Nu se poate vorbi de vindecare în cazul poliglobuliei, denumită și policitemie vera, poliglobulie primitivă sau maladia Vasquez, însă, cu un tratament adecvat, persoanele bolnave pot duce o viață apropiată de normal. În absența tratamentului, simptomele policitemiei se agravează, iar riscul de deces prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral este mai mare. În principiu, policitemia vera se definește prin creșterea masei globulare totale, determinată de o hiperproducție a celulelor sanguine la nivelul măduvei osoase hematogene (hemograma "sistematică", cu hematii > 6 mii/ml, hematocrit > 55% și o hemoglobină > 17 g/100 ml) și/sau semne de hipervâscozitate sanguină (manifestate prin oboseală, cefalee, parestezii, tulburări vizuale), eritroză facială (înroșirea feței), prurit, splenomegalie, hepatomegalie moderată, simptome cardiovasculare (hipertensiune moderată, tromboze) și/sau digestive (ulcere gastroduodenale) și/sau hemoragice (mucoase sau viscerale), hiperuricemie. În general, boala apare după vârsta de 50 de ani. Evoluția bolii este cronică, însă fără tratament, simptomele se agravează. În cazul tratamentului corespunzător, evoluția este favorabilă, deși poate fi grevată de recăderi și, mai ales, de complicații (tromboze arteriale sau venoase, hemoragii mucoase sau viscerale, infecții, colică nefritică și crize de gută, apariția unei leucemii mieloblastice (mielofibroza) care agravează prognosticul.
Tratamentul policitemiei vera se axează pe următoarele coordonate:
* Extragerea de sânge (350-450 ml), de două ori pe săptămână, până la obținerea unui hematocrit stabil (< 45%), procedura care permite reducerea rapidă a hipervâscozității și a complicațiilor sale, menținerea hemoglobinei la valori normale.
* Chimioterapie, dacă se constată și creșterea nivelului de leucocite și trombocite în plus față de creșterea numărului de hematii. Se administrează hidroxicarbamida (Hydrea), medicament bine tolerat, care realizează scăderea incidenței formării cheagurilor sanguine și a accidentelor vasculare, la persoanele trecute de 60 de ani și la cei cu un istoric anterior de tromboze. La acestea, se asociază tratamentul simptomatic, indicațiile fiind în funcție de vârstă, starea generală a pacientului și toleranța la produsele farmaceutice. Este bine să luați complementar Ginkgo biloba, pentru inhibarea agregării trombocitare și reducerea vâscozității sanguine. Îl puteți asocia cu Ginsengul (inhibă producerea de trombi, blocând faza secundară a agregării plachetare), pentru un efect terapeutic mai bun și mai constant. Să auzim numai de bine!
VASILE STANCIU - fitoterapeut, București, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50
"Cum pot scăpa de Tinea cruris?"
(Răspuns pentru IONUȚ - Craiova, F. AS nr. 1257)
Afecțiune frecvent întâlnită, cu precădere la bărbați, favorizată de conformația anatomică locală și transpirația bogată (mai ales pe timp călduros), Tinea cruris este o infecție cutanată cu agenți micotici (E. inghinale, Trichophyton cubrum sau Epidermophyton floccosum) ce se manifestă prin placarde roz sau roșu-brune, care se transformă în cruste fine sau vezicule, în urma scărpinatului, zona fiind foarte pruriginoasă, impunând aplicații medicamentoase frecvente.
Se localizează, în general, în regiunea inghinală și partea internă superioară a coapsei, iar în timp, se poate extinde spre organele genitale, regiunea perianală și fesieră.
Deoarece după tratamente cu Dermocorticoizi (Triamcinolon, Fluocinolon, Mibazon etc.), leziunile își modifică aspectul, mergeți din nou la dermatolog pentru reevaluare. Verificați dacă cineva din familie a avut epidermofiție interdigito-plantară, Pitiriazis versicolor sau alte micoze superficiale, pentru a analiza de unde ați contractat boala sau dacă aveți o predispoziție individuală.
Dacă transpirați abundent, faceți băi săptămânale cu ceai din frunză de nuc (50 g), salvie (50 g) și mărul-lupului ("Dorel Plant") la 10 l apă. Evitați spălatul excesiv cu săpun și șampon din comerț.
În cazul când tratamentul nu este eficace, evoluția bolii este cronică, persistând luni și ani de zile, recidivele fiind dese.
Tratament naturist - vă recomand următoarea rețetă care se poate prepara la farmacie: alcool 70° - 100 ml, acid boric - 3 g, acid salicilic - 2 g, acid benzoic - 12 g, glicerină - 5 g.
* Tamponați o dată pe zi, dimineața, până la vindecare și preventiv un an.
* După fiecare baie (de 3 ori pe săptămână), tamponați zona (mai ales în sezoanele calde), cu amestec: 100 g talc + 3 g acid boric.
* Seara, de 3 ori pe săptămână, tamponați placardele cu tinctură de mărul-lupului și rostopască, apoi ungeți cu cremă de rostopască și gălbenele de la "Dorel Plant" (tel. 0721/61.35.87)
* O dată pe săptămână, spălați zona afectată cu Argint coloidal.
* Solicitați medicului rețetă pentru Nizoral 200 mg și luați 1 tabletă pe zi, 3 săptămâni, în timpul mesei.
* Întăriți-vă imunitatea cu Carotenoid Complex, Vitamina C Alcalină - Health Nutrition, Imunopharm și Trioncolinat 2 (Pharma Dacica).
* Comunicați-mi dacă ați folosit medicamentul Griseofulvin sau unguentul Nizoral.
Multă sănătate!
"Băiețelul meu urmează să fie operat la testicul"
(Răspuns pentru MARIANA - jud. Sălaj, F. AS nr. 1260)
Ectopia testiculară sau lipsa din scrot a unuia sau ambelor testicule este o anomalie congenitală care afectează 1-3% dintre băieții cu naștere normală și 10% dintre cei prematuri. Coborârea testiculelor în scrot se produce natural în timpul dezvoltării fetusului (aproximativ lunile 8-9 de sarcină). Medicul care a avut băiețelul sub observație de la naștere trebuia să vă informeze despre această anomalie și să urmărească dacă testiculul coboară în poziția normală într-o perioadă de 3 luni - un an. Pentru a se limita riscul de sterilitate, testiculul trebuia coborât în scrot până la vârsta de 2 ani prin tratament hormonal sau o mică intervenție chirurgicală - orhidopexie. Dacă operația nu se face până la vârsta de 10 ani, există riscul ca oricând în decursul vieții să apară un disconfort și o transformare zonală în cancer.
Atenție! Pentru toți părinții care au băieți! Până la vârsta de 2-3 ani, când le faceți baie, verificați cu atenție poziția testiculelor în scrot.
Cauzele criptorhidiei sau opririi testiculului într-un punct al traiectului de coborâre (cavitatea abdominală sau în canalul inghinal) nu se cunosc cu exactitate. Se are în vedere o deficiență de stimulare gonadotrofică din perioada intrauterină sau, din cauze diverse, să fie "obturată" calea de coborâre spre scrot.
Chiar dacă băiețelul, probabil, se va confrunta toată viața cu "deficit de spermatogeneză", este recomandabil să-i faceți operația indicată de medic, pentru a evita alte complicații, precum malignizarea testiculului necoborât și torsiunea "cordonului spermatic" însoțită de durere accentuată.
Orhidopexia - operația de coborâre și fixare a testiculului în scrot, se face după un examen clinic și ecografie abdominală/RMN. În funcție de locul unde se află testiculul (la nivel canal inghinal sau intraabdominal) se stabilește modul de intervenție. În general, operația se face sub anestezie generală, durează circa 1 oră, iar spitalizarea, 24 de ore.
Mai multe informații și programare pentru consult obțineți la tel. 021/9646 (spital MedLife București).
Pentru un tratament naturist luați legătura cu domnul bioenergoterapeut George Fetică din București, tel. 0721/88.11.92.
Multă sănătate!
Ing. OVIDIU MIRCEA POCANSCHI - Cluj-Napoca, tel. 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, e-mail: mirceapocanschi@yahoo.com
"Cum pot scăpa de Tinea cruris?"
(Răspuns pentru IONUȚ - Craiova, F. AS nr. 1257)
Stimate domnule, vă veți unge cu unguent POCO, cu un ușor masaj, în regiunea inghinală. Ungerile le veți efectua de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin 20 de zile.
În caz că afecțiunea va reapărea, vă veți unge în continuare, timp de cel puțin un an sau chiar mai mult, o dată pe zi, pentru a împiedica reapariția acesteia.
POCO poate fi procurat folosind datele de contact de mai sus.
Multă sănătate!
"Am fost diagnosticată cu dermatită Ocre"
(Răspuns pentru MARIA - București, F. AS nr. 1257)
Stimată doamnă, vă recomand un tratament cu unguentul POCO. Acest unguent este eficient și în cazul varicelor, fiind indicat și pentru dermatita Ocre. Vă veți unge peste această pată cu o cantitate mai mare de unguent POCO, după care veți aplica un pansament steril din tifon, pe care îl veți fixa cu leucoplast. Pansamentul va fi schimbat o dată la 2-3 zile, până la dispariția petei.
POCO este un medicament cu utilizări universale, brevetat ca invenție, care a dat rezultate spectaculoase în numeroase cazuri în care alte tratamente au dat greș.
POCO poate fi procurat folosind datele de contact de mai sus.
Multă sănătate!