Leacuri de la cititori

Cititor Formula AS
- De la lume adunate și-napoi la lume date -

Dureri de călcâie (ciocuri)

"Leacul" pe care vi-l propun nu este invenția mea, dar l-am folosit cu eficiență maximă. Pe scurt, este vorba de un plan înclinat, asemenea unui mic balansoar, confecționat dintr-un platou din lemn (scânduri) 40x30 cm, fixat pe un cilindru din lemn, cu diametrul de 8-9 cm, și lungimea de 40 cm. Ca model, puneți peste o sticlă cilindrică o carte, în așa fel încât axa sticlei să fie la jumătatea cărții. Întrucât platoul din scânduri trebuie să fie fixat (în cruce) pe cilindru (prin cuie), este necesar ca aceas­ta să aibă și o suprafață (plană) de așezare a platou­lui, lucru ce se realizează prin îndepărtarea prin așchiere, pe toată lungimea generatoarei cilindrului a unei cantități de lemn, până ce grosimea acestuia rămâne la 7 cm, grosime măsurată la ambele capete ale cilindrului (capetele cilindrului vor arăta ca un cerc, din care s-a îndepărtat prin așchiere un seg­ment de cerc). Când vă urcați pe acest plan înclinat, sprijiniți-vă de ceva (tocul unei uși, ca să nu cădeți pe spate). Dacă simțiți durere puternică în tendoa­ne, apăsați cu vârful picioarelor până ce platoul ajunge (prin rotire) în plan orizontal, iar după o pauză de 5-6 secunde, reveniți la poziția inițială (înclinată), prin lăsarea greutății corpului pe toată laba piciorului. Executați zilnic 4 ședințe a câte 3-4 minute fiecare. Unii utilizatori au scăpat de durere după numai 2-3 săptămâni, alții, printre care și eu, după 3-4 luni de zile. Sănătate tuturor!
ALEXANDRU DUMITRU

Alifia bunicii (pentru arsuri)

Pentru faptul că am găsit de atâtea ori în pagi­nile revistei dvs. rețete care mi-au fost de folos, aș dori să transmit și eu rețeta unei alifii pen­tru arsuri, pe care o făcea bunica mea, din urmă­toarele ingre­diente:
* rășină de brad (aceea care se prelinge pe trun­chiul brazilor) sau tămâie naturală, nu sintetică, cum se folosește azi în biserici, cam cât luați în­tr-un pumn
* ceară curată de albine, cam cât un ou
* o cană de 200 ml de ulei, sau chiar un pic mai mult, pentru că atunci când se întărește, alifia de­vine cam vâscoasă.
Într-o crăticioară, bunica punea toate compo­nentele la încins. După ce se topea ceara și rășina, lua vasul de pe foc și lăsa pentru un timp să se mai răcească, dar nu de tot. Strecura printr-o strecură­toare alifia și o turna într-un borcănel mai mic. Se poate păstra ani de zile, e la fel de eficientă ca atunci când ați preparat-o. Sora mea, când eram copii, a călcat într-o oală cu apă fierbinte, și nu nu­mai că s-a vindecat foarte repede, dar nu i-a rămas nici măcar un semn.
Sănătate multă tuturor!
CONSTANTINA CHIRCA - București

Spondilită anchilozantă

Tratamentul este simplu: trecerea la un regim vegan (fără niciun fel de proteine animale: carne, lactate, ouă), completat de consumul de apă de izvor, un litru de apă la 15 kg de greutate corpo­rală. Am fost îndrumat și încurajat de un mare om, de o modestie infinită, Marius Ținteanu din Târgu Mureș, căruia vreau să îi mulțumesc pe această cale. Singur nu reușeam. Dar atenție! Dacă devii vegan și apoi mănânci tâmpenii la un chef (carne, alcool), poți să mori, am cunoscut multe persoane care erau să dea ortul popii.
Doamne ajută-i pe toți oamenii!
SORIN COJOCARU - e-mail:cojosorin@yahoo.com

Rețetă pentru acnee rozacee

Ingrediente: 15 g ceară de albine, 15 g miere de albine, 12 g tetraciclină, 30 picături de tinctură de propolis, o crenguță de pelin (de o palmă), 50 ml suc de rostopască.
* Se iau tulpinile de rostopască cu rădăcină cu tot. Se toacă mărunt și se pisează ca pe usturoi, pen­­tru a lăsa cât mai multă zeamă (suc). Se strecoară prin tifon pus în două și se strânge prin răsucire până la obținerea cantității de suc nece­sare: 50 ml. * Se pun ceara, mierea și tetraciclina la fiert, 2-3 minute. După ce amestecul s-a topit, se pune crenguța de pelin ruptă în 3-4 bucăți și se lasă la fiert 1-2 minute. * Se dă compo­zi­ția la o parte și se adaugă, ames­te­când, cele 30 de pică­turi de tinc­tură de propolis și 50 ml suc de rostopască. Se lasă la ma­cerat, la temperatura camerei, 3-5 zile. După ma­cerare, se dă la o parte capacul de ceară for­mat.
Dedesubt se află un produs lichid, în care se introduc de­getele și se unge fața, seara, înainte de culcare cu 15 mi­nute. Se stă cu această mască toată noaptea, dimineața se spală fața cu ceai de mușețel. După 5-7 zile, rozaceea dispare.
Să vă fie de folos și "Formulei AS" multă sănă­tate, să ajute pe cei mulți și necăjiți!
O cititoare fidelă

Neliniște interioară

Am suferit multă vreme de această stare chi­nuitoare, de care am reușit să scap abia după ce am venit în Franța, la fiul meu, care trăiește aici, îm­preună cu soția și cei doi copii. Ea este franțuzoaică și m-a învățat o rețetă extrem de bună, pentru a-ți regăsi liniștea. Îi aparține unui expert în plante medicinale, pe nume Maurice Messegue. (Și aici sunt foarte la modă, tratamentele naturiste.)
Rețetă: 2 linguri de flori de tei, 2 linguri de coa­da-calului, 2 linguri măghiran, 2 linguri codițe de cireșe, 2 linguri de roiniță. Se amestecă toate plantele cât mai omogen, apoi se prepară o infuzie din o linguriță amestec și 250 ml apă clocotită. Se lasă 6 minute la infuzat, se strecoară și se îndul­cește cu puțină miere. Se beau două căni pe zi.
RAFIRA BELLU - Montpellier, Franța

Afinele, contra cistitelor

Locuiesc în Focșani, într-o casă la curte, îm­preună cu bunica mea, foarte pricepută la boli. Între leacurile ei cele mai cunoscute se numără ceaiul de afine contra răcelilor urinare (cistite) cu care a vindecat toate rudele și vecinele. Se fierbe o lingură de afine uscate, într-o cană de apă, vreme de 5 minute, după care se infuzează un sfert de oră. Se beau 7 cești de ceai pe zi. Vara se folosesc afine proaspete, stoarse prin tifon. Se beau 2 pa­hare de suc pe zi. Sănătate!
LEONTINA MĂNDIȚĂ

Cum scăpăm de balonare

Timp de două săptămâni, se înghite pe stomacul gol un cățel de usturoi, dimineața - cu o oră înainte de micul dejun, iar seara, la două ore după cină. Balonările dispar, împreună cu durerile și gazele pe care le produc. Știu rețeta de la mătușa mea, care locuiește la țară, în satul Casa de piatră, din Apuseni.
MARIA GLICON, studentă

Boala Meteo

Am fost la o sută de doctori, dar mi-au spus că nu există așa ceva. Cu toate astea, de câte ori se schim­bă brusc vremea, cu diferențe mari de tempe­ratură și presiune atmosferică, eu sunt un om mort. Efectiv, nu sunt în stare să mă ridic din pat: ame­țesc, mi-e greață, am migrene, mi se îndoaie pi­cioa­rele din genunchi, mă doare inima și coboa­ră peste mine un soi de ceață. Doctorii spun că de vină e vârsta (am 61 de ani) și că sunt ipohondru. Văzând că n-o scot la capăt (și pentru că încă nu m-am pensionat, deci muncesc), am început să-mi caut leacul singur. Și l-am găsit. Nu într-o carte de medicină, ci într-un Almanah popular, rămas de la bunicul meu. Sfaturile care urmează le sunt adre­sate celor care, la fel ca mine, suferă din cauza schimbărilor vremii, fără să știe ce au. Pentru a deveni rezistenți, îi sfătuiesc să apli­ce următoarele procedee care pe mine m-au "călit".
* Dușuri scoțiene - faceți alternativ dușuri fierbinți (cât suportați, fără să vă ardeți), apoi du­șuri reci. Dușul cald să fie mai lung decât cel rece. Durata totală: 3 minute.
* Frecții cu prosop de cânepă - procurați-vă un prosop țărănesc de pe vremuri, cât mai aspru, sau o pânză groasă de sac. Înmuiați prosopul în apă rece, stoarceți-l, apoi frecați-vă cât mai energic brațele, pieptul, spatele, abdomenul, fiecare picior. Efectul de înviorare este imediat.
* Respirați printr-un pai - crește nivelul de oxi­­gen al organismului, când apar crize de sufo­care. Metoda e cât se poate de simplă. Băgați în gură un pai (poate fi și din plastic, de la sucurile de fructe), inspirați apoi normal, prin nas, dar ex­pirați prin pai. Aerul iese greu din plămâni, dar se elimină toate toxinele care sunt înlocuite de oxi­genul inspirat. Exersați, până ce ajungeți să prac­ticați exercițiul 5 minute pe zi.
* Nu vă culcați, oricât vă este de rău. Când începe să vă cuprindă starea de amețeală și slăbi­ciune, nu vă întindeți în pat! Umblați prin casă, ieșiți la o scurtă plimbare, târâți-vă, faceți orice, dar nu lăsați răul să vă biruie.
* Mișcați-vă! Mișcarea e ruptă din soare. Nu trebuie să ridicați haltere, nici să fugiți 100 de km. Câteva mișcări de gimnastică, în fața ferestrei des­chise, practicate de două-trei ori pe zi, fac minuni.
Să vă fie de folos!
ing. AUREL GORON - București