EUROPAfest 2017

Dana Ene
Se apropie vara și odată cu ea, și festivalurile de sezon.

Mai avem însă ceva de așteptat până când vom trece din sălile de concerte direct pe nisipul fierbinte al plajelor sau pe pajiștile înver­zite de la munte. Până atunci, vă invităm la cea de-a 24-a ediție a Festivalului EUROPAfest, un eveni­ment ce se află de ani buni sub ?naltul Patronaj al Casei Regale a României. Iar dacă acasă, noi eram deja convinși de valoarea acestui eve­niment, anul acesta, ea a fost re­confirmată și de Comisia Euro­pea­nă, și de Parlamentul European, prin acordarea titulaturii EFFE, Europe's Finest Festivals.
EUROPAfest este un eveniment ce a crescut de la an la an, un ade­vărat maraton muzical în care jazzul, bluesul, muzica pop și cea clasică se împle­tesc într-o armonie perfectă. Bucureștiul și Sibiul își vor împărți între ele, în mod egal, seria eveni­mentelor extrem de bogate care vor aduna peste 300 de artiști din 42 de țări (Europa), dar și invitați speciali din SUA, Australia, Venezuela, Bra­zilia sau Japonia. Sunt 10 zile pline de festival, în care puteți asista la concerte, concursuri interna­ționale, recitaluri, jam sessions, sesiuni de autogra­fe, work­shop-uri și, într-un final, la Concertul de Gală, din 20 mai. "An de an, în luna mai, EU­ROPAfest dă tonul marilor festi­valuri din întreaga lu­me! Anul acesta, săr­bă­torim 24 de ani de EU­ROPAfest. 24 de ani în care am ofe­rit publicului larg mu­zică live de cali­tate, profesionalism și eleganță. Am creat acest festival cu pa­siune și credința că putem reuși. - It's all about live, quality mu­sic! (Este vorba des­pre muzică live, de cali­tate)", de­clara directorul festiva­lului, Luigi Gageos.
Cu mici omisiuni (nu­mărul artiștilor este mult prea mare), desfă­șu­­rătorul eveni­mentelor va arăta ast­fel:

* 11 mai - EU­RO­PAfest își deschi­de por­țile cu un dublu con­cert în București și Sibiu.
?n Capitală, pe scena Teatrului O­deon, se vor auzi acorduri de jazz și blues, interpretate chiar de marii câștigători de anul trecut ai festivalului - TRIISM, un trio de muzicieni de jazz din California de Nord: saxofonistul Levi Saelua, ba­sis­tul Alexander Reiff și toboșarul James Frink - care vor inter­preta com­poziții originale, dar și muzică folclo­rică din Bal­cani, cântece pop și blues. Sunt niște cântăreți plini de entuziasm, ce au cucerit până acum publicul la festiva­luri din SUA, dar și din Euro­pa, in­clusiv la concursul de jazz EU­RO­PA­fest din 2016, unde au fost câștigă­torii Marelui Premiu.
?n aceeași seară, pe scena Sălii Thalia din Sibiu, va avea loc un con­cert simfonic cu laureata EU­RO­PAfest din 2016, Rosalind Phang. Rosalind are 22 de ani, s-a născut în Malaezia și a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani. La 8 ani a susținut primul recital în Jakarta, iar la 10 ani, a fost invitată să studieze cu o bursă integrală la pres­tigioasa școală "Yehudi Menuhin" din Londra. De atunci a rămas în Europa, unde și-a continuat studiile. Rosalind a fost pre­miată anul trecut cu locul I la Jeu­nesses International Pia­no Competition Di­nu Li­patti (2016) și a câș­tigat, de ase­menea, un premiu la Ka­wai S-Course Music Com­­petition, în Japonia. Pe sce­na de la Sibiu, va evo­­lua împreună cu or­chestra Filarmo­nicii lo­cale.

* 13-20 mai - se des­fășoară Bu­cha­rest Inter­na­tional Jazz Competi­tion, una dintre cele două competiții pentru care o mulțime de artiști au stră­bătut drumul până la noi, cotată de BBC între pri­mele trei concur­suri de jazz din Eu­ropa, și în ca­drul căreia puteți asculta concertele oferite de noul val de artiști. S-au înscris 22 de trupe din 20 de țări din Europa, SUA, Canada sau Brazilia, care promit șapte seri muzicale pline de antren, originalitate, ritm, armonie și combinații inedite. Așadar, îi veți asculta printre alții pe cei de la Cocoon (Italia), un cvartet alcătuit din 4 studenți ce studiază la Universitatea de Jazz din Siena (Italia). Francesca Gaza (voce), Lu­ca Sguera (pian), Saverio Cacopardi (tobe) și Alessandro Mazzieri (bass) cântă un jazz cu influențe pop, rock și muzică electronică. Dar și pe cei de la "Far From Carolina", un duo brita­nic ce cântă "ame­ricana music", la cel mai înalt nivel. Acest duo este alcătuit din profesorul de chitară Terry Lees și cântăreața și chitarista Mel Hayes. Cei doi au mare expe­riență, căci au cântat împreună în peste 1000 de festivaluri și eve­ni­mente, atât în Marea Britanie, cât și în SUA.

* 12-19 mai - o altă serie de evenimente inte­resante se vor desfășura sub titulatura - Caffe Fes­tival Ibis. Artiștii care vin la festival se mută, practic, din sala de concerte, în Caffe L'Estaminet, din cadrul Hotelului "Ibis Nord", pentru a fi mai aproape de public. Seară de seară vor susține într-un cadru mai intim recitaluri de jazz, blues și jam session.

* 14-20 mai - Jeunesses International Flute Competition Dinu Lipatti. Această competiție are misiunea de a descoperi și promova noile stele ale muzicii clasice. Anul acesta, nu mai puțin de 108 flautiști din 36 de țări se luptă pentru premii de 10.000 euro.

* 17-20 mai - Master-classes și work­shop-uri. Pentru cunoscători, se organizează, spre finalul acestui festival, și o serie de cursuri. Punctul de atracție îl reprezintă workshop-urile de jazz, conduse de profesorii americani de la Colegiul Mu­zical Fullerton James Linahon - producător, com­pozitor și trompetist, și Markus Burger - com­pozitor și pianist, ambii membri ai juriului pentru concursul Bucharest International Jazz.

* 20 mai - Gala EUROPAfest. Festivalul se va încheia așa cum se cuvine, cu o gală ce include decernări de premii, discursuri și, bineînțeles, momente de muzică bună.
(Detalii despre concerte și bilete găsiți pe site-ul www.jmEvents.ro).