Sfântul care aduce ploaia - Moaștele făcătoare de minuni ale Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Redactia
- Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava au transformat Cetatea lui Ștefan cel Mare într-o "Mecca" a românilor de pretutindeni -

Moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava sunt adăpostite de sute de ani între zidurile de piatră ale bisericii "Sfântul Gheorghe", aflată în incinta frumoasei mânăstiri care astăzi poartă numele sfântului. Din racla de argint în care sunt așezate, rămășițele trupești ale sfântului o­crotesc Bucovina, aduc ploi peste câmpiile se­ce­toase, îi scapă de ne­cazuri și boli pe cei care se roagă cu credință ade­vărată și pioșenie. Rugăciunile sunt pri­mite numai atunci când vin din suflet închinat cu adevărat Domnului. "Ajută-mă, Doamne, dă-mi putere, dă-mi vlagă în picioarele astea oloage!", era ruga ros­tită cu voce tare de un biet suferind. Cu miș­cări greoaie, bărbatul s-a așezat în genunchi, sprijinindu-se de un stâlp. S-a înclinat spre raclă, a sărutat coroana de pe creștetul sfântului, apoi a șters ușor cu batista locul în care și-a așezat buzele. Un călugăr aflat lângă raclă i-a dat un fir de sânziană uscată, o bu­cățică de vată atinsă de sfintele moaște drept talis­man și două fărâme de anafură. Cu-același chin, omul s-a ridicat din nou în picioare, a mai făcut o cruce adâncă și-a pornit, șchiopătând, spre ieșirea bisericii. Atunci i-am putut zări fața: plângea senin, fără să scoată vreun sunet, cu lacrimile șiroind pe obraz. Venise tocmai din Maramureș ca să înge­nuncheze în fața sfântului și să se roage de sănă­tate: "Vin aici, la Suceava, adus de o chemare mai presus de puterile mele. Prin rugăciune fierbinte, prin credința în Dumnezeu și prin ajutorul mira­culos al moaștelor Sfântului Ioan cel Nou de la Su­ceava, aproape m-am vindecat. În urma unui acci­dent la coloană, n-am mai putut să-mi mișc picioa­rele aproape un an de zile. Prima oară am venit aici în urmă cu cinci ani, pe 24 iunie, în noaptea de Sânziene, când moaștele sfântului sunt scoase în curtea bisericii și se fac rugăciuni. De atunci, revin aici an de an."

2 iunie - Minunea dezlegării de ploi

Despre Sfântul Ioan cel Nou cărțile sfinte spun că fusese la viața lui un neguțător din Trapezunt martirizat pe teritoriul Moldovei, la Cetatea Albă, fiindcă n-a vrut să se lepede de credința în Iisus. Marele mucenic a fost dezbrăcat și legat de un cal, care l-a târât pe străzile orașului, în văzul întregii mulțimi. A murit sfâșiat și zdrobit de pietrele dru­mului. Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este sărbătorit în ziua de 2 iunie, legată în tradiția orală a locului de o minune.
În 1622, asupra Sucevei se abătuse din nou urgia tătarilor. În timp ce năvălitorii se îndreptau călări spre oraș, locuitorii Sucevei s-au retras în cetate. Mitropolitul Moldovei din acea vreme a voit ca împreună cu soborul bisericesc să ducă și racla cu moaștele sfinte, pentru a o pune la adăpost în cetate. Dar racla nu s-a lăsat ridicată. Întru înduplecare, preoții și călugării au rostit rugăciuni când, dintr-odată, deasupra lumii a început să curgă o ploaie cum­pli­tă, ca un po­top. Apele Su­ce­vei s-au um­flat, au dat a­fară din mat­că, revărsându-se cu furie în fața trupelor tătărești, care s-au retras îngrozite. De atunci a rămas obi­ceiul ca, în verile secetoase care ard ținuturile Su­ce­vei, moaștele sfântului să fie scoase din biserică și purtate pe străzile capitalei bucovinene. Chiar și în vara anului trecut a avut loc o astfel de proce­siune. La nici o jumă­tate de oră după ce sfintele moaște au fost așe­zate la locul lor, afa­ră a început să plouă ca din senin.

24 iunie - Hram bisericesc în noaptea de Sânziene

La marea sărbătoare creștinească de Izvorul Tămăduirii, la Mânăs­tirea "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava se ține un obicei unic în toată țara: după slujba din biserică, atât preoții, cât și credincioșii pornesc într-o lungă procesiune către parcul Șipote, situat la poalele cetății de scaun a lui Ștefan cel Mare, până la un mic izvor despre ale cărui unde părintele Vartolomeu, starețul mânăs­tirii, ne-a spus următoa­rele: "Această apă își are izvorul sub mânăstire. Pornește chiar de sub racla Sfântului Ioan cel Nou și este făcătoare de minuni. De Izvorul Tămăduirii, un sobor de preoți sfințește apa izvorului. Acest ritual îl îndeplinim de trei ori pe an: de Izvorul Tămăduirii, pe 2 iunie - ziua martirizării Marelui Mucenic Sfântul Ioan cel Nou și pe 24 iunie, de Sân­ziene, când se sărbătorește hramul bisericii".
În noaptea magică a Sânzienelor, când fecioa­rele îmbrăcate în alb culeg flori neatinse de rouă, pentru a-și împleti cunună, moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava sunt aduse în curtea mânăs­tirii. În acea noapte cu miros de sânziene parfumate și gal­bene, zeci de mii de credin­cioși din toate colțurile țării se adună de cu seară pentru a înălța rugăciuni și cântări sfântului. Istoviți după o zi de drum, oamenii se cuibă­resc pe lespedea de piatră din biserică, trupuri lângă tru­puri, ori pe iarba din curtea mânăstirii, așteptând slujba de a doua zi. În noaptea cal­dă, murmurul rugă­ciu­ni­lor se înalță spre cerul plin de taină și străluciri: "Sfinte Dumne­zeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi".

LAURA BUDAI