Povestea unui nepot de prinț

Dumitru Badita
"Atât mi-a mai rămas, memoria. Țin minte tot", spune Nicolae Nicolau așezat în fotoliul său și înconjurat de mormane de dosare legate cu sfoară și panglici.

Desigur, exagerează. Are o voce puternică, aproape poruncitoare. Mai are un chip bine definit, ferm, și un păr alb, scurt și ondulat. Toată fizionomia îi trădează obârșia aleasă, de familie avută. Se trage din neamuri de moșieri și moș­neni proprietari de vii, livezi și păduri în dea­lurile Buzăului. Zarzării în­floriți în cartier îi amintesc de livezile de la Tohani și de la Năeni. A reușit, după inter­minabile procese, să devină stăpânul unor pământuri na­ționalizate prin anii '50. Alte terenuri zac nelucrate, fi­ind­că funcționarii unei primării refuză să-l reîmproprie­tă­rească. Omul nu se lasă. Abia așteaptă să vină zilele înso­rite, ca să urce în mașină și să demareze spre Năeni, să le arate el ci­ne e octo­genarul Nicolae Nicolau, cel mai te­nace dintre re­ven­­di­ca­torii de mo­șii în județul Buzău.

O întâlnire de taină

"Eu sunt nepotul Ioa­nei Doletti, soția prințului Nicolae al României", mă asi­gură d-l Nicolau, în­tinzându-mi niște fo­­to­grafii cu regele Mihai, realizate după 1990. In­formația mă intrigă. Nu cumva interlocutorul meu inventează genea­logii? "Ioana a fost fiica lui Iorgu Dumitrescu, moșier din Perșunari, lângă Tohani. Iorgu a avut o soră, Felicia, căsătorită Postel­ni­cescu. Ea a avut un fiu, pe Ion Postelnicescu. El a fost bunicul meu după mamă. Mare proprietar de pământuri." Îl rog să se oprească o clipă, ca să nu mă rătăcesc printre atâtea generații bine așezate în memoria lui. Scriu numele în agendă, trag niște săgeți și îmi iese că Ioana Doletti a fost un fel de mătușă mai înde­păr­tată, verișoară primară cu bunicul, Ion Postel­ni­cescu. Lămurit, îl întreb dacă a cunoscut-o pe Ioana Doletti, femeia iubită de un prinț. Fruntea lui Ni­colae Nicolau se încruntă puțin a aducere aminte și, imediat, vocea lui puternică răbufnește: "În 1947, Ioana Doletti a venit în Ro­mânia și s-a în­tâlnit la Casa Capșa cu tatăl ei, Ior­gu Dumitrescu, și cu vărul ei primar, Ion Pos­telnicescu. Bunicul m-a luat și pe mine. Aveam 14 ani. Îmi amintesc perfect că Ioana Doletti le-a spus celor doi să vândă toate proprietățile și cu banii încasați să plece în Elveția, unde Ioana se stabilise cu prințul Nicolae, după expulzarea din sânul Ca­sei Regale de către Carol al II-lea. I-a avertizat pe cei doi bărbați că va veni bol­șe­vismul și va națio­naliza toa­te averile. Ei au refuzat să as­­culte. Parcă îl aud pe bu­nicul spunând si­gur de sine: «Dacă statul ro­mân ne va naționaliza mo­șii­le, pe mi­ne mă va numi șef de col­hoz»".

Un Schindler român

Ion Postelnicescu, buni­cul, a fost proprietar de vii la Tohani și la Năeni, de livezi de pruni pe Valea Buzăului și de păduri pe dealurile din apropierea comunei Viperești. În total, vreo 180 de hectare, de unde scotea vagoane de vin și țuică, livrate apoi în București. Studiase horticultura la Montpellier. De acolo a traversat Mediterana în Algeria, unde s-a angajat la ferme ca inginer și, la sfârșit, a cumpărat butași de viță-de-vie, pe care i-a ofe­rit unchiului său, Iorgu Du­mi­trescu, să-și pri­me­nească via îmbătrânită și roasă de boli. Era un gest de recu­noș­tință, fiindcă Iorgu îi plătise studiile în străinătate. Butașii revărsați din cutiile sparte, în timpul transportului, au fost strânși și plantați la Năeni, pe câteva zeci de hectare. A cres­cut o vie de toată frumu­sețea, o vie din butași alge­rieni, aclimatizați pe dealu­rile cal­ca­roase ale Buzăului. Au fost vremuri se­nine, întunecate prea repede de ur­giile revărsate pes­te țară de al doilea război mondial. Au­toritățile sta­tu­lui au repartizat în podgorie prizonieri de război, capturați pe frontul de est. "Îi auzeam la fer­mă, în deal, vor­bind rusește", își amintește bătrânul Nicolau. "Bunicul meu i-a aju­tat pe mulți ruși evrei să ajungă în Israel. Le-a fă­cut bu­letin românesc și le-a dat bani să deschidă pră­vă­lii pe str. Academiei. Le-a găurit tocurile pan­to­fi­lor și acolo le-a îndesat bijuterii, când a fost să ple­ce mai departe. Unii dintre ai au ajuns în Pen­nsylvania. Fiindcă s-a purtat frumos cu prizonierii ruși evrei, Ana Pauker a dat ordin să nu-i fie naționalizat un procent de 20% din averea din București, casa și crama de 700 mp. Asta am aflat-o de curând, de la Arhivele Statului." Până la urmă, Ion Postelnicescu nu a fost iertat de au­toritățile comuniste. A fost dus la Canal pentru trei ani și jumătate, dar a avut norocul să moară în patul lui, și nu prin lagărele de muncă și de reeducare comuniste, așa cum au murit mulți români din generația sa.

Un om care nu se dă bătut

Afară plouă cu nesaț, vântul plesnește stropii de geamul apartamentului de la etajul opt. Nicolae Nicolau desface dosar după dosar și pune pe masă do­cumente de familie, acte obținute de la Arhivele Sta­­tului, fotografii, memorii, sentințe ale tribuna­lu­lui, chiar și un testament caligrafiat impecabil: testamentul lui Ion Postelnicescu lăsat nepotului său. Cu acest testament în buzunar, a avut curajul să lupte timp de 25 de ani cu instituțiile statului. Une­ori a câștigat, alteori a pierdut. Măcar să fi avut stu­dii de drept, dar după absolvirea Școlii Comer­cia­le, a făcut o școală tehnică de maistru mecanic, apoi a fost pilot de încercare la Uzinele Dacia din Pitești, a condus mașini la raliuri, o viață plină de adrenalină. Nu și-a pierdut vremea studiind legile vre­mii. Numai după Revoluție, hotărât să recu­pe­re­ze moșiile de odinioară ale lui Ion Postelnicescu, s-a apucat de citit acte și legi. La 82 de ani, Nicolae Ni­colau nu renunță. E mai energic decât mulți din­tre tinerii care au abandonat lupta. La plecare, mă conduce până la liftul din capătul holului.

Pivnița lui Postelnicescu

A doua zi după întâlnirea cu nepotul Ioanei Doletti, opresc mașina în capătul străzii Avrig, colț cu Chiristigiilor, aproape de Piața Obor. Cobor, ținând în mână cheia încredințată de Nicolae Ni­colau. Înaintez pe stradă și caut, pe partea dreaptă, o poartă cu stâlpi din cărămidă și ușă din lemn, ca la vechile pivnițe. O descopăr după numai câteva zeci de pași. Poartă zdravănă, prin care se ajunge în împărățiile subpământene. O descui și intru. Încet-încet, mă afund în pivnița de odinioară, unde Ion Postelnicescu aducea în fiecare toamnă 32 de va­­goane de vin și de țuică, licori stoarse din stru­gu­rii și prunele moșiilor sale din Buzău. Pivnița e pus­tie. În lumina care își face loc prin ușa lăsată des­chi­să, descopăr câțiva stâlpi de susținere și o pa­sa­re­lă din lemn, sub care erau rânduite altădată bu­toa­ie­le uriașe, potrivite pentru pofta unui Panta­gruel va­lah. Butoaiele au dispărut. Au fost distruse sau fu­rate, înainte ca pivnița să-i fie predată lui Ni­co­­lae Ni­colau. O sută de ani rezistaseră în adâncul piv­­ni­ței. Au supraviețuit chiar și pe vremea în­tre­prin­­derii de stat, "Vinalcool". Doar năravurile tran­zi­­­ției le-au venit de hac. O sută de ani ținuseră în pân­­tecele lor din lemn de stejar vinul râvnit de bucu­­reș­teni. Vinul lui "dom' Ionică Postelnicescu". Câ­te alte pivnițe părăsite or mai fi sub asfaltul ora­șului! Mă mai învârt un timp prin bezna subterană, apoi ies la lumină, în strada vioaie, dominată de blocuri cu fațada din sticlă. Poarta din zid, cu ușa ei ma­re din lemn, face parte din altă lume, și numai un miracol, o îndârjire stranie a trecutului, o ține la vedere.