Din nefericire, în prezent nu există un tratament curativ pentru scleroză laterală amiotrofică (SLA). Pe lângă faptul că este descoperită (diagnosticată) de cele mai multe ori în stadii avansate, SLA poate să aibă drept cauză o componentă genetică, o genă "defectă", răspunzătoare de declanșarea anumitor cazuri de boală moștenită. În esență, SLA constă într-o degenerare progresivă a celulelor nervoase de la nivelul creierului și măduvei spinale, ce controlează musculatura striată. Nervii afectați se atrofiază și dispar fără a avea semne de anomalii. În consecință, se produce deteriorarea musculară cauzată de dispariția nervilor ce stimulează acești mușchi. La început (debutul bolii este gradat), în mod obișnuit, există o accentuare a slăbiciunii musculare a unui membru, pentru ca, mai apoi, să fie afectate și celelalte membre, slăbiciunea musculară putând fi însoțită de crampe și spasme. Pe măsură ce boala progresează, noi mușchi sunt afectați și, uneori, apar probleme la nivelul musculaturii semivoluntare, precum cea implicată în masticație, deglutiție, vorbire și respirație.
Singura opțiune terapeutică disponibilă în prezent este Riluzolul (Rilutek), medicament care poate încetini ușor evoluția bolii, la anumite persoane. În rest, suportul emoțional din partea familiei și al prietenilor este o parte importantă a terapiei, la fel de bine cum terapia adaptată nevoilor individuale este utilă în menținerea forței musculare și a stării generale de sănătate, mai ales în fazele timpurii.
Nici din punctul de vedere al medicinei naturiste nu se poate vorbi de un tratament curativ, însă unele remedii pot contribui la ameliorarea simptomatologiei și la încetinirea evoluției bolii. Mă refer aici la suplimentele care conțin curcumină, resveratrol, coenzima Q10, Cordyceps, acizi grași esențiali (Omega 3, 6, 9) și aminoacizi precum leucina, izoleucina, valina și glutamina. Aceste remedii acționează benefic asupra sistemului nervos, în general, prin stimularea creșterii neuriților (dendrite și axoni prin care neuronii comunică între ei), protecția fibrei nervoase și a învelișului de mielină, stimularea sintezei de acetil-colină, un neuromediator chimic implicat în transmiterea impulsului nervos.
Deși aceste produse se găsesc în farmaciile și magazinele naturiste și pot fi procurate ușor, rămân la părerea că cea mai importantă sursă de principii active terapeutice, în cazul SLA, dar și în alte patologii neurologice degenerative, sunt produsele apicole procurate direct de la sursă. Polenul, păstura, lăptișorul de matcă, mierea, larvele de albine și propolisul conțin, în formă pură, toate elementele necesare unei acțiuni terapeutice adecvate organismului uman și patologiilor neurologice, în special. Găsim în aceste produse aminoacizi esențiali și neesențiali, proteine, enzime, glucide, acizi organici și acizi grași, fosfolipide, vitamine, săruri minerale și antioxidanți a căror sinergie poate contribui substanțial la ameliorarea și, de ce nu, la încetinirea evoluției unor boli grave, din care face parte și scleroza laterală amiotrofică.
În ultima perioadă, studii amănunțite au reiterat rolul benefic al uleiului de cânepă terapeutic în gestionarea unor patologii cu potențial evolutiv grav, printre care și în bolile neorologice degenerative, cum sunt scleroza laterală amiotrofică, leuconevraxita (scleroza multiplă), Parkinson, Alzheimer sau ataxia Friedreich. Încercați!
Să auzim numai de bine!
Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com
"M-am ales cu o alergie urâtă la antibiotice"
(Răspuns pentru C.S., F. AS 1204)
Întrebarea dumneavoastră conține mai multe elemente distincte, care cer să fie rezolvate mai sistematizat, pentru a vă oferi un răspuns util. Vă plângeți de colon iritabil și alergie la antibiotice, dar dintre medicamentele menționate de dumneavoastră, doar unul - Normix - este antibiotic. Celelalte au alte funcții - Enterol (probiotic), Jarro Dophilus-Fos (probiotic + prebiotic), Spasmomen (pentru spasme), Debridat (pentru spasme), Motilium (pentru motilitate intestinală).
Normix este foarte greu absorbabil din intestin, deci poate fi mai puțin cauza "alergiei", deși acest fapt nu exclude o posibilă alergie la el. În cazul dumneavoastră, simptomele cutanate (care par din descriere ca fiind urticarie) pot stabili o legătură cu sindromul colonului iritabil. O prezentare făcută la "American College of Asthma, Allergy and Immunology Meeting" a arătat că ar exista o legătură între pacienții cu sindroame alergice (dermatită atopică, febra fânului etc.) și pacienții cu colon iritabil.
Sindromul colonului iritabil este o tulburare a intestinului gros. El afectează 1 din 5 persoane în Occident, iar până la 40% din pacienții ce consultă gastroenterologii au colon iritabil. Femeile sunt mai afectate. Cei care suferă de această boală tind să manifeste o disponibilitate mai mare către anxietate și depresie.
Nu se cunoaște cauza sindromului colonului iritabil. Unii factori, cum ar fi stresul psihic, alimente (alcool, băuturi carbogazoase, condimente etc.), infecțiile, cum ar fi diareea infecțioasă, le-ar putea provoca boala.
Factori de risc:
* Vârsta - cei sub vârsta de 45 ani prezintă un risc crescut.
* Sex feminin.
* Antecedente familiale de colon iritabil
* Tulburări psihice - anxietate, depresie, antecedente de traumă (abuz sexual în copilărie etc.)
Criterii de diagnosticare:
* Balonare, dureri sau disconfort abdominal sau modificare în tranzitul abdominal, pentru cel puțin 6 luni.
* Cel puțin două din următoarele aspecte: modificări în forma tranzitului (evacuarea incompletă, forțarea la toaletă sau senzația de nevoie bruscă); balonarea cu senzație de plenitudine sau duritate; simptome agravate la mâncat; mucus eliminat din rect.
Sunt câteva subtipuri de colon iritabil:
* Colon iritabil cu constipație: scaune tari (> 25% din defecări) și scaune moi (< 25% din defecări).
* Colon iritabil cu diaree: scaune moi (> 25% din defecări) și scaune tari (< 25% din defecări).
* Colon iritabil - mixt: scaune moi și tari (>25% din defecări).
* O grupă care nu poate fi catalogată, folosind aceste criterii.
Deși sindromul colonului iritabil nu este asociat cu tulburări de structură a intestinului, unele simptome sunt periculoase și cer un consult de specialitate cât de curând.
Cauze:
* Pierdere neintenționată în greutate.
* Sângerare prin rect.
* Antecedent familial de cancer de colon sau de ovar.
* Modificări de tranzit la oamenii cu vârstă de peste 60 ani, cu durată de peste 6 săptămâni.
Din punct de vedere naturist, sindromul colonului iritabil poate fi privit că una dintre consecințele vieții moderne (zis civilizată). Există o accentuare a grijilor, a anxietății, a fricii, care se cantonează în zona intestinului (intestinul gros energetic este un alt creier al corpului). Acest dezechilibru ar putea duce la acumulări de energii patologice, care se manifestă prin urticarie și altele.
Recomandări naturiste:
* Mișcarea fizică - este importantă. Ea detensionează organismul, crește tonusul și fluxul energetic.
* Relaxarea - este necesar un echilibru între odihnă și muncă. Atunci când apare un dezechilibru - fie prin prea multă muncă, fie prin lene - tendința spre tulburări funcționale poate crește.
* Practicarea unor tehnici provenite din yoga, tai qi, meditație etc., care ajută oamenii să se deconecteze de lumea marerială și să o privească din alt unghi, mai detașat.
* Dieta: se recomandă mese regulate, într-o atmosferă lipsită de tensiune și de sentimente negative.
* Consum de lichide, mai bună e apa.
* Fibrele alimentare, la cei cu constipație. Aceste fibre se găsesc în legume, fructe, cereale. Atenție, fibrele ar putea provoca și gaze, ceea ce ar putea agrava simptomele.
* Mâncați regulat, fără a sări peste mese.
* Evitați unele alimente, cum ar fi alcoolul, băuturile carbogazoase, cele cu cafeină (cafeaua, ceaiul negru), ciocolata, îndulcitorii artificiali, iar cei care au probleme cu balonarea să evite - fasolea, broccoli, conopida, varza, merele (care pot provoca fermentare). Se recomandă ovăzul și lintea (aproximativ o lingură/zi).
* Atenție la lactate, pentru cei care ar putea suferi de intoleranță la lactoză.
* Probiotice - Lactobacillus acidophilus și Bifidobacteria infantis.
* Printre plantele medicinale, uleiul de mentă este cel mai citat, fiind considerat util pentru spasme (totuși, poate produce senzația de arsuri gastrice). Ar putea fi utile și aloe vera, sunătoarea.
* Acupunctura - este excelentă. Echilibrează intestinul gros, calmează mintea și reechilibrează fluxul energetic al organismului.
* Homeopatia - este o metodă foarte potrivită, pentru că atinge tulburarea psihologică ce stă la baza acestui sindrom. Medicamentele utile sunt: Arsenicum album, Bryonia, Ignatia, Lycopodium, Natrum muriaticum, Radium bromatum, Staphysagria. Dar, un medicament individualizat este ideal și cel mai eficient. Pentru urticarie, pot fi de folos Apis mellifica, Bovista, Urtica urens.
* Psihoterapia este importantă, căci oamenii au nevoie de cineva cu care să vorbească, pentru a se descărca. Ideală este și prezența unei persoane care poate să ofere ceva pozitiv din punct de vedere al sentimentelor.
Vă urez succes!