Puterea rugăciunii

Cititor Formula AS
Minunile Sfântului Nectarie

Băiețelul din autobuz

Mă numesc Georgiana Miruță, sunt din Târgu Jiu, Gorj, am 37 de ani, și sunt de profesie farmacist. Ce vreau să relatez este ceva ce mie încă îmi umple sufletul de speranță, putere, siguranță, bucurie și uimire. Cred că încep direct...
În toamna anului 2015, mai exact în octombrie, am rămas însărcinată. Îmi doream un copil în viața mea, dar nu eram disperată și nu mă gândeam la asta cu dinadins. De aceea, când s-a întâmplat, am fost sur­prinsă de veste. M-am bucurat, și o liniște ne­obiș­nuită a coborât asupra mea. Eram liniștită ca o seară senină de vară. Mă uitam la testul de sar­cină ca la ceva nemaivăzut. Și zâmbeam. Deja ve­deam bebelușul, pe EL, și neliniștea care mă stă­pânise o vreme a trecut ca prin far­mec. Mă-ndrăgostisem foarte tare de cineva, cu o perioadă înainte. Cred că și el. A fost frumos, foarte frumos. Este una dintre cele mai deștepte per­soane pe care le-am întâlnit în viața mea. Nu știam dacă rămân cu el, tre­cusem printr-un divorț, cu vreo doi ani îna­inte, și părinții mei erau destul de conservatori. Practic, rămăsesem în­sărcinată din dragoste și nu eram că­sătorită, ceva destul de greu de acceptat pentru ei, dar adevărul per­sista și era în mine: viu, foarte viu. Și foarte frumos. Faptul că nu aveam siguranța unui viitor cu tatăl lui mi-a provocat, însă, neliniște. Ce să fac? Să păstrez sarcina, să nu o păstrez? Dacă nu e bine, dacă nu rămânem îm­preună, dacă nu ne înțelegem... mulți dacă. Tensiunea creștea. În el, în fa­milia mea, cu "ce zice lumea", deși mă și înțe­le­geau și mă susțineau într-un fel. Eu parcă eram în transă. Simțeam că nu are de ce să îmi fie teamă. Atât știam, deși primisem deja îndrumări pentru întrerupere de sarcină. "E viu", îl aud pe ginecolog. "Decizia îți apar­ține, eu în câteva minute te rezolv, dar gândește-te bi­ne, că după ce dai cu o piatră în geam, nu mai poți să îl faci la loc". Atunci am decis să plec la Bu­curești, ca să ajung la Mâ­năs­tirea Radu Vodă, la moaștele Sfân­tului Nectarie, să-mi dea el un sfat. Au­zisem de el, știam de Sfânt, în­că din fa­cul­ta­te. Nu mă du­ceam cu fervoa­re și încredere. Ziceam să o fac și pe asta. Nu mă ascultă pe mine un Sfânt din­tr-o raclă! Nu e Dum­nezeu atât de milostiv cu mine, ca să mă lim­pe­zească la minte și să-mi dea gân­dul cel bun. Dar pe măsură ce mă apropiam de mânăstire și urcam pe aleea din piatră pavată sim­țeam cum crește do­rința de a găsi un răspuns la frământările mele.
Stau la rând să sărut moaștele. Era ceva lume, ca într-o zi obișnuită din săp­tă­mână. Țin minte că era o după-amiază de noiembrie. În timp ce stăteam la rând, mă rugam. Spuneam în gând "Tatăl Nos­tru" și " Crezul", de câteva ori. Mă uitam în față, la icoana sfântului. Îl rugam ca pe un om, să mă ajute, să-mi spună ce hotărâre să iau. Încercam să-l văd aievea, să îl simt fizic și să îl aud. Nu mai spu­neam rugăciuni. Ziceam întruna: "Sfinte Nectarie, dragul de tine, spune-mi ce să fac! Te rog, te im­plor, dă-mi sfatul tău de care am atâta nevoie. Ce să fac? Nu mai am timp de-așteptat, trebuie să iau o hotărâre. Ajută-mă, te rog. Am atâta nevoie de sfatul tău! Începusem să plâng încetișor, liniștit, fără să mi se miș­te corpul. Ajung în față, la raclă. O sărut, nu am prea mult timp să stau în fața ei. Mă împing cei din spate. Între timp, mulțimea s-a în­desit. Mă retrag și mă așez într-o strană. Nu puteam să plec, mai voiam să fiu lângă Sfânt. Încă puțin, încă puțin... Mi-era și foame, eram obosită de drum. Și atunci m-a furat somnul. Cu capul spri­jinit de spe­tează, am adormit și imediat am început să visez. Eram pe un drum de țară prăfuit și se apropia un autobuz. Din acela vechi, cu miros de motorină. În vis, autobuzul mergea într-o excursie. În el se urca­se și-un băiețel șaten-blond, de patru-cinci anișori, tuns castron. Îmi zâmbea și îmi făcea cu mâna, che­­mân­du-mă și pe mine. M-am trezit brusc. Emoția mă sufoca. Am înțeles că primisem răspuns. Știam ce am de făcut. Am început să plâng și mai tare, indife­rentă la cei din jur, și m-am dus încă o dată la coadă, ca să ajung la raclă. Eram împă­cată. Biserica se pus­tiise, rămăsesem doar eu cu sfân­tul Nec­tarie și cu hotă­rârea mea. Voi face copilul! Voi primi darul de viață pe care mi-L trimitea Dum­ne­zeu.

*

La ecografia de 16 săptămâni (țin minte că era în 7 ianuarie 2016, în ziua de Sfântul Ion), m-a întrebat doc­torul dacă vreau să știu ce este. Am zis, fără emoție, că da. Știam deja. Eram sigură. "Este de sex masculin", a spus doctorul zâm­bind. Băiețelul din autobuz se pre­gătea să intre în via­ța mea. Am plâns, fără nicio ru­șine, de bucurie.
Sarcina a fost minunată, super­bă, fără nicio pro­blemă de sănătate. Până în ultima clipă, m-am dus la serviciu, la farmacie. Am născut la București, prin cezariană. Nu am avut curaj și putere de o naș­tere natu­rală. Iar întâlnirea cu Geor­ge a fost mo­men­tul suprem din viața mea. Nu se poate descrie ce simți când îți vezi pentru prima oară co­pilul cel înde­lung aș­tep­tat. Oare e al tău? Mi­nu­nea aceea îți aparține cu ade­vărat? După primul țipăt l-am săru­tat pe obraz și am știut că suntem legați pe viață.
Mă uit la el cum doar­me, cu tălpițele goale, ieșite din păturica verde, pufoasă. Mă minunez și îi mulțu­mesc Domnului că nu m-a lăsat. Am curaj pe viață, pentru tot ce va fi. Nu i-am pus numele Sfântului. Nu am vrut să su­ne ca un cli­șeu. Știu că Sfân­tul nu este supărat. Și îi port recunoștință pentru toa­tă viața. Sunt cea mai feri­ci­tă mamă din lume, alături de prun­cul meu. Tatăl lui ne este și el alături. Sfântul Nectarie își împli­nește minu­nile până la sfârșit.
Cu drag,
GEORGIANA

(Reproduceri după picturi de Ion Nicodim)