Puterea vindecătoare a copacilor - FRASINUL

Gilda Fildan
Frasinul (Fraxinus excelsior) este un ar­bo­re foios, din familia Oleaceae (din care face parte, printre alții, și măslinul).

Creș­te în pâlcuri prin păduri, lunci, zăvoaie de câmpie, în regiuni deluroase, chiar și în cele montane, însă cu altitudini de cel mult 1.400 m. Poate fi întâlnit și pe soluri mai uscate, totuși se dezvoltă mai bine pe cele umede, iar prezența sa pe cursul râurilor nu este doar pur decorativă, ci contribuie efectiv la consolidarea malurilor. Tulpi­na lui viguroasă și dreaptă se înalță până la 40 de metri. Coroana, de formă ovală, își îmbracă târziu veșmântul de frunze și îl pierde toamna, devreme. Crengile răsfirate nu opresc razele soarelui, ci se întind parcă lacome să le prindă. Frasinul este unul dintre copacii iubitori de lumină.
Latinii l-au numit "fraxinus" - cuvânt de la care provine și denumirea lui din limba română. Atât ei, cât și strămoșii noștri daci, i-au prețuit lemnul, care este unul greu, dur, însă totodată elastic, destul de ușor de prelucrat. În antichitate, el a servit mai ales la confecționarea de arcuri și lănci. Pe măsura trecerii timpului, și-a găsit din ce în ce mai nume­roa­se întrebuințări pașnice: în con­strucții și tâm­plărie, la roți de căruță, diverse obiecte de uz gos­podăresc, mai târziu, și la instru­mente muzicale. Industria modernă îl valorifică pe scară largă la fabricarea furnirului pentru mo­bilă, la construcția de avioane, autovehicule, va­goane de cale ferată, ca și la producția de articole sportive, de exemplu schiuri sau rame de canotaj. Iar din scoarță se obține un colorant natural, folosit în vopsitorie.

Legende și datini

În imaginația celor din vechime, frasinul a că­pă­tat o aură simbolică, reprezentând forța tainică a apei și a fertilității. El se regăsește nu numai în mi­turile popoarelor trăitoare pe continentul euro­pean, ci și în unele asiatice. La indieni, de pildă, zeul creației a trimis o săgeată în trunchiul unui fra­sin, din care s-au ivit apoi oamenii. Tot o să­gea­tă mâ­nuia și zeul roman al iubirii, Amor, iar ea era făcută din lemn de frasin. Din același lemn se confec­țio­nau baghetele magice ale druizilor, care domoleau ploaia torențială și furtuna, protejând comunitățile împotriva furiei distrugătoare a apelor.
Un loc mult mai important deține frasinul în mitologia scandinavă. În saga nordică Edda, ca nicăieri altundeva, el poartă un nume. Se cheamă Yggdra­sil și este copacul sacru, gi­gantic, care sus­ține întreg uni­versul (aseme­nea unui axis mun­di), adunând între ramurile lui cele nouă lumi (sau nouă planuri ale exis­tenței). Are trei rădăcini, una dintre ele fiind locul de unde pornește iz­vo­rul cunoaș­terii, al înțelepciunii su­pre­me. În preajma lui Yggdra­sil vie­țuiesc câteva făp­turi fantas­tice: la rădăcină se as­cunde ba­laurul malefic Nid­högg, iar în vârf, își are sălașul duș­ma­nul lui neîndu­plecat, un vul­tur bătrân. Cei doi își trans­mit mereu provo­cări și insulte, prin intermediul unui mesa­ger sprinten, veve­rița Rata­toskr. În­suși Odin a trebuit să se su­pună unei probe inițiatice, pen­tru a dobândi pu­terea și știința înaltă, care îl învesteau cu au­to­ri­tatea de a-i guverna pe zei și pe oameni. El și-a străpuns trupul cu propria lance și s-a spânzurat de una din crengile frasinului. După nouă zile și nouă nopți, repe­tând descân­tecele pe care le auzea rostite de două perso­na­je feminine misterioase, a sim­țit cum rana i se vin­decă, a fost eliberat de strânsoarea funiei care îl sugruma și a izbutit să pună stăpânire pe runele ma­gice.
Mult mai aproape de zilele noastre, săte­nii obișnuiau ca, de Rusalii și de Sânziene, să amestece fruze de frasin în hrana anima­lelor, cu convingerea că astfel le vor ține să­nătoase. Cu sucul stors din frunze erau unși și noii-născuți, pentru a-i feri de boli și de orice alte pericole.

Utilizări terapeutice

Frunzele frasinului sunt un remediu prețios, cu acțiune diuretică, hemosta­tică, antipiretică, antiinflamatoare, cicatrizantă, analgezică, depurativă, detoxifiantă, laxati­vă și de eliminare a calculilor. Iată câteva sugestii de tratament, preluate din Enciclopedia plantelor, lucrarea de referință a prof.dr. Constantin Pârvu.
* Pentru combaterea constipației: 1 lingură de frunze uscate mărunțite se infuzează 15 minute în 200 ml apă clocotită. Ceaiul se bea călduț, înainte de culcare.
* Împotriva constipației, a gutei și a bolilor cronice ale aparatului uri­nar: 1-2 linguri de frunze mărun­țite la o cană de apă în clocot, se infuzea­ză 15 minute. Se beau 2-3 căni pe zi.
* Pentru tratarea co­lecistitelor, angiocolitelor, ulcerului gastric și duo­denal, enterocolitelor, dis­me­no­reei, metroragiilor și acneei: in­fu­zie din 2 lin­gurițe de frunze sau flori la 300 ml apă clocotită. Se consumă frac­ționat în cursul zilei, după mesele principale.
* Contra reumatismului și a poli­artritei: 2 lin­gurițe de frunze sau flori se infuzează 15-20 de mi­nute în 500 ml apă clocotită. Ceaiul se bea după masă, în trei reprize. Produce transpirație și diureză.
* Tratament pentru gripă și gu­turai: infuzie preparată din 1-2 lingu­rițe de frunze mărunțite la o cană (200 ml) de apă în clocot. Se consu­mă zilnic câte 2-3 căni.
* Remediu împotriva leucoreei, he­moroizilor, eczemelor, plăgilor greu vindecabile, acneei: peste 100 g frun­ze sau flori se toarnă 1 l apă clocotită, se in­fuzează 30 de minute, apoi se strecoară. Se între­buințează pentru spălături vaginale în leucoree și spălături locale în hemoroizi, arsuri, eczeme, ac­nee, plăgi.
Semințelor li se atribuie pro­prietăți afrodiziace.
Din scoarța de frasin se prepară un decoct care ajută la reducerea febrei: 1 linguriță de scoarță uscată și măcinată se fierbe timp de 5 minute într-o cană de apă. Se strecoară și se administrează cu lingurița, de mai multe ori pe zi. Odinioară, decoctul de scoarță era folosit ca leac pentru mușcăturile de șarpe sau cele ale animalelor bolnave de turbare.

Rețete nordice

Fumigație de chemat dragostea
Ingrediente: semințe de frasin, flori de trandafir, la­vandă, vinariță, anason stelat, benzoe, nisip, un castron re­zistent la foc, cărbune pentru fumigații.
Cum se procedează: Puneți la uscat plan­te­le enumerate mai sus, apoi amestecați-le în propor­ții egale. Aprindeți un cărbune și așezați-le deasu­pra lui. După fumigație, aerisiți bine toate încăpe­rile.

Spirt de frasin
Ingrediente: frunze de frasin, semințe de frasin, boa­be de ienupăr, mentă, sovârf, frunze de salcie, vodcă (38%).
Mod de preparare:
1. Frunzele mărunțite, se­mințele și boabele se ames­tecă în părți egale, se pun într-un borcan cu capac și se acoperă cu vodcă.
2. După ce se înșurubează bine capacul, borcanul este așe­zat pentru 14 zile într-un loc cald. Trebuie agitat zilnic. După aceea, conținutul lui se strecoară și se păstrează într-o sticlă curată.
Utilizare: La dureri arti­culare și afecțiuni reumatice - se fricționează locurile dure­roase.

Aperitiv de frasin
Ingrediente: 7 frunze fra­gede de frasin, 1 l de vin alb.
Mod de preparare: Tur­nați vinul într-un borcan cu capac, puneți înăuntru și frun­zele de frasin, apoi închideți borcanul și lăsați conținutul la macerat timp de 7 zile. Veți obține un aperitiv delicios, numai bun de băut în zilele de vară.

Ceai antireumatic
Ingrediente: frunze de frasin, frunze de sal­cie, frunze de mesteacăn.
Mod de preparare:
1. Mărunțiți frunzele și amestecați-le. Luați 1 linguriță din acest amestec și turnați peste ea 250 ml apă clocotită.
2. Infuzați 5 minute, apoi strecurați și beți cu înghițituri mici.
Utilizare: Ceaiul calmează durerile reumatice. Se pot bea zilnic 2-3 căni.

Smoothie energizant
Ingrediente: 1 pumn de frunze de frasin, 1 pumn de rocoină (Stellaria media), 1/2 avocado, 1/2 măr, zeamă de lămâie, puțin ghimbir proaspăt, 250 ml apă, un strop de ulei de in.
Mod de preparare:
1. Mărunțiți frunzele de frasin, rocoina, jumă­tățile de avocado și de măr.
2. Mixați totul într-un blender, împreună cu zeama de lămâie.
3. Adăugați ghimbirul ras, apa și uleiul de in și mixați încă o dată, mai scurt, la viteza maximă a aparatului. Savurați-l pe loc!