- De ani buni, ești un comandor neînfricat, aflat la timona știrilor televizate din România. Că a fost Realitatea TV, TVR, că e Digi24, televiziunea unde lucrezi în prezent, oamenii s-au obișnuit cu profesionalismul tău, cu sprânceana ta ridicată spre admonestare, au încredere în spusele tale. Cât de greu este să ții standardele profesiei atât de sus?
- Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase, dar nu cred că este mare filosofie. Ca în orice meserie, și în aceasta, de jurnalist, trebuie să vrei, să-ți placă ce faci, să o iubești și să vrei să realizezi ceva prin ea, să transmiți un mesaj clar și corect. Mai simplu: dacă te lași dus de val, dacă faci "ce face lumea", doar ca să fii în rândul lumii, e grav. Suntem în plină epocă a ororilor jurnalistice. Meseria aceasta, fără adevăr, nu există. Trebuie să-l cauți, să-l respecți și, când crezi că ești cel mai aproape de el, ai datoria să-l împărtășești celor care te urmăresc. Și mai este un lucru important: se numește onestitate. Cred că nu e bine să pleci niciodată de la ideea că informațiile pe care ești pe punctul de a le anunța vor provoca consecințe "devastatoare". Jurnalistul află, verifică și spune. Atât. Cât despre stilul bombastic, practicat de mulți dintre confrații de breaslă, care înainte de a anunța informațiile, comunică deja concluzii catastrofale (anunță demiteri, "cutremure", în te miri ce organizații), ei bine, acestea sunt doar artificii de stil. Eu nu sunt de acord cu ele.
- Este Digi24 locul unde simți că îți poți face meseria cel mai bine și cu onestitatea de care vorbeai?
- Categoric, da! Aici facem știri, facem jurnalism pe o piață foarte aglomerată, unde toți concurenții pretind că fac același lucru. Dar noi propunem un model diferit, unul pentru oameni activi, care nu stau toată ziua în casă, iar când sunt în căminele lor, nu sunt lipiți de televizor cu orele. Modelul nostru se numește informație multă pe unitate de timp. În orice moment al zilei, în funcție de cât timp au la dispoziție, oamenii activi pot afla tot ce se întâmplă important în țară și în lume. Ca să fiu mai direct, la Digi 24 se preferă știrile în detrimentul talk-show-urilor interminabile. Iar pentru mine, aceasta este zona în care mă simt ca peștele în apă.
"La mine, fericirea a venit pe unde"
- În spatele fiecărei opțiuni profesionale există o cauză, o poveste, iar cititorii "Formulei AS" sunt avizi după povești de viață care au ca destinație succesul. Care este povestea ta?
- Din capul locului recunosc că m-am pregătit să fac cu totul altceva în viață. Urma să fiu economist. Doar că în facultate am cunoscut Radioul. Am început prin a face programe de noapte, iar povestea asta m-a acaparat în așa hal, încât în doi ani, am lăsat baltă economia și m-am angajat la Radio. Tot acolo am cunoscut-o și pe cea care mi-a devenit soție. Am fost colegi, și după ce ne-am dat licențele, ne-am căsătorit. Ea lucrează și acum în radio. Doi pasionați incurabil de știri, care vorbesc și acasă mult despre ele. Doar de dragul echilibrului le mai lăsăm deoparte câteodată. Continuând povestea, de la prima noapte când am făcut întâia emisiune radio și până azi au trecut douăzeci și unu de ani. Îmi dau seama de asta numai dacă-i număr, altfel, am senzația că s-a întâmplat ieri. Au fost cei mai frumoși, plini și fericiți ani din viața mea, i-am trăit la maximum și în mare viteză și energie. La mine, fericirea a venit pe unde. Da, a fost și un moment anume care a marcat începutul carierei mele jurnalistice: prima dată când am deschis microfonul. Eram varză! Ha! Ha! Nu mi-a plăcut absolut deloc de mine, am simțit atunci că e un drum lung, dar că e drumul meu. Iar dacă e să vorbim de momente, haide să-ți mai spun despre unul de cumpănă: acum șapte ani eram atât de supărat, de dezgustat de felul în care se făcea jurnalism în România, încât eram hotărât să mă las de presă. A fost foarte greu, m-am gândit și răzgândit de câteva ori, dar am luat această decizie extrem de tulburătoare pentru mine. Am părăsit televiziunea. La nici doi ani, Digi24 apăruse pe planșetă. Colegii m-au invitat la o discuție, apoi la încă una, și încă una și încă una. De fiecare dată răspunsul meu era același: nu! Asta, până când unul dintre colegii mei, pe care nu-l cunoșteam atunci, dar care între timp mi-a devenit cel mai apropiat, mi-a zis așa: "Hai, că dacă nu vii acum, n-o să mai vii niciodată!". M-a convins, și ce bine a făcut. Au urmat cinci ani frumoși, plini, fericiți, cu multă energie și timp consumate în mod extrem de plăcut, la serviciu.
"Să nu mai detestăm din reflex"
- Ești unul dintre cei mai buni moderatori TV din România. Nu doar prin selecția știrilor pe care le transmiți, ci și prin felul în care dialoghezi, relaxat și politicos, lăsându-ți interlocutorii să spună ce au de spus, fără să-i întrerupi. Care este secretul acestei reușite?
- Sincer? "Secretul" este că sunt curios din fire. Vreau să știu, să-mi explic, să înțeleg. Pentru asta am nevoie de "marfă", de informație, de argumente. Mă întorc la rolul jurnalistului, care trebuie să afle, nu să se joace într-un talk show. Interviul în care intervievatorul vorbește mai mult decât cel care este întrebat este de fapt un spectacol, unul pe roluri, care nu mai are nicio legătură cu adevărul. Dar uite ce capcană mi-ai întins! Ai fost măgulitoare și acum vorbesc despre mine!... Nu este despre mine povestea asta. E despre cel care privește și trebuie să-l înțeleagă pe personajul din fața lui, iar ca să-l înțeleagă, trebuie să-l asculte. Dacă jurnalistul vorbește mult și întrerupe, nu cumva bruiază? Eu cred că da, iar asta ar însemna să nu-și respecte emisiunea. Ar mai fi ceva: din cauza mondenității, a social-media, suntem tot mai închiși în lumile noastre. Ne place să rămânem blocați în bule în care ne întâlnim doar cu cei care gândesc exact ca noi. Ne place confortul de a nu fi provocați de cei care gândesc diferit. Or, televiziunea exact asta NU trebuie să fie. Tocmai de aceea, la Digi24 vrem să deschidem fereastra pentru telespectatorii noștri. Haideți să descoperim, să aflăm, să explorăm împreună! Haideți să nu mai admirăm sau să detestăm din reflex!
- Mai crezi în rolul educativ pe care-l promitea televiziunea la începuturile ei?
- Ba și mai mult! Eu cred că televiziunile au acum un rol educativ mai mare decât atunci când exista numai una. De ce? Pentru că românii consumă mult mai multă televiziune, iar cu cât înaintează în vârstă, cu atât își petrec mai mult timp în fața televizorului. Așadar, educația, în acest caz, este una globală, nu se referă nicidecum doar la tineri. Din păcate, pentru mulți oameni, televizorul a devenit unicul companion. Vrei, nu vrei, când petreci mult timp cu cineva, împrumuți de la el și bune și rele, mai ales când nu ești vigilent. Întâlnesc oameni care preiau mot-a-mot textele pe care le văd în burtierele anumitor televiziuni. Preiau de acolo idei, expresii. Din păcate, preiau și obiceiul de a disprețui gratuit.
- Cât de mult te pregătești înainte de intra în emisie? Cum arată "bucătăria" din spatele camerei?
- La "Jurnal" suntem o echipă. Vorbim despre știri de la prima oră, ne punem la curent cu lucrurile pe care le află fiecare dintre noi, după care începe construcția. Ei fac greul, pentru că în prima parte a zilei, eu mă ocup de redacție, de rolul meu de redactor-șef. Spre după-amiază se naște jurnalul, iar până seara tot crește, se transformă, se maturizează. Exact ca un copil. Cred că ingredientul cel mai important este starea de alertă din care nu ieși niciodată. Nici când dormi. Trebuie să fii receptiv, atent la toate nuanțele, toate evoluțiile în timp ale unui subiect. Știrile sunt povești cu multe personaje. Or, poveștile astea se tot schimbă, iar dacă ai ieșit din starea de alertă, ai pierdut poate detaliul esențial.
- Cosmin, în meseria ta există modele?
- Poate vă voi surprinde, dar când mă gândesc la întrebarea asta, primul nume care îmi vine în minte este Walter Cronkite, aproape necunoscut publicului din România. Omul acesta a fost cu mult înaintea vremurilor sale, când în anii '60 a ținut primul show de știri, în direct, fără text prestabilit. Făcea asta zilnic, într-un ritm infernal, fără Internet, telefoane mobile sau transmisie prin satelit. Să vedeți ce ritm, ce forță, ce debit, la un om peste șaizeci de ani... Absolut admirabil! Am de asemenea multe aplauze pentru cum fac francezii meseria asta. Chiar am să-ți spun un secret: am o rutină a mea, ca înainte de a intra în emisie, să consum radio și televiziune din Franța. Francezii au un stil anume la microfon, care-mi place la nebunie: le simt pasiunea, cadența, energia. Așa se face. Blazații nu au ce căuta în meseria asta.
Am marea mereu cu mine
- Și vine, totuși, momentul în care luminile se sting, platoul se închide, rămâi tu cu tine... Cum reușești să te deconectezi de meseria asta atât de solicitantă și în care, la felul cum vorbești, pui atât de multă pasiune?
- De fapt, mă deconectez doar în vacanță. În familie, alături de ai mei, alegem să plecăm departe, pe glob, sau în locuri extrem de izolate din țara noastră. Prin păduri în care nu avem telefon sau internet. Plăcerea cea mai mare este să citim și să ne plimbăm. Regretul meu suprem este că atunci când nu sunt în vacanță, nu apuc să citesc cât vreau. Pe planetă se face presă așa cum îmi place mie, de la care poți să înveți. Sunt mii de articole pe care le salvez ca să le citesc mai târziu, și din păcate, acel "târziu" nu mai vine. De aceea vacanța la care visez este una în care doar să citesc, iar câteodată, primesc și câte un astfel de dar.
- Ești constănțean... ai vreo legătură cu locul nașterii tale? Ai preluat ceva din marea pe malul căreia ai crescut?
- Sunt lucruri peste care în viață nu poți să treci, iar primul dintre ele este că nu poți trece peste ceea ce ești. N-ai cum. Iar povestea asta cu marea este în mine mai mult decât mi-aș fi închipuit vreodată. Oriunde aș fi, chiar și la socrii mei, la Sibiu, unde se văd munții din fiecare parte a orașului, eu simt că undeva, la margine, e marea. Logic, e imposibil. Dar în mine e senzația foarte stabil înrădăcinată că am marea cu mine, că e aproape. Iar lucrul acesta îmi dă o liniște cum nu vă puteți închipui. Să vezi în vacanțe: eu caut marea, soția mea muntele. Perfect este când reușim să le combinăm pe amândouă.
România are viitor
- Un om atât de conectat la prezent, ca și tine, cum vede viitorul țării despre care "raportează", zi de zi, la televizor?
- Avem viitor bun. Mai devreme sau mai târziu, lumea civilizată se va trezi din criza asta odioasă. Democrația are darul de a se regenera, întotdeauna găsește în ea antidotul. Se întâmplă lent, cu multe întâmplări neplăcute, dar se întâmplă. Numai în societățile totalitare lucrurile se petrec rapid, pe gustul nerăbdătorilor, pentru că acolo totul se face pe bază de ordin. În lumea asta, care așteaptă să se regenereze, să-și găsească echilibrul și mersul drept către progres, România face o figură frumoasă. Avem viitor. Există și se manifestă deja o generație nouă, vie, care are valori și pretinde elitei, politicienilor, instituțiilor, să le respecte. În lumea asta de abandonare a valorilor în favoarea siguranței, nu e nimic mai încurajator ca o mare de români civilizați care cer morală.
- Dar tu la ce visezi?
- Întrebare de o sută de puncte! Visez pentru fiul meu, iar pentru el visez la o țară care să dea șanse. O țară cu oameni care să prețuiască succesul, care să-i susțină pe cei care încearcă, chiar și a suta oară, și care să-i aplaude pe cei care au reușit. O țară care să cultive respectul, și în care oamenii să nu-și mai gândească propria reușită prin invadarea spațiului celuilalt. E loc pentru toți. La asta trebuie să ne gândim și astfel ne putem potența unii pe alții.