Pentru iubitorii de arome rare: Cafea de Paști, de la Florescu

Ion Longin Popescu
Ca să ai cea mai bună cafea de Paști, caută-l pe Gheorghe Florescu, în Piața Rosetti (tel. 0728.22.80.25), în mall-ul Joli Ville Pipera sau la librăria "Mihai Eminescu", din București.

Dorind să-și răsfețe clienții de sărbători, caută să-și mențină standardul care l-a consacrat, importând, direct de la producători, cel puțin zece soiuri de cafea rară, de cea mai înaltă calitate. Nu o dată, fiind la mijloc nenumărate soli­ci­tări de pe tot globul, producătorii sunt nevoiți să-l amâne, omul fiind obligat să aștepte luni de zile, poate chiar ani, până primește marfa. Pentru ca­feaua Sulawesi Kopi Tongkonan Toraja Gunung Sesean recunoaște că a așteptat "toată viața". De aceea, instruit în tainele cafelei de un armean veri­ta­bil (Avedis Carabelaian), este sigur că are la vân­zare sortimente pe care nu le găsești, unul lângă altul, la nici un magazin din Europa! Iubitor de aro­me rare, recomandă tuturor "să gândească bine" și este mândru că știe "taina armenească" a cafelei, de la vârsta de opt ani. Grație lui, avem la un loc, în zilele de Paști, secretele armenești care i-au de­dulcit pe sultanii turci, în urmă cu peste 500 de ani, alături de "sfințenia" de azi a cafelei din Sulawesi de Sud - una dintre cele 10.000 de insule ale In­doneziei.

"Regii cerești" din Sumatra

- O reclamă turistică vorbește de "Ținutul Sa­cru" din zona Toraja, situat în Sulawesi, una din­tre insulele Indoneziei. Care sunt cafelele care au adus celebritatea acestor pământuri?

- Este normal să admirăm "ținutul sacru" al aces­tor insule, din care numai zece sunt binecuvân­tate cu livezi de cafea. Dintre ele, Sumatra și Sulawesi sunt dominate de "regii cerești", Kopi Luwak și Kopi Sulawesi Tongkonan Toraja Gu­nung Sesean - cele mai exclusiviste cafele din lume. Le avem aici, pe strada Radu Cristian nr. 6, pe amândouă: prima, cu 1.400 de lei, a doua cu 950 de lei kilogramul... Să nu uităm: Kopi Luwak este cafeaua prețuită de Vladimir Putin, iar Toraja Gu­nung Sesean este cafeaua lui Donad Trump. Bine ar fi să bea uneori fiecare din cafeaua celui­lalt... Măcar acum, când SUA și Rusia sunt supă­rate pe tema bombardamentelor din Siria! Vorbind de Kopi Luwak, ne amintim de civeta de palmier (Pa­radoxurus hermaphroditus), o specie de animal care se hrănește cu boabele coapte de cafea arabică, eliminându-le prin excremente, fără a le digera. Chiar dacă sâmburele, la interior, nu este digerat, enzimele din tubul digestiv al animalului îi dau o savoare grozavă, distrugându-i proteinele și elimi­nându-i gustul amărui. Nu sunt mulți fermierii care adună, cu destulă gre­utate, două-trei aici, alte două-trei la zece metri, ex­­cre­men­tele, pe ca­re le spală cu aten­ție și le prăjesc ușor, păs­trând aro­ma "sâm­­bu­rilor de cireașă".

- De necre­zut... În acest ritm, câtă cafea născu­tă din stomacul luwak-ilor se ob­ține pe an?

- Cel mult 500 de kilograme! Ani­ma­lele astea nu tră­iesc decât în Su­ma­tra și Bali. Sunt mici, ca pisicile, și nu mă­nâncă mult. Cafeaua obținută se mai numește "Ca­feaua Civet", și a fost descoperită la începutul secolului al 18-lea, când cuceritorii olandezi au in­terzis băștinașilor să bea cafea. De nevoie, in­donezienii au început să folo­sească excrementele de Luwak, acțiune la care, inițial, olandezii nu se opuneau. Dar au aflat cu­rând marele secret, Kopi Luwak devenind în scurt timp și băutura proprie­tarilor de plantații. Trebuie să vă informez că ma­ga­zinul nostru im­portă cir­ca 200 de kilo­gra­me anual, deci a­proape ju­mă­tate din întrea­ga pro­­duc­ție!

- Cum reușeau aceste civete să facă din boabele de ca­fea obiș­nuită ce­va atât de spe­cial?

- Civetele sunt foar­te... discrimi­na­torii. În­tr-un proces numit "se­lecție na­turală", pisicile as­tea sălbatice aleg nu­­mai boabele cele mai coap­te, mai ro­șii și mai aromate pe care le pot găsi. Pro­cesul digestiv își face treaba și rezultă o cafea cu o textură fină, amă­ruie și cu gust de nucă. Poftiți și gus­tați!

"Cafeaua este darul lui Dumnezeu. Papa Clement al VII-lea spunea că o ceașcă de cafea te scapă de infern"

- Am aflat că aveți, de sărbători, o altă cafea celebră: Kopi Sulawesi Tongkonan Toraja Gu­nung Sesean. Puteți să-i faceți biografia?

- Este o cafea rară, pe care o aștept de o viață! Este cultivată în mici grădini, de cele zece familii care formează tribul "Toraja". Toraja reprezintă unul dintre puținele grupuri etnice din zona înaltă a insulei Sulawesi care au reușit să-și păstreze iden­titatea culturală și sunt renumiți artizani ai lem­nului. Acest sor­ti­ment de arabica a dispărut de pe alte zone ale globului, din cauza produc­ției re­duse, iar culti­varea, recoltarea și procesarea se fac ma­nual, bob cu bob, ca la în­cepu­turile pro­duc­ției de cafea. Este un soi care satisface cele mai înalte cerințe de calitate, cu o aro­mă inconfun­dabilă, o con­sis­tență intensă și totuși cremoasă, cu o tentă foarte ușor pican­tă. Producătorii Toraja respectă cele mai stricte reguli existente în lume și sunt deo­sebit de co­recți. Nu există popor mai co­rect decât acest trib cultural. Mă refer la culti­vatorii de cafea, în primul rând. De notat că recol­tează numai fruc­tele coapte, roșu închis, după care le pun la macerat în butoaie, în apă de iz­vor. Pulpa este înde­păr­tată manual de sâm­­bure, la fiecare bob în parte! După se­pararea boabelor, le spală și le usu­că pe niște covoare făcute în familie. În final, boabele sunt depuse în săculeți de un kilo­gram și jumătate, apoi sunt intro­duse în mici butoaie sculp­tate din lemn local. Pe capa­cul butoaielor este încrustat un simbol. Sunt o mie de butoaie, avem o mie de sim­bo­luri. Niciunul nu se repetă.

- Adevărate mistere în jurul acestor boabe vră­jite...

- Într-adevăr, la cazi­nourile chinezești din zonă, jucătorii care beau această cafea au mult suc­ces. Bineînțeles, cafeaua nu deșteaptă un om... Un om prost care o bea de­vine doar puțin mai agitat, dar un om deștept se schimbă, își arată inteli­gența, uimește pe toată lumea. Se știe, cafeaua este darul lui Dumnezeu, iar papa Clement al VII-lea spunea că o ceașcă de cafea te scapă de infern. Din păcate, nu toți oa­menii politici știu acest lucru. Și nici unii oameni cu bani nu știu. Spre exemplu, dacă cioba­nii mio­ritici ar încerca măcar să guste o ceașcă, n-ar mai pierde sute de mii de dolari la ruletă. Știu unul care, cu câtva timp în urmă, a pierdut două milioane de euro. Spun doar atât: dacă ar fi băut o ceașcă de Sesean, s-ar fi abținut de la joc... Poate că așa a vrut Dumnezeu, să-i dea peste nas: "Băi, nu mai juca, dacă nu ai băut Gunung Sesean...".

- Se bea multă cafea Sesean la noi?

- O beau cunoscătorii, chiar dacă costă 95 de lei suta de grame. Cei mai importanți sunt lucră­to­rii IT. Ei beau cafea de calitate. De aceea le merge mintea. Oamenii din justiție, îndeosebi din minis­terul justiției, ar trebui să fie și ei abonați la Sesea­nul nostru. Dacă ar fi băut de la noi un domn ca Florin Iordache ("Altă Întrebare"), spre exem­plu, nu ar mai fi făcut gafa Ordonanței 13. În poli­tică, nici dictatorii nu beau cafea! Hitler n-a băut cafea. Stalin n-a băut cafea. Mao n-a băut cafea. Ceaușes­cu n-a băut cafea... Dar astea le spun în viitoarea mea carte: "Jurământul unui cafegiu".