Clujul: de la bine la foarte bine

Ciprian Rus
Meciul de fotbal România - Danemarca, dispu­tat recent la Cluj, în fața a 30.000 de spectatori ci­vilizați, după ce terenul de la București a fost sus­pendat din cauza unor incidente peri­cu­loase la precedenta partidă, a fost doar ultimul exemplu din ultima vreme, prin care "capitala" Ardealului a salvat pielea capitalei României.

În afară de "Arena Națională", suspendată, doar Clujul pu­tea găzdui, la standarde ridicate, un astfel de meci de fotbal. Partea interesantă e că Clu­jul putea să găzduiască meciul cu Danemarca nu pe unul, ci chiar pe două stadioane, iar asta spune, de fapt, o parte a poveștii de succes a unui oraș care, fără a fi ocolit de dileme și de probleme, o ia tot mai mult pe propriul drum, altul, desigur, decât cel pe care se află Bucureștiul Gabrielei Firea.
La mijlocul anilor 2000, când și-a pus ambiția să pună capăt hegemoniei fotbalistice a Capitalei, clujeanul Arpad Paszkany, patronul echipei CFR Cluj, știa că are nevoie de un stadion modern, dacă vrea să joace în cupele europene. Nu a stat la mâna banilor publici și și-a făcut, cu banii lui, un stadion, cel mai modern din România la acea vreme. Între timp, s-a construit și stadionul pe bani publici, pe locul legendarului "Ion Moina", așa că Clujul are două stadioane moderne, ceea ce Bucureștiul nu are, deși în 2020 vrea să găzduiască o grupă a Europenelor de Fotbal! Mai sunt trei ani, și nu s-a pus o că­ră­midă, nici pe "Ghencea", nici pe "Di­namo", nici la "Arcul de Triumf", iar mulți se tem să nu ne facem de rușine, cum ne-am făcut cu Europenele de Gim­nastică. Inițial, găzduirea impor­tantei competiții fusese câștigată de București. Doar că Sala Po­li­valentă din Capitală nu e nici acum gata. Într-un efort disperat de a-și salva pielea și onoarea, or­ga­nizatorii români au propus mutarea evenimentului, unde oare decât la Cluj, în noua sală Polivalentă de lângă "Cluj Arena". Ce nu se poate la București se poate la Cluj. Orașul a ridicat mănușa scăpată de București și acum s-a obișnuit cu evenimentele de prim-plan. Are cel mai mare festival de film din zonă, are două dintre cele mai bune festivaluri de muzică din regiune, e plin de viață și de idei. Iar cele mai multe dintre aceste idei se susțin singure, din bani privați, nu așteaptă pomenile nu-știu-cui, cu atât mai puțin ale Bucu­reștiului.
După experiența teribilă de izolaționism din epoca Funar, clujenii au învățat că, dacă vor să aibă, trebuie să își facă singuri. Sătul să tot critice Pri­măria în legătură cu "luminițele" de prost gust de Cră­­ciun, un investitor local a finanțat pe banii lui un concurs de idei pentru împodobirea unei piețe. Pro­iectul a fost acceptat de oamenii lui Emil Boc, iar Piața "Mihai Viteazul" a arătat superb. Anul tre­cut de Crăciun, Clujul a arătat cu adevărat ca un oraș occidental de sărbători. De la bine la foarte bine...