Stimată doamnă Ana, fac precizarea că tulburările de comportament se pot trata naturist cu rezultate bune pentru băieți până la 16 ani și pentru fete până la 14 ani. Sunt convins că atât tratamentul pe care vi-l recomand, cât și consultarea unui psihiatru bun vă vor fi de folos.
Regim alimentar
Alimente recomandate: orez, grâu încolțit, linte, semințe de dovleac, produse lactate din lapte nefiert (lapte nefiert, lapte prins din lapte nefiert, unt de la țărani pe care îl veți folosi în loc de ulei, brânză de vaci - de preferat să o faceți în casă, caș proaspăt, lapte de capră roșie nefiert - foarte, foarte indicat), legume (crude, salate, sucuri), supă de legume cu unt, fructe, miez de nucă, miere de albine vie și o lingură de Apisan-Forte, luată dimineața. Legumele pe care le poate consuma sunt: morcovul, pătrunjelul, fasolea verde, țelina, castravetele, varza, salata și spanacul, sfecla. (Grâul încolțit îl veți prepara după rețeta publicată în F. AS nr. 859/03.2009, ținând cont de testul de încolțire.)
Alimente interzise: carne de orice fel, pește, băuturi alcoolice, toate intoxicantele (ceai și cafea fierbinte), oțet, ulei, usturoi, ceapă, praz, ardei iute și alte condimente iuți, porumb, mei, ovăz, fasole boabe, fasole soia și produse din soia.
* Alimentele nemenționate în grupele de mai sus sunt tot interzise pe perioada tratamentului.
* Între orele 7-11, să se consume 250-500 ml suc de legume. Acesta se va consuma cu înghițituri mici (20-30 ml) la intervale de 3-5 minute.
Rețetele de preparare a sucului de legume sunt redate mai jos. Se poate bea același suc, mai multe zile la rând, sau sucurile intercalate. Cantitatea de suc obținută din fiecare legumă o veți cântări cu mare precizie înainte de a le amesteca. * Rețeta I: Suc de morcov (283 ml), suc de spanac (170 ml), suc de fasole verde (85 ml), suc de varză (85 ml). * Rețeta II: Suc de morcov (170 ml), suc de salată (113 ml). * Rețeta III: Suc de morcov (283 ml), suc de sfeclă (85 ml). * Rețeta IV: Suc de morcov (255 ml), suc de țelină (142 ml), suc de castraveți (85 ml), suc de pătrunjel (57 ml).
Masaj (automasaj). Masajul se face de persoane înrudite cu bolnavul. Masajul manual se face cu un unguent. Zonele care trebuie masate sunt: toate zonele din tălpi, masate prin procedeul "prin călcare" (redat în continuare) și masajul manual al zonelor corespunzătoare zonelor "marea limfei" și zonele glandelor limfatice superioare și inferioare.
Masajul "prin călcare". Luați o ladă de carton sau lemn de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm și puneți în ea boabe de fasole întregi sau pietriș mărgăritar, în strat de 1-2 cm. Se calcă pe fasole sau pietriș, alternativ, cu picioarele desculțe, maximum 3 minute, deoarece patru organe nu suportă masajul a cărui durată depășește 3 minute.
Administrarea de Apisan-Forte
Fiul dvs. va lua 2 linguri pe zi, vreme de două luni și 1 lingură pe zi, 4 luni. Se ia o lingură dimineața pe nemâncate (35 g) și se ține sub limbă până se topește. Apoi se înghite. Se interzice folosirea lingurilor de metal. A doua lingură se ia după masa de prânz, ca desert, și nu se mai ține sub limbă. În primele 45 de zile de tratament pot apărea și stări de rău, pe care bolnavul trebuie să aibă tăria să le suporte. Pe perioada tratamentului se recomandă multă plimbare în aer liber și chiar alergări lente pe distanțe mari (câțiva kilometri).
Terapia cu apă distilată. Pe perioada tratamentului se recomandă a se consuma, în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau minerală, apă distilată. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vindecarea bolii copilului dvs.
* 4 linguri de orez nedecorticat sau obișnuit se spală și se lasă o oră în apă. Se înghit boabe întregi sau mestecate. Apoi se bea o jumătate de litru de apă distilată. Toată operațiunea să dureze o oră. Orezul astfel pregătit va fi consumat la micul dejun.
* Când sunt prezente insomniile, se prepară următorul somnifer natural. Acesta începe să fie eficient în 3-7 zile: se curăță 4 mere ionatan, iar coaja se infuzează în 250 ml de apă distilată. Când clocotește apa, se ridică capacul și se pun repede în vas cojile pregătite pe o farfurioară, iar capacul se așează la loc. Se oprește focul, se lasă vasul 10-15 minute, cu capacul pus, și se adaugă o lingură rasă de miere. Se consumă cojile, iar zeama se soarbe încet, cu lingura. Toată operația trebuie să dureze 45 de minute.
Pentru detalii, mă puteți contacta telefonic.
Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)"
București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro
"Există vreun leac naturist pentru bulimie?"
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1260)
Bulimia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată prin mâncat necontrolat și excesiv, urmat de un sentiment puternic de vinovăție și încercarea obsesivă de a elimina alimentele consumate prin vomă autoprovocată, clisme, folosirea laxativelor și a diureticelor, a postului exagerat sau a exercițiilor fizice suprasolicitante. Conform statisticilor, persoanele afectate de bulimie sunt în majoritate femei (în 90% dintre cazuri. Bulimia nu trebuie confundată cu hiperfagia (mâncatul excesiv), în care nu apar comportamente colaterale (vărsături, laxative etc.) dar apare creșterea excesivă în greutate.
Cauzele exacte ale bulimiei nu sunt cunoscute. De remarcat că bulimia nu este o problemă de voință personală, așa cum se crede adeseori, sau doar o dependență de alimente, ci este consecința unor factori cu cauze diferite:
* Psihică: unele persoane încearcă să își calmeze emoțiile, stresul, nesiguranța, furia, anxietatea, tristețea mâncând.
* Biologică: unele boli (ex.: diabetul) care provoacă dezechilibre nutriționale, cu tulburarea funcțiilor cerebrale și nivel scăzut al hormonilor care controlează pofta de mâncare.
* Socială: nemulțumirea față de sine și obsesia pentru menținerea unei greutăți corporale, conform unor standarde de frumusețe (greu de atins), stabilite de fotomodele, actori, cântărețe; persoanele bulimice încearcă să mențină o greutate "perfectă" eliminând ceea ce au mâncat.
* Genetică: perfecționismul (în muncă, aspect fizic), sensibilitatea emoțională, atitudini autocritice exagerate.
* Familială: istoric familial de tulburări de alimentație, așteptări mari din partea familiei pentru realizări nerezonabile, obiceiuri alimentare nesănătoase, traume familiale.
Faptul că bulimicii își pot ascunde boala (mâncatul în exces și eliminarea se fac adeseori în secret) indică, totuși, problemele psihice ca fiind cauza majoră a bolii.
Criteriile de diagnostic pentru bulimie sunt:
* Episoade care apar cel puțin de două ori pe săptămână, timp de cel puțin trei luni, caracterizate prin dorința excesivă de a mânca fără control, asupra cantității de alimente ingerate (mâncatul compulsiv).
* Obsesia de a elimina alimentele consumate, pentru a preveni creșterea în greutate.
* Autoevaluarea critică, puternic influențată de forma și greutatea corporală.
Consecințele bulimiei sunt afecțiuni grave renale, hepatice, digestive, pulmonare, hormonale, osteoarticulare, imunitare, psiho-emoționale, dependențe (de alcool, droguri), deficit de vitamine, minerale, electroliți care pot duce la aritmii cardiace, stop cardiac și chiar deces.
Voma indusă frecvent duce la aspectul fizic de "veveriță cu fălci", spargerea vaselor de sânge pe față, erodarea dinților, ulcerații ale mucoasei gurii și gâtului, respirație urât mirositoare, piele uscată, îngălbenită.
Rezolvarea acestei probleme de sănătate necesită o abordare complexă, bazată pe analiza situației concrete a fiecărei persoane bulimice. Este nevoie de timp îndelungat și de multă voință pentru a ajunge la vindecare.
Deoarece cauza exactă a bolii, complicațiile și evoluția ei variază de la o persoană la alta, în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R), elaborarea programelor de tratament natural se face pe baza analizei holistice a fiecărui bolnav.
Tratamentele naturale, integrate terapiilor stabilite de specialiști (psihiatri, psihologi), au ca scop:
* îmbunătățirea stării psiho-emoționale
* reducerea simptomelor și a complicațiilor bolii
* restabilirea comportamentului alimentar sănătos prin consiliere nutrițională (stabilirea unui regim alimentar care să asigure caloriile și nutrienții necesari fără să declanșeze obsesia pentru alimente - mâncatul reactiv).
În Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R), pentru evaluarea stării globale de sănătate a pacientului, folosim și testarea prin EIS (electroscanare interstițială) care oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apariție a unor afecțiuni, înainte ca ele să poată fi evidențiate prin analize sanguine sau imagistice.
Produsele naturale folosite în Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R) conțin dozele optime de substanțe active standardizate, sunt extrem de bine verificate, decontaminate, purificate și realizate pe baza unor tehnologii avansate, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maximă. Abordarea holistică și integrativă a pacientului și calitatea excepțională a produselor SECOM(R) (peste 300 de tipuri) sunt factorii esențiali pentru obținerea unor rezultate favorabile și în cazul dvs. Subliniem că produsele nu sunt realizate special pentru România, având aceeași compoziție ca și cele distribuite pe plan mondial.