Cine poate să știe cu precizie când exact s-a născut o națiune? E greu de spus. Un prim răspuns îl primim din partea astrologiei esoterice. Potrivit acesteia, fiecare țară poartă o pecete energetică distinctă, cea a unei zodii ale cărei trăsături le va manifesta, indiferent de perioadele pe care le traversează. În cazul Rusiei, matricea energetică ar corespunde zodiei Vărsătorului, ba mai mult, și capitala țării, Moscova, se situează sub influența aceluiași semn zodiacal. Dar care sunt trăsăturile care decurg de aici?
Neobișnuitul și neașteptatul sunt două caracteristici de fond ale Vărsătorului. Fulgerul, cu care este asociat Vărsătorul, ilustrează aceste calități, căci nimeni nu poate ști când își va face apariția, ce formă va avea și unde va lovi. Ce știm e, însă, că niciodată nu putem vedea într-o lumină mai puternică și mai clară ceea ce e în jurul nostru, decât atunci când fulgeră. Aceasta este o însușire a Vărsătorului, care vede și îi ajută și pe alții să vadă oameni și situații într-o lumină nouă. La propriu și la figurat. O lumină extrem de puternică, dar rece. Și dacă ne uităm puțin la istoria Rusiei, vom vedea cum abundă de cotituri neașteptate, cum aici s-au dezvoltat mereu forme originale de guvernare, adevărate experimente, unele fericite, altele, mai puțin. Temerar și plin de personalitate, fără a respecta convențiile, Vărsătorul își croiește calea fără a se sinchisi de opinia celor din jur, încercând să imprime societății o mișcare către progres.
Fire pașnică și prietenoasă, Vărsătorul încearcă să-i facă pe cei din grupul său să-i îmbrățișeze viziunea socială, bazată pe un ideal greu sau chiar imposibil de realizat, cel puțin în momentul în care este conceput. Dacă se izbește însă de neînțelegere și opoziție, nu trece mult timp până când pornește o revoltă care mătură fără cruțare, adesea cu o brutalitate nebănuită, formele vechi. În numele unei lumi utopice, Vărsătorul poate produce revoluții violente, în care idealurile de la care au pornit inițial devin distorsionate sau se transformă în opusul intențiilor inițiale. Atunci când ideile novatoare sunt însă temperate, așa cum se întâmplă, de exemplu, în știință, ele pot reprezenta un câștig pentru întreaga omenire. Să nu uităm că Vărsătorul reprezintă cunoașterea superioară, cerul, spațiul, iar Rusia a fost prima țară care a depășit această frontieră, într-o manieră tipică zodiei. Pentru că una dintre ipostazele în care apare Vărsătorul este cea a inventatorului, a omului de știință prea absorbit de lumea ideilor pentru a mai băga în seamă lumea înconjurătoare și viața de zi cu zi. Înțelegem de ce atâția savanți ruși au fost laureați ai Premiului Nobel și de ce șahiști de calibrul lui Garry Kasparov și Anatoli Karpov s-au născut pe teritoriul Rusiei.
De unde a pornit totul
Cel care a pus bazele unei prime structuri statale, formate din triburile slave răzlețe, care hălăduiau în zona Niprului și a Volgăi, a fost prințul scandinav Rurik. Acest prinț cu aură de legendă a domnit la Novgorod. Data întemeierii statului embrionar rus a fost considerată cea de 20 septembrie 862. Ora precisă nu se cunoaște, dar după cum reiese din astrogramele mai multor monarhii, regii aveau grijă ca, de regulă, încoronarea să aibă loc la mijlocul zilei, când Soarele, simbolul regalității, se găsește la apogeu. Din acest motiv, aceasta este ora convenită pentru prima formă statală a Rusiei.
Privind această astrogramă, constatăm două lucruri: în primul rând, Soarele statului nou născut se găsea în zodia Balanței, în conjuncție extrem de strânsă cu planeta Saturn. Balanța este unul dintre cele patru semne cardinale (celelalte fiind Berbecul, Racul și Capricornul), care descriu, îndeobște, națiunile care ajung să intre în rândul marilor puteri. Saturn, supranumit și marele malefic, este la rândul său planeta guvernatoare a unui semn cardinal: cel al Capricornului. Iată, deci, două indicii care anunță nașterea unei viitoare mari puteri. Pentru că Balanța este guvernată de micul benefic Venus, planeta diplomației, vedem că această coagulare a triburilor slave s-a petrecut printr-o înțelegere pașnică și rodnică. Iar dacă luăm în considerare conjuncția cu Saturn, care, oricât de mare malefic ar fi, asigură durată, structură și putere executivă, ne putem da seama că acest conglomerat inițial de triburi slave avea să crească și să se consolideze și nu avea să se dovedească o construcție efemeră.
Rurik și Putin
Analizând astrograma lui Vladimir Putin, născut la St. Petersburg, pe 7 octombrie 1952, la ora 9.30, nu poate să nu ne surprindă faptul că ea se aseamănă în mod frapant cu cea a Rusiei în devenire.
Soarele Rusiei lui Rurik se găsește în zodia Balanței, în conjuncție cu planeta Saturn. Soarele președintelui Putin se găsește în zodia Balanței, în conjuncție cu planeta Saturn. Ambele astrograme vorbesc, din acest punct de vedere, de dorința de afirmare, de vizibilitate și de stabilitate pe termen lung, de preferință într-un mod amiabil. Planeta Saturn este deosebit de puternică în Balanță, pentru că aici, "marele disciplinator" și stăpânul timpului (Cronos, la greci) se găsește, în termeni astrologici, în exaltare.
O a doua asemănare este ascendentul celor două astrograme, care se găsește în zodia Scorpionului. Acest ascendent contrazice combinația pașnic-autoritară rezultată din conjuncția Soare-Saturn în Balanță, indicând faptul că, dacă metodele de persuasiune nu funcționează, coada otrăvită a Scorpionului, guvernat de războinicul Marte și de Pluton, stăpânul societăților și serviciilor secrete (printre altele), nu va ezita să lovească cu viteza și forța care l-au făcut, deopotrivă, temut și respectat. Dintre toate zodiile, Scorpionul dorește puterea cu mai multă ardoare decât orice altceva și este pregătit să facă cele necesare ca să ajungă să o dețină. Unii o fac cu o forță și o demnitate ieșită din comun, dar alții nu rezistă tentației de-a recurge la metode dubioase. Precum spune și cunoscuta expresie: "Puterea corupe, iar puterea absolută corupe în mod absolut".
Energia Vărsătorului este și ea prezentă în ambele astrograme. Nodul Nord (sensul vieții) se găsește - unde altundeva, decât în Vărsător? - în cerul natal al Rusiei lui Rurik, exprimând viziunea pe care prințul scandinav, secondat de frații lui, dorea s-o înfăptuiască. În apropiere de Nodul Nord al Rusiei lui Rurik îl găsim, la Putin, pe Neptun, desigur, tot în Vărsător. Neptun se găsește dincolo de Uranus și la propriu, și la figurat. Pe când Uranus proiectează o viziune a viitorului social asupra prezentului, Neptun urmărește un ideal, menit să lase în urmă toate constrângerile și urâciunile realității. Neptun este guvernatorul Peștilor și vom întâlni planeta și zodia des în următoarele perioade pe care le va parcurge Rusia. Nu avem de unde să știm ce idealuri și perspective au urmărit Rurik și descendenții săi pentru proaspăt înființata națiune, dar putem afirma că felul în care se combină energiile în harta natală a lui Putin seamănă foarte mult cu proiectul inițial.
Urmează Țarii
Descendența lui Rurik avea să se stingă odată cu încetarea din viață a lui Theodor II, în 1605. Între timp, regatul rusesc crescuse, trecând printr-o adolescență zbuciumată. Simbolic vorbind, această adolescență furtunoasă e reprezentată în istoria Rusiei de Ivan Vasilievici al IV-lea, "Țar al tuturor Rusiilor", cunoscut însă mai degrabă sub numele de Ivan cel Groaznic. Nepotul lui Ivan cel Mare este primul care a purtat titulatura oficială de "Țar al tuturor Rusiilor", inspirat, probabil, de această titulatură impresionantă, pe care bunicul său o folosea uneori în corespondență. Cuvântul "țar" este cel mai probabil derivat din titlul roman de "Caesar" (ca și germanul "Kaiser"), iar introducerea sa ca titlu oficial al noului conducător al "tuturor Rusiilor" era gândită să ducă la un nivel superior cnezatele rusești. Adolescența Rusiilor a avut în frunte, la propriu, un adolescent, căci Ivan avea la momentul încoronării doar 16 ani, dar, la fel ca Rurik, era însuflețit de viziunea de a deveni un adevărat Caesar și de a-și transforma regatul într-un vast imperiu. Ambiția adolescentului Ivan al IV-lea nu avea să se dovedească un vis trecător, după cum ne arată și astrograma întocmită după momentul încoronării, din 16 ianuarie 1547. Nu mai puțin de patru planete ocupau zodia Vărsătorului, la momentul respectiv: Soarele, marele benefic Jupiter, planeta expansiunii și a prestigiului, alături de Pluton, pe care îl cunoaștem deja ca planetă a puterii și a resurselor, și Mercur. Acesta din urmă este patronul horoscopului, dat fiind că ascendentul încoronării se găsește în Gemeni, iar planeta care guvernează zodia aflată în ascendent poartă, în astrologia tradițională, titulatura de patroană a horoscopului. Așa cum se cade reprezentantului unui asemenea horoscop de încoronare, Ivan s-a dovedit inventiv, original, dar și radical și necruțător în urmărirea aspirației sale de a umple cu adevărat semnificația titlului de Caesar. La sfârșitul domniei lui, pe parcursul căreia a cucerit hanatele Kazanului, Astrahanului și Siberiei, Rusiile țarului se întindeau pe o suprafață de peste patru milioane de kilometri pătrați, făcând Rusia cea mai mare țară din lume. Cum este și astăzi. Cine spune "mare cât China" nu are un reper corect despre mărime, expresia mai potrivită fiind "mare cât Rusia". Ivan cel Groaznic a fost în realitate mult mai puțin groaznic decât i-o sugerează numele. Supușii săi îl priveau cu admirație și respect, cu excepția celor din zona Novgorodului, pe care, la un moment dat, a trecut-o prin foc și prin sabie. Dar în spatele acestui personaj contradictoriu, ba devotat și religios, ba animat de o cruzime nebănuită, se contura deja o mare putere.
Pe tronul Rusiei s-a instalat, începând din 3 martie 1613, dinastia Romanovilor, neam diferit de cel al lui Ivan cel Groaznic, care avea să dea o nouă turnură soartei țării. Cele trei secole de domnie ale acestei dinastii sunt descrise de o astrogramă foarte diferită de cele două precedente. Soarele în Pești este în conjuncție cu Saturn (din nou Saturn, planetă emblematică pentru Rusia), arătând că Romanovii încercau să exprime puterea prin rafinament și ierarhie, fiind preocupați de a da o nouă structură nobilimii ruse și claselor educate, dar că nu aveau un program pentru dezvoltarea socială a țării și nici o înțelegere a nevoilor reale ale populației diverse și numeroase pe care erau chemați s-o păstorească. Nu că ar fi ignorat poporul - Rusia Romanovilor are ascendentul în Rac, și Luna (gloata) în prima casă, arătând un soi anume de patriotism, dar pentru Romanovi, poporul era mai degrabă un personaj de poveste, un "Ivan" și o "Mașa", îmbrăcați în straie tradiționale pitorești, ținându-se de mână, într-o plecăciune reverențioasă în fața măritului țar. Ca toate țesăturile maestrului iluziilor, Neptun, și aceasta avea să se sfâșie brutal, 300 de ani mai târziu. Sfârșitul se găsea încriptat în astrograma Romanovilor, sub forma lui Saturn peste Soare, care anunța o trezire bruscă din realitatea paralelă a familiei domnitoare.
Revoluția bolșevică - experimentul comunist
Soarele și Saturn, cele două planete care se sprijineau reciproc în horoscopul Rusiei lui Rurik, ajutând-o să crească și să se dezvolte, ajung să se întâlnească în cel mai temut dintre aspectele negative, numit cvadratură, în astrograma ce descrie sângeroasa revoluție bolșevică. Uranus, ștampila energetică a Vărsătorului, amplifică tensiunile, dând naștere unui careu în formă de T. Vedem în el un experiment dus la extrem, în care cele două planete stăpânitoare ale Vărsătorului - Saturn în Leu (semnul monarhei) și Uranus în Vărsător (puternic, fiind în zodia pe care o guvernează), înfruntându-se aprig.
V-ați întrebat vreodată ce înseamnă, din punct de vedere științific, cuvântul "revoluție"? O rotație în jurul unui punct fix, până când obiectul care se rotește ajunge taman în punctul din care a pornit. Dacă Saturn descrie punctul fix, nevoia de un "tătuc", de o autoritate de tip absolutist, Uranus descrie "revoluția", iar Soarele în Scorpion (piciorușul cvadraturii în formă de T) spune că ea - revoluția - va duce la moartea și renașterea autorității în Rusia bolșevică. Și că aceasta se va exercita prin mijloace ascunse, subversive, căci puterea numărul unu în imperiul comunist al Sovietelor a fost, fără îndoială, temutul NKVD, reboteazt mai târziu KGB. Tensiunile atât de accentuate ale cvadraturii în formă de T, mai ales în semnele fixe (Leu, Scorpion și Vărsător), anunțau că acest experiment nu avea cum să dureze la fel de mult ca cele trei secole, care au aparținut Romanovilor.
Iluzia proiectată de Neptun, prins și el în această combinație, este cea a unui imperiu de o cu totul altă factură, URSS-ul, în care utopia uraniană proiecta suveranitatea omului simplu. Opoziția Saturn-Uranus a spulberat însă fără întârziere mitul "dictaturii proletariatului". În locul unei democrații fără precedent, experimentul comunist a generat un dictator de talia lui Stalin (căruia istoricii moderni îi atribuie un număr de circa șase milioane de morți), cultul personalității și războiul rece.
În toamna anului 1989, redutabila combinație a conjuncției dintre Saturn (descriind structurile rigide ale puterii), Neptun (disoluția) și Uranus (revoluția) a demolat zidul Berlinului, punând capăt marelui experiment comunist, dar lăsând Rusia într-o disperată degringoladă, despuiată de orice identitate cu care poporul rus să se poată identifica. După declarația de independență (față de cine?!) din 8 decembrie 1991, Rusia a realizat că nu se simte bine singură, și liderii săi au încercat, cu stângăcie și fără mare succes, să determine statele din fosta Uniune Sovietică să se regrupeze în jurul ei. Experimentul nu a prea reușit. Dar Măicuța Rusie a avut mereu nevoie de o figură puternică la cârmă, un "tătuc", cum rușii au ales să-i numească pe țari (dar și pe Stalin), pe care la început i-au idolatrizat, și au sfârșit prin a-i înlătura cu brutalitate.
Din 2012, fostul ofițer KGB, Vladimir Putin, a reușit să ajungă la conducerea Federației ruse. Mulți ruși din vechea gardă au văzut în el un nou "tătuc", o personalitate suficient de puternică și de complexă, în stare să ducă Rusia și aliații care i-au mai rămas către un nou experiment, către un nou imperiu, clădit de astă dată pe baze solide. Astrograma sa reflectă multe dintre energiile protoRusiei lui Rurik. Pentru o vreme, personalitatea sa a trezit speranța și încrederea lumii occidentale, dar în ultima vreme, popularitatea sa a scăzut drastic. Până pe 10 iunie, marele benefic Jupiter, aflat în mișcare retrogradă, în Balanță, îi va oferi ocazia să corecteze din greșeli și să-și schimbe în bine imaginea. Până pe 10 octombrie, același Jupiter îi permite să iasă din locul solitar și friguros al unui lider de tip "tătucă". O va face? Se va decide să caute o nouă cale pentru Rusia, una a unei creșteri organice, nobile, cum a visat-o Rurik? Sau va forța încă un experiment? Toamna aceasta ne poate aduce un început de răspuns.