Diabetul zaharat este o boală metabolică, care afectează în primul rând metabolismul glucidelor în organism.
Cauza psiho-emoțională a diabetului este reprezentată de o lipsă afectivă, o lipsă a iubirii, pe care pacientul o simte. Persoana în cauză trăiește sentimente de amărăciune, de tristețe, de înstrăinare. De multe ori, aceste sentimente sunt declanșate de o lovitură pe plan personal, profesional, financiar, lovitură care duce la frustrări, la o refulare a sentimentelor, la senzația că viața este grea, este «amară». În această situație, pacienții încearcă să compenseze această amărăciune a vieții cu ceva contrar, cu ceva «dulce». Sunt acele persoane care își găsesc consolarea în mâncare. Mâncarea și, în special, carbohidrații, le creează o stare de mulțumire, de bine interior, care compensează lipsa de afectivitate pe care o simt în viața lor. Când aceștia nu-și pot găsi echilibrul emoțional, izolarea afectivă se accentuează, și atunci se declanșează diabetul. Este, de fapt, transpunerea nivelului emoțional în cel fizic, diabetul presupunând o dietă restrictivă, evitarea alimentelor (dulcele) preferate pe care subconștientul le respinge ca fiind nemeritate și, în consecință, organismul nu le poate prelucra. Mai mult, diabetul poate apărea ca urmare a unui eveniment neplăcut, un eveniment pe care persoana în cauză îl respinge cu toată ființa (decesul cuiva apropiat, stări conflictuale în familie sau la serviciu, schimbarea locului de muncă etc.). Hiperglicemia (nivelul crescut de zahăr din sânge) reprezintă mecanismul prin care organismul se pregătește să facă față acelui eveniment. Este o situație de luptă, pe care subconștientul o trăiește. Și în cazul copiilor există aceste sentimente de neîncredere în afecțiunea celor din jur, ei caută permanent iubirea, dar au o problemă în a o recepta. Simt o nevoie mare de iubire și de tandrețe dar, la nivel subconștient, nu știu cum să le caute, cum să le primească. Este imaginea în oglindă a ceea ce se întâmplă la nivelul organismului. Există nevoia de dulce (iubirea, afecțiunea), dar organismul nu poate prelucra acest dulce, nu face față.
Fișă biografică
Există două mari tipuri de diabet: diabetul de tip 1, care apare în general la copil și la adultul tânăr (sub 30 de ani) și diabetul de tip 2, care apare, în general, după 40-50 de ani, și se asociază frecvent cu obezitatea.
În diabetul zaharat de tip 1, se produce o scădere a producției de insulină din cauza distrugerii celulelor pancreatice care o produc. Regimul alimentar se pare că are și el un rol important. Consumul de lactate (în special lapte de vacă și, mai ales, caseină), consumul de apă cu concentrație ridicată în nitriți, precum și un aport scăzut de vitamina D sunt factori care favorizează boala.
În diabetul de tip 2 apare o rezistență la insulină, atât la nivelul ficatului, cât și la nivelul țesuturilor. Aceasta are ca rezultat creșterea glicemiei. Acest tip de diabet apare în special la adulți, și devine mai frecvent odată cu înaintarea în vârstă. Se apreciază că după 65 de ani, una din trei persoane suferă de o alterare a toleranței la glucoză - adică un prediabet. Cu toate că acest tip este caracteristic adulților și persoanelor în vârstă, el poate apărea și la copii și tineri, odată cu creșterea frecvenței obezității. Obezitatea joacă un rol foarte important în declanșarea diabetului de tip 2, cu toate că există și cazuri fără obezitate asociată. Se consideră că obezitatea este principalul factor care duce la creșterea rezistenței la insulină. Pe lângă obezitate, în diabetul de tip 2 intervine și încărcătura familială. Există familii în care mai mulți membri dezvoltă diabet. Sunt implicați factori care țin de stilul de viață - alimentație, exercițiul fizic, obiceiuri care se dobândesc în copilărie, pe de o parte, pe de altă parte, această încărcătură familială arată că există și un teren favorizant, care se moștenește.
"Poliție" de supraveghere
Manifestările diabetului sunt legate de hiperglicemie. În multe cazuri, inițial, pacienții nu simt nimic. Atunci când are valori mai mari, glicemia produce o creștere a eliminărilor urinare. În consecință, pacienții urinează des și mult, inclusiv noaptea. De asemenea, crește și cantitatea de lichide consumate. Cu toate acestea, apare frecvent deshidratarea și scăderea tensiunii arteriale, când bolnavul stă în poziție verticală. Din această cauză, pacienții simt că nu mai fac față la efort, se simt obosiți, le scade capacitatea de concentrare și efort intelectual. Toate aceste manifestări pot fi variabile ca intensitate, în funcție de nivelul glicemiei. Există și alte simptome legate de hiperglicemie: pofta de mâncare exagerată, scădere în greutate, greață, tulburări de vedere, scăderea rezistenței la infecții (în special bacteriene). De obicei, în diabetul de tip 1, aceste simptome apar de la început și este important să fie observate de părinți (de obicei, fiind vorba despre copii), pentru că în acest tip de diabet se poate instala coma diabetică, la valori nu foarte crescute ale glicemiei. Evoluția acestui tip de diabet poate fi înșelătoare. După stadiul inițial, când a fost diagnosticat, și după începerea tratamentului cu insulină, există o perioadă mai scurtă sau mai lungă (uneori chiar și până la un an) în care pacienții devin asimptomatici, nivelul glicemiei începe să scadă și se normalizează, fără a mai fi nevoie de insulină. Nu trebuie trasă, în mod pripit, concluzia că s-a vindecat diabetul, pentru că ulterior, glicemia începe din nou să crească și este nevoie de tratament.
În diabetul de tip 2, pacienții pot fi asimptomatici o perioadă mai lungă, pentru că hiperglicemia este tolerată, chiar la valori mari, în acest tip de diabet. Din această cauză sunt importante analizele periodice, acestea ajutând la depistarea bolii în stadiul de început. La persoanele cu risc, analizele de depistare a diabetului trebuie făcute periodic, deoarece, cu cât glicemia este crescută o perioadă mai mare de timp, cu atât crește riscul de instalare a complicațiilor diabetului. Persoanele care se încadrează în această categorie sunt cele peste 45 de ani, care suferă de alte boli - greutate în exces, grăsimi mari în sânge, hipertensiune arterială, boli de inimă, ovare polichistice, alterarea toleranței la glucoză, femeile care au avut glicemia crescută în timpul sarcinii sau au născut un copil cu greutate peste 4,1 kg, cei cu un stil de viață sedentar. În toate aceste cazuri, ar trebui făcute testele de depistare a diabetului la interval de cel puțin 3 ani, dacă nivelul glicemiei este încă în limite normale, și la cel puțin un an pentru cei la care testul de toleranță la glucoză este modificat.
Diagnosticul diabetului se face prin analize de sânge - glicemia, hemoglobina glicozilată și testul de toleranță la glucoza administrată oral. Pentru diabetul de tip 1, la copiii în familiile cărora există cazuri de diabet de același tip sau anumite boli autoimune, se poate verifica prezența în sânge a unor anticorpi îndreptați împotriva anumitor structuri ale pancreasului. Prezența acestor anticorpi este detectată înainte de declanșarea diabetului propriu-zis.
La pacienții la care diagnosticul de diabet a fost deja stabilit, este necesară supravegherea, în continuare, prin alte investigații, pentru a putea urmări instalarea complicațiilor. Pentru aceasta sunt necesare analize periodice ale fundului de ochi, analize pentru rinichi (proteinurie, creatinină, uree), analize pentru grăsimile din sânge, examinarea extremităților, în special a picioarelor. Toate aceste investigații trebuie făcute cel puțin o dată pe an, pentru a putea surprinde din timp instalarea complicațiilor și a putea interveni eficient, terapeutic. Diabetul zaharat este o boală care evoluează, de multe ori, pe «tăcute», și de aceea, dacă nu se fac aceste investigații de supraveghere, se ajunge în faze avansate, când nu se mai poate face prea mult pentru a ajuta bolnavul.
Complicații
Așa cum am menționat, cu cât glicemia este mai ridicată o perioadă mai lungă de timp, cu atât crește riscul de instalare a complicațiilor. Glicemia ridicată duce la afectarea vaselor de sânge (a arterelor), acesta fiind mecanismul prin care apar complicațiile în diabetul zaharat. Sunt afectate vasele de la nivelul retinei și apare retinopatia, sunt afectate vasele de la nivelul rinichiului și apare nefropatia, sunt afectate vasele de la nivelul nervilor și apare neuropatia. Atunci când sunt afectate vasele de la nivelul pielii, apar probleme la acest nivel, pentru că scade capacitatea de regenerare și rezistență la infecții. Orice mică leziune tegumentară se poate transforma într-un dezastru, pentru că rana respectivă nu se vindecă, se poate infecta și atunci apar ulcerațiile și, în faze avansate, se poate instala cangrena. Aceste riscuri apar, în special, la membrele inferioare. Toate aceste complicații sunt legate de afectarea vaselor de sânge mici, așa-numita microangiopatie diabetică. Atunci când sunt afectate vasele mari, la nivelul arterelor se depun grăsimi și apare ateroscleroza. Consecința este perturbarea aprovizionării cu sânge la nivelul organismului, cu apariția cardiopatiei - afectarea inimii, a atacurilor vasculare cerebrale - afectarea creierului, și a arteriopatiei periferice - afectarea membrelor inferioare în special. Afectarea oculară în diabet reprezintă cea mai importantă cauză de pierdere a vederii la adult. De asemenea, afectarea rinichilor este principala cauză de insuficiență renală cronică, în țările dezvoltate. Una dintre cele mai grave complicații care apare în diabet este piciorul diabetic, care are drept cauze atât afectarea vaselor mici, de la nivelul pielii și de la nivelul nervilor periferici (neuropatia) cât și afectarea vaselor mari de la nivelul membrelor inferioare (arteriopatia periferică). Pe lângă aceste cauze, în diabet, din cauza creșterii glicemiei, apare o scădere a imunității, inclusiv la nivelul pielii. Aceasta duce la o predispoziție spre infecții. Piciorul diabetic presupune modificări la nivelul tegumentului, care își schimbă culoarea, apar răni care nu se mai vindecă și, în final, se suprainfectează și apare cangrena. Prevenția acestei complicații se poate face prin menținerea glicemiei la valori cât mai apropiate de normal, prin monitorizarea periodică a picioarelor, prin evitarea oricăror traumatisme la acest nivel, prin menținerea unei igiene stricte și, nu în ultimul rând, prin exerciții fizice care să stimuleze circulația sanguină la acest nivel.
Mecanismele prin care apare boala și complicațiile ei oferă și soluțiile pentru a o preveni, a o ține sub control sau chiar a o face să intre în remisie. În primul rând, trebuie ajutați pacienții să rezolve acele cauze psihoemoționale de care vorbeam la început. Este necesară evaluarea la un specialist psihoterapeut, care să identifice și să ofere soluții la problemele cu care se confruntă pacienții. Ținând cont de faptul că, în diabet, manifestările apar din cauza creșterii glicemiei și a afectării vaselor de sânge, tratamentul trebuie să se adreseze acestor două probleme majore. Odată declanșată, boala poate fi ținută sub control doar prin adoptarea unor măsuri legate de stilul de viață și muncă. În primul rând, trebuie adoptat un regim alimentar sănătos. Trebuie excluse toxicele majore - alcoolul și fumatul. Trebuie reduse sau chiar eliminate dulciurile, în special cele cu zahăr rafinat. La fel, lactatele trebuie reduse, în special cele din lapte de vacă și cele cu conținut mare de grăsimi. Făinoasele (pâine, paste făinoase, patiserie) trebuie consumate în cantități cât mai mici. Este recomanadat să se consume preparate din cereale integrale și cu un conținut mare de fibre, în loc de preparate din făină albă. Trebuie redus sau chiar eliminat consumul de carne, în special carnea cu conținut crescut de grăsime. Este recomandat un regim alimentar bogat în legume și fructe, care să asigure un aport crescut de oligoelemente, vitamine și fibre vegetale. Majoritatea legumelor și fructelor sunt bogate în antioxidanți, elemente extrem de importante, vitale chiar, pentru sănătatea vaselor de sânge. De asemenea, pacienții trebuie să aibă un orar alimentar destul de riguros, cu trei mese și două gustări între mese, zilnic. Pe lângă alimentație, trebuie luate și măsuri de combatere a sedentarismului. Mișcarea, exercițiul fizic, sportul, în general, sunt recomandate în diabet din mai multe motive. În primul rând, efortul fizic are un efect rapid de scădere a glicemiei. În al doilea rând activitatea fizică susținută ajută la pierderea greutății corporale în exces, ceea ce are efecte benefice în diabet. În al treilea rând, prin sport se stimulează circulația sângelui și chiar apariția de noi vase de sânge, ceea ce se reflectă în scăderea riscului de apariție a complicațiilor în diabet, inclusiv a piciorului diabetic, cu aspectul său cel mai de temut, cangrena. Nu în ultimul rând, asigurarea unui echilibru psihoemoțional este importantă. Evitarea sau gestionarea situațiilor conflictuale, a factorilor de stres de la serviciu, din familie, din societate reprezintă aspecte importante, care trebuie avute în vedere atât în prevenția, cât și în tratamentul diabetului zaharat.
O atenție specială este obligatorie în cazul celor care au deja complicații la nivelul piciorului diabetic. Acești bolnavi trebuie să păstreze o igienă riguroasă la acest nivel, trebuie să facă controale periodice la specialist, pentru a depista din timp orice mică leziune care se poate infecta. Trebuie să evite orice fel de traumatism al pielii, pentru că pielea este foarte sensibilă. De multe ori, toate aceste măsuri, dacă sunt aplicate corect, sunt suficiente pentru a preveni sau pentru a ține sub control diabetul zaharat, vorbind, în special, de tipul 2 - diabetul adultului.
Tratamentul medicamentos trebuie făcut sub stricta supraveghere a unui medic specialist. În cazul diabetului de tip 2, majoritatea cazurilor răspund la tratament cu pastile administrate oral. În cazul diabetului de tip 1, acesta răspunde doar la tratament cu insulină. În acest caz, este și mai importantă consultarea unui specialist, pentru a stabili dozele necesare și un regim alimentar foarte strict. Tratamentul cu insulină poate fi periculos, atunci când nu este supravegheat cu atenție, deoarece pot apărea crize de hipoglicemie care să pună în pericol viața pacientului.
Tratamente alternative
În tratamentul complementar există mai multe posibilități terapeutice. Rezultate bune se pot obține cu acupunctură. La fel, tratamentul homeopat oferă rezultate excelente, chiar de remisie a bolii (vorbim aici despre diabetul de tip 2). Tratamentul cu plante se poate face cu o varietate mare de produse. Sunt două categorii de remedii utilizate. Pe de o parte, cele care asigură scăderea nivelului glicemiei și a grăsimilor în sânge, iar pe de altă parte, sunt produse care se adresează circulației sanguine, pentru refacerea vaselor de sânge afectate și stimularea oxigenării țesuturilor afectate.
Din prima categorie, menționăm câteva din cele mai eficiente:
* Semințele de schinduf au efecte de scădere a glicemiei. Pe lângă efectul hipoglicemiant, este de menționat efectul de scădere a grăsimilor din sânge, aspect extrem de important în diabet.
* Cicoarea are, de asemenea, efecte hipoglicemiante, de scădere a colesterolului și trigliceridelor. În plus, are efecte de protejare a ficatului, scade pofta de dulciuri și, un aspect extrem de important în diabet, stimulează sistemul imunitar, crescând astfel rezistența la infecții.
* Extractul din frunze de măslin este printre cele mai utile produse. Conține substanțe puternic antioxidante, care ajută la protejarea vaselor de sânge și la o bună circulație sanguină. Acest efect este important în prevenirea complicațiilor diabetului, inclusiv în afectarea cutanată - piciorul diabetic. În plus, are efecte antihipertensive și de stimulare a imunității, dar și de scădere a colesterolului și glicemiei.
* Mugurii de dud-negru precum și fructele sau frunzele de dud-alb sunt folosite pentru a obține preparate extrem de eficiente în scăderea glicemiei.
* Afinul - sunt utilizate atât frunzele, cât și fructele, ca atare. Pe lângă efectul puternic hipoglicemiant, fructele au și un conținut mare de antioxidanți, care stimulează circulația sanguină și asigură protecția vaselor de sânge afectate în diabet.
* Cătina albă se utilizează atât sub formă de ulei, cât și pulbere din fructele uscate. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți și, prin aceasta, are efecte foarte bune în prevenția și terapia complicațiilor diabetului. Se utilizează atât intern, cât și extern.
Tratamentul cu antioxidanți
Aceștia sunt substanțe care conferă protecția cardiovasculară atât de necesară în diabet, și previn instalarea afectării vasculare, răspunzatoare de complicațiile diabetului, inclusiv leziunile la nivelul pielii - piciorul diabetic. Dintre cei mai importanți antioxidanți naturali menționăm - Glutationul redus, vitamina C, Seleniu, Zinc, Coenzima Q10, acidul alfa lipoic, extractul de ceai verde, extractul de ginkgo biloba. O categorie importantă de antioxidanți este reprezentată de flavonoide. Acestea sunt substanțe care se găsesc în legume și fructe și reprezintă cei mai puternici antioxidanți naturali cunoscuți. Sursa cea mai bogată de flavonoide o reprezintă fructele de pădure. Printre cele mai eficiente flavonoide se numără - licopen, acid elagic, resveratrol.
Un loc aparte în această categorie îl ocupă propolisul. Prin efectele puternic antioxidante, el este recomandat sub formă de administrare orală. Pentru efectele antiinflamatoare, antimicrobiene, cicatrizante și de regenerare a pielii, este recomandat și sub formă de unguente, pentru aplicații locale. Rășina de conifere este indicată mai ales pentru uz extern, sub formă de unguent. Ultimele două produse sunt extrem de utile pentru diabeticii la care au apărut complicații la nivelul tegumentelor - piciorul diabetic.
În concluzie, tratamentul complementar este de mare ajutor în toate cazurile de diabet, în special în diabetul de tip 2. Trebuie reținut că, dacă pacientul este sub un tratament medicamentos, acesta nu trebuie întrerupt, ci, pe măsură ce glicemia începe să scadă, se scad dozele până la nivelul la care se obține controlul cât mai bun al bolii.
Dr. RAREȘ SIMU
Date de contact:
* Cabinetul "APIMEDICA", București, str. C. A. Rosetti nr. 31, tel. 021/317.37.91, 021/317.38.96
* Centrul de Sănătate și Viață "Armonia", București, Strada Italiană nr. 13, parter, ap. 3, tel. 0766/29.84.58