnea de porc și de vițel, care conține o cantitate mare de substanțe ce duc la inflamații).
O altă problemă importantă o reprezintă lipsa substanțelor antiinflamatorii din alimentația noastră, de pildă, cea a polifenolilor, niște compuși ai substanțelor vegetale, care nu sunt nici vitamine, nici minerale, dar care au un puternic efect antiinflamator.
Cele mai ridicate valori anti-radicali liberi le au boabele de goji și de aronia, rodiile, prunele, stafidele și broccoli. Dar și multe plante aromatice, precum ghimbirul sau curcuma.
Dietele alimentare contracarează inflamațiile
Chiar dacă nu ne confruntăm cu o inflamație acută, este important să adoptăm o dietă alimentară. Numeroase inflamații de grad redus, pe care cei în cauză nici nu le simt, joacă un rol nefast în apariția unor afecțiuni precum cancerul și diabetul.
Pe lângă fructe, legume și plante aromatice, trebuie să favorizăm în alimentația noastră grăsimile "valoroase" cu efect antiinflamator, ca de pildă acizii grași Omega-3, prezenți în peștele de apă rece: heringi, somon, macrou sau ton. Dintre uleiurile din plante, sunt de preferat cele de rapiță, de nucă sau de in, care conțin, și ele, Omega 3 și reduc riscul inflamațiilor. Cu o condiție: să fie presate la rece, pentru că astfel se elimină oxidarea potențial periculoasă încă din timpul producerii.
Și încă ceva: pericolul de inflamații este mai mare în cazul persoanelor supraponderale. Substanțele inflamatoare se formează cel mai ades în țesutul adipos de pe abdomen.
Prevenirea inflamațiilor
- Recomandări importante -
* Evitați greutatea excesivă: țesutul adipos de pe abdomen produce substanțe inflamatoare.
* Consumați zilnic 2-3 pumni de legume (crude sau dunstuite) și un pumn de fructe (mai ales fructe de pădure).
* Renunțați la margarină și la prăjeli: acizii grași pe care-i conțin stimulează inflamațiile.
* Limitați consumul de carne, mai ales de porc și de vițel, dar și pe cel de gălbenuș de ou și de produse lactate grase, care conțin acid arahidonic (inflamator).
* Mâncați mai mult pește și mai multe fructe de mare. Mai ales somon, hering și macrou, bogați în acizi grași Omega 3 și vitamina D.
* Antiinflamatoare sunt: uleiul de in și cel din germeni de grâu, care conțin o cantitate mare de vitamina E. Și sâmburii de nucă - indiferent sub ce formă (în stare pură, în salate sau în muesli).
* Eliminați dulciurile - zahărul produce inflamații și contribuie la apariția unor procese degenerative la nivelul creierului, deci la demență senilă (la persoanele în vârstă).
* Vinul roșu, băut cu măsură, alimentează organismul cu polifenoli, precum resveratrolul. Dar nu exagerați: 125 ml pe zi sunt suficienți!
"Remedii" naturale cu efect antiinflamator
1. Ananasul
Bromelaina pe care o conține accelerează procesul de vindecare a inflamațiilor și se folosește, în prezent, și în tratamentul reumatismului.
2. Afinele
Sunt considerate o armă-minune împotriva afecțiunilor inflamatorii. Colorantul vegetal (mirtilina) pe care-l conține neutralizează radicalii liberi. Un pumn pe zi este suficient.
3. Broccoli
Toate soiurile de varză conțin o cantitate mai mare de vitamina C (antioxidantă) decât citricele. Care, împreună cu acizii grași Omega-3, ne protejează de inflamații.
4. Cacao
Ciocolata neagră, cu un conținut foarte ridicat de cacao (peste 70%) și cu zahăr puțin, este bogată în polifenoli, care pot opri înmulțirea focarelor de inflamații din organism.
5. Ceaiul verde
Catehinele sale se numără printre cei mai puternici antioxidanți. Distrug agenții patogeni și imunizează. În plus, se crede că ar avea un efect anticancer.
6. Curcuma
Polifenolul curcumină pe care-l conține vindecă afecțiunile pielii și ale articulațiilor (psoriazis și artroză) și ne poate proteja de cancer.
7. Ghimbirul
Medicina alternativă recomandă ghimbirul pentru tratarea inflamațiilor, mai ales a reumatismului. În bulbii de ghimbir se găsesc polifenoli și substanțe "iuți", precum gingerolii.
8. Goji
"Super boabele" roșii conțin substanțe complexe care stimulează sistemul imunitar și stopează inflamațiile.
9. Nuca
Niciun alt aliment nu conține un asemenea potpuriu de antioxidanți și de acizi grași Omega-3, precum nucile. Și mai au - în plus - lignane antiinflamatoare.
10. Papaya
Conține o enzimă foarte importantă, papaina, care grăbește vindecarea rănilor și care atenuează, în mod evident, afecțiunile inflamatorii ale pielii.
11. Rodiile
În zeama lor de culoare roșie se găsesc peste 20 de polifenoli diferiți - coloranți vegetali, care au un efect antiinflamator de zece ori mai puternic decât aspirina.
12. Sfecla roșie
Coloranții vegetali care-i conferă culoarea și protejează celulele, în combinație cu saponinele, stopează apariția inflamațiilor.
13. Somonul
Ar trebui să fie pe masă o dată sau de două ori pe săptămână, datorită acizilor grași Omega-3, pe care-i conține și care combat inflamațiile (mai ales la nivelul articulațiilor, al creierului și al pielii).
14. Usturoiul
Are efect antibacterian și dezinfectează din interior. Și reduce, pare-se, riscul anumitor tipuri de cancer.