Doar un pas până la fericire

Gilda Fildan
- Copleșiți de problemele și grijile cotidiene, uităm, adesea, că buna dispoziție depinde de noi. Există nenumărate mijloace de a depăși cenușiul vieții. Pe câteva dintre ele vi le propunem în textul de față, un mic program menit să vă asigure rația de bucurie pentru o zi -

Cura de fericire pe care o prezentăm poate fi ținută în orice anotimp. Dar, fiindcă primăvara este în toi, bine ar fi să înce­peți chiar de săptămâna viitoare "regi­mul" pe care vi-l prezentăm.

1. Nicio zi fără rugăciunea de dimineață
Pentru oamenii "abonați" permanent la rugăciu­nea de dimineață și seară, reco­man­dările noastre repre­zin­tă ceva știut. Le facem pentru "înce­pători", pentru cei care nu cu­nosc nemărginita putere și bu­curie a unei zile care începe cu gândul la Dum­nezeu. Rugați-vă fie­care cum știți, rostind "Tatăl Nostru" sau mulțumind, pur și simplu, pentru noua zi care vă e dă­ruită, cu lu­mina și frumusețea ei.

2. Ziua bună începe cu apă rece
Înainte de orice activitate diurnă, curățați-vă bine cavitatea bucală și dinții, apoi beți un pahar de apă lă­sată de peste seară, în care pu­neți fie o linguriță de suc de lămâie, fie o linguriță de miere proaspătă și 2 lin­gurițe de oțet de mere.
Următoarea mișcare e spălatul (dușul) cu apă caldă, urmat de clătitul spornic cu apă rece. Înainte de a vă șterge, înmuiați un prosop mai aspru în apă ținută peste noapte la frigider, stoarceți-l bine și frecați-vă cu el pe tot corpul.

3. Atenție la micul dejun!
Rețete energizante

Starea de bine se obține numai printr-o alimen­tație potrivită, menită să energizeze, dar nu să încarce prea tare stomacul. De pildă:
* 125 g brânză de vaci, 2 linguri de lapte, 1 lin­guriță de miere, 1 banană și 2 lingurițe de ce­reale comple­te (sau, pur și sim­plu, tărâțe curate de grâu sau grâu încolțit) se a­mestecă ușor, fără a se terciui.
* Ceaiul fericirii: 250 ml apă în clocot se toarnă peste 1 linguriță de sunătoare și o priză de levăn­țică. Se lasă 5 mi­nute să se infuzeze și se îndulcește (eventual) cu miere.
* O salată de fructe de sezon și un iaurt.
* O felie de pâine cu brânză și un pahar de suc de fructe stors proaspăt.
* Două ouă fierte și un pahar de suc de mor­covi și mere.

4. Respirați, respirați, respirați

Dimineața, obligatoriu, iar pe parcursul zilei, atunci când vă simțiți obosiți, trebuie să faceți exerciții de respirație. În poziție relaxată, cu spatele drept, stați în fața ferestrei deschise și inspirați profund, încercând să împingeți aerul către abdo­men. Expirația trebuie și ea să fie completă, cu golirea integrală a aerului din plă­mâni. Cele mai ușoare sunt exercițiile de inspirație și expirație "nu­mărate".
De exemplu: trageți aerul în piept, numărând până la patru sau cinci, țineți-l în plămâni, numă­rând până la patru sau cinci, expirați în aceeași măsură de timp, apoi stați așa, fără aer, tot patru sau cinci timpi. Dacă repetați exercițiul de cel puțin opt ori, de două-trei ori pe zi, sunteți salvați de la oboseală și stres pentru toată viața.

5. Prânzul
Fericirea trece prin stomac

Având în vedere că suntem în plină explozie vegetală, uitați măcar temporar mezelurile și car­nea și "aruncați-vă" pe fructele și legumele care transformă piețele într-un spectacol copleșitor. Săturați-vă mai întâi de culoarea și frumu­sețea lor, apoi "tăbărâți" pe roșii, ardei, ceapă și usturoi, pe varză, pe pătrunjel și pe țelină, trans­for­mându-le în salate cru­de sau ușor trecute prin aburi, ase­zonate cu iaurt, lămâie și câteva picături de untde­lemn. O bucată de brân­ză rasă deasupra și o felie de pâine neagră, ușor prăjită și frecată cu usturoi repre­zintă cea mai energizantă masă din lume. Un ceai de plante și o linguriță de miere vor pune "capac" unei mese pline de vitamine și bucu­rie. Nu se spune că feri­cirea trece prin stomac?

6. Dăruiți-vă timp
Indiferent de genul activităților pe care le împli­niți peste zi, după-amiază dăruiți-vă o clipă de repaus și reverie. Oamenii activi e bine să facă miș­care. O ju­mătate de oră de plimbare în natură (pen­tru începători) sau o jumătate de oră de aler­gare (pentru avansați) pot face minuni. Faptul că miș­carea creează o stare de bine nu mai reprezintă o noutate. Bietul trup, adus la starea de funcționare normală pentru care a fost creat, face tot ce poate să ne vestească cât e de mul­țumit. O mulțu­mire pe care ne-o împăr­tășește cu drag.
Pentru oamenii "cas­nici", apa­tici, certați cu miș­carea și cu plim­bările, zece minute de gimnastică pe zi sunt totuși obli­gatorii. Fiindcă dimineața suntem pre­sați de timp, faceți-le loc după-amiază, la cel puțin două ore după masa de prânz. E vorba de exerciții ușoare, pe care le puteți inventa singuri, pentru fiecare parte a cor­pului și pentru fiecare gru­pă de mușchi. Genufle­xiuni (dacă le-ați face zil­nic, ați scăpa de osteo­poroză), ridicări și cobo­râri pe vâr­furi, aplecări laterale pentru talie, echere pentru mușchii abdominali, răsuciri de trunchi și de cap. Un duș scurt și o porție de fructe cu o linguriță de înghețată vor desăvârși sentimentul binefăcător de siguranță care vă va invada.

7. Contemplația
Reîmprieteniți-vă cu natura

Recomandarea - deși minu­nată - de a ne plim­ba pe margi­nea unei ape sau prin umbra unei păduri este destul de greu de realizat zi de zi. Iată de ce "specialiș­tii în fericire" ne reco­mandă să adu­cem natura la noi în apar­tament. Firește, nu e vor­ba să mutăm pârâul sau la­cul în dor­mitor, deși ar fi o feri­cire curată, ci să adu­cem un semn al naturii, pe care să ne stră­duim să-l reînvățăm de la capăt, după abecedar. Când ați contem­plat ultima oară, cu aten­­ție con­centrată, o floare așe­zată în glastră sau o plantă dintr-un ghiveci? Compor­ta­men­tul florilor este atât de omenesc, încât pur și simplu te în­fioa­ră. Sau poate că felul plantelor este același cu cel ome­nesc? Că și în plante, ca și în oameni, Dumne­zeu a pus o sămânță de viață și una de moarte? Că planta adusă în casă are o personalitate la fel de clar con­turată ca și a ta? Iubește-o! Dăru­iește-i afec­țiune și ea îți va răs­pun­de, dăruindu-ți un sentiment infai­libil de feri­cire. O furnică sau o mămăruță poftite în casă pentru o zi, găzduite pe pervazul ferestrei și os­pătate cu o pică­tură de miere, vor înlesni ace­lași exer­cițiu de ob­servare, de personificare și de în­frățire cu "corola de minuni a lu­mii" în care trăim. Fericirea e foarte aproape. Totul e să învă­țăm să o descoperim.

8. Masa de seară
Mâncați ca un cerșetor...

"Dimineața mâncați ca regii, sea­ra ca cerșe­torii": o meta­foră ex­trem de înțeleaptă care, apli­cată în practi­că, ne va ajuta să sfâr­șim fericit o zi trăită din plin. Exemple: * brânză cu le­gume * o ceașcă de supă de zarzavat * orez sau ma­caroane cu roșii călite în puțin unt­de­lemn, busu­ioc și usturoi * o salată de fructe și un iaurt.

9. La capătul zilei
Evitați pe cât se poate televizorul și presa! Sta­rea dvs. de bine se va duce pe apa sâmbetei. Plină de ca­tastro­fe și crime, neagră ca iadul, informația care vi se transmite vă distruge în­cet, dar sigur, în­cre­derea în ziua de mâine. O seară fericită în­seamnă un dialog cu cei dragi, câteva minute de mângâiat pisica sau câinele, lectura unei cărți sau răsfoitul unei reviste ilustrate.
Recapitularea zilei - este extrem de importantă, de îndată ce ne cul­căm. Revizuiți, ca într-un film, momen­tele zilei, încercând să păstrați în memorie mai ales întâm­plările care v-au bucurat. Stocată în timp, emo­ția lor reprezintă un tezaur de rezistență morală și o rădă­cină pentru speranță.

10. Puntea spre somn
Rugăciunea de seară

Momentul de stingere al con­știin­ței de sine trebuie și el așezat sub protecția Ce­rului. Somnul e o punte de trecere între două lumi. În umbra lui nu mai există soare, ci doar lumi­na lui Dum­nezeu. Mul­țu­miți-i, în cuvinte simple și adevărate, pentru ziua pe care v-a dăruit-o, pen­tru faptele pe care v-a ajutat să le împliniți, pen­tru sănătate și pentru semnele de iubire cu care v-a înconjurat. Înaintea pașilor dvs. să fie mereu lumina Celui de sus.