Leacuri populare pentru vindecarea psoriazisului

Elena Josan
Cea mai uimi­toare desco­perire a stră­mo­șilor noștri în legă­tură cu vin­de­carea proble­melor der­mato­­­­logice este fo­losirea exuda­tului care apare pe gea­murile case­lor.

Lo­cu­rile cu psoriazis, negi sau ec­ze­­me, se umezeau cu abureala de pe geam, de mai multe ori în timpul zilei.

* Într-un pa­har cu lapte se pun câteva bucățele de gheață. Când se ră­cește, se în­moa­ie un prosopel și se apli­că pe lo­cul bolnav, unde se ține timp de 2-3 minute (până se încăl­zește), apoi se schim­bă com­presa cu alta rece. Timp de 10 mi­nute, se schim­bă de 3-4 ori com­presele reci. Vara, în loc de lapte, putem folosi cu suc­ces suc de car­tofi proas­păt stors. Oprește pru­ritul.

* Câțiva cartofi tineri, nea­părat de culoare roz, se dau pe răză­toa­rea cu ori­ficii mici, cu tot cu coajă. Se aplică ime­diat pe locu­rile afectate și se schim­bă du­pă ce se usucă. La unele per­soane apare o sen­za­ție de ustu­rime, dar nu trebuie întrerupt trata­mentul. O cură durează 2-3 săptă­mâni.

* Bătrânii mai preparau și un ames­tec din 150 ml de smântână proaspătă de casă, 4 gălbenușuri de ou de casă, 100 ml de gudron de mestea­căn (se gă­sește la farmaciile veterinare). Locurile bolnave se ung de două ori pe zi. Când remediul se usucă, locul uns se spală cu zer.

* Frunze de podbal - se mixează, se ames­tecă cu lapte proaspăt muls și se unge pie­lea înainte de culcare. Dea­­supra se pune celofan și se pan­sează ca să nu curgă.

* Se rup 7 lăstari de pelin, se toa­că mărunt, se toar­nă deasupra alcool de 70% și se macerează în vas bine închis, în loc ferit de lumină. Se tam­ponează locurile cu erupții.

* Dacă boala se agra­vează imediat după un stres puter­nic, săptămânal se face câte o baie (de 15-20 minute) cu 500-700 g de cren­guțe de brad și de pin, to­cate mă­runt (se poate și cu co­nuri), fierte timp de 10-15 minute, în 5 litri de apă, care se strecoară în cada cu apă caldă. Ca ur­mare, se calmează și ner­vii, și pru­ritul.

* Din timpuri stră­vechi, pentru psoriazis se folo­sesc com­prese cu frun­ze verzi sau uscate de păr. Un pahar de frunze tăiate mărunt se aduc pâ­nă la fier­bere cu 500 ml de apă, se lasă pe foc mic 5 minute și se infuzează până la răci­re. Șervețele îmbibate în ceai se aplică de 4-5 ori pe zi, pentru 30 de mi­nute.

* O lingură de fructe de măceș to­cate și o lin­gură de flori de rosto­pas­că se varsă în 200 ml de apă care clocotește pe foc, apoi se toar­nă în ter­mos sau se ține pe baie de aburi 15 mi­nute, după care se infuzează încă 2 ore. Se stre­coară și se amestecă 1:1 cu albuș de ou. Se ung locurile bol­nave, de 2-3 ori pe zi.

* Un remediu intern pentru dimi­nua­rea pru­ritului este bu­suiocul. Două lin­guri de plan­tă uscată se infu­zează timp de 2 ore în 500 ml de apă fier­binte (se poate în termos). Se beau câte 150 ml, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.

* Un efect bun în prevenirea agra­vărilor se în­re­­gis­trează la bolnavii care practică zilnic e­xer­ciții de respi­rație, masaj, diferite me­tode pentru di­mi­nuarea stre­su­lui. În ca­mera bol­na­vului se face zil­nic cu­rățenie, se cu­­răță cu aspira­to­rul covoarele, di­va­nul și fo­toliile. Hai­nele (neapărat din mate­ria­le na­tu­rale) se clă­tesc de 4-5 ori, ca să nu ră­mâ­nă de­ter­gent între fi­brele țe­săturii. Hârtia igie­nică folo­sită de bol­nav să aibă cu­loare na­tu­rală, deoa­rece vop­sea­ua ca­re se folo­sește în pro­cesul de pro­du­cere poate pro­voca aler­gii sau agra­varea si­tuației. Agra­va­rea pso­ria­zisu­lui poa­te fi pro­vocată și de oscilații pu­­ter­ni­ce de tem­pera­tură, de duș sau băi cu apă fierbinte.