"Modelul românesc"

Ciprian Rus
Scriam, în urmă cu doar câțiva ani, în paginile "Formulei AS", despre "modelul polonez", "modelul slovac" sau "modelul estonian".

Am făcut turul țărilor celor mai relevante din fostul spațiu comunist, pen­tru a ochi și a (ne) explica felul în care au reușit să facă față tran­ziției la capitalism și la exi­gențele intrării în Comunitatea Europeană. Am vorbit atunci despre succesul polonez al atra­gerii de fonduri europene, iar înalți oficiali slovaci ne-au povestit despre tranziția-șoc a Cehoslovaciei, despre urmările rupturii dintre cehi și slovaci și despre cum a ajuns Bra­tislava în "zona euro" după ce, cu 10 ani îna­inte, era "gaura neagră a Europei". Între timp, pe nesimțite, fără a fi teoretizabilă într-un "model" - poate doar într-un exemplu despre cum se dezvoltă o țară în ciuda piedicilor propriului guvern - România a crescut mai mult decât ne putem imagina. Am văzut asta tot noi, cu ochii noștri, în deplasările succe­sive din anii ce au urmat, pe urme vechi ro­mâ­nești. Ce-i drept, nici Polonia, nici Slo­vacia - nu mai vorbim de Ungaria! - nu mai au ștaiful pe care-l aveau la începutul anilor 2000. Au devenit pradă, dacă nu unor de­ra­paje autocratice obtuze, atunci unor fră­mân­tări interne ce par foarte greu de sur­montat.
Că unii dintre liderii de la București pri­vesc cu jind spre actele de "vitejie" ale micilor dictatori din Est nu e nicio noutate. Fostul premier Victor Ponta nu mai contenește cu laudele pentru Viktor Orban și Recep Erdo­gan, iar multe dintre atacurile la adresa sta­tului de drept de la noi par a fi inspirate toc­mai de "modelul maghiar" - nu că politicienii noștri nu ar avea inspirație la rele, Doamne ferește! Noutatea e alta și e de dată recentă. În climatul tot mai sumbru al democrațiilor din Est, dar și din Vest, încăpățânarea românilor de a lupta cu fenomenul corupției, nu doar instituțional, prin DNA-ul Laurei Codruța Kövesi, ci și civic, în stradă, cum s-a întâm­plat la protestele din iarnă, a devenit un ve­ri­tabil model. După ce au admirat și susținut de la distanță manifestațiile împotriva grațierii marilor corupți, mișcările civice din jurul României au început să treacă la treabă. Au fost mai întâi protestele masive de la Buda­pesta contra intenției lui Viktor Orban de închidere a Universității Central Europene, acum Bratislava este în focuri, după ce tinerii au ieșit să protesteze împotriva corupției aso­ciate premierului Robert Fico. Inițiatorii pro­testelor din Slovacia, Karolina Farska și David Straka, au declarat presei străine că s-au inspirat din protestele masive de la Bucu­rești. Știrea tocmai face înconjurul lumii, iar titlul ei e și titlul nostru: "Modelul româ­nesc". În caz că - și cam așa pare! - guver­nanții au uitat de manifestațiile din iarnă, n-ar strica să citească, zilele acestea, presa occi­dentală...