Mai avem însă ceva de așteptat până când vom trece din sălile de concerte direct pe nisipul fierbinte al plajelor sau pe pajiștile înverzite de la munte. Până atunci, vă invităm la cea de-a 24-a ediție a Festivalului EUROPAfest, un eveniment ce se află de ani buni sub ?naltul Patronaj al Casei Regale a României. Iar dacă acasă, noi eram deja convinși de valoarea acestui eveniment, anul acesta, ea a fost reconfirmată și de Comisia Europeană, și de Parlamentul European, prin acordarea titulaturii EFFE, Europe's Finest Festivals.
EUROPAfest este un eveniment ce a crescut de la an la an, un adevărat maraton muzical în care jazzul, bluesul, muzica pop și cea clasică se împletesc într-o armonie perfectă. Bucureștiul și Sibiul își vor împărți între ele, în mod egal, seria evenimentelor extrem de bogate care vor aduna peste 300 de artiști din 42 de țări (Europa), dar și invitați speciali din SUA, Australia, Venezuela, Brazilia sau Japonia. Sunt 10 zile pline de festival, în care puteți asista la concerte, concursuri internaționale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autografe, workshop-uri și, într-un final, la Concertul de Gală, din 20 mai. "An de an, în luna mai, EUROPAfest dă tonul marilor festivaluri din întreaga lume! Anul acesta, sărbătorim 24 de ani de EUROPAfest. 24 de ani în care am oferit publicului larg muzică live de calitate, profesionalism și eleganță. Am creat acest festival cu pasiune și credința că putem reuși. - It's all about live, quality music! (Este vorba despre muzică live, de calitate)", declara directorul festivalului, Luigi Gageos.
Cu mici omisiuni (numărul artiștilor este mult prea mare), desfășurătorul evenimentelor va arăta astfel:
* 11 mai - EUROPAfest își deschide porțile cu un dublu concert în București și Sibiu.
?n Capitală, pe scena Teatrului Odeon, se vor auzi acorduri de jazz și blues, interpretate chiar de marii câștigători de anul trecut ai festivalului - TRIISM, un trio de muzicieni de jazz din California de Nord: saxofonistul Levi Saelua, basistul Alexander Reiff și toboșarul James Frink - care vor interpreta compoziții originale, dar și muzică folclorică din Balcani, cântece pop și blues. Sunt niște cântăreți plini de entuziasm, ce au cucerit până acum publicul la festivaluri din SUA, dar și din Europa, inclusiv la concursul de jazz EUROPAfest din 2016, unde au fost câștigătorii Marelui Premiu.
?n aceeași seară, pe scena Sălii Thalia din Sibiu, va avea loc un concert simfonic cu laureata EUROPAfest din 2016, Rosalind Phang. Rosalind are 22 de ani, s-a născut în Malaezia și a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani. La 8 ani a susținut primul recital în Jakarta, iar la 10 ani, a fost invitată să studieze cu o bursă integrală la prestigioasa școală "Yehudi Menuhin" din Londra. De atunci a rămas în Europa, unde și-a continuat studiile. Rosalind a fost premiată anul trecut cu locul I la Jeunesses International Piano Competition Dinu Lipatti (2016) și a câștigat, de asemenea, un premiu la Kawai S-Course Music Competition, în Japonia. Pe scena de la Sibiu, va evolua împreună cu orchestra Filarmonicii locale.
* 13-20 mai - se desfășoară Bucharest International Jazz Competition, una dintre cele două competiții pentru care o mulțime de artiști au străbătut drumul până la noi, cotată de BBC între primele trei concursuri de jazz din Europa, și în cadrul căreia puteți asculta concertele oferite de noul val de artiști. S-au înscris 22 de trupe din 20 de țări din Europa, SUA, Canada sau Brazilia, care promit șapte seri muzicale pline de antren, originalitate, ritm, armonie și combinații inedite. Așadar, îi veți asculta printre alții pe cei de la Cocoon (Italia), un cvartet alcătuit din 4 studenți ce studiază la Universitatea de Jazz din Siena (Italia). Francesca Gaza (voce), Luca Sguera (pian), Saverio Cacopardi (tobe) și Alessandro Mazzieri (bass) cântă un jazz cu influențe pop, rock și muzică electronică. Dar și pe cei de la "Far From Carolina", un duo britanic ce cântă "americana music", la cel mai înalt nivel. Acest duo este alcătuit din profesorul de chitară Terry Lees și cântăreața și chitarista Mel Hayes. Cei doi au mare experiență, căci au cântat împreună în peste 1000 de festivaluri și evenimente, atât în Marea Britanie, cât și în SUA.
* 12-19 mai - o altă serie de evenimente interesante se vor desfășura sub titulatura - Caffe Festival Ibis. Artiștii care vin la festival se mută, practic, din sala de concerte, în Caffe L'Estaminet, din cadrul Hotelului "Ibis Nord", pentru a fi mai aproape de public. Seară de seară vor susține într-un cadru mai intim recitaluri de jazz, blues și jam session.
* 14-20 mai - Jeunesses International Flute Competition Dinu Lipatti. Această competiție are misiunea de a descoperi și promova noile stele ale muzicii clasice. Anul acesta, nu mai puțin de 108 flautiști din 36 de țări se luptă pentru premii de 10.000 euro.
* 17-20 mai - Master-classes și workshop-uri. Pentru cunoscători, se organizează, spre finalul acestui festival, și o serie de cursuri. Punctul de atracție îl reprezintă workshop-urile de jazz, conduse de profesorii americani de la Colegiul Muzical Fullerton James Linahon - producător, compozitor și trompetist, și Markus Burger - compozitor și pianist, ambii membri ai juriului pentru concursul Bucharest International Jazz.
* 20 mai - Gala EUROPAfest. Festivalul se va încheia așa cum se cuvine, cu o gală ce include decernări de premii, discursuri și, bineînțeles, momente de muzică bună.
(Detalii despre concerte și bilete găsiți pe site-ul www.jmEvents.ro).