Răspuns pentru ANA A. - F. AS nr. 1136 - "Cine îmi recomandă un psihiatru bun pentru copii?"

Redactia
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

Stimată doamnă Ana, fac precizarea că tul­bură­rile de comportament se pot trata natu­rist cu rezul­tate bune pentru băieți până la 16 ani și pentru fete până la 14 ani. Sunt convins că atât tratamentul pe care vi-l reco­mand, cât și consultarea unui psihiatru bun vă vor fi de folos.
Regim alimentar
Alimente recomandate: orez, grâu în­colțit, linte, semințe de dovleac, produse lactate din lapte nefiert (lapte nefiert, lap­te prins din lapte nefiert, unt de la țărani pe care îl veți fo­losi în loc de ulei, brânză de vaci - de preferat să o faceți în casă, caș proaspăt, lapte de capră roșie ne­fiert - foarte, foarte indicat), legume (crude, salate, sucuri), supă de legume cu unt, fruc­te, miez de nucă, miere de albine vie și o lingură de Apisan-Forte, luată dimineața. Legumele pe care le poate consuma sunt: morcovul, pătrunje­lul, fasolea verde, țelina, castravetele, varza, salata și spanacul, sfecla. (Grâul încolțit îl veți prepara după rețeta publicată în F. AS nr. 859/03.2009, ținând cont de testul de în­colțire.)
Alimente interzise: carne de orice fel, pește, băuturi alcoolice, toate intoxicantele (ceai și cafea fierbinte), oțet, ulei, usturoi, ceapă, praz, ardei iute și alte condimente iuți, porumb, mei, ovăz, fasole boabe, fasole soia și produse din soia.
* Alimentele nemenționate în gru­pele de mai sus sunt tot inter­zise pe perioada tratamentului.
* Între orele 7-11, să se con­sume 250-500 ml suc de legume. Acesta se va con­suma cu înghiți­turi mici (20-30 ml) la inter­vale de 3-5 minute.
Rețetele de preparare a sucului de legume sunt redate mai jos. Se poate bea același suc, mai multe zile la rând, sau sucurile inter­ca­late. Cantitatea de suc obținută din fiecare legumă o veți cântări cu ma­re precizie înainte de a le ames­­­teca. * Rețeta I: Suc de mor­cov (283 ml), suc de spa­nac (170 ml), suc de fasole verde (85 ml), suc de varză (85 ml). * Rețeta II: Suc de morcov (170 ml), suc de salată (113 ml). * Rețeta III: Suc de morcov (283 ml), suc de sfeclă (85 ml). * Rețeta IV: Suc de mor­cov (255 ml), suc de țelină (142 ml), suc de castraveți (85 ml), suc de pătrunjel (57 ml).
Masaj (automasaj). Masajul se face de per­soane înrudite cu bol­navul. Masajul manual se face cu un un­guent. Zonele care trebuie masate sunt: toate zonele din tălpi, masate prin procedeul "prin călcare" (redat în con­tinuare) și masajul manual al zo­nelor corespun­zătoare zonelor "marea limfei" și zonele glandelor limfatice superioare și inferioare.
Masajul "prin călcare". Luați o ladă de car­ton sau lemn de 60-100 cm x 40-60 cm x 15 cm și puneți în ea boabe de fasole întregi sau pietriș mărgă­ritar, în strat de 1-2 cm. Se calcă pe fasole sau pietriș, alter­nativ, cu picioarele desculțe, maxi­mum 3 minute, deoarece patru organe nu su­portă ma­sajul a cărui durată depășește 3 minute.
Administrarea de Apisan-Forte
Fiul dvs. va lua 2 linguri pe zi, vreme de două luni și 1 lingură pe zi, 4 luni. Se ia o lingură dimi­neața pe nemâncate (35 g) și se ține sub limbă până se topește. Apoi se înghite. Se interzice folosirea lin­gurilor de metal. A doua lingură se ia după masa de prânz, ca desert, și nu se mai ține sub limbă. În primele 45 de zile de trata­ment pot apărea și stări de rău, pe care bolnavul tre­buie să aibă tăria să le suporte. Pe perioada trata­mentului se recomandă multă plim­bare în aer liber și chiar alergări lente pe distanțe mari (câțiva kilometri).
Terapia cu apă distilată. Pe perioada trata­mentului se recomandă a se consuma, în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau minerală, apă dis­tilată. Consumul de apă distilată are o contribuție sub­stanțială la vindecarea bolii copilului dvs.
* 4 linguri de orez nedecorticat sau obișnuit se spală și se lasă o oră în apă. Se înghit boabe întregi sau mestecate. Apoi se bea o jumătate de litru de apă distilată. Toată operațiunea să dureze o oră. Orezul astfel pregătit va fi consumat la micul dejun.
* Când sunt prezente insomniile, se prepară următorul somnifer natural. Acesta începe să fie eficient în 3-7 zile: se curăță 4 mere ionatan, iar coaja se infuzează în 250 ml de apă distilată. Când clocotește apa, se ridică capacul și se pun repede în vas cojile pre­gă­tite pe o farfurioară, iar capacul se așează la loc. Se oprește focul, se lasă vasul 10-15 minute, cu ca­pacul pus, și se adaugă o lingură rasă de miere. Se consumă cojile, iar zeama se soarbe încet, cu lingu­ra. Toată operația trebuie să dureze 45 de minute.
Pentru detalii, mă puteți contacta telefonic.


Centrul de Medicină Integrativă "SECOM(R)"
București, str. Știrbei Vodă nr. 150, bl. 26C, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00, e-mail: consultanta@secom.ro, www.secom.ro


"Există vreun leac naturist pentru bulimie?"
(Răspuns pentru SIMONA - București, F. AS nr. 1260)


Bulimia nervoasă este o tulburare de alimentație caracterizată prin mâncat necon­trolat și excesiv, urmat de un sentiment puternic de vinovăție și în­cer­carea obsesivă de a elimina alimentele consu­mate prin vomă autoprovocată, clis­me, folosirea laxativelor și a diu­reticelor, a postului exagerat sau a exercițiilor fizice supra­solicitante. Conform sta­tis­tici­lor, persoanele afectate de buli­mie sunt în majoritate femei (în 90% dintre cazuri. Bulimia nu trebuie con­fun­dată cu hiperfagia (mâncatul ex­cesiv), în care nu apar com­por­tamente colaterale (vărsături, laxative etc.) dar apare creșterea exce­sivă în greutate.
Cauzele exacte ale bulimiei nu sunt cunoscute. De remarcat că bulimia nu este o problemă de voin­ță personală, așa cum se crede adeseori, sau doar o de­pen­dență de alimente, ci este con­secința unor factori cu cauze diferite:
* Psihică: unele persoane încearcă să își calme­ze emoțiile, stresul, nesiguranța, furia, anxie­tatea, tristețea mâncând.
* Biologică: unele boli (ex.: diabetul) care pro­voacă dez­echi­libre nutriționale, cu tulburarea func­țiilor cerebrale și nivel scăzut al hormonilor care controlează pofta de mâncare.
* Socială: nemulțumirea față de sine și obsesia pentru menținerea unei greutăți corporale, conform unor standarde de frumusețe (greu de atins), sta­bilite de fotomodele, actori, cântărețe; persoanele bulimice încearcă să mențină o greutate "perfectă" eliminând ceea ce au mâncat.
* Genetică: perfecționismul (în muncă, aspect fizic), sensibilitatea emoțională, atitudini autocriti­ce exagerate.
* Familială: istoric familial de tulburări de ali­mentație, așteptări mari din partea familiei pentru rea­lizări nerezonabile, obiceiuri ali­men­­tare nesănă­toase, traume familiale.
Faptul că bulimicii își pot ascunde boala (mân­catul în exces și eliminarea se fac adeseori în se­cret) indică, totuși, problemele psihice ca fiind cauza majoră a bolii.
Criteriile de diagnostic pentru bulimie sunt:
* Episoade care apar cel puțin de două ori pe săptămână, timp de cel puțin trei luni, caracterizate prin dorința excesivă de a mânca fără control, asupra cantității de ali­men­te ingerate (mâncatul compulsiv).
* Obsesia de a elimina alimen­tele consumate, pentru a preveni creșterea în greutate.
* Autoevaluarea critică, puter­nic influențată de forma și greutatea corporală.
Consecințele bulimiei sunt afecțiuni grave rena­le, hepatice, digestive, pulmonare, hormonale, os­teo­articulare, imunitare, psiho-emoționale, depen­dențe (de alcool, droguri), deficit de vitamine, mi­nerale, electroliți care pot duce la aritmii cardiace, stop cardiac și chiar deces.
Voma indusă frecvent duce la aspectul fizic de "veveriță cu fălci", spargerea vaselor de sânge pe față, erodarea dinților, ulcerații ale mucoasei gurii și gâtului, respirație urât mirositoare, piele uscată, îngălbenită.
Rezolvarea acestei probleme de sănătate necesi­tă o abordare complexă, bazată pe analiza situației concrete a fiecărei persoane bulimice. Este nevoie de timp îndelungat și de multă voință pentru a ajun­ge la vindecare.
Deoarece cauza exactă a bolii, complicațiile și evoluția ei variază de la o persoană la alta, în Cen­trul de Medicină Integrativă SECOM(R), elaborarea programelor de tratament natural se face pe baza analizei holistice a fiecărui bolnav.
Tratamentele naturale, integrate terapiilor stabi­lite de specialiști (psihiatri, psihologi), au ca scop:
* îmbunătățirea stării psiho-emoționale
* reducerea simptomelor și a complicațiilor bolii
* restabilirea comportamentului alimentar să­nă­tos prin consiliere nutrițională (stabilirea unui re­gim alimentar care să asigure caloriile și nutrienții necesari fără să declanșeze obsesia pentru alimente - mâncatul reactiv).
În Centrul de Medicină Integrativă SECOM(R), pentru evaluarea stării globale de sănătate a pa­cien­tului, folosim și testarea prin EIS (electroscanare interstițială) care oferă informații privind starea funcțională a diferitelor organe și riscurile de apa­riție a unor afecțiuni, înainte ca ele să poată fi evi­dențiate prin analize sanguine sau imagistice.
Produsele naturale folosite în Centrul de Medi­cină Integrativă SECOM(R) conțin dozele optime de substanțe active standardizate, sunt extrem de bine verificate, decontaminate, purificate și realizate pe baza unor tehnologii avansate, ceea ce le conferă eficiență și siguranță maximă. Abordarea holistică și integrativă a pacientului și calitatea excepțională a produselor SECOM(R) (peste 300 de tipuri) sunt factorii esențiali pentru obținerea unor rezultate fa­vorabile și în cazul dvs. Subliniem că produsele nu sunt realizate special pentru România, având aceeași compoziție ca și cele distribuite pe plan mondial.