DIEGO EL CIGALA - Regele muzicii flamenco

Dana Ene
- Vă place flamenco? Tango? Preferați salsa?! Toate aceste stiluri ale muzicii latino sunt stăpânite cu măiestrie de Diego El Cigala, un artist pe care veți avea ocazia să-l ascultați la începutul lunii mai, în concert la București -

Diego El Cigala este considerat cel mai mare cântăreț de flamenco din lume, un stil muzical care i-a adus celebritate și o grămadă de premii. Cu toate astea, artistul născut la Madrid a cochetat multă vreme și cu tangoul. Îm­preună cu legendarul pianist cubanez Bebo Valdés a scos un dublu disc cu tangouri - "Lágri­mas Ne­gras" (2003), ce a făcut, la rându-i, istorie, și care i-a adus și un Latin Grammy, pentru "Cel mai bun album de tango". Alunecarea cântărețului către tan­­go nu a rămas însă singura "aba­­tere" de la flamenco, căci anul trecut a lansat un album cu ritmuri salsa, intitulat "Indestruc­tible", un disc compus în memo­ria primei sale soții, Amparo. "Noul meu album este dedicat fe­meii vieții mele. Este un oma­giu adus lui Amparo și muzicii salsa. Salsa este precum numele discu­lui - indestructibilă. Nu mă con­si­der un salsero, dar e un stil care-mi place. Ce am făcut eu cu acest disc a fost să merg la ori­gini, să caut sunetele și ritmurile din anii '70-'80, când această muzică făcea furori în întreaga lume. Acum, ce auzi pe piață nu mai este chiar salsa. Amparo era îndrăgostită de acest gen muzical. I-am simțit prezența tot timpul cât am înregistrat acest disc", spu­nea emoționat Cigala, într-un interviu acordat publicației "El País". Și tot în cadrul ace­lu­iași in­terviu, artistul a dezvăluit cum a susținut, în 2015, un concert în Los Angeles, imediat după ce a aflat că soția lui a fost răpusă de cancer. "A fost cea mai îngrozitoare noapte din viața mea și cel mai bun con­­cert pe care l-am susținut vreodată. Nu am anulat con­cer­tul, pentru că îi promise­sem ei că o să cânt acolo. Am­paro se ocupa­se per­so­nal de orga­nizarea lui. Am aflat că a murit cu doar câteva mo­men­te înainte de-a intra pe scenă. Am stat 10 mi­nute în cabină și m-am înecat în durere, apoi am simțit ca și când su­fletul ei se afla acolo, lângă mine, și asta mi-a dat forță să merg mai departe. M-am urcat pe scenă și am început să cânt așa cum am putut eu mai bine. Am fost atât de în­cărcat de emo­ție, că oame­nii au stat tot timpul cu sufletul la gură. Cred că am dat, în seara aceea, tot ce aveam eu mai bun".

Un gitan talentat

Ramón Jiménez Salazar (cunoscut sub numele de sce­nă Diego El Cigala) s-a născut pe 27 decembrie 1968, la Ma­drid, într-o familie de mu­zicieni gitani, talentați, care mai de care. Atât mama, Aurora, cât și surorile mai mari, au fost în­zestrate cu niște voci extraor­dinare, după cum povestea chiar artistul, în biografia lui oficială, deși niciuna dintre ele nu a urmat o carieră artistică. Doar tatăl, Jose de Cordoba, își câș­tiga pâinea cântând prin diverse cluburi. ?n­conjurat de mu­zică, lui Diego nu i-a fost greu să o îmbră­ți­șeze. La 12 ani, sub îndrumarea ta­tălui său, susținea pri­me­le concerte și câș­tiga, în orașul Ge­tafe, prima com­pe­tiție muzicală pen­tru tineri artiști. Apoi a fost laureatul unui show de televiziune dedicat tinerelor talente, organizat de TVE. Acest spectacol i-a deschis o mulțime de uși, și artiști con­sacrați de flamenco l-au luat, pe rând, sub aripa lor. La o vârstă la care alți copii habar nu au ce or să facă în viață, Diego știa deja ce își do­rea - să devină un bun cântăreț de flamen­co. A mun­cit mult, a cântat prin cluburi și baruri, furând me­serie de la cei mai renumiți muzicieni în do­meniu.

Succesul și marea iubire

Abia în 1997, la 30 de ani, a început o carieră solo și a lansat primul său disc, "Undebel". Patru ani mai târziu, cel de-al treilea disc "Corren Tiem­pos de Alegría", era nominalizat la premiile "Latin Grammy", la secțiunea "Cel mai bun album de fla­menco". Nu a reușit să câștige distincția atunci, a făcut-o însă ceva mai târziu, în 2006, cu "Picasso En Mis Ojos". Dar în acel moment, deținea deja un premiu Grammy, pentru tango. Dublul CD, "Lá­grimas Negras" (2003), scos în colaborare cu re­gre­tatul pianist cubanez Bebo Valdés, făcuse furori în întreaga lume. Până să-l întâlnească pe Bebo, Diego nu ascultase niciodată în viața lui muzică tradițională cubaneză și nu cântase tango. "Am făcut totul bazându-mă pe intuiție. Bebo m-a încu­rajat, spunându-mi: «Tu cântă ca un țigan ade­vărat, iar eu voi cânta ca un cubanez adevă­rat!». Și ne-am lăsat purtați de inspirație...", măr­turisea Diego. Rezultatul a fost peste așteptări.
O importantă mână de ajutor în realizarea fa­buloasei lui cariere i-a dat-o și so­ția lui, Amparo, care i-a fost și ma­nager, în cei 26 de ani de căsnicie. Ea a fost insula de liniște și forța din spatele artistului. I-a dăruit trei fii: Diego, Rafael și Julio, i-a or­gani­zat programul și concertele și l-a încurajat să încerce drumuri noi. Amparo i-a as­cuns chiar și fap­tul că su­ferea de cancer, până a­proa­pe în ultima clipă, în­cercând să-l protejeze. Nu este deci de mirare că după moartea ei, Diego s-a simțit o vreme pierdut. A în­tâlnit însă o nouă femeie dispusă să-l asculte și să-l aline. "Se nu­mește Do­lo­res, dar noi o strigăm Quina. După moartea so­ției mele, am fost reticent în a mă arunca într-o nouă relație. Am crezut că n-o să mai pot iubi nicio­dată. Dar acum am înțeles că, uneori, Dumnezeu îți ia un lucru bun ca mai apoi să-ți dăruiască un altul", mărturisea el într-un interviu recent. Quina i-a adus pe lume, în de­cem­brie 2016, un nou fiu, pe Manuel. "Quina mă iu­bește și mă înțelege. În pre­zent, bucuriile și durerile se împle­tesc în viața mea. Familia este cea care îmi dă forță. Când îmi văd copiii, soția și pe cele două nepoțele râzând, îmi spun că trebuie să merg mai departe", spunea el.
(Diego vine în România pe 9 mai, la Sala Pala­tului, ca să promoveze albumul "Indestruc­ti­ble". Biletele se găsesc în rețeaua "iabilet" și au pre­țuri cuprinse între 150 și 250 de lei.)