SEXUALITATE - Remedii contra frigidității

Ilie Tudor
A existat și parțial mai există un adevărat mit în sexologie, care afirmă că: "Nu există femei frigide, ci doar bărbați ne­pricepuți".

Oare așa să fie? Oare femeile care se con­fruntă cu această pro­blemă sunt doar victime pasive, sortite să aștepte re­sem­nate ca (eventual) parte­nerii lor să devină experți în arta amorului? Studiile știin­țifice ne spun că nu este chiar așa. La foarte multe fe­mei care se confruntă cu această problemă există pre­mize fiziologice clare, care duc la apariția frigidității și care pot fi rezolvate prin­tr-un tratament corespunzător. Chiar și atunci când frigidi­tatea apare ca o consecință a unor pro­bleme emoționale ale femeii sau a unei incompati­bi­lități la nivel sexual, există remedii care pot rezolva situația.

Cauzele psihologice ale frigidității

Sunt aproape la fel de diverse ca însăși com­plexa viață emoțională a femeii. La unele femei, fri­giditatea, în diferite grade, apare ca urmare a unor puternice blocaje psihice, provocate de pre­judecăți diverse, uneori de ordin spiritual, cum ar fi aceea că a trăi plăcerea este ceva imoral sau un păcat, că sexul este o simplă datorie ori că este dez­­gustător etc. La alte femei, spaima este o pu­ternică frână în calea plăcerii. Teama de a nu fi rănită, de a nu deveni dependentă de cel care pro­duce plăcerea, de a nu dezamăgi sau, pur și sim­plu, de a nu rămâne însărcinată, sunt doar câte­va dintre nenumăratele anafrodiziace emoționale care produc frigiditatea. La cuplurile "uzate", fri­gidi­tatea apare ca o traducere a plictiselii, a obiș­nuin­ței, uneori chiar a repulsiei acumulate față de partenerul de viață. Există și multe femei care, fără să-și dea seama, refuză condiția lor feminină și, ca atare, le este foarte greu să adopte un compor­ta­ment relaxat în timpul actului sexual, ceea ce iarăși conduce la frigiditate.
Un element foarte important în acest context și, totodată foarte inte­resant, este că, cel mai ade­sea, cau­zele frigidității sunt ascunse în la­birintul subconștientului. Conștient, cele mai multe femei doresc să se bucure, să poată dărui plăcere în tim­pul actului amoros, dar un ceva le oprește, mani­festându-se concret prin absența pronunțată a do­rinței erotice.
O cauză ceva mai concretă a frigidității este nepotrivirea sexuală cu un partener, fie prea timid, fie prea brutal și grăbit, și care ignoră importanța fundamentală a "preparativelor", a prelu­diului iubirii, de care depinde, în majoritatea cazurilor, satisfacția erotică a unei femei.
Ce este de făcut în cazul în care vă confruntați cu o fri­gi­ditate care a apărut și se men­ține pe fondul unor probleme emoțio­nale? În general, este bine să acționați pe mai multe căi simultan. În primul rând, este bine să discutați sincer cu partenerul de viață și să-l de­ter­­minați să participe conștient și concret, pentru a vă ajuta să depășiți această problemă. Un alt demers extrem de util este să cereți sfatul unui psiholog, care vă va ajuta să conștientizați care sunt cauzele profunde ale apariției frigidității. Nu în ultimul rând, vă vor ajuta remediile pe care le vom enumera în continuare și care, deși par a se adre­sa, unele dintre ele, strict corpului, ele pot să vă producă surprize plăcute. Granița dintre organic și psihologic nu este atât de clar delimitată cum am putea crede, și de aceea, tratamentele contra fri­gi­dității este bine să se adreseze atât corpului, cât și psihicului.

Plantele medicinale

În flora medicinală românească și mondială sunt cunoscute mult mai puține afrodiziace femi­nine de­cât masculine. Totuși, relativ recent au fost scoase la lumină câteva spe­cii de plante, care fac uneori adevă­rate minuni în tratamentul frigidi­tății.
* Brânca-ursului (Heracleum sphondylium) - se administrează sub formă de comprimate, din care se iau 2-3 pastile pe zi, în cure de 14 zile, ur­mate de alte 14 zile de pauză. Tratamentul începe în ultima zi de menstruație, de regulă, pentru a se sincroniza cu ritmurile hormonale ale femeii. Îm­po­triva frigidității, brânca-ursului acționează pe trei căi simultan: endocrină (stimulează puternic acti­vitatea ovarelor), vasculară (mărește puternic afluxul de sânge în zona genitală) și nervoasă (are efect excitant și ușor euforizant). La femeile la care frigiditatea are cauze psihologice, se reco­mandă o doză tonică și ușor euforizantă de 2 com­primate, luate cu jumătate de pahar de apă, cu 30-60 de minute înaintea actului sexual. Pentru fe­meile care nu agreează mirosul destul de special de brânca-ursului, se recomandă tinctura, din care se iau 3 lingurițe, pentru că are o acțiune rapidă și in­tensă, asimilarea extractului alcoolic fiind, prac­tic, perfectă.
* Angelica de China (Angelica sinensis) - ex­tractul din această plantă este considerat miracu­los în reglarea activității endocrine a femeilor care se confruntă cu frigiditatea datorată deficitului de estrogen, instalării menopauzei, tulburărilor men­struale (dismenoree). Se administrează câte 200-400 miligrame de extract de angelică de China (în comerț o putem găsi și sub numele de "dong quai"), în cure de 60 de zile, urmate de alte 15 zile de pauză, după care administrarea se reia.
* Griffonia (Griffonia simplicifolia) - spre deosebire de celelalte două remedii prezentate, aceas­tă plantă nu are efecte afrodiziace, fiind mai degrabă un calmant și relaxant psihic foarte efi­cient. Se administrează sub formă de extract, din care se iau doze mici, de 200-400 mi­ligrame pe zi, sub formă de capsu­le. Griffonia este în mod spe­cial recomandat femeilor la care fri­giditatea apare pe fondul insomniei, al stresului produs de activi­tă­țile zilnice, al oboselii excesive. De ase­menea, este recomandată în cazul în care tulburările de sexualitate au ca substrat anxietatea, atacurile de panică sau tulburările emoționale post-traumatice. Extractul obținut din semințele acestei plante tro­picale are un efect puternic rela­xant, reduce stările de angoasă pro­duse de eventualitatea unui contact intim, conferă o stare de calm, mul­țumire și ușu­rință în a accepta ex­periențe noi.

Alimentele

Sunt excelente ca terapie pe ter­men lung, unele dintre ele având nu doar darul de a favoriza erotis­mul, ci și de a menține tinerețea biolo­gică a orga­nismului, un element de maximă în­sem­nătate în menținerea tonusului sexual, chiar până la vârste înaintate. Iată în continuare câteva dintre remediile anti-frigiditate din cămară:
* Nucile, măslinele, caju-ul și arahidele - toate conțin estrogeni, favorizând erotismul fe­mi­nin, având efecte fiziologice benefice, cum ar fi normalizarea lubrifierii vaginale, relaxarea mus­cu­laturii uterine, dezvoltarea unor caractere sexua­le secundare feminine (creșterea sânilor, catifela­rea pielii). Același efect îl au semințele de mărar, frunzele și rădăcinile de țelină, semințele de pă­trunjel.
* Condimentele fierbinți sunt excelente afro­diziace, fiind foarte eficiente pentru depășirea fri­gidității de natură emoțională. Cele mai puter­nice afrodiziace sunt ghimbirul, scorțișoara, nuc­șoara, piperul, cardamomul, rozmarinul. O cană de vin fiert în care s-au adăugat 2 lingurițe de miere și câte un vârf de cuțit din condimentele enu­merate face adevărate minuni în depășirea in­hibițiilor și a contracturii.
* Lăptișorul de matcă și polenul - sunt de un real folos în terapia frigidității care apare din cauza deficiențelor activității ovarelor, inclusiv a celor care apar odată cu înaintarea în vârstă. Se fac cure de minimum o lună.
* Ciocolata și dulciurile cu cacao - nu este o legendă, ci chiar sunt un excelent afrodiziac femi­nin. De "vină" este un alcaloid conținut de ca­cao, și anume teobromina, care are efecte dove­dite științific de stimulare a dorinței erotice.

Parfumurile

Sunt, probabil, cel mai rapid afrodisiac natural feminin, având efecte de stimulare a erotismului nebănuit de puternice și de prompte. Explicația con­stă în prezența unor receptori olfactivi, care transmit instantaneu scoar­ței cerebrale impulsuri ce stimulează sexualitatea. Cele mai puternice par­fumuri în aceste sens sunt, se pare, moscul și am­bra, dar nu sunt infailibile, anu­mite femei pre­fe­rând aro­me mai rafinate, eventual în amestecuri.
În afară de parfumuri, efecte benefice au și ule­iurile volatile integrale (esențiale) - nu și cele frac­ționate sau cu adaosuri chimice! -, care in­fluen­țează aproape instantaneu sistemul nervos central. Studii recente au arătat că uleiurile volatile disper­sate în atmosfera încăperilor sunt asimilate foarte rapid prin mucoasa nazală, în circulația san­guină, ajungând la nivelul creierului, unde produc efecte puternice. Foarte multe dintre uleiu­rile vo­la­tile sunt secretate de plante, pentru a che­ma in­sec­tele po­lenizatoare, fiind adevărate sem­nale ero­tice pen­tru lumea vegetală și animală. Aceasta explică, între altele, de ce aromatizarea cu uleiuri are atât de multe aplicații și nuanțe în domeniul vindecării tulburărilor de dinamică sexuală.
Iată câteva dintre uleiurile foarte efi­ciente pen­tru combaterea frigidității:
* Lavanda (Lavandula officinalis, L. lapati­pholia) - are un efect calmant și rela­xant, disper­sarea uleiului său volatil fiind recomandată în cazurile în care apetitul sexual are nevoie, pentru a fi trezit, de cal­marea fricilor, angoasei, timidi­tății.
* Bergamota (portocalul amar - Citrus amara/ bergamia) - este prin exce­len­ță o aromă care tre­zește feminitatea și blândețea. Acest ulei este po­trivit pentru femeile mai degrabă dominatoare, foarte puternice sau competitive, la care dorința erotică se trezește mai greu chiar din cauza forței lor excesive.
* Portocalul dulce (Citrus sinensis) și lămâia (Ci­trus limonium) - sunt, am­bele, adevărate des­chi­zătoare de apetit se­xual, având o aromă percu­tantă și foarte agreabilă. Se potrivesc femeilor mai degrabă apatice, cu o doză mare de inerție, even­tual cu predispoziție spre astenie și ușoară de­presie.
* Menta dulce (Mentha viridis) - are o aro­mă deopotrivă blândă și percutantă, fiind un cal­mant perfect al stărilor de dezgust, repulsie, furie. Dis­persarea acestui ulei volatil în atmosfera încă­perii se recomandă în special pentru combaterea frigi­dității care are ca substrat experiențe anteri­oare neplăcute sau traumatizante.

Masajul

Face minuni în cazul frigidității care apare pe fondul unor blocaje psihice. Femeile care nu se pot relaxa, care au o adevărată teamă de actul amoros, ori care sunt prea stresate pentru a se putea des­chide erotic, ar fi bine să discute cu partenerul lor despre această adevărată terapie afectivă pe care o reprezintă masajul și mângâierile. Nu trebuie ca partenerul dvs. să fie un expert în arta masajului pentru a se obține rezultate excelente. Se reco­mandă masajul simplu, de relaxare, în care pal­mele ating ușor corpul, mângâindu-l în sens as­cendent, începând din zona tălpilor și avansând gradat spre zona umerilor, a cefei și a capului. Un astfel de masaj va dura 15 minute, iar relaxarea va fi și mai profundă, dacă la început nu va avea niciun fel de conotație erotică. Zonele erogene este bine să fie atinse spre final, gradat, cu multă blân­dețe, pentru a nu se obține o reacție inversă celei scontate. Pentru o reușită garan­tată, încercați să discu­tați cu tact despre cum și unde ați vrea să fiți atinsă, pentru a vă pu­tea deschide mai întâi sufle­tește și apoi, firesc, și erotic. În aplicarea acestei terapii de ex­cepție, un rol esențial îl au bunăvoința și comunicarea dintre parteneri.

Lumina

Este foarte importantă pentru a obține o stare de relaxare și pentru a favoriza disponibilitatea erotică. Din păcate, la acest capitol nu există o re­țetă infailibilă cu care să se obțină rezultate în toate cazurile, ci va trebui să aflați singure care este cea mai potrivită stimulare vizuală pentru dvs. La unele femei, în special cele care sunt foarte reținute, care sunt complexate de un defect fizic real sau imaginar ori care sunt foarte pudice, întu­nericul deplin le dă o senzație de confort psihic, în care se pot desfășura erotic în voie. Dimpotrivă, altor femei lumina puternică le dă sentimentul de siguranță, le stimulează vizual și are efect afro­diziac. Spe­cialiștii în domeniu ne asigură că majo­ritatea fe­meilor preferă lumina discretă a unei lămpi colo­rate într-o nuanță caldă: oranj, galben auriu, roșu-pal. (De pildă, lumina obținută prin fil­trarea prin cristale colorate de sare roșie, cunos­cută și sub nu­mele de sare de Himalaya, are un efect afrodisiac foarte bun.)

Muzica


Mai ales ascultată în timpul preludiului erotic, induce o stare intimă, de confort afectiv, care fa­vorizează nebănuit de mult erotismul feminin. O bucată muzicală relaxantă sau care vă place foarte mult determină o sugestie mentală pozitivă conti­nuă, care va ajuta la depășirea blocajelor și inhi­bițiilor de natură afectivă și erotică. Așadar, adău­gați la "arsenalul" de remedii pe care l-am men­ționat deja, și muzica.

Comunicarea

Ne referim la comunicarea cu partenerul de viață - acesta fiind de fapt demersul-cheie în cazul depășirii frigidității de natură psihologică. Peste 90% din femeile care suferă de frigiditate din cau­ze emoționale sau din incompatibilitate nu știu sau nu îndrăznesc să discute cu partenerul cum ar pu­tea depăși împreună această problemă. Iar cele care o fac folosesc adesea un ton de reproș sau im­perativ, care agravează și mai mult lucrurile. Și în dragoste, "tonul face muzica". Dialogul trebuie pur­tat cu sinceritate, dar și cu blândețe, o confe­siu­ne, nu o jelanie ("nu simt nimic") sau o poruncă ("ești un nepriceput"). Din păcate, ma­joritatea femeilor tac și așteaptă, lăsân­du-și partenerul să ghi­cească, efectiv, cum le-ar plăcea să fie abordate înain­tea și în timpul actului sexual, fără să se implice și ele în crea­rea unui mediu adecvat a unei dispoziții comune, be­nefice. Iată de ce poate că cea mai bună terapie contra frigidității ar fi să vă deschideți sufletul și să înce­peți să vor­biți! Și, așa cum am spus, nu oricum, ci cu maximum de tan­drețe și încura­jân­du-l să facă demersurile pe care le aș­teptați. Evitați negațiile și cri­ti­cile. E­xersați lauda. Atât timp cât ceea ce vă leagă este iubirea, dragostea fizi­că tre­buie trăită la același nivel.