Răspuns pentru GEORGETA V. - Iași, F. AS nr. 1262 - "Soțul meu are poliglobulie primară"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Nu se poate vorbi de vindecare în cazul poliglo­buliei, denumită și policitemie vera, poliglobulie primitivă sau maladia Vasquez, însă, cu un tratament adec­vat, persoanele bolnave pot duce o viață apropiată de normal. În absența tratamentului, simptomele policite­miei se agravează, iar riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral este mai mare. În principiu, poli­ci­temia vera se definește prin creșterea masei glo­bu­lare totale, determinată de o hiperproducție a ce­lu­lelor sanguine la nivelul măduvei osoase hema­to­­gene (hemograma "sistematică", cu he­ma­tii > 6 mii/ml, hematocrit > 55% și o hemoglobină > 17 g/100 ml) și/sau semne de hipervâscozitate san­guină (manifestate prin oboseală, ce­falee, pa­res­tezii, tulburări vizuale), eritroză facia­lă (înroșirea feței), prurit, splenomegalie, hepatomegalie mode­rată, simptome cardiovasculare (hiper­ten­siune moderată, tromboze) și/sau digestive (ulcere gastro­duodenale) și/sau hemoragice (mucoase sau viscerale), hiperuricemie. În general, boala apare după vârsta de 50 de ani. Evoluția bolii este cronică, însă fără tratament, simp­tomele se agravează. În cazul tratamen­tului corespunzător, evo­luția este favo­rabilă, deși poate fi grevată de recăderi și, mai ales, de complicații (tromboze arteriale sau venoase, hemo­ragii mu­coase sau viscerale, infecții, co­lică nefri­tică și crize de gută, apariția unei leu­cemii mieloblastice (mielofibroza) care agra­vează prognosticul.
Tratamentul policitemiei vera se axează pe următoarele coordonate:
* Extragerea de sânge (350-450 ml), de două ori pe săptămână, până la obținerea unui hematocrit stabil (< 45%), procedura care permite reducerea rapidă a hipervâscozității și a complicațiilor sale, menținerea hemoglobinei la valori normale.
* Chimioterapie, dacă se constată și creșterea nivelului de leucocite și trombocite în plus față de creșterea numărului de hematii. Se administrează hidroxicarbamida (Hydrea), medicament bine to­lerat, care realizează scăderea incidenței formării cheagurilor sanguine și a accidentelor vasculare, la persoanele trecute de 60 de ani și la cei cu un istoric anterior de tromboze. La acestea, se asociază trata­mentul simptomatic, indicațiile fiind în funcție de vârstă, starea generală a pacientului și toleranța la produsele farmaceutice. Este bine să luați comple­mentar Ginkgo biloba, pentru inhibarea agregării trombocitare și reducerea vâscozității sanguine. Îl puteți asocia cu Ginsengul (inhibă producerea de trombi, blocând faza secundară a agregării pla­che­tare), pentru un efect terapeutic mai bun și mai con­stant. Să auzim numai de bine!


VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50


"Cum pot scăpa de Tinea cruris?"
(Răspuns pentru IONUȚ - Craiova, F. AS nr. 1257)


Afecțiune frecvent întâlnită, cu precădere la bărbați, favorizată de conformația anatomică locală și transpirația bogată (mai ales pe timp călduros), Tinea cruris este o infecție cutanată cu agenți mi­cotici (E. inghinale, Trichophyton cubrum sau Epidermophyton floccosum) ce se manifestă prin placarde roz sau roșu-brune, care se transformă în cruste fine sau vezicule, în urma scărpinatului, zona fiind foarte pruriginoasă, impunând aplicații me­dicamentoase frecvente.
Se localizează, în general, în regiunea inghinală și partea internă superioară a coapsei, iar în timp, se poate extinde spre organele genitale, regiunea perianală și fesieră.
Deoarece după tratamente cu Dermocorticoizi (Triamcinolon, Fluocinolon, Mibazon etc.), leziu­nile își modifică aspectul, mergeți din nou la der­matolog pentru reevaluare. Verificați dacă cineva din familie a avut epidermofiție interdigito-plan­tară, Pitiriazis versicolor sau alte micoze superfi­ciale, pentru a analiza de unde ați contractat boala sau dacă aveți o predispoziție individuală.
Dacă transpirați abundent, faceți băi săptămâ­nale cu ceai din frunză de nuc (50 g), salvie (50 g) și mărul-lupului ("Dorel Plant") la 10 l apă. Evitați spălatul excesiv cu săpun și șampon din comerț.
În cazul când tratamentul nu este eficace, evo­luția bolii este cronică, persistând luni și ani de zile, recidivele fiind dese.
Tratament naturist - vă recomand următoarea rețetă care se poate prepara la farmacie: alcool 70° - 100 ml, acid boric - 3 g, acid salicilic - 2 g, acid benzoic - 12 g, glicerină - 5 g.
* Tamponați o dată pe zi, dimineața, până la vinde­care și preventiv un an.
* După fiecare baie (de 3 ori pe săp­tămână), tampo­nați zo­na (mai ales în se­zoa­nele calde), cu a­mes­tec: 100 g talc + 3 g acid boric.
* Seara, de 3 ori pe săptămână, tampo­nați placardele cu tinc­tură de mărul-lupului și rosto­pască, apoi ungeți cu cre­mă de rostopască și gălbenele de la "Dorel Plant" (tel. 0721/61.35.87)
* O dată pe săptămână, spălați zona afectată cu Argint coloidal.
* Solicitați medicului rețetă pentru Nizoral 200 mg și luați 1 tabletă pe zi, 3 săptămâni, în timpul mesei.
* Întăriți-vă imunitatea cu Carotenoid Com­plex, Vitamina C Alcalină - Health Nutrition, Imu­no­pharm și Trioncolinat 2 (Pharma Dacica).
* Comunicați-mi dacă ați folosit medicamentul Griseofulvin sau unguentul Nizoral.
Multă sănătate!

"Băiețelul meu urmează să fie operat la testicul"
(Răspuns pentru MARIANA - jud. Sălaj, F. AS nr. 1260)


Ectopia testiculară sau lipsa din scrot a unuia sau ambelor testicule este o anomalie congenitală care afectează 1-3% dintre băieții cu naș­tere normală și 10% dintre cei prematuri. Coborârea tes­ti­cu­lelor în scrot se pro­duce natural în tim­pul dezvoltării fe­tu­­sului (aproxi­mativ lunile 8-9 de sarcină). Medicul care a avut băiețelul sub observație de la naștere trebuia să vă in­formeze despre această ano­malie și să urmărească dacă tes­ti­culul coboară în poziția normală într-o perioadă de 3 luni - un an. Pentru a se limita riscul de steri­litate, testiculul trebuia coborât în scrot până la vârsta de 2 ani prin trata­ment hormonal sau o mică in­tervenție chirurgicală - orhidopexie. Dacă ope­rația nu se face până la vârsta de 10 ani, există ris­cul ca oricând în decursul vieții să apară un discon­fort și o transformare zonală în cancer.
Atenție! Pentru toți părinții care au băieți! Până la vârsta de 2-3 ani, când le faceți baie, verificați cu aten­ție poziția testiculelor în scrot.
Cauzele criptorhidiei sau opririi testiculului într-un punct al traiectului de coborâre (cavitatea abdo­minală sau în canalul inghinal) nu se cunosc cu exactitate. Se are în vedere o deficiență de stimu­lare gonadotrofică din perioada intrauterină sau, din cauze diverse, să fie "obturată" calea de coborâre spre scrot.
Chiar dacă băiețelul, probabil, se va confrunta toată viața cu "deficit de spermatogeneză", este reco­mandabil să-i faceți operația indicată de medic, pentru a evita alte complicații, precum maligni­zarea testiculului necoborât și torsiunea "cordo­nului spermatic" însoțită de durere accentuată.
Orhidopexia - operația de coborâre și fixare a testiculului în scrot, se face după un examen clinic și ecografie abdominală/RMN. În funcție de locul unde se află testiculul (la nivel canal inghinal sau intraabdominal) se stabilește modul de inter­venție. În general, operația se face sub anestezie ge­nerală, durează circa 1 oră, iar spitalizarea, 24 de ore.
Mai multe informații și programare pentru con­sult obțineți la tel. 021/9646 (spital MedLife Bucu­rești).
Pentru un tratament naturist luați legătura cu domnul bioenergoterapeut George Fetică din Bu­curești, tel. 0721/88.11.92.
Multă sănătate!


Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com

"Cum pot scăpa de Tinea cruris?"
(Răspuns pentru IONUȚ - Craiova, F. AS nr. 1257)


Stimate domnule, vă veți unge cu unguent POCO, cu un ușor masaj, în regiunea inghinală. Un­gerile le veți efectua de două ori pe zi, dimi­neața și seara, timp de cel puțin 20 de zile.
În caz că afecțiunea va reapărea, vă veți unge în continuare, timp de cel puțin un an sau chiar mai mult, o dată pe zi, pentru a împiedica reapariția acesteia.
POCO poate fi procurat folosind datele de con­tact de mai sus.
Multă sănătate!

"Am fost diagnosticată cu dermatită Ocre"
(Răspuns pentru MARIA - București, F. AS nr. 1257)


Stimată doamnă, vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Acest unguent este eficient și în cazul varicelor, fiind indicat și pentru dermatita Ocre. Vă veți unge peste această pată cu o cantitate mai mare de unguent POCO, după care veți aplica un pansament steril din tifon, pe care îl veți fixa cu leucoplast. Pansamentul va fi schimbat o dată la 2-3 zile, până la dispa­riția petei.
POCO este un medi­cament cu utilizări uni­ver­­sale, brevetat ca in­venție, care a dat rezultate spec­taculoase în numeroase cazuri în care alte trata­men­te au dat greș.
POCO poate fi procurat folosind datele de contact de mai sus.
Multă sănătate!