Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

O rețetă străveche, contra leziunilor sângerânde: Firul roșu de lână

Vă propun un leac din bătrâni, cu putere mira­culoasă, pentru care nu există explicație. De multe ori, pe tălpile picioarelor sau în pliul degetelor, uneori la toate, alteori doar la degetul mic, apar în piele niște crăpături foarte dureroase, în adâncimea cărora se vede sângele. Pe când eram copilă, mama mi-a spus să mă leg la degetul respectiv cu un fir de lână roșie, și-mi va trece. Așa s-a și întâmplat. De-a lungul anilor, când leziunile au revenit, m-am tratat cu diferite unguente pe bază de antibiotice sau cu alte soluții (iod, rivanol), dar n-am scăpat nici de tăieturi, nici de durerile intense. Amintin­du-mi de firul roșu al mamei, am recurs la el și totul s-a rezolvat. E suficient ca degetul să fie legat o noapte sau o zi, și leziunea dispare. Curioasă, am întrebat pe unii și alții dacă există vreo explicație pentru această bizară tămăduire, dar n-au știut să-mi răspundă. Mama mi-a zis că știe leacul de la bunica ei, care trăia într-un sat din zona Munților Apuseni.
LAURA BUSUIOCEANU - București

Tumoră în vezica urinară

Vă propun un tratament naturist, care poate fi o alternativă a operației chirurgicale. Este alcătuit din produse ale stupului și pe mine "m-a mântuit". Cred că merită să fie încercat, cu condiția ca prepa­ratele apicole să fie de calitate, procurate chiar de la albinari.
* Beți zilnic doi litri de infuzie preparată din 25% gălbenele, 25% urzici, 25% coada-calului (ja­rul-porcului) și 25% sânziene. Ceaiul se bea neîn­dulcit.
* Mestecați zilnic 1 cm dintr-un baton de pro­polis natural.
* Înaintea mesei de dimineață și de seară, beți 30 de picături de tinctură de propolis, diluată cu 50 picături de apă.
* După fiecare masă, mâncați o lingură de miere polifloră, în care puneți câte două picături de extract moale de propolis.
* După masa de dimineață, mâncați două lin­gurițe de miere amestecată cu lăptișor de matcă, sau câte trei de miere amestecată cu Apilarnil.
* Dimineața, masați abdomenul în zona vezicii urinare, cu unguentul Propolis vasogen.
* Seara, la culcare, puneți comprese cu coada-calului (fiartă în sită, pe aburi, aplicată călduță și menținută minimum 2 ore).
IOANA SIMIONESCU - Galați

Păr gras, seboree, calviție

* Peste 100 de grame de scoarță de nuc (cât mai tânăr) mărunțită, se toarnă o jumătate de litru de votcă. Se amestecă bine, se pune într-un recipient închis ermetic și se lasă la macerat într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de 14 zile, agitând sticla zilnic. Se strecoară și se unge cu delicatețe rădăcina părului, o dată pe zi.
* Peste 50 de grame de coajă de ceapă se toarnă o jumătate de litru de apă. Se pune la fiert, la foc mediu, și după ce apa a dat într-un clocot, se mai fierbe timp de 20 de minute. Vasul se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat o oră, după care se strecoară. Se clătește părul cu acest decoct de trei-patru ori pe săptămână, după ce a fost în prealabil spălat cu șampon.
* Peste două linguri de scoarță de stejar mă­runțită, se toarnă o jumătate de litru de apă și totul se pune la fiert, la foc mediu, timp de 20 de minute. Vasul se trage de pe foc, se acoperă și se lasă la infuzat o jumătate de oră. Se strecoară și apoi se adaugă o linguriță de miere de albine. Cu un tampon îmbibat în acest decoct se fricționează rădăcina părului, cu două ore înainte de a-l spăla. Procedura se aplică o dată la trei-patru zile.
* Pentru diminuarea sebo­reei, se poate aplica un strat subțire de chefir. După 20 de minute se clătește cu apă căl­duță.
* Peste o lingură de bicar­bonat de sodiu și o lingură de glicerină se toarnă o cană de apă clocotită. Se amestecă bine, se lasă să se răcească și se aplică pe păr, treptat, masând cu degetele scalpul. Se clătește părul cu apă (fără șampon). Se poate aplica doar o dată la patru zile. După câteva aplicări, se va observa o ameliorare considerabilă a simptomelor.
RODICA POP - Orăștie

Rețetă basarabeană pentru ulcer gastric și duodenal

Vă propun două leacuri de peste Prut, pe care le-am găsit într-o carte din Basarabia și care m-au ajutat să-mi potolesc ulcerul.
* Patru linguri de sunătoare se pun la macerat în 20 ml alcool de 90 de grade. Se țin într-un bor­can cu capac 2 săptămâni, după care se adaugă 200 ml ulei de porumb sau floarea-soarelui. Acest ames­tec se ține pe baia de aburi 2 ore. Se strecoară și se ia câte o linguriță, înainte de masă.
* O lingură de mălai cernut se pune la fiert în apă cât să îl acopere două degete. Se freacă con­tinuu la foc mic, circa un minut. Se ia de pe foc, se adaugă o lingură de miere de albine și se ames­tecă până ce se obține o pastă perfect omogenă. Se consumă călduță, dimineața, pe stomacul gol. Tra­ta­mentul durează 21 de zile.
ICĂ SÂMPTION - Dej, jud. Cluj

PSORIAZIS

- Din rețetele lui VALERIU POPA, cu ajutorul cărora s-au făcut bine sute de bolnavi -
* Se prepară un unguent din: 1 litru de ulei din germeni de porumb sau 1 litru de ulei de măsline presat la rece, 50 ml alcool de 48-50 grade, 500 g ceară de albine, 50 g rădăcină de brusture și 50 g flori de arnică.
Mod de preparare: se râșnesc florile de arnică și rădăcina de brusture. Peste pulberile de plante se toarnă 50 ml alcool și se lasă 10 minute. Peste acestea se toarnă uleiul și se fierbe întregul amestec pe baie de aburi, timp de 3 ore. Se ia amestecul de pe foc și se lasă 12 ore, după care, încălzindu-l din nou, se stoarce printr-o pânză deasă. Uleiul astfel obținut se pune într-o sticlă la frigider, lăsându-l la decantat până a doua zi. Se stre­coară din nou uleiul, se pune la fiert iarăși pe baie de aburi, adăugân­du-se ceara de albine. Se lasă până când compo­ziția se topește. Se ia preparatul de pe foc și se amestecă cu o spatulă de lemn, până la răcire, pentru a nu se solidifica în straturi. Se toarnă în cu­tiuțe mici, care se țin la frigider.
După fiecare baie, zona bolnavă se unge cu această alifie.
Dacă unguentul a ieșit prea tare, se mai adaugă ulei, dacă e prea moale, se mai adaugă ceară. Pentru a fi și mai eficient, se mai poate adău­ga, odată cu ceara, 50 g rășină de brad sau propolis brut.
* Cremă din 50 g osânză de porc + 5 g suc proaspăt de rostopască.
* Cremă din 50 g osânză de porc + 5 g suc proaspăt de nalbă.
* Se fac băi cu ceai din coada-calului, nalbă, cimbru și pelin.
* Se spală zonele afectate cu ceai de pelin și se ung cu ulei de semințe de in, presat la rece, sau ulei de ricin.
* Băi cu zer de lapte sau, în locurile unde exis­tă răni mai adânci, se pun cataplasme cu brânză proaspătă (nesărată) de vaci care se țin de la 6 ore, până la 2 zile. Acest tratament face să dispară toate rănile, lăsând pielea elastică și fără cicatrice.
Zerul se obține dintr-un litru de lapte nefiert, în care se pune sucul de la o jumătate de lămâie. Se lasă 24 de ore, apoi se strecoară. În circa 30 de zile dispar toate rănile psoriazice. Rănile localizate pe cap se vor unge cu ulei de ricin sau ulei de semințe de in.
ing. VICTOR BOGDAN

Cum puteți scăpa de monturi

* Se tamponează în fiecare seară monturile de la picioare cu tinctură de iod.
* Se fac băi calde la picioare, cu un pumn de sare de Bazna, la un lighean de apă.
* Într-un borcan se pun 10 lame de ras, peste care se toarnă un pahar de oțet din vin. Se lasă o lună, până când oțetul își schimbă culoarea. Seara, se pune pe monturi vată îmbibată în acest preparat și se fixează cu un leucoplast. Deasupra se încalță șosete. Se lasă peste noapte. Dimineața, vata se aruncă.
Pe durata tratamentului, spălatul picioarelor este interzis.
IANOȘ MARKUS - Aiud