"Șefa DNA a primit un avertisment nemeritat de la ministrul Justiției"
- Încă o lună și încă o bătălie pentru Justiție: ministrul de resort, Tudorel Toader, a prezentat un raport de evaluare a procurorului general, Augustin Lazăr, și a procurorului-șef al DNA, Codruța Kovesi, care conchide că nu sunt motive pentru schimbarea celor doi din funcții. Unii observatori au arătat însă că între conținutul documentului, acuzativ, și concluzia sa, este o flagrantă nepotrivire. Care este adevărata semnificație a anchetei întreprinse de Ministerul Justiției?
- Într-adevăr, la o primă privire, raportul de evaluare pare să nu-și găsească noima. Totuși, dacă analizăm felul în care a fost redactat și făcut public, vom vedea că el este un avertisment la adresa procurorului-șef al DNA, Codruța Kovesi. Unul nemeritat, dar care ne pune în gardă pe toți. Căci ținta întregii anchete, așa cum ne dezvăluie documentul frază cu frază, a fost procurorul-șef al DNA, nu procurorul general. Cei care au întocmit raportul nu s-au ferit să uzeze de cuvinte grele: uzurpare, abuzuri, presiuni etc. Pentru a concluziona, în mod straniu: nu e momentul oportun pentru schimbarea șefilor de Parchete. Păi, ori șefa DNA se face vinovată de acele derapaje și trebuie schimbată, ori acuzațiile sunt inventate și de aceea nu e înlocuită. Cel mai probabil, intervențiile venite din partea Bruxelles-ului și Washington-ului în apărarea statului de drept și pentru contiuarea luptei anticorupție, precum și preconizarea a noi manifestații de stradă în cazul demiterii șefei DNA, l-au făcut precaut pe ministrul Toader. Atunci, a fost nevoit să pună un alt final raportului, care să permită o continuare. E limpede că aici avem de-a face cu un amplu scenariu, din care acesta a fost doar un episod. Ca într-un serial polițist în care, pentru ca acțiunea să continue, trebuie salvat eroul principal, chiar dacă el e mai mult mort decât viu. Conjurația contra Justiției și-a pregătit terenul pentru alte mișcări. Deocamdată suntem încă la nivel de declarații: Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, a făcut una, în mod solemn, în Parlament, vizându-l pe președintele statului, Klaus Iohannis; a mai făcut una, în conferință de presă, ministrul Tudorel Toader. La acestea se adaugă o rezoluție a Curții Constituționale, care susține că Parchetul General și DNA și-ar fi depășit atribuțiile în investigarea delictelor comise cu prilejul elaborării celebrei Ordonanțe de Urgență nr. 13, care a scos sute de mii de români în stradă. Este clar că PSD nu va renunța să încerce să controleze Justiția, dar caută un moment mai favorabil și metode mai fine. Vom avea și modificări legislative.
"Asistăm la o spălare a tuturor corupților"
- Ca un premier de facto, liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că nu-și asumă concluzia raportului Ministerului Justiției...
- Da, unii au fost dezamăgiți de conținut, alții de concluzie... Ciudat este că printre dezamăgiți se numără Dragnea, care, cu numai o săptămână înainte, transmitea Comisiei Europene, printr-o scrisoare, că el nu a cerut niciodată revocarea Codruței Kovesi. Acum i s-a confirmat că nici nu sunt motive să solicite așa ceva. Și-apoi, ar trebui să-i mulțumească lui Tudorel Toader că nu a dat o nouă lovitură de imagine guvernului. De asemenea, fostul președinte Traian Băsescu a avut o ieșire în stilul caracteristic, numindu-l pe ministrul Toader marțafoi și slugă a "Sistemului". Elena Udrea a acuzat și ea "Sistemul", că acoperă abuzurile Parchetelor. De parcă Băsescu nu și-ar fi împărțit cu ea imunitatea timp de zece ani, și ei doi nu ar fi făcut parte din Sistem, alături de Ponta, Ghiță, Hrebenciuc și toți ceilalți, care au astăzi probleme cu Justiția. Toți penalii ăștia trebuie să fie și penibili. Tot acum, unii descoperă că există politicieni care jucau tenis cu serviciile secrete, cu rezultate dintre cele mai spectaculoase. Dar asta se întâmpla încă de pe vremea lui Ceaușescu. După cum stau mărturie inclusiv niște filmări de epocă în care "marelui cârmaci" îi dă replica la fileu generalul de Securitate Nicolae Pleșiță.
În paralel, are loc o spălare a tuturor corupților. Pentru că această coaliție de la guvernare are majoritatea și în Parlament, și la Curtea Constituțională, și în mass media. Te uiți și nu-ți vine să crezi: i-au pudrat, coafat, tămâiat, aranjat astfel încât toți par niște îngerași. Și victime. Începând cu Adrian Năstase și continuând cu Dan Voiculescu, Sorin Ovidiu Vântu, Adrian Severin etc. Avem cei mai cinstiți și mai nevinovați corupți din toată lumea!
"Ai zice că toate partidele noastre joacă «Balena albastră»: învinge care se sinucide primul"
- Să dăm pagina, care de fapt este aceeași: care mai este, la această oră, starea partidelor de la noi?
- Partidele noastre n-au consistență. Nici măcar PSD, care a câștigat alegerile în mod hotărâtor și care se poartă de parcă ar fi tot în opoziție. Ai zice că toate partidele noastre joacă "Balena albastră", acel sinistru joc pentru adolescenți, creat în Rusia și exportat te miri unde: învinge care se sinucide primul. Din acest joc pare a face parte și stilul în care sunt conduse partidele, astfel încât creează dizidențe în sânul lor și nemulțumiri în propriul electorat. În PSD se luptă Ponta cu Dragnea. Primul îl acuză de dictatură pe al doilea și spune că acesta i-ar fi aruncat din barcă pe toți partenerii: pe Crin Antonescu, pe Gabriel Oprea, pe Daniel Constantin și pe Ponta însuși. Până acum, zicea că au fost lucrați de Sistem... Însă pe Victor Ponta nu-l mai ia nimeni în serios de mult. Omul suferă de dublă personalitate. Când era premier, una susținea la Guvern, alta vota în Parlament. Iar în recentele alegeri parlamentare a candidat din partea PSD, dar figura și pe afișele PRU, ca propunere de premier. Are o instabilitate politico-psihică de speriat. Nu poți avea nici o încredere în el. Din păcate, nici Liviu Dragnea nu prezintă vreo garanție că păstrează partidul și țara pe drumul european. Deși pare mai așezat și mai prudent, are tendințe autocratice, izolaționiste și un interes direct în supunerea Justiției. Ponta și-a recunoscut pe undeva înfrângerea în fața lui Dragnea, în momentul în care i-a trimit demisia în alb din partid. Partida însă se mai joacă.
"Stilul lui Tăriceanu este de prim-secretar comunist de județ"
La ALDE, comportamentul dictatorial al lui Popescu Tăriceanu a dus la ruperea relațiilor cu Daniel Constantin și tabăra acestuia. Ca urmare, Daniel Constantin și-a pierdut funcția de copreședinte al partidului, pe cea de ministru al Mediului și pe cea de vicepremier. Locul său va fi luat de Grațiela Gavrilescu, cea care a mai fost ministru al Mediului și a devenit celebră că a mutat un cuib de berze dintr-un sat în altul. Faptul că Tăriceanu este contestat așa de târziu este totuși un succes, pentru că se știa cum conduce. Când era în PNL, a dat afară din partid doi foști președinți ai formațiunii, pe Valeriu Stoica și Theodor Stolojan, pentru că gândeau altfel decât el. Stilul lui este de prim-secretar comunist de județ. Până și la USR apar probleme. Nicușor Dan a descoperit scăunelul de președinte și nu vrea să-l cedeze nici măcar lui Dacian Cioloș. Preventiv, nici nu l-a primit pe acesta în partid, deși majoritatea membrilor l-ar fi vrut coleg. Nicușor Dan n-are charismă, nu știe ce vrea și nu se exprimă pe înțeles, dar ceva ambiții arată deja. A marginalizat-o și pe Clotilde Armand, care are un impact mult mai mare la electorat și pare mai bine orientată. În condițiile acestea, nu e de mirare că se pregătește o sciziune a USR și pe temeiuri doctrinare - căci unii sunt de stânga, alții de dreapta -, și pe motive de leadership. În plus, sunt destui și la USR care caută partide mai mari și mai solide, care să le dea mai mult, după modelul foștilor parlamentari PP-DD. PNL continuă să fie în degringoladă. Nici măcar nu se mai vede, nu se mai aude, indiferent de importanța evenimentelor față de care ar trebui să adopte o poziție. Nici unul dintre cei care vor să preia șefia partidului - Ludovic Orban, Raluca Turcan sau Cătălin Predoiu - nu are anvergură și nu poate să relanseze cu succes partidul. PNL l-ar fi vrut pe Dacian Cioloș, dar acesta voia în USR. Este ca atunci când fiecare iubește pe altcineva decât cel care s-ar vrea iubit și rămân toți fără iubiți. În ce privește PMP, este ca un atom scăpat de sub orice control, cu un singur scop: s-o salveze pe Udrea de pușcărie și, eventual, s-o bage la răcoare pe Kovesi, drept răzbunare.
Peste toate, nu există o coordonare a acțiunilor partidelor din opoziție, astfel încât să le crească importanța și rata de succes.
- Iată că s-a încheiat primul trimestru al noii guvernări PSD. Care este bilanțul acestei perioade?
- O guvernare neconvingătoare, ca să fim blânzi în exprimare. În afara unor măsuri populiste, pe care nu se știe dacă le va putea susține din buget până la urmă, guvernul Grindeanu nu și-a trecut în cont decât scandalul ordonanței penalilor și mișcările de stradă aferente. Cu toată mita electorală, deja au început protestele revendicative ale sindicatelor. Ceferiștii și polițiștii au ieșit în stradă să-și ceară drepturile. Și e firesc când naști atâtea speranțe și când dai senzația că bugetul e un sac fără fund, de unde se pot îndestula toți. A fost de tot hazul să vezi mase de polițiști în fața guvernului strigând: "Hoții, hoții". Pe ăștia cine i-a mai pus, tot Soros? Statisticile arată că sunt încasări mai mici la buget decât cele prognozate și că vor fi probleme cu plățile, din această pricină. Guvernul a anunțat însă că a recuperat din handicap pe ultima sută de metri și că vor fi bani. Să vedem. Deocamdată, investițiile - absolut necesare pentru dezvoltarea economică - se lasă așteptate. Altfel, miniștrii stau toată ziua la televiziune, pe canalele puterii, care sunt vreo patru. Se ocupă strict de imagine.
Până acum au dovedit un stil de guvernare hazardat, populist, demagogic și păgubos. Dacă o țin tot așa, vor lăsa prăpăd în urma lor. Cum a făcut, în general, PSD-ul când a fost la guvernare. Pe contul generațiilor viitoare.