ZODIACUL LUNII APRILIE

Tana Rosca
- Patru planete își schimbă direcția de mers pe cer în luna aprilie. Pe rând, Mercur, Venus, Saturn și Pluton fac cale întoarsă și ne obligă să ne întoarcem la anumite lucruri din trecut la care mai avem de muncit. Pe 9 se întrunește un aspect tensionat, care ne poate obliga să revenim asupra unor proiecte prea ambițioase sau ne obligă să plătim datorii restante. Așa-numitul "maestru al retrogradărilor", Mercur, o ia înapoi pe 10, în Taur, ceea ce ne-ar cam putea afecta dragostea de viață, dar și socotelile bănești. Din 21, când intră în Berbec, ne provoacă să reevaluăm anumite decizii, probabil dintre cele luate după Luna nouă, din 28 martie. Dimpotrivă, micul benefic Venus își reia mișcarea directă pe 16, ajutându-ne să ieșim din unele dileme legate de emoționalitate sau creativitate. Marele malefic Saturn, aflat în Săgetător, își începe retrogradația anuală pe 7, cerându-ne să ne punem ordine în idei și să gestionăm cu cap călătoriile sau legăturile noastre cu străinătatea. Pluton în Capricorn îi urmează exemplul pe 21, ceea ce ne afectează mai puțin pe plan personal, privind mai mult raportul dintre marile puteri. În fine, Nodul Nord (sensul vieții), părăsește Fecioara, pe care a străbătut-o 18 luni, și intră în Leu, de unde se ocupă de amor și de actele de creație -

BERBEC
În grațiile șefilor


Pentru a merge înainte cu fo­los, trebuie mai întâi să mer­geți înapoi. Micul benefic Venus vă îndeamnă, până pe 3, să vă gândiți în ce fel vă puteți îmbunătăți rela­ții­le. Asta pentru că, în ultima vre­me, mulți dintre dvs. și-au dat sea­ma că destui dintre oamenii din jur au început să devină mai re­zervați. Se poate să vă dați seama că v-a preo­cupat mult mai mult ce se în­tâmplă în viața dvs. și mai pu­țin ce fac alții și ce probleme au. Dacă așa stau lucrurile, puteți să în­cepeți să întoarceți favorurile celor care v-au ascultat și ajutat. Tot Ve­nus vă ajută să vă dați seama sub ce formă le pu­teți fi de folos, începând din 29. Că­tre mijlocul lunii pot apă­rea obsta­co­le privind unele călătorii ori stu­dii.
BANI: Investiți multă energie în efortul de-a vă spori veniturile, până pe 21. Finalizarea și semnarea unor proiecte în acest sens merge cel mai bine până pe 9. Până pe 20 e bine să stați cuminți.
CARIERĂ: O idee curajoasă, pe care o prezentați șefilor la început de lună, de pre­fe­rință pe 6 sau 7, vă poate aduce apre­cierea lor, și peste circa do­uă luni, o promovare.
DRAGOSTE: E rândul dvs. să vă dați silința să faceți viața plăcută partenerului.
SĂNĂTATE: Ocupați-vă de a­fec­țiunile re­na­le și de problemele ținând de sistemul limfatic-ganglionar, între 4 și 16, și veți vedea ce bine vă simțiți mai apoi.


TAUR
Energie la pachet


Începeți luna cu multă energie, pe care o datorați pu­ternicului Marte, care vă traver­sea­ză semnul zodiacal până pe 20, când in­tră la dvs. Soarele, deci fluxul ener­getic nu scade, dar devine mai egal și deci mai ușor de stăpânit. Încep zilele de naștere ale Taurilor și vă urăm "La mulți ani!". Cu comunicarea stați mai puțin bine în intervalul 10-20, dacă e să vorbiți despre chestiuni curente sau viitoare. E însă indicat să căutați persoane cărora nu le-ați dat semne de viață de o vreme și să vă puneți ordine în corespondență.
BANI: Oportunități multiple pot să apară începând din 21 și e bine să le explorați, doar nu vă gră­biți cu semnarea documentelor îna­in­te ca Mercur să redevină direct, adică pe 4 mai.
CARIERĂ: Pentru a nu influența randamentul echipei cu care lucrați, ar fi important să vă țineți departe de bârfe. Pe cele care vă vizează direct le puteți dezamorsa după 28, când vă vor sprijini și prie­te­nii.
DRAGOSTE: Sfârșitul de lună se anunță interesant. Anu­mite situații care v-au obligat într-un fel să acționați în ultimele luni pot să dispară - sau să se permanentizeze. Unii dintre dvs. pot începe o relație nouă după Luna nouă din 26.
SĂNĂTATE: În jurul zilei de 13 și către finele lunii vă pândesc insomnii.


GEMENI
Tensiuni


Până pe 20, sunteți la che­re­mul unor tensiuni interioare, cărora le faceți față cu greu, pentru că nu știți de unde să le apu­cați. S-ar putea să sim­țiți că cineva lucrează din cu­lise împotriva dvs. Ră­mâ­nând nevăzut, acest duș­man e greu de con­tra­ca­rat. Im­por­tant e să ră­mâ­neți calmi și nu vă ener­vați, dacă vă a­jung la urechi diferite zvo­nuri, puse în circulație pe seama dvs. Doar în felul acesta veți avea câștig de ca­uză. În aceeași pe­rioadă v-am sfătui să nu faceți efor­turi mari și să evitați mânuirea o­biec­telor metalice ascu­țite. Din 21, Marte intră în semnul dvs. și, pe lân­gă o porție zdravănă de ener­gie, vine și cu o mai mare capa­citate de con­centrare.
BANI: Până pe 9 puteți începe mai multe afaceri noi. Asupra unora ar trebui să păstrați dis­creția, deoarece se poate să lu­crați în numele cuiva care dorește să rămână în umbră.
CARIERĂ: Țineți-vă departe de intrigi și jocuri de pu­tere, chiar dacă această atitudine pare contrapro­duc­tivă, până pe 20. Veți vedea cum se schimbă lucrurile atunci.
DRAGOSTE: Primele două zi­le ale lunii ar pu­tea fi decisive pentru o relație de iu­bire față de care aveați rețineri. Și în cuplurile sta­bile începe o perioadă de bilanț, din 7 încolo.
SĂNĂTATE: Migrenele și în­che­ieturile brațelor, mai ales umerii, vă pot supăra între 10 și 21.


RAC
Mercur e contra


Viața socială se anunță plăcută până pe 10, reușiți să vă apro­piați mai mult de cei din cercul dvs. de prieteni, dar odată cu intrarea planetei comunicării, Mercur, în mișcare retro­gra­dă, lucrurile se schimbă. Se poate ca anumite persoane mai tinere să fie nemulțumite că nu le acordați suficientă atenție și să intervină într-un mod inoportun în programul dvs. cu prietenii. Nu vă necăjiți dacă nu re­ușiți să plecați la drum, între 4 și 16, căci de-abia între 17 și 28 călătoriile devin cu adevărat plăcute. Și stu­den­ții se descurcă mai bine în acest interval.
BANI: Relațiile bune cu per­soa­ne din străinătate se pot dovedi productive și din punct de ve­dere material, dar asta nu în in­ter­valul 4-16, ci după aceea, și până pe 28, dar mai degrabă la nivel de prin­cipiu, decât concret.
CARIERĂ: E bine să luați lu­cru­rile din urmă, să ob­servați mai întâi ce merge mai puțin bine și ar suporta modificări. În felul acesta, veți ajunge la soluții creative după 28.
DRAGOSTE: Partenerul de cuplu nu lasă cu nimic de dorit, la în­ceputul lunii. În fapt, până pe 10, n-ar fi exclus să vă reîndrăgostiți. Racii solitari se pot re­întâlni cu cineva cu care au fost îm­preună în studenție sau într-o că­lătorie, între 4 și 16, și pot relua po­ves­tea, între 17 și 28.
SĂNĂTATE: Afecțiunile cronice ale sistemului osos, dentare și dermatologice se pot face simțite mai apăsat după 7.


LEU
Nu exagerați!


În primele două zile ale lunii vă recomandăm atenție sporită la vo­lan (nu vă îngrijorați, nu poate fi vorba decât de o zgârietură sau o amendă pentru o parcare ne­inspirată). Fiți atenți și la felul în care discutați cu amicii, se poate să aveți, mai ales până pe 2, o tendință de-a exagera, pe ca­re ceilalți se grăbesc s-o ta­xe­ze. Nici pentru dvs., care sun­teți semnul cel mai monden al în­tre­gului zodiac, nu va fi sim­plu să faceți față programului su­pra­încărcat pe care vi-l pregătește Marte, din 22 încolo. Sfatul ar fi să nu vă îm­părțiți în prea multe direcții. De asemenea, n-ar fi o idee prea grozavă să intrați în concurență cu cineva la fel de ambi­țios ca dvs.
BANI: Începutul de lună este promițător, în special ziua de 2. Anumite circumstanțe, care au dominat starea dvs. financiară în ulti­mul an și jumătate, neputând fi schim­bate, se schimbă după 28.
CARIERĂ: Aveți grijă să nu pierdeți ce-ați câștigat până pe 9, dacă vă lansați în discuții în contradictoriu cu șefii, între 10 și 19. Pe final de lună, situația dvs. se stabi­lizează.
DRAGOSTE: Există anu­mi­te lucruri pe ca­re credeați că le-ați cla­ri­ficat cu persoana iubită, dar din 7, pot reveni unele pretenții care v-au de­ranjat și anul trecut.
SĂNĂTATE: Ar fi bine să faceți ceva pentru creșterea imunității. Pe final de lună, cardiacii ar trebui să se menajeze.


FECIOARĂ
Țineți-vă de treabă


Destinul v-a ținut sub strictă supraveghere vreme de un an și jumătate, perioadă în care pla­nu­rile dvs. au fost îngră­dite de circumstanțe dictate de forțe mai mari. Acest interval se încheie luna aceasta, și anume pe 28, dar nu fără a aduce niște răsplăți Fe­cioa­re­lor răbdătoare, în special în jurul da­tei de 2 și de 20. În familie se animă atmosfera, din 22 încolo. În ultimele zile ale lunii ar fi preferabil să nu bricolați și să nu intrați în dispută cu bărbații tineri din familie.
BANI: La început de lună ar fi bine să vă fa­ceți un bi­lanț. Încercați să vedeți unde ați făcut cheltuieli impul­sive și cum le-ați putea restrânge.
CARIERĂ: Aceia dintre dvs. care au rămas cu lu­crări restante s-ar putea să gâfâie, mai ales între 9 și 16, când toate de­vin urgente. Important e să nu vă pă­căliți că mai aveți timp sau că puteți termina repede ce aveți de făcut.
DRAGOSTE: Oricât de dulci ar fi mo­mentele pe­tre­cu­te în cuplu în prima jumătate a lunii, nu vă neglijați atribuțiile profesio­na­le. În felul acesta, le veți sa­vu­ra din plin între 17 și 28. Relațiile devin ro­mantice mai ales pe 6 și 7.
SĂNĂTATE: N-aveți motive de îngrijorare, în apri­lie. Un regim alimentar ușor e totuși binevenit, după 10.


BALANȚĂ
Uneltirile încetează


Multe vă frământă, la început de lună. Se prea poate să nu știți de unde să începeți, pentru că aveți de rezolvat probleme pe mai multe fron­turi și vă vine greu să stabiliți prioritățile. Im­portant e să vă apucați de rezolvarea problemelor pe rând și veți vedea, pe final de lună, că o parte dintre ele s-au rezolvat de la sine. E vorba despre anumite complicații, provocate în viața dvs. de persoane răuvoitoare, despre mașinațiile cărora nu ați știut. Pe măsură ce aceste uneltiri încetează să mai funcționeze, vă puteți găsi în fața unor opor­tu­nități pe care în ultimul an și jumătate le-ați crezut blocate.
BANI: Să nu ezitați să discutați cu partenerul de afaceri ori de cuplu despre anumite cheltuieli excesive sau inutile, care pot fi evitate pe viitor. Din 29, asocierile pot redeveni productive. După 26 se întrevede o investiție.
CARIERĂ: Multe lucruri pe care nu le-ați în­țeles până acum devin evidente, în urma situației clarificatoare din jurul datei de 2. Din 17 planurile dvs. progresează.
DRAGOSTE: Cel mai bine merg discuțiile despre problemele din cuplu până pe 3, când partenerul e dispus să se uite înapoi și să fie cooperant. După 28 pot veni momente romantice.
SĂNĂTATE: Atât sistemul digestiv, cât și articulațiile încep să funcționeze mai bine pe final de lună.


SCORPION
Sita cu prieteni


Pe perioada ultimelor 18 luni, relațiile dvs. cu pri­e­tenii au trecut prin diferite stadii, dintre care pe multe nu le-ați prea putut înțelege, iar pe altele nu ați avut cum să le influențați. Pe par­cursul acestei luni, mai precis până pe 28, se în­tâmplă o triere a prieteniilor. Pe 2 și pe 20 puteți avea surprize plăcute, dându-vă seama cât de mult țin anumite persoane la dvs. În prima jumătate a lunii, dar în special pe 8 și pe 9, ar fi bine să nu șofați sau să fiți deosebit de prudenți în trafic. Ar fi indicat și să evitați mediile în care spiritele se pot încinge ușor.
BANI: Începând din 7, marele malefic Saturn intră în mișcare retrogradă și vă pune să vă chibzuiți mai bine veniturile. S-ar putea să ajun­geți la concluzia că e cazul să limitați anumite chel­tuieli. Din 22 poate să se ivească o afacere.
CARIERĂ: La început de lună, mai ales pe 1-2 și 8-9 s-ar putea să fiți supuși unor presiuni, ca să luați anumite decizii pro­fe­sio­nale care nu ar ieși prea bine. Găsiți mai degrabă soluții bune în intervalul 28 aprilie - 6 iunie.
DRAGOSTE: Aparențele îi pot înșela pe Scor­pionii îndrăgostiți, între 4 și 16. Vă lămuriți mai bine asupra sentimentelor proprii, dar și ale persoanei iubite, între 17 și 28.
SĂNĂTATE: Intrați într-o perioadă în care vă vine mai ușor să slăbiți.


SĂGETĂTOR
Limpeziri familiale


Din 7, când marele disciplinator Saturn își schimbă direcția de mers pe cer, începeți să vă dați seama că unele dintre chestiunile fa­mi­liale sau casnice nu mai pot continua ca și până acum. Poate fi vorba despre anumite cheltuieli, pe care le presupune casa, sau despre cineva răsfățat din familie. Puteți schimba macazul din 16 . Problemele curente pot fi soluționate cu re­lativă ușurință până pe 28, dar întrebarea de fond pe care ar trebui să v-o adresați e ce anume din comportamentul dvs. a atras sau a permis să apa­ră aceste situații. Se poate să fi preluat res­pon­sa­bilități pentru cineva care nu dorește să-și rezolve problemele, ci să le pună în cârca altuia.
BANI: Aceia dintre dvs. care au încercat să facă niște speculații care n-au prea reușit au de făcut un bilanț la început de lună. Pe 2 și pe 20, circumstanțe favorabile vă pot în­drep­ta către o sursă nouă de venit. Fiți atenți încotro vă îndreaptă semnele.
CARIERĂ: Tot zilele de 2 și 20 vă pot fi fa­vorabile în carieră, cu opor­tu­ni­tăți parcă puse cu mâna. Trebuie doar să fiți atenți la ocaziile apărute.
DRAGOSTE: Începând din 22, Marte îl face pe partenerul dvs. mai degrabă pasional, decât certăreț.
SĂNĂTATE: La început de lună vă puteți con­frunta cu dureri de cap, iar pe final, cu aritmii cardiace.


CAPRICORN
O primăvară romantică


Ar fi indicat să vă mobilizați și, în ciuda eventualelor împotriviri, să pu­neți capăt așteptărilor exagerate, pe care destulă lume le poate avea în ceea ce vă privește. Cei din fa­milie s-ar putea să pornească de la premiza că dvs. o să vă ocupați de cheltuielile necesare pentru reamenajări sau înfrumusețarea casei, în preajma sărbătorilor de Paști, și asta să vă deranjeze. Resen­ti­mentele dvs. se pot face simțite mai întâi din data de 7, pentu a se intensifica după data de 21, când Plu­ton, planeta puterii, intră în mișcare retrogradă în semnul dvs. Întâlnirile cu amicii sunt mai mult o pierdere plăcută de timp, între 4 și 16, dar din 17 și până pe 28, ieșirile dvs. în lume pot avea și o parte productivă sau creativă.
BANI: Același interval de 17-28 poate coincide cu un câștig ocazional sau o colaborare mediată de careva dintre cunoștințele dvs.
CARIERĂ: Vă va veni mai greu să faceți față unor adversități, din 7 încolo, pe ca­re nu le înțelegeți, pentru că pot apărea ca urmare a unor intrigi venite de unde nici nu vă așteptați.
DRAGOSTE: Începutul de lună poate fi deosebit de romantic, în special primul week­­end al lunii, iar dacă totul merge la fel de bine, relația poate deveni stabilă după Luna nouă din 26.
SĂNĂTATE: Oasele, dar și sistemul endocrin își pot arăta punctele slabe după 6.


VĂRSĂTOR
Dragoste de primăvară


Aveți tot felul de planuri legate de casă, iar în­cepu­tul acestei luni este cum nu se poate mai potrivit pentru a le pune în aplicare. Dar nu vă băgați dvs. personal la bricolat, între 10 și 20, căci Mercur retrograd în combinație cu Marte nu asigură o bu­nă coordonare a mișcărilor. Țineți-vă la distanță de instrumentele metalice ascuțite și de surse de foc. Cel mai bine este să chemați meșterii la treabă. Dacă întâmpinați greutăți legate de studii sau de o de­plasare în străi­nă­tate, nu vă impacientați, rezol­va­rea poate veni în a doua parte a lunii.
BANI: Dacă vreți ca cheltuielile dvs. să fie cu folos, e bine să faceți cumpărături după intervalul 4-16, perioadă în care puteți investi în lucruri care ulterior încetează să mai fie pe placul dvs.
CARIERĂ: Până pe 22, lucrați mai puțin bine în echipă ca de obicei. Dacă puteți, ar fi mai bine să luați proiecte de care să vă ocupați singuri. Chiar și așa, din 21 încolo, puteți simți că vă bântuie umbra unor invidii.
DRAGOSTE: O dragoste de primăvară vă poate năpădi pe neașteaptate după 21, când năvalnicul Marte vă poate trezi o pasiune instantanee.
SĂNĂTATE: Starea dvs. fizică poate fi ex­ce­len­tă, dacă vă feriți de excese.


PEȘTI
Farmec și creativitate


Micul benefic Venus vă însoțește o bună parte din luna aprilie, doar că la început, adică între 4 și 16, ea se găsește în mișcare re­tro­gra­dă, ceea ce vă face să fiți puțin cam nerealiști și să visați cu ochii deschiși. Din 17 însă, Venus se pune pe treabă în folosul dvs., vă accentuează far­mecul și creativitatea. Ea poate îmbunătăți în mod semnificativ calitatea tuturor relațiilor dvs., așa că dacă doriți să faceți pace cu cineva, aveți toa­te șan­sele s-o faceți până pe 28. Relațiile de prietenie, dar și cele sociale, joacă un rol mai important decât de obicei în viața dvs. Fiți însă re­ți­nuți în co­men­tarii, între 10 și 20, ca să nu comiteți vreo gafă.
BANI: Un proiect bănesc poate fi finalizat cu succes în preajma Lunii pline de pe 9, asta cu condiția de-a nu fi avut așteptări prea mari în privința acestuia. Venus vine pe final de lună cu un potențial câștig.
CARIERĂ: Se prea poate ca șefii să vă ia din nou la bani mărunți, din 7 încolo, cu toată exigența ce-l caracterizează pe Saturn intrat în retrogradație. Nu încercați să vă fofilați și nici să vă jucați farmecul, între 4 și 16.
DRAGOSTE: Anumite încercări, pe care le-a presupus viața de cuplu în ultimul an și jumătate, pot lua sfârșit, după 28.
SĂNĂTATE: O agitație sau o neliniște motrică vă poate da târcoale către finele lunii. Nimic grav.