Din secretele arăboaicelor

Iulia Vlad
Nu ne plac teroriștii, dar fe­meile arabe sunt, uneori, de o frumusețe ca în "O mie și una de nopți": creole, cu ochii negri și păr bogat, coapte la trup și întinse la pie­le. Modeste la punguța cu bani, ele nu își întrețin frumusețea cu produse l'Oreal și Lancôme, ci cu rețetele moș­tenite de la strămoașele lor care străbăteau deșertul în caravane, fără ca vântul și soarele să le asprească pielea obra­zului. Din știința lor de frumusețe pur naturală, fac parte și rețetele de mai jos.

Uleiul de argan
Este binecunoscut și în cosmetica europeană pen­tru proprietățile sale de hrănire și antiîmbătrânire a pielii. Poate fi folosit drept cremă hidra­tantă și antirid. În lipsă, uleiul de argan poa­te fi înlocuit cu ulei de măs­line sau de migdale.

Uleiul de trandafiri
Arăboaicele îl adaugă în creme și loțiuni, pentru a le face mai eficiente în lupta contra ri­durilor. Se pun câte două-trei picături de ulei, la o lingură de cremă. Nu se aplică decât diluat.

Uleiul de măsline
Turcoaicele, egiptencele și fe­mei­le kurde îl consideră cel mai bun tratament pentru păr. Se încălzește ușor și se aplică pe păr, timp de o oră. Urmează un spălat normal cu șam­pon.

Apa de trandafiri și apa de flori de portocal
Sunt folosite de sute de ani în țările arabe, ca elixir pentru curățarea tenului. Se folosește ca un dema­chiant, ștergându-se fața, dimineața și seara.
Mod de preparare: Se iau 6 lin­guri de petale proaspete de trandafiri (sau flori de portocal uscate, de la Plafar), 3 linguri se pun la macerat în 250 ml de apă, de seara până dimi­neața, iar celelalte 3 se infuzează 20 de minute, în 250 ml apă clocotită. Se strecoară apa, petalele se aruncă, și se amestecă cu cealaltă apă, în care petalele au stat la macerat. Se păs­trează la frigider - nu mai mult de 3-4 zile.
Se pulverizează pe față sau pe gât, sub formă de loțiune tonică. Se pot folosi și ca ingredient în creme, loțiuni, măști, ori ca demachiant.

Scrub cu zahăr, sare și ulei de migdale
Ingrediente: o lingură de sare grunjoasă, o lin­gură de zahăr, o lingură ulei de migdale.
Amestecați sarea cu za­hărul, apoi cu uleiul de migdale. Luați câte puțin din amestec și masați tenul curățat înainte, cu mișcări circulare, timp de câteva minute. Clătiți fața cu apă caldă, apoi aplicați o cremă hidratantă.

Mască pentru piele sensibilă sau iritată
Ingrediente: o ju­mătate de cană de iaurt proaspăt, o ju­mătate de cană de făină de năut.
Amestecați ingredientele, întin­deți pasta pe față, pe gât și decolteu și lăsați să acționeze 20 de minute. Spălați-vă cu apă caldă.

Mască pentru piele ridată și îmbătrânită
Ingrediente: o jumătate de cană de miere zaharisită, 3 linguri de ulei de argan sau ulei de migdale.
Amestecați bine ingredientele, pâ­nă când obțineți o cremă groasă, pe care o întindeți pe față, gât și de­colteu. După o jumătate de oră clă­tiți cu apă călduță.

Cremă cu iasomie
Ingrediente: o lingură de cremă sau lapte de corp, una-două picături de ulei esențial de iaso­mie.
Amestecați crema cu uleiul de iasomie, apli­ca­ți-o pe față și corp și ma­sați-o până ce se ab­soarbe total. Este revitalizantă și are da­rul de a estompa cica­tricele rămase în urma ac­neii, dar și urmele ver­ge­turilor.