Un pericol ignorat: Inflamațiile ascunse

Rodica Demian
- Pot provoca afecțiuni grave, precum demența, reumatismul sau chiar cancerul. Din fericire, experții cunosc secretul prevenirii lor. Vi-l spunem și dvs.-

După cum arată unele studii recente efec­tuate în Franța și Germania, demen­ța, boala Alzheimer și depresiile sunt ade­seori provocate de inflamații ascunse în interiorul organismului. Oamenii de știință presupun că reac­țiile inflamațiilor pot ajunge - prin sânge - la creier și îl pot afecta. "Inflamațiile ascunse, de pildă o gin­givită, pot produce alte focare de infecție în va­sele sanguine, care provoacă, la rândul lor, infla­mații importante la nivelul articulațiilor sau al mio­cardului", spun experții.

Semnale de alarmă: oboseala și stările depresive

Alături de infarct și atacul cerebral, reumatis­mul și neurodermita pot fi provocate, și ele, de inflamații ascunse în organism. Simptomele acute ale inflamației sunt, în general, oboseala bruscă, starea depresivă permanentă sau durerile "fără cauză". Dar ele nu sunt totdeauna prezente. Nume­roa­se inflamații "se coc" luni de zile, nedesco­perite, în organismul nostru, așa-numitele "infla­ma­ții silențioase". Dar ceea ce pare inofensiv poate deveni, în condiții prielnice, extrem de periculos.
În principiu, inflamațiile pot fi depistate cu aju­torul hemogramei, care indică concentrația sub­stan­țelor nocive. Una dintre cele mai cunoscute este proteina C reactivă. Această proteină "de alar­mă", produsă în cantitate sporită în procesele infla­matorii, este considerată un factor de risc pentru apariția de noi focare. Valoarea normală este sub 1 mg la 1 l de sânge. Între 1-3 mg/litru de sânge, ris­cul inflamației este vizibil crescut. Cu cât valoa­rea este mai mare, crește, concomitent, și riscul de in­farct sau de accident cerebral.

Stilul de viață poate fi decisiv


Tot mai multe studii indică faptul că anumite substanțe din alimentația noastră ne pot proteja de afecțiunile inflamatorii, în vreme ce altele "ațâță", pur și simplu, inflamațiile. Printre acestea se nu­mără zahărul, grâul, carnea consumată excesiv (mai ales carnea de porc și de vițel, care conține o can­titate mare de substanțe ce duc la inflamații).
O altă problemă importantă o reprezintă lipsa substanțelor antiinflamatorii din alimentația noas­tră, de pildă, cea a polifenolilor, niște compuși ai sub­stanțelor vegetale, care nu sunt nici vitamine, nici minerale, dar care au un puternic efect antiin­flamator.
Cele mai ridicate valori anti-radicali liberi le au boabele de goji și de aronia, rodiile, prunele, stafi­dele și broccoli. Dar și multe plante aromatice, pre­cum ghimbirul sau curcuma.

Dietele alimentare contracarează inflamațiile

Chiar dacă nu ne confruntăm cu o inflamație acu­tă, este im­portant să adoptăm o dietă ali­men­tară. Numeroase inflamații de grad redus, pe care cei în cau­ză nici nu le simt, joacă un rol nefast în apariția unor afecțiuni precum cancerul și diabetul.
Pe lângă fructe, legume și plante aromatice, tre­buie să fa­vorizăm în alimentația noastră grăsimile "valoroase" cu efect antiinflamator, ca de pildă aci­zii grași Omega-3, prezenți în peștele de apă rece: heringi, somon, macrou sau ton. Dintre uleiurile din plante, sunt de preferat cele de rapiță, de nucă sau de in, care conțin, și ele, Omega 3 și reduc ris­cul inflamațiilor. Cu o condiție: să fie presate la rece, pentru că astfel se elimină oxidarea potențial periculoasă încă din timpul producerii.
Și încă ceva: pericolul de inflamații este mai mare în cazul persoanelor supraponderale. Sub­stan­țele inflamatoare se formează cel mai ades în țesutul adipos de pe abdomen.

Prevenirea inflamațiilor
- Recomandări importante -


* Evitați greutatea excesivă: țesutul adipos de pe abdomen produce substanțe inflamatoare.
* Consumați zilnic 2-3 pumni de legume (cru­de sau dunstuite) și un pumn de fructe (mai ales fructe de pădure).
* Renunțați la margarină și la prăjeli: acizii grași pe care-i conțin stimulează inflamațiile.
* Limitați consumul de carne, mai ales de porc și de vițel, dar și pe cel de gălbenuș de ou și de pro­duse lactate grase, care conțin acid arahidonic (inflamator).
* Mâncați mai mult pește și mai multe fructe de mare. Mai ales somon, hering și macrou, bogați în acizi grași Omega 3 și vitamina D.
* Antiinflamatoare sunt: uleiul de in și cel din germeni de grâu, care conțin o can­titate mare de vitamina E. Și sâm­burii de nucă - indiferent sub ce for­mă (în stare pură, în salate sau în muesli).
* Eliminați dulciurile - za­hărul produce infla­mații și con­tri­buie la apariția unor procese degene­rative la nivelul creieru­lui, deci la demen­ță senilă (la persoanele în vârstă).
* Vinul roșu, băut cu măsură, alimentează or­ga­nismul cu poli­fenoli, precum resveratrolul. Dar nu exagerați: 125 ml pe zi sunt suficienți!

"Remedii" naturale cu efect antiinflamator

1. Ananasul
Bromelaina pe ca­re o conține accele­rează procesul de vin­decare a inflamațiilor și se fo­losește, în pre­zent, și în tratamentul reuma­tis­mu­lui.

2. Afinele
Sunt considerate o armă-minune împo­tri­va afecțiunilor infla­ma­torii. Colorantul vege­tal (mirtilina) pe care-l conține neutra­li­zează radicalii liberi. Un pumn pe zi este suficient.

3. Broccoli
Toate soiurile de var­ză conțin o cantitate mai mare de vitamina C (antioxidantă) decât citricele. Care, împre­ună cu acizii grași O­mega-3, ne protejează de inflamații.

4. Cacao
Ciocolata neagră, cu un conținut foarte ridicat de cacao (peste 70%) și cu zahăr pu­țin, este bogată în po­li­fe­noli, care pot opri în­mul­țirea focarelor de in­flamații din organism.

5. Ceaiul verde
Catehinele sale se numără printre cei mai puternici antioxidanți. Distrug agenții pato­geni și imunizează. În plus, se crede că ar avea un efect antican­cer.

6. Curcuma
Polifenolul curcu­mină pe care-l conține vindecă afecțiunile pie­lii și ale articulațiilor (psoriazis și artroză) și ne poate proteja de can­­cer.

7. Ghimbirul
Medicina alterna­ti­vă recomandă ghimbi­rul pentru tratarea in­flamațiilor, mai ales a reumatismului. În bul­bii de ghimbir se gă­sesc polifenoli și sub­stanțe "iuți", precum gingerolii.

8. Goji
"Super boabele" roșii conțin substanțe complexe care sti­mu­lează sistemul imunitar și stopează inflamațiile.

9. Nuca
Niciun alt aliment nu conține un aseme­nea potpuriu de anti­oxi­danți și de acizi grași Omega-3, precum nucile. Și mai au - în plus - lignane antiin­fla­­matoare.

10. Papaya
Conține o enzimă foarte importantă, pa­paina, care grăbește vin­­decarea rănilor și care atenuează, în mod evident, afecțiunile in­flamatorii ale pielii.

11. Rodiile
În zeama lor de culoare roșie se găsesc peste 20 de polifenoli diferiți - coloranți vegetali, care au un efect antiinflamator de zece ori mai puternic decât aspirina.

12. Sfecla roșie
Coloranții vegetali care-i conferă culoarea și protejează celulele, în combinație cu sa­poninele, stopează apa­riția inflamațiilor.

13. Somonul
Ar trebui să fie pe masă o dată sau de două ori pe săptămână, datorită acizilor grași Omega-3, pe care-i conține și care combat inflamațiile (mai ales la nivelul articulațiilor, al creierului și al pielii).

14. Usturoiul
Are efect antibac­terian și dezinfectează din interior. Și reduce, pare-se, riscul anu­mi­tor tipuri de cancer.