Frumusețe la îndemână

Iulia Vlad
Pe vremea bunicilor noastre, fru­musețea nu se întreținea cu produse cosmetice scumpe, ci cu plan­te și alimente aflate la înde­mâ­nă: lapte, unt, ouă, miere, zer, osânză topită, infuzii de flori și măști cu tărâțe și argilă.

Ingrediente simple, dar cu mare efect. Dovadă sunt foto­grafiile rămase din vremurile de atunci, din care ne zâmbesc doamne negrăit de frumoase, care n-au auzit în viața lor de botox și hialuron. Se pare că laptele proaspăt e un dema­chiant mai eficient decât cele de fir­mă, iar smântâna, o cremă potrivită cu orice ten. Încercați, dacă vreți să aflați adevărul. Rău nu fac, iar o joa­că "de-a bunica în tinerețe" e promi­țătoare de voie bună. Succes!

Demachiant cu ouă și lapte
Ingrediente: 1 cană cu apă de la robinet, 1 lingură de miere, 120 ml lapte nedegresat, 1 gălbenuș.
Se pune apa la încălzit și se dizol­vă mierea, amestecând. Se lasă să se răcească puțin, apoi se pun pe rând laptele și gălbenușul. Se amestecă bine, se pun într-o sticlă și se ține la frigider. Se șterge fața, dimineața și seara, cu un tampon de vată.

Mască lichidă cu lapte nefiert
Laptele de vacă, de bivoliță și capră curăță murdăria de pe față și curăță pielea intens. În­tindeți-vă cu pal­mele lapte proas­păt, nefiert, pe față, gât și decolteu. Masați-l cu mișcări circulare și clătiți-vă cu apă caldă, din abun­dență.

Cremă cu spanac
Ingrediente: 1 lin­gu­ră suc de spanac, 50 g ceară de albine, 10 ml ulei de măsline, 1 lingură apă de trandafiri.
Fierbeți spanacul și presați-l prin sită. Încălziți uleiul și ceara pe vas cu aburi, adăugați sucul de spanac, și la final, apa de trandafiri. Luați vasul de pe foc, amestecați conținutul până se răcește și puneți-l într-un recipient. Spanacul este o hrană minunată pen­tru piele, și împreună cu uleiul de măs­line, dă un produs de frumusețe extraordinar.

Spumă cu mere și miere
Ingrediente: 1 măr, două lingurițe miere.
Radeți mărul cu coajă cu tot, pe răzătoarea fină. Amestecați-l cu mie­rea și aplicați spuma pe obraz, 20 de minute. Spălați-vă.

Mască cu căpșuni și oțet
Ingrediente: 5 căpșuni mari, 3 linguri de oțet de mere.
Zdrobiți căpșunile cu o furculiță, adăugați oțetul și lăsați amestecul să se pătrundă o oră. Stoarceți apoi prin­tr-un tifon și aplicați imediat zeama pe obraz. Lăsați-o peste noapte să-și facă efectul. A doua zi dimineață, spă­lați-vă.

Mască regenerantă cu gem
Ingrediente: o linguriță de gem de căpșuni (sau zmeură sau fragi) fă­cut în casă, o linguriță de iaurt, o lin­gu­riță de avocado bine copt, făcut piure.
Amestecați ingredientele. Dacă pasta e prea groasă, mai adăugați pu­țin iaurt. Aplicați preparatul după duș sau pe fața expusă înainte la aburi. După 10 minute, clătiți-vă.

"Iluminator" pentru piele
Ingrediente: o roșie coaptă, 2 linguri de lapte, 2 linguri de suc de lămâie sau de portocale.
Amestecați ingredien­tele până la omogenizare, apoi aplicați sucul pe pie­le, cu ajutorul unui tam­pon de vată. Lăsați să ac­ționeze până la 5 minute. Clătiți-vă apoi cu apă căl­duță.

Scrub cu griș și zahăr
Ingrediente: o lingură de zahăr (de preferat brun), o lingură de griș, o lingură de iaurt, o lingură suc de lămâie.
Amestecați ingredientele și masa­ți-vă tenul, gâtul și decolteul (umede, spălate înainte) cu mișcări circulare ușoare, timp de 2-3 minute. Lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți. Se poate folosi și pentru corp.

Șampon cu muștar și iaurt
Ingrediente: o lingură de pudră de muștar, 2 linguri iaurt, un gălbe­nuș, o linguriță miere, o linguriță ulei de măsline.
Combinați ingredientele, ameste­cați-le și aplicați-le uniform pe pă­rul umed. Acoperiți-vă capul cu o folie de plastic, pentru 10-15 minu­te, apoi clătiți-vă cu apă călduță, la care adăugați puțin oțet de mere.

Bere pentru păr lucios
Ingrediente: un sfert de cană de oțet de mere, un sfert de cană de bere blondă.
Amestecați ingredientele și apli­cați-le pe pielea capului și pe păr. După 5 minute clătiți-vă.