Locurile cu psoriazis, negi sau eczeme, se umezeau cu abureala de pe geam, de mai multe ori în timpul zilei.
* Într-un pahar cu lapte se pun câteva bucățele de gheață. Când se răcește, se înmoaie un prosopel și se aplică pe locul bolnav, unde se ține timp de 2-3 minute (până se încălzește), apoi se schimbă compresa cu alta rece. Timp de 10 minute, se schimbă de 3-4 ori compresele reci. Vara, în loc de lapte, putem folosi cu succes suc de cartofi proaspăt stors. Oprește pruritul.
* Câțiva cartofi tineri, neapărat de culoare roz, se dau pe răzătoarea cu orificii mici, cu tot cu coajă. Se aplică imediat pe locurile afectate și se schimbă după ce se usucă. La unele persoane apare o senzație de usturime, dar nu trebuie întrerupt tratamentul. O cură durează 2-3 săptămâni.
* Bătrânii mai preparau și un amestec din 150 ml de smântână proaspătă de casă, 4 gălbenușuri de ou de casă, 100 ml de gudron de mesteacăn (se găsește la farmaciile veterinare). Locurile bolnave se ung de două ori pe zi. Când remediul se usucă, locul uns se spală cu zer.
* Frunze de podbal - se mixează, se amestecă cu lapte proaspăt muls și se unge pielea înainte de culcare. Deasupra se pune celofan și se pansează ca să nu curgă.
* Se rup 7 lăstari de pelin, se toacă mărunt, se toarnă deasupra alcool de 70% și se macerează în vas bine închis, în loc ferit de lumină. Se tamponează locurile cu erupții.
* Dacă boala se agravează imediat după un stres puternic, săptămânal se face câte o baie (de 15-20 minute) cu 500-700 g de crenguțe de brad și de pin, tocate mărunt (se poate și cu conuri), fierte timp de 10-15 minute, în 5 litri de apă, care se strecoară în cada cu apă caldă. Ca urmare, se calmează și nervii, și pruritul.
* Din timpuri străvechi, pentru psoriazis se folosesc comprese cu frunze verzi sau uscate de păr. Un pahar de frunze tăiate mărunt se aduc până la fierbere cu 500 ml de apă, se lasă pe foc mic 5 minute și se infuzează până la răcire. Șervețele îmbibate în ceai se aplică de 4-5 ori pe zi, pentru 30 de minute.
* O lingură de fructe de măceș tocate și o lingură de flori de rostopască se varsă în 200 ml de apă care clocotește pe foc, apoi se toarnă în termos sau se ține pe baie de aburi 15 minute, după care se infuzează încă 2 ore. Se strecoară și se amestecă 1:1 cu albuș de ou. Se ung locurile bolnave, de 2-3 ori pe zi.
* Un remediu intern pentru diminuarea pruritului este busuiocul. Două linguri de plantă uscată se infuzează timp de 2 ore în 500 ml de apă fierbinte (se poate în termos). Se beau câte 150 ml, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
* Un efect bun în prevenirea agravărilor se înregistrează la bolnavii care practică zilnic exerciții de respirație, masaj, diferite metode pentru diminuarea stresului. În camera bolnavului se face zilnic curățenie, se curăță cu aspiratorul covoarele, divanul și fotoliile. Hainele (neapărat din materiale naturale) se clătesc de 4-5 ori, ca să nu rămână detergent între fibrele țesăturii. Hârtia igienică folosită de bolnav să aibă culoare naturală, deoarece vopseaua care se folosește în procesul de producere poate provoca alergii sau agravarea situației. Agravarea psoriazisului poate fi provocată și de oscilații puternice de temperatură, de duș sau băi cu apă fierbinte.