Ne apropiem cu pași mari de aniversarea Centenarului Unirii. În aproape 100 de ani, semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, devenită între timp și Zi Națională, pare să se fi uzat, trecută prin propaganda comunismului, dar și prin demitizările "alternative" de după '89. Celebrat așa cum cere semnificația lui, centenarul din 2018 ar fi un prilej cum nu se poate mai bun, să ne reîncărcăm cu emoția și, poate, și cu puterea de sacrificiu a generației Marii Uniri. Doar că în timp ce dinspre vecina noastră Ungaria vin zvonuri despre o nemaiîntâlnită ofensivă propagandistică împotriva evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, strategia României, după plecarea guvernului Dacian Cioloș, a ațipit. Motiv temeinic ca să aflăm de la un bun cunoscător al problemei, cum s-ar cuveni celebrat pentru a depăși festivismul și formalismul, Centenarul Marii Uniri.
"Celebrarea înaintașilor cere gesturi concrete"
- Domnule Șandru, ați coordonat "Departamentul Centenar" din Guvernul Cioloș. În această onorantă calitate, vă întreb, înainte de toate, de ce este atât de important să marcăm, ca pe un eveniment de excepție, cei 100 de ani de la Marea Unire? Cum facem să ne reconectăm, ca națiune și ca popor, la emoția și la dramatismul zilei de la 1 Decembrie 1918?
- Centenarul Marii Unirii e un punct de cotitură în istoria României și cred că suntem privilegiați să fim contemporani cu marcarea a 100 de ani de la împlinirea marelui ideal național. Marea Unire a presupus un mare sacrificiu din partea națiunii, prin intrarea, în 1916, în război. Avem obligația să facem cuvenita reverență față de înaintașii noștri, dar, în același timp, cred că avem datoria de a privi cu realism la prezent, ca să putem proiecta, pe cât ne e în putință, România următorului secol. În ce mă privește, văd importanța acestui moment, pe toate aceste paliere: trecut, prezent și viitor. Cred că celebrarea Marii Uniri trebuie să fie un efort de societate și să vedem marcarea Centenarului, mai mult decât ca un prilej de festivism, ci ca pe o asumare onestă a trecutului - în care să putem vorbi și despre Turtucaia, și despre tezaurul de la Moscova dar, în același timp, să putem identifica problemele de azi, de la nivel mentalitar și până la nivel de infrastructură, și să încercăm să ne imaginăm, cum spuneam, România viitoare. Provinciile istorice care formează țara de azi, Muntenia, Transilvania și Moldova, nu sunt nici azi unite la nivel de infrastructură! Nu avem autostrăzi, facem 7 ore cu trenul de la Iași la București, pe când acum 80 de ani, se făceau doar 5 ore! Sunt niște probleme care se cer rezolvate. Celebrarea memoriei înaintașilor trebuie făcută și prin astfel de acte concrete.
- Care au fost programele pe care le-ați imaginat când v-ați apucat de treabă la "Departamentul Centenar"?
- Am fost numit de premierul Cioloș în august 2016, în septembrie deja lucram la centralizarea celor aproape 400 de proiecte legate de sărbătorirea Centenarului, propuse la nivel central și local. Doream să deschidem și o competiție pentru societatea civilă, jurizată de mari personalități, și să obținem un buget pentru "orașele Marii Uniri". Vă dau cazul Iașiului, care sărbătorește 100 de ani de când a fost capitala României, "o capitală a rezistenței până la capăt", cum spunea Iorga. Chiar acum un secol, pe 10 mai, Ziua Națională a fost sărbătorită la Iași, iar Regina Maria nota în jurnalul său de război că, pe platoul de la Șorogari, în momentul când a trecut în revistă trupele alături de Rege, a simțit renașterea speranței naționale. La fel, la București, Alba Iulia, dar și la Chișinău, avem evenimente care au prefigurat Unirea. Doream ca, plecând de la astfel de momente, să vedem cum putem proiecta, de exemplu, reforma constituțională a României viitoare.
"Sub comuniști, povestea Marii Uniri a fost îmbălsămată propagandistic"
- Dincolo de festivitățile obișnuite, ce alte evenimente erau planificate în jurul lui decembrie 2018?
- Un palier important ar fi fost cel educațional: conferințe și expoziții itinerante prin școlile din țară, un program al "Trenurilor Centenarului", prin care elevii să poată urma, gratuit, "Traseul Memoriei", să viziteze toate monumentele și locurile esențiale pentru momentul 1918. Apoi, intenționam să facem un studiu despre percepția de azi față de Marea Unire. În perioada comunismului, povestea Marii Uniri a fost îmbălsămată propagandistic, iar istoriografia a ocultat rolul Casei Regale sau acțiunile guvernului Brătianu, lucruri care au fost reevaluate după 1990. E important cum înțelegem azi evenimentele din 1918, felul în care percepem cum anume s-au scurs cei 100 de ani de atunci, și cred că cel mai important pariu, din această perspectivă, este cum spunem povestea Centenarului Marii Uniri tinerei generații. Acesta e pariul fundamental, pe care societatea românească nu are voie să îl piardă. Dincolo de asta, era și palierul de infrastructură. Am propus 34 de proiecte de infrastructură, printre care "Autostrăzile Centenarului". Nimeni nu își imagina că ar fi putut fi terminate până la 1 decembrie 2018, dar măcar să le fi început! Poate părea ciudat: ce legătură au proiectele de infrastructură, cu marcarea Centenarului? Au legătură pentru că, acum 100 de ani, oamenii aceia care ieșiseră dintr-un efort de război extraordinar, cu jertfe umane enorme, au reușit să reconstruiască o țară. Cred că după 100 de ani, în condițiile în care nu avem autostrăzi, nu avem spitale regionale, avem încă 400 de școli cu toaletă în fundul curții, e de datoria noastră să arătăm că așa nu se mai poate. Podul de la Cernavodă al lui Saligny stă să se prăbușească. Putea fi un proiect de infrastructură pentru Centenar. E și aceasta o formă de a respecta memoria celor care s-au jertfit acum 100 de ani.
- Ați început să lucrați la "Departamentul Centenar" în timpul Guvernului Cioloș, apoi ați plecat din Guvernul Grindeanu. Ce credeți că se va alege de proiectele dumneavoastră?
- Am luat decizia de a pleca din guvern pe 31 ianuarie 2017, când a fost votată celebra Ordonanță 13. Nu puteam face parte dintr-un guvern care punea mai presus de interesul public, interesele unor politicieni cu probleme penale. Nu am idee ce se va alege de proiectele noastre, pentru că avem un guvern politic, iar, din păcate, în România, politica e în stare să rescrie până și istoria. Dacă cei de la guvernare o țin tot așa, mă tem că singura realitate palpabilă de care vom avea parte în 2018 va fi, poate, inaugurarea Catedralei Mântuirii Neamului și, desigur, un soi de "Cântare a României" răspândită în întreaga țară.
"Să ne raportăm cu inteligență la provocări"
- În timp ce la noi, Centenarul e tras pe linie moartă, există informații că Ungaria pregătește o ofensivă propagandistică extrem de puternică, dorind să dovedească, firește, că Ardealul este, de fapt, al ei. Suntem pregătiți să combatem provocările venite din alte părți?
- Am văzut o reacție a domnului academician Ioan Aurel Pop, care vorbea despre constituirea, în guvernul maghiar, a unui departament "Trianon 100". Ce pot eu să vă spun e că atunci când am prezentat proiectele noastre în comisiile de specialitate din Parlament, de fiecare dată, singurele voturi împotrivă au venit din partea UDMR. România trebuie să se raporteze cu inteligență la aceste provocări. Știm că în Ungaria avem un regim de factură populistă. Ar trebui să facem o politică de stat din a atrage atenția forurilor europene cu privire la aceste acțiuni provocatoare, care ar putea deveni, propagandistic, chiar ostile.
- Domnule Șandru, oare după 100 de ani, credeți că Marea Unire e înfăptuită cu adevărat?
- Statal, da, în mod evident. Mă tem însă că din punct de vedere al mentalităților, nu. Aici e însă o opinie subiectivă, nu de specialist în Științe Politice. Faceți o excursie de la Vaslui la Cluj și veți vedea cum se schimbă totul, de la arhitectură până la comportamentul oamenilor. Aceste diferențe nu sunt neapărat rele. Dar există niște reticențe care, nu știu cum, s-au păstrat la nivelul unor remanențe istorice. E o moștenire istorică care se regăsește, într-un fel sau altul, și în prezent și pe care, pentru a o înțelege, trebuie, înainte de toate, să ne putem privi în oglindă, atunci când ne asumăm istoria noastră ca națiune. Momentul 1 Decembrie 2018 e un moment cum nu se poate mai bun ca să facem asta.