Mai mult decât în alte părți ale lumii, cercetătorii ruși le studiază și le reconfirmă puterile, transformându-le în preparate care umplu farmaciile lumii, prețuite atât de oamenii sănătoși, care încearcă să-și întrețină starea de bine cu ajutorul lor, cât și de oamenii bolnavi, care își pun speranțe în forța vindecătoare a naturii. Remediile pe care vi le recomandăm se găsesc în magazinele naturiste, plafaruri și farmacii.
Chaga
(Inonotus obliquus)
Numită și aurul Siberiei, Chaga este o ciupercă ce crește pe trunchiurile de mesteacăn. Datorită proprietăților sale terapeutice de excepție și-a câștigat recunoașterea în ultimii ani, fiind la mare căutare în toate colțurile lumii. În unele locuri este chiar cultivată în culturi artificiale speciale. Chaga se găsește sub formă de extracte, tinctură, ceai, pulbere și ulei medicinal.
* Extractul (pilule) are efect de susținere a imunității, este antitumoral și antiinflamator, normalizează tensiunea arterială, reduce glicemia și colesterolul și este de mare ajutor în prevenirea și tratarea cancerului.
* Ceaiul Chaga este o băutură națională în Rusia, mai ales în zona siberiană. Are efecte considerabile de susținere a sănătății și imunității, dacă este consumat regulat o perioadă îndelungată de timp. Rețeta: aveți nevoie de 5-6 lingurițe de ciuperci Chaga uscate și zdrobite, peste care turnați un litru de apă fierbinte. Se lasă la infuzat o oră, acoperit cu o pernă (în rețeta originală, ceainicul este pus suspendat deasupra unei lumânări care arde). În aproximativ o oră, apa din ceainic va deveni aproape neagră. Se strecoară și se adaugă, după gust, miere sau frunze de mesteacăn. Ceaiul Chaga poate fi infuzat de mai multe ori, prin adaos de apă fierbinte, dar prima porție este cea mai eficientă.
Cedrul siberian
(Pinus sibirica)
Este considerat regele tuturor copacilor din taigaua siberiană, un copac maiestuos, cu ramuri puternice și coroană uriașă, ce poate ajunge la 45 m înălțime și la impresionanta vârstă de 800 de ani. Se întinde din Munții Urali de Nord și până în Siberia, spre Orientul îndepărtat. Perioada de vegetație este foarte scurtă, doar 40-45 zile pe an, în restul anului, cedrul intră într-un fel de hibernare, de unde și vârstele înaintate la care ajunge.
* Nucile de cedru sunt foarte nutritive, conțin o cantitate mare de substanțe necesare corpului uman, în special aminoacizi esențiali, vitamine și minerale, ceea ce le face un medicament și un produs alimentar valoros. Sunt cel mai bine asimilate când se consumă ca atare, până la 60 de g pe zi, pe stomacul gol, împărțite în 2-3 porții, simple ori măcinate, sau amestecate cu puțină miere. (Copiii pot lua până la 30 g pe zi de nuci de cedru.) Nucile de cedru favorizează și susțin vindecarea, procesele de refacere, de aceea sunt utile în stări de slăbiciune fizică și psihică, în perioade de surmenaj, efort fizic și psihic, anemie, convalescență, carență de minerale și vitamine, subponderalitate, iar pentru copii, în perioada de creștere. Sunt un aliment important în dieta vegetarienilor și a diabeticilor, pentru faptul că au foarte puține glucide solubile, dar o valoare nutrițională mare. Nucile de cedru conțin grăsimi "bune", de aceea se recomandă în afecțiuni cardiovasculare. Opresc apariția aterosclerozei, prin impiedicarea depunerii plăcilor de aterom pe artere (bineînțeles, împreună cu regimul alimentar aferent!). De asemenea, sunt și un reglator hormonal de excepție (prin urmare, un prieten de nădejde împotriva îmbătrânirii) și au un rol important și în atenuarea sterilității, atât la femei, cât și la bărbați.
* Uleiul de nucă de cedru este recomandat în gastrită și ulcer, pe care le ameliorează sau chiar le vindecă. De asemenea, reduce pofta de mâncare și scade colesterolul "rău". Se utilizează cu bune rezultate și ca adjuvant în tratarea laringitei, a infecțiilor respiratorii acute, a gripei și răcelii. În fața lui cedează și psoriazisul, bolile de piele și alergiile. Pe lângă toate acestea, uleiul de cedru are un efect de întărire a imunității, de eliminare a sindromului oboselii cronice și de creștere a abilităților fizice și mentale.
Se iau câte una-două lingurițe de ulei de cedru de 2-3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor.
Se poate folosi și la prepararea salatelor, sau se adaugă câte puțin, în mâncăruri, doar crud, fără a fi prelucrat termic.
* Acele de cedru - bogate în vitamine, taninuri, alcaloizi și terpene, sunt folosite pe larg în medicina populară siberiană. Preparate sub formă de infuzie sau decoct, ele sunt un diuretic eficient, dar și un bun remediu pentru bronșită și astm. Decoctul de ace de cedru este eficient în stomatite, amigdalită, gât "roșu" și pentru spălături nazale în caz de răceală.
* Uleiul esențial de cedru este folosit în aromaterapie, inhalații și băi aromatice, cu efect de îmbunătățire a circulației sângelui și "curățare" a vaselor sanguine.
* Rășina de cedru are un parfum aromatic plăcut și este utilizată pe scară largă în medicina populară. Este puternic dezinfectantă, antiseptică, cicatrizantă și regenerantă. Se folosește sub formă de tinctură în tratamentul infecțiilor urinare, respiratorii, intestinale, și sub formă de unguent, pentru eczeme, răni, arsuri, cicatrice.
REȚETE POPULARE SIBERIENE
Reumatism
* Masaje cu ulei de cimbrișor - se umple un borcan sau o sticlă cu cimbrișor, peste care se toarnă ulei de floarea-soarelui, până la acoperire. Se lasă recipientul închis ermetic să stea la cald, timp de 2 săptămâni, apoi se strecoară uleiul și se depozitează la rece, în sticle închise la culoare.
* Infuzie de conuri de hamei - peste o lingură și jumătate de conuri mărunțite se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau 2 căni pe zi.
* Perne cu pedicuță uscată sau conuri de hamei - se pun pe articulațiile inflamate și se lasă peste noapte.
Pietre la rinichi, uree în sânge
* Se consumă agrișe, coacăze negre și roșii - proaspete.
* Se bea infuzie din frunze de coacăz negru, câte 3 căni pe zi, între mese. (O cană de apă clocotită se toarnă peste 2 lingurițe de frunze de coacăz, se lasă la infuzat 15 minute, apoi se strecoară.)
* Ceai din muguri de plop-negru - se infuzează o linguriță de muguri de plop-negru, într-o cană de apă clocotită, timp de 15 minute, după care se strecoară. Se beau 2-3 căni pe zi.
Astm
Vindecătorii din Siberia recomandă un amestec în părți egale de miere cu hrean ras. Se ia câte o linguriță, de 2-3 ori pe zi. Tratamentul este însoțit de 2-3 căni de ceai din amestec de pătlagină, salvie, rădăcină de iarbă mare și cimbru.
Tensiune mărită
Se înghit boabe de fasole uscată, după cum urmează: în prima zi, un bob, a doua zi, două boabe, până în cea de a noua zi, când se înghit 9 boabe. Apoi tratamentul descrește, până ce se ajunge din nou la un bob.
Pneumonie, bronșită
Se consumă miere de mană (de pădure) și se beau în fiecare zi 3-4 căni de infuzie din amestec de podbal, isop, salvie și cimbru. Se ia, de asemenea, de 3-4 ori pe zi, câte o linguriță de tinctură de rășină de cedru, cu o linguriță de miere.
Pietre la fiere
Se măsoară o cană de 250 ml cu alune de pădure întregi. Se spală bine, se șterg, după care se sparg și se pisează mărunt, pentru a se obține o făină din coajă și miez de alune. Se pune la fiert într-un litru de apă, pe foc potrivit, până mai rămân 250 ml lichid. Se împarte în 4 părți egale și se bea 4 dimineți la rând, cu o jumătate de oră înainte de micul dejun. Imediat după aceea este obligatoriu să ne întindem în pat, pe partea dreaptă a corpului. Procedeul se repetă de trei ori, cu o pauză de o săptămână.